invatatorul fetitei mele - vreau sfaturi va rog
Am nevoie de sfaturile voastre pentru ca mie mi se pare ca nu mai gindesc normal...
Maya este fata mea cea mica. Are 6 ani, in Ianuarie face 7. Si este in clasa intii.
Stie sa citeasca si sa scrie, stie alfabetul, adunari si scaderi simple, ii place sa deseneze si pina acum citeva saptamini era foarte entuziasmata de scoala.
Pentru ca este fetita consider ca este foarte important ca sa aiba un self esteem ridicat, sa exprime clar ce ii place si ce nu ii place, sa fie indrazneata si vocala. Si asa si este, fara sa fie obraznica sau nesimtita. Vorbeste matur, are vocabularul dezvoltat si pune intrebari interesante la care asteapta raspunsuri pe masura.
Buunn... A inceput scoala pe 2 Septembrie, este la o scoala unde se preda in franceza. Acolo este si fata mea cea mare, Sarah, care este in clasa a 4-a.
Mr. Johnnny Chung este invatatorul ei, mi s-a parut un tip deschis si glumet in prima zi. Chiar mi-a placut ideea ca este invatator pentru ca Maya, neavind tata, sa il aiba ca model masculin.
Maya a inceput sa vina acasa si sa imi spuna diferite istorioare despre ce se intimpla la scoala.
O data mi-a spus ca Mr. Chung a impartit clasa in trei grupe: "bad", "not so bad" si "good" in romaneste cred ca ar fi "rau", "nu prea rau" si "bun" ca sa nu zic "prosti", "nu prea prosti" si "destepti" fiind vorba de catalogare la scoala... Am crezut ca inventeaza asa ceva, mi se pare imposibil ca asa ceva sa se imtimple in zilele noastre, intr-o scoala in Canada!
Pe 18 Septembrie a avut loc la scoala o adunare cu gratar "bbq night" care da sansa parintilor si elevilor sa se intilneasca intr-un cadru lejer, sa discute si sa se imprieteneasca. Este organizat de comitetul de parinti si pus pe roate exclusiv de voluntari. Fiind vreme frumoasa, curtea scolii era plina de parinti si elevi.
Am cumarat biletele pentru hamburgeri, hot dog si bauturi si am stat la rind ca sa le iau. Coada era maricica, dar eram inconjurata de mai multe mame pe care le cunosc de multi ani, de cind era Sarah la gradinita. Stateam asa de vorba, Maya era linga mine, Sarah pe undeva cu un grup de baieti si fete mai mari :))
Si vine Mr. Chung si intra in vorba cu mine...
"stii...Maya este foarte lenesa! Ii ia mult timp pina incepe sa faca activitatile in clasa, vorbeste mult si viseaza cu ochii deschisi!" la care eu ii raspund rizind "wow... dar ceva bun nu aveti de spus despre ea?"
la care el, incruntat zice "nu! in acest moment, nu!"...
Maya era ascunsa dupa piciorul meu, cu capul in jos si cu ochi in lacrimi.
"stiti, ii spun eu...comentariul dumneavostra imi vine ca o surpriza pentru ca Maya a fost mereu cea mai buna in clasa, este inteligenta si are o atitudine pozitiva in privinta scolii si invatatului"
"deocamdata este in grupa "rea" si o sa cada si mai jos"
Si asta a fost toata discutia, nimic pozitiv, avind loc intr-o atmosfera deschisa (atunci de ce mama naibii au intrevedere parinte- invataror intre patru ochi??)cu lumea uitindu-se la mine si la Maya si eu simtindu-ma de tot rahatul!... Pe cuvint, am fost intimidata de el! Eu, care in camera de sedinta la lucru vorbesc mai tot timpul!...
Ieri seara a avut loc la scoala o intrevedere cu invatatorii si parintii depsre cum va decurge anul scolar, care sint asteptarile nivelului, cum ii putem ajuta pe copii, programul care il vor avea, etc... La sfirsit l-am intrebat pe invatator : " este adevarat ca i-ati impartit pe copiii in trei grupe?... "rau", "nu prea rau" si "bun"?"
"da, asa i-am impartit!"
"pai nu credeti sa este gresit din punct de vedere psihologic?...cum sa imi motivez copilul sa vina la scoala si sa invete daca este catalgat ca "elev rau"?"
"pai trebuie sa fie motivatia de a face parte din grupul "bun""
"nu trebuie deloc!...eu imi petrec timpul cladind un self-esteem ridicat in copilul meu pe care dumneavoastra il distrugeti aici la scoala in loc sa ii claditi increderea in sine!"
Voi ce ati face? Cum ati reactiona? Ati lasa totul sa treaca de la sine si nu ati face nimic?
Mie imi vine sa merg la directoare sa o mut la alta clasa! Chiar si la alta scoala! Mi-e pur si simplu sila!
Multumesc!
Alice
Raspunsuri
szivarvany spune:
Am citit si m-am ingrozit ... sincer.
Ma gandesc cat de distrusa ar fi fie`mea daca ar fi in grupa celor rai ... asa, pur si simplu ...
Eu, as vorbi cu directoarea, as afla parerea ei despre acest mod de educatie si m-as gandi serios sa o mut altundeva. Sincer. 
Imi pare foarte, foarte rau pt toata situatia, dar mai ales pt junioara
ce o fi in sufletul ei ... Si neaparat sa o intrebi daca ar vrea sa fie in alta clasa !
Daria &
GIULIA(2004 08 16)
Andrada spune:
Alice, eu cred ca unele lucruri se pot aranja cu invatatorul, altele nu. Tipul de pedagogie aplicata nu e printre alea discutabile, zic eu.
Nu-ti bate capul cu certuri, eu mi-as muta-o imediat.
Si discutat cu directorul scolii motivele nemultumirii tale,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
mariamunteanu spune:
Consider ca este gresita o asemenea impartire a elevilor. Aceasta abordare nu are cum sa-i faca bine fetitei tale si nici unui copil. Mai mult, invatatorul pare perseverent in ideile lui, iar explicatia pe care a dat-o impartirii arata un om obtuz, limitat.
Vorbeste cu directorul si vezi ce parere are. Daca impartaseste ideile invatorului Chung, e cazul sa cauti alta scoala.
Imi pare rau,
Maria
ocebine spune:
Happy...descoase bine de tot fetita despre TOT ce se intimpla in clasa...ia o gura de aer si asterne tot pe hirtie...cu hirtia in mina, dai telefon si aranjezi o conferinta cu directoarea, invatatorul si councilor de la scoala...neparat in 3 (in felul asta ai un tiebreaker)...Te duci calma, cu hirtia in mina (sa te vada ca ai totul documentat - zile, intimplari, povesti) si iti spui parerea clar si concis. Sa te vada ca astepti o rezolutie ferma...
In locul tau as schimba clasa imediat...si noi am avut o problema cu o invatatoare anul trecut (la cel mare) si am tras o groaza...un invatator neadecvat face mult rau unui copil in formare.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
silar spune:
Subscriu la ce a zis mamagiuliei. Nu mai este timp de stat, mai ales ca este la inceput de drum.Eu zik ca trebuie sa o muti la alta scoala, sa nu te lasi convinsa sa o lasi in clasa in care este acum, indiferent de ce spune directoarea. E ingrozitor de face individul care se numeste invatator, nu e normal omeneste asha ceva, mai ales cu niste puiti.
Succes si sanatate
Happy_in_TO spune:
De fiecare data cind Maya facea o greseala (mai demult, cind era mai micuta) spunea "sint un copil rau" la care eu o luam in brate cu dragoste si ii spuneam ca este minunata, ca este buna, numai ca lucrul pe care l-a facut nu a fost chiar asa de bun. Si apoi vorbeam despre ce a facut si de ce a facut si cum poate evita o boacana data viitoare... Si ii spuneam rizind "you are a good cheeky" adica "esti o puicuta buna"
De fapt asa le spun cind le chem sa mergem undeva "cheekies, let's go...come on chikita's" asa, alint :))
De cind a inceput la scoala vine si imi spune mereu "I'm such a bad chicky!" :((
Mi-a spus o data ca Mr Chung le-a povestit cind nu erau cuminti ca si el are o fata. Si cind nu l-a ascultat, i-a taiat parul ca pedeapsa! oofff... I-am explicat lui Maya ca nu este normal asa ceva, ca este o forma de abuz!
Dar aceste informatii ii vin de la un invatator, a doua persoana de incredere, dupa parinti!!!...
Am facut o ora de intrevedere cu directoarea in seara asta. Am sa scriu si scrisoarea (multumesc Ocebine!) ca sa fie acolo, la dosar. Si daca nu o muta la alta clasa, o sa iau problema mai departe!
Nu este normal...nu??
maru spune:
Happy, teacherul respectiv e asiatic? are accent? daca da, pentru mine ar fi principalul motiv pentru care mi-as muta copilul din clasa aia, sau chiar din scoala. Voi vorbiti acasa in ro, banuiesc, iar sursa ei de engleza fara accent e teacherul, colegii canadieni...
si da, convoaca o intrevedere cu principalul, cu consilieru si cu teacherul in care punctual, calm, cu rabdare sa explici ce nu e ok. Eu asa am facut, ba mai mult, am cerut ca copilul sa fie evaluat psihologic, si apoi am avut o intrevedere la scoala cu psihologul si toti teacherii. Aici psihologul le-a explicat ca andrei are nevoie permanenta de incurajare, ca trebuie stimulat si nu categorisit din prima, ca e un copil care se adapteaza mai greu, dar are toate intentiile bune
Doamne'ajuta!
POZE
POZE2
http://maru-incotro.blogspot.com/
Happy_in_TO spune:
Multumesc fetelor! Ma faceti sa ma simt mai "normala"...
Aseara, intre ceilalti parinti care nu au spus nimic atunci cind l-am intrebat de catalogare, mi s-a parut ca am trei capete si ca am cazut de pe Marte!...
Ceilalti nu au spus nimic!!!
Iar Mr Chung a venit dupa mine pina la sfirsitul holului si incerca sa mai convinga ca are dreptate. NU!! I-am spus! Refuz sa accept ca tu sa pui o eticheta pe copilul meu!
Maru, eu vorbesc cu fetele si in romaneste dar si in engleza. Eu mi-am pierdut demult accentul romanesc, am fost aici la scoala, la facultate. Iar Mr Chung se cam bilbiie si in engleza si in franceza...
Sarah are o invatatoare romanca anul acesta: Madame Romanescu! Imi place de ea!
gazzella spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui maru Happy, teacherul respectiv e asiatic? are accent? daca da, pentru mine ar fi principalul motiv pentru care mi-as muta copilul din clasa aia, sau chiar din scoala. |
nu-mi vine sa cred....
dar nu neaparat pentru asta am intrat
Happy, tare frumos o povestesti
si sunt de acord cu Andrada, pana cand ii schimbi tu viziunea invatatorului fetita creste si creste avand ca invatator o astfel de persoana
cred si eu ca schimbarea clasei, chiar a scolii e o solutie mai buna, mai rapida
Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)
Andrada spune:
Happy spune-i ca pentru tine el e un invatator rau si ca n-ai timp sa astepti sa ajunga printre cei buni (dupa metoda de incurajare pe care o propune el). (How does that feel?)Vrei direct la cel bun,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu