Inadaptabilitate la gradinita si consecinte
Raspunsuri - Pagina 8
amoga spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui monica70 Ba eu zic ca e mai bine totusi si nu cred ca e pe termen lung,am zis doar ca e vorba de incepatori. |
Da, da... cind cresc putin nu-i mai baga-n buda incolonati, ci-i pun sa cinte-n cor, sa recite imnu-n clasa I-ii, sa faca betigase, sa studieze toti in acelasi timp despre X, Y, Z, etc., etc. Adicatelea, intelegi matale: cineva le zice ce sa faca, si ei se executa. Pentru ca, nu-i asa?, singuri nu sunt in stare sa vrea sa-nvete o poezie, sa vrea sa studieze un subiect oarecare, etc., etc. Trebuie ca cineva sa le spuna ce si cind sa faca -- exact ca si la mersu' la toaleta de la "incepatori"...
| citat din mesajul lui monica70 Pentru a mea nu e cazul,ca ea se cere,dar au fost cateva cazuri de copii care au facut pe ei ... n-au spus , desi "teoretic" se cer,ca altfel nu-i primeau la gradinita.Cum e mai bine atunci,sa astepti sa faca pe ei,sau sa preintampini asta daca poti? Macar pana se obisnuiesc si nu mai sunt timizi ... Eu zic ca cel putin inainte de culcare, e perfect sa ii duca la WC pe toti,chiar daca nu se cer,asa fac si eu acasa cu a mea.Ce-i sigur e sigur. |
Eu zic ca cel mai sigur si mai normal e sa-i intrebe. Si care zice ca vrea, sa-l insoteasca daca are nevoie, sau sa-l lase singur daca zice ca se descurca. Iar cu cei care nu spun si fac pe ei, sa-i intrebe mai des si sa le explice de ce nu-i okay sa faca pe ei. Oricum, la un moment dat au sa se prinda si singuri care-i faza, mai ales cind au sa-i vada pe ceilalti cum se joaca linistiti, nu tre' sa-si piarda vremea cu schimbatu' de haine udate. Educatoarele n-au decit sa aiba rabdare cu fiecare-n parte, ca doar d-aia le platesc parintii, nu?
A.M.
eunice78 spune:
| citat din mesajul lui Sabina Intreba cineva de desenat si colorat si planse 5 ore pe zi cand tu gatesti etc etc: e mult mai interesant pt copil sa participe la activitatile adultului , si dupa amiaza se poate face ceva de genu asta, colorat, desenat, ce-o fi acolo.... sau 3 dimineti pe saptamana, ca doar nu freci nonstop prin casa:) Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Avand in vedere ca te referi la postarea mea.. nu ai citit cu atentie: nu am zis se coloreaza si deseneaza planse 5 ore pe zi.
Iar educatia nu se face cu, citez, "ce-o fi acolo".
Pe de alta parte inteleg o parte din aceste postari: de regula, desfasurarea procesului educational din invatamantul prescolar nu e atat de usor de urmarit ca cel din clasele primare, neexistand carti, teme, etc.
De altfel, am avut si colege care si-au ales posturi de educatoare (au am specializare invatator/ educatoare) pe considerentul ca ar fi mai usor, ca daca nu ai chef intr-o zi de o lectie nu o faci si gata, nu e ca la scoala
. Poate de aici si ideile ca la gradinita se face desen si atat.Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
monica70 spune:
AMOGA da, ai tu idei perfecte,dar as vrea sa incerci sa le aplici cand esti singura cu 25 de prichindei pe cap.Poate la privat unde-s maxim 10 copii la o educatoare sau chiar doua.
MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele."
www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank">
www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">
eunice78 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui amoga
Mai bine, pe naiba! Asta cu incolonarea si bagatu-n buda ca ai nevoie, ca n-ai, e tipic pentru inculcarea spiritului de turma. Ce sa-nteleaga copilu' din tratamentu' asta? Pai iti spun eu ce-ntelege: (1) ca "doamna" (to'arasa, pe vremea me') n-are-ncredere in el cum ca si-ar putea singur da seama cind are nevoie sa mearga la toaleta; si (2) ca-i pus la punct in cazul in care are o opinie diferita, asa ca e mai bine sa n-o aiba. Aplica tratamentu' asta pe termen lung si obtii copii care n-au curaj in propriile forte, timizi si tematori in fata autoritatii de moment. In schimb, sunt foarte buni "soldatei" -- se incoloneaza frumos si marsaluiesc fara sa-si puna intrebari inspre orice destinatie ii indrepti. A.M. "Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt |
De regula, cand se cere unul la toaleta incep toti "Vreau si eu, si eu, si eu..". Indiferent ca trebuie sau nu. Asa ca mai bine merg toti, la anumite ore. E mai usor asa cu organizarea activitatilor. Nu vad unde e chestia pe care o zici tu cu inculcarea spiritului de turma..Sau ar fi mai bine sa mearga educatoarea doar cu cate un copil la toaleta?

Nu ar face saraca altceva toata ziua, mai ales daca are vreo 30 de copii in grupa.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
monica70 spune:
Exact,s-ar cere toti,cel putin a mea in mod sigur,pentru placerea de dupa: spalatul pe maini la chiuveta ![]()
MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele."
www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank">
www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">
amoga spune:
| citat din mesajul lui eunice78 Eu nu am sugerat ca parintii nu ar avea capacitatea intelectuala de a-i instrui pe copii. Ci sincer, ma indoiesc ca e vreun parinte care poate face acasa ce se face la gradi, in mediu organizat. |
Da' cum ar fi: parinti care fac ce nu se face-n gradinita, si inca in mod dezorganizat. Mai bine? Mai rau? Cum judecam? Si de ce sa aplicam aceeasi judecata pentru toata lumea? Ca doar nu toti suntem croiti pe acelasi calapod...
| citat din mesajul lui eunice78 Eu de ex. nu pot. Pur si simplu nu pot ca zilnic, de 5 ori pe saptamana, sa stau dimineata de la 8 la 9 sa colorez, sa ma joc cu plastilina etc. De la 9.30pana la 11.30, cu pauza, sa fac activitati cu fise, planse, muzica, jocuri (cu mai multi copii), ca la gradi. NU POT. |
Nici n-ar fi nevoie. Pentru ca nici un copil nu-i tras cu cheia, sa vrea in fiecare dimineata sa coloreze de la 8 la 9, sa faca nu-stiu-ce de la 9 la 10, s.a.m.d. In unele zile s-ar putea sa vrea sa faca toate astea; in altele insa precis nu.
Eu unu-s de parere ca, pe cit posibil, copiii ar trebui lasati sa aleaga. Pentru ca sigur stiu ei mai bine decit altii cind sunt pregatiti de o etapa oarecare, si cind nu.
| citat din mesajul lui eunice78 Pentru ca: acasa am si treaba, trebuie sa fac mancare, sa calc, sa spal, sa fac curat, sa ma ocup de cel mic, sa ies la cumparaturi. |
E okay; ai un program incarcat si simti ca nu-i poti face fata. Da' atunci, imi pare ca are dreptate patou cind zice ca gradinitele sunt, in esenta, o metoda populara de degrevare a parintilor de la sarcina de supraveghere a copiilor. Pentru ca, iata!, in cazul tau faptul ca gradinita preia raspunderea aceasta, te face sa ai timpul necesar de a te ocupa mai pe-ndelete de toate celelalte treburi ce se cer facute. In cazul altora, gradinita rezolva problema lor de a putea merge la un servici (ca sa poa' sa faca bani, etc., etc.).
Si cam asta e -- gradinitele si scolile sunt o modalitate prin care parintii deleaga niste sarcini. (Okay, in cazul scolilor, in Romania, nici macar nu mai deleaga parintii; are grija Statu' sa oblige pe toata lumea.) Ca unii parinti o fac dintr-un motiv, iar altii din altul e mai putin important.
Un lucru e sigur: gradintele nu au aparut la cererea copiilor.
A.M.
Luizax spune:
Beii..pana la urma concluzia care e? in 2-3 sapt se potolesc cu jelitu' dimineatza? Ca neuronu meu blond si obosit abea mai face fatza la urlat, trafic, loc de parcare NU si treaba la serici. Aaai?
amoga spune:
| citat din mesajul lui eunice78 De regula, cand se cere unul la toaleta incep toti "Vreau si eu, si eu, si eu..". Indiferent ca trebuie sau nu. Asa ca mai bine merg toti, la anumite ore. E mai usor asa cu organizarea activitatilor. |
Ca-i mai usor cu organizarea, de asta nu ma-ndoiesc. Numa' ca scopu' e nu de a usura diverse organizari, ci de a trata copiii cu oaresice respect. (Cum ar veni: vrea sa mearga, merge; nu vrea sa mearga, nu merge.)
Ca vor fi copii care vor dori sa mearga acolo, numa' ca sa se stropeasca cu apa cu altii -- n-au decit. Esential este ca au vrut sa mearga, nu ca au fost incolonati si dusi la comanda, indiferent de vointa lor.
| citat din mesajul lui eunice78 Nu vad unde e chestia pe care o zici tu cu inculcarea spiritului de turma.. |
Uite acilea:
" - Copii, e timpul sa mergem la toaleta... Hai, incolonarea!"
" - Da' mie nu-mi treb'e, mai bine ma mai joc cu masinuta", zice Giuseppe din coltu' sau.
" - Taci din gura! Ti-a cerut cineva parerea? Treci in rind cu ceilalti, ca de nu numar pina la trei si dup-aia stii ce te-asteapta!"
E mai limpede acu'?
| citat din mesajul lui eunice78 Sau ar fi mai bine sa mearga educatoarea doar cu cate un copil la toaleta? ![]() Nu ar face saraca altceva toata ziua, mai ales daca are vreo 30 de copii in grupa. |
Prea putin ma-ntereseaza cu citi copii merge o data la toaleta educatoarea. Imi inchipui ca ar fi bine sa mearga cu citi se anunta interesati de idee, si inca de atitea ori de cite ori este solicitata sa faca lucrul acesta.
N-am nimic impotriva sa fie 30 de educatoare pentru fiecare copil, daca asta-i singura solutie ca nevoile si opinia copilului sa fie respectate. (Da' sunt sigur ca pot fi gasite solutii si mai putin drastice; vroiam numa' sa zic ca-n ce ma priveste argumentu' cu supra-aglomerarea educatorelor ma lasa rece. Nu le obliga nime' sa-si asume responsabilitatea pentru 30 de copii; n-au decit sa o faca pentru un numar de copii de care se simt capabile sa raspunda.)
A.M.
eunice78 spune:
| Citat: | ||||||
citat din mesajul lui amoga
Da' cum ar fi: parinti care fac ce nu se face-n gradinita, si inca in mod dezorganizat. Mai bine? Mai rau? Cum judecam? Si de ce sa aplicam aceeasi judecata pentru toata lumea? Ca doar nu toti suntem croiti pe acelasi calapod...
Nici n-ar fi nevoie. Pentru ca nici un copil nu-i tras cu cheia, sa vrea in fiecare dimineata sa coloreze de la 8 la 9, sa faca nu-stiu-ce de la 9 la 10, s.a.m.d. In unele zile s-ar putea sa vrea sa faca toate astea; in altele insa precis nu. Eu unu-s de parere ca, pe cit posibil, copiii ar trebui lasati sa aleaga. Pentru ca sigur stiu ei mai bine decit altii cind sunt pregatiti de o etapa oarecare, si cind nu.
E okay; ai un program incarcat si simti ca nu-i poti face fata. Da' atunci, imi pare ca are dreptate patou cind zice ca gradinitele sunt, in esenta, o metoda populara de degrevare a parintilor de la sarcina de supraveghere a copiilor. Pentru ca, iata!, in cazul tau faptul ca gradinita preia raspunderea aceasta, te face sa ai timpul necesar de a te ocupa mai pe-ndelete de toate celelalte treburi ce se cer facute. In cazul altora, gradinita rezolva problema lor de a putea merge la un servici (ca sa poa' sa faca bani, etc., etc.). Si cam asta e -- gradinitele si scolile sunt o modalitate prin care parintii deleaga niste sarcini. (Okay, in cazul scolilor, in Romania, nici macar nu mai deleaga parintii; are grija Statu' sa oblige pe toata lumea.) Ca unii parinti o fac dintr-un motiv, iar altii din altul e mai putin important. Un lucru e sigur: gradintele nu au aparut la cererea copiilor. A.M. "Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt |
Tu interpretezi tot ce am scris eu cum vrei tu: eu am dat doar niste exemple. Asta nu inseamna ca in fiecare zi copiii intre 8 si 9 deseneaza sau coloreaza. Pentru cultura ta, te informez, ca in intervalul orar 8 - 9 cand se face primirea copiilor, grupa trebuie sa fie organizata pe ateliere de lucru. Exemplific: se grupeaza masutele cate 2 si se pun asa: la un grup de masute cuburi pentru construit, la alt grup creioane, foi, carti, la alt grup plastelina. De asemenea, grupa trebuie sa aiba diverse spatii amenajate conform unor anumite activitati: eu de ex. aveam un colt amenajat gen coafor: cu masuta, oglinda, pieptene de jucarie papusi, foarfece de jucarie etc. Alt colt: bucatarie.Periodic, spatiile se reamenajeaza in functie de tema saptamanii sau de sezon (magazin, bradut, etc). La sosirea la gradinita fiecare copil se duce la atelierul dorit. Nu i se impune sa faac un anumit lucru, in acest interval orar. De asemenea, activitatea se desfasoara tot pe ateliere de lucru in intervalul orar 11 - 12.
Referitor la persoana mea: exemplele date cu activitatea desfasurata de adulti acasa sunt cu caracter exemplificativ. Nu e cazul sa tragi tu concluzia ca nu am eu timp pentru copii si toata ziua as face treaba prin casa si pentru mine s-a inventat gradinita. Mai mult decat atat, eu merg la serviciu, nu stau acasa. Asta iti spun ca sa subliniez ca eu am dat niste exemple.
In procesul de invatare repetitia si consecventa au un rol important. Asta apropo si de repetatul in cor (vis a vis de repetatul in cor, la gradi memoria auditiva este ff importanta pentru asimilarea unor cunostinte).
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
Luizax spune:
Alou....am intrebat si io ceva...ceva mai sus.mai suss, mai suuuusss. careva pacia care n-are chef de haraiala?