yoga si Dumnezeu

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui Happy_in_TO
Buunn... Fiecare avem diferite virste. Paulette a trecut prin menopauza, Isabel de abia a inceput, noi celelalte ne apropiem de 40 deci vom incepe si noi in curind... Si asa, muncind si vazindu-ne de treaba, ne trezim intrebind asa, in general "Are you guys cold?" adica "Voua va este frig?" la care se raspunde mereu diferit. "nooo... I am actually very hot!" "nuu... mie mi-e foaaarte cald"... "nuu... mie imi este bine"...
In alasi birou, insa raspunsuri diferite... Si incepem sa ridem, chiar ne gindin ca in citiva zeci de ani vom raspune "hai? a zis cineva ceva?"...Deci Dumnezeu cred eu ca este perceput diferit de catre persoane diferite. Depinzind gradul lor de evolutie, de pozitia lor fata de Divinitate, de departarea (sau apropierea) lor fata de El si de ceilalti din jurul lor.
eu nu cred ca e asa, si sa explic si de ce. Sa zicem ca in biroul cu pricina exista un termometru, care indica temperatura camerei la 23 de grade, adica destul de cald.Desigur, in functie de cum e imbracat fiecare, sau in functie de hormoni,fiecare va percepe diferit temperatura- mai cald sau mai frig. Dar asta nu modifica realitatea faptului ca in camera e cald,iar cine va merge sa citeasca termometrul va stii cu siguranta daca senzatiile sale coincid cu realitatea.In acelasi mod, ma gandesc eu, e si cu Dumnezeu.Unul zice ca Dumnezeu e asa, altul ca e pe dincolo,dar Dumnezeu s-a intrupat si a explicat exact care e treaba cu Sine. Ba chiar a lasat Scriptura si Biserica, pentru ca omul sa Il poata cunoaste in mod limpede. Scriptura si Biserica sunt termometrul care ne arata temperatura corecta.Desigur, ca sa mergem pe firul analogiei putem sa ne imaginam ca in camera ar fi mai multe termometre, dintre care doar unul e bun si restul sunt stricate. Aici intervine credinta.Din anume cauze si motive eu cred ca termometrul meu indica corect si al celorlati incorect, la fel si ceilalti cred ca a lor indica corect si a celorlati gresit. Abia cand nu ne vom intalni cu metrologul vom avea confirmarea sau infirmarea ca ceea ce am crezut este corect,fiindca, in mod logic , zece termometre care arata temperaturi diferite nu pot fi considerate ca arata toate corect, ci doar unul din ele indica realitatea.Dar pana atunci ramane sa purtam discutii mai mult sau mai putin constructive pe marginea subiectului, daca avem timp, nervi si chef.
Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

in crestinismul pe care-l cunosc eu () , credinciosul se aseaza seara in genunchi si zice "Doamne iarta-ma pe mine indracitul, nevrednicul si ticalosul, care azi m-am facut bucurie dracilor " etc etc asa ca nu-i vede numai pe ceilalti sub influenta dracilor, ci in primul rand pe sine ...

in orice patima omeneasca, crestinul vede lucrarea dracilor (si fireste, conlucrarea omului)

yoga si crestinismul au perspective absolut opuse (cum remarca Happy), yoga vede omul perfectibil prin el insusi in timp ce crestinismul considera omul cazut, fara posibilitatea de a se "repara" (=mantui, elibera) decat prin Hristos Dumnezeu

un crestin nu cauta stari extatice, dimpotriva singura stare pe care o cauta e pocainta, zice SF Siluan Athonitul "tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui"

daca ar fi sa adaugam si faptul ca in crestinism, orice ascensiune spirituala e posibila numai prin suferinta (prin cruce), e evident de ce starile de eliberare si pace din yoga sunt privite cu suspiciune de crestin.

in Scriptura diavolul e numit "tatal minciunii", tocmai in sensul asta, ca preocuparea lui permanenta e sa insele, sa imite binele

cam asta e...cu scuzele de rigoare daca am spus ceva nepotrivit

editez ca mai era ceva: bineinteles ca eu si Irina si altii care se mai vor ortodocsi nu prea ar trebui sa intram in discutii din astea, in care de obicei isi vara dracii coada noi mai bine ne-am vedea de Ceaslovul nostru, si de demonii din noi

dar deh, cum oameni suntem si noi

Irina,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.
Sa zicem ca in biroul cu pricina exista un termometru, care indica temperatura camerei la 23 de grade, adica destul de cald.Desigur, in functie de cum e imbracat fiecare, sau in functie de hormoni,fiecare va percepe diferit temperatura- mai cald sau mai frig. Dar asta nu modifica realitatea faptului ca in camera e cald,iar cine va merge sa citeasca termometrul va stii cu siguranta daca senzatiile sale coincid cu realitatea.

Pentru a citi termometrul iti trebuie ... stiinta.
Tu afirmi ca ortodoxia este singura care citeste corect termometrul sau singura care detine termometrul bun. Un musulman, un buddhist, un taoist etc, vor sustine cu aceeasi tarie ca si tine ca termometrul lor este singurul bun sau ca doar ei stiu sa-l citeasca.
Bottom line: credinta nu are de-a face cu indicatia obiectiva a termometrului ci doar cu senzatia subiectiva de cald sau de frig.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenac81 spune:

Buna Doina,
Daca imi permiti, cateva observatii...

Citat:
citat din mesajul lui fdoina

in crestinismul pe care-l cunosc eu () , credinciosul se aseaza seara in genunchi si zice "Doamne iarta-ma pe mine indracitul, nevrednicul si ticalosul, care azi m-am facut bucurie dracilor " etc etc asa ca nu-i vede numai pe ceilalti sub influenta dracilor, ci in primul rand pe sine ...

Unde a spus Iisus asa ceva cand a fost intrebat cum sa ne rugam? In Evanghelii nu exista asa ceva dupa cate stiu. In plus sugestiile negative care sunt imprimate subconstientului prin acest gen de gandire si afirmatii fac dezastre in psihicul uman.

Citat:
in orice patima omeneasca, crestinul vede lucrarea dracilor (si fireste, conlucrarea omului)

Iov a fost greu incercat dar numai cu voia lui Dumnezeu. Testele spirituale sunt o necesitate divina insa duc la cadere numai daca nu sunt trecute. Daca le treci ai sansa sa urci pe un nivel superior. Oare sa fie ceea ce spui tu opera unor calugari care au cam picat la niste incercari?

Citat:
yoga si crestinismul au perspective absolut opuse (cum remarca Happy), yoga vede omul perfectibil prin el insusi in timp ce crestinismul considera omul cazut, fara posibilitatea de a se "repara" (=mantui, elibera) decat prin Hristos Dumnezeu

Si in Yoga exista notiunea de Gratie Divina ca element unic eliberator. Insa ea trebuie apelata. Cu alte cuvine ca Dumnezeu sa dispuna omul trebuie sa propuna, sa actioneze si sa merite. Fara Gratie omul nu se poate mantui (prin el insusi). Nu stiu de unde au fost preluate aceste idei cum ca yoghini se mantuiesc de capul lor.

Citat:
un crestin nu cauta stari extatice, dimpotriva singura stare pe care o cauta e pocainta, zice SF Siluan Athonitul "tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui"
daca ar fi sa adaugam si faptul ca in crestinism, orice ascensiune spirituala e posibila numai prin suferinta (prin cruce), e evident de ce starile de eliberare si pace din yoga sunt privite cu suspiciune de crestin.

In cazul acesta de ce avem schimbarea la fata? Oare de ce o fi vorbit Iisus atat despre fericiri in loc sa predice despre suferinte.

Citat:
in Scriptura diavolul e numit "tatal minciunii", tocmai in sensul asta, ca preocuparea lui permanenta e sa insele, sa imite binele

Suferinta nu produce ascensiune. Daca ar fi asa orice nebun care-si taie venele s-ar mantui imediat. Aberatia asta a produs aparitia autoflagelarii care dpdv spiritual este zero. Mie asta mi se pare o idee falsa introdusa tocmai de de tatal minciunii. Suferinta de pe cruce a fost un sacrificiu (sacri-ficiu, oficiere sacra) necesara preluarii unor pacate ale umanitatii si nu mantuirii sale. Iisus era deja mantuit in acel moment.

Citat:
editez ca mai era ceva: bineinteles ca eu si Irina si altii care se mai vor ortodocsi nu prea ar trebui sa intram in discutii din astea, in care de obicei isi vara dracii coada noi mai bine ne-am vedea de Ceaslovul nostru, si de demonii din noi

Nu e ciudat faptul ca esti dispusa sa vezi mai curand raul din tine in loc sa vezi ca si in tine este o scanteie din Dumnezeu sau ca fiecare are un inger care-i sare in permanenta in ajutor (daca i se cere asta)?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Happy_in_TO

Elena, am inteles.
Insa nu este un lucru bun ca exercitiile Yoga au ajutat-o pe Ocebine sa isi regaseasca flexibilitatea, sa se simta mai bine, mai puternica si mai sanatoasa? Inauntrul ei a avut loc o schimbare pozitiva. Indirect a contribuit si la starea ei de bine sufleteste, pentru ca toate sint legate intre ele.
Insasi faptul ca a venit si a scris aici ca ea a practicat Yoga si ca nu este o practica satanica, este un lucru pozitiv...

Am spus lucrul asta. Ca ajuta sanatatii. Chiar in mesajul in care am dat cu porcii-n fasole.

Citat:
Haide sa vedem partea pozitiva a lucrurilor in fiecare afirmatie si sa ne aducem aportul intr-un fel pozitiv... Asta ar fi ceva de genul: Ocebie, ma bucur mult ca ai facut exercitii Yoga si ca te-au ajutat insa Yoga, asa cum o cunosc eu inseamna mult mai mult... Si de aici incepeai sa vorbesti despre respiratii, despre conceptul Maya, despre Ham-sa ("aici" si "acolo")... despre ceea ce stii tu, cu patima... insa pozitiva...

Mesajul meu n-a fost prea elaborat, recunosc.

Citat:
Eu inteleg si ceea ce zice Irina si Biserica Ortodoxa despre Yoga ca fiind practica satanica...
Haide sa luam cel mai simplu exercitiu de respiratie si meditatie, Ham-sa. "I am That" "Eu sint Acela"...Meditatia produce o stare de bine pentru ca ne elibereaza de gindurile negative, respiratia controlata ne oxigeneaza mai bine creierul si corpul, ne simtim bine atit mental cit si fizic. Practicata mult timp poate duce la o stare de unificare, de eliberare. De ce? Pentru ca meditind mai departe pe sirul gindurilor, se dizolva hotarul dintre "eu" si "acela"...intre "aici" si "acolo" si ceea ce ne inconjoara, inclusiv noi, devenim un "tot", un "intreg"...
Adica ne duce cu gindul la "eu sint Divinitatea suprema" sau "eu sint Dumnezeu" ceea ce se spune in Biblie ca a zis Lucifer cind era Arhanghel si a fost izgonit din ceruri de catre Dumnezeu... Este usor de vazut interpretarea yoga-practica satanica, nu?

Da aceasta poate fi o tentatie, sa te crezi Dumnezeu. Insa eu as folosi in loc de ce spui tu, cuvintele lui Iisus: "Eu sunt in Tatal si Tatal este in mine." E vorba de o comuniune nu de o identitate perfecta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:

cam asta e...cu scuzele de rigoare daca am spus ceva nepotrivit

dar deh, cum oameni suntem si noi

Irina,

Uu-haa!!
Ascundeti femeile si copiii, otraviti fantanile si ardeti granele!!!

Happy, nu stiu cat intelegi tu din ce a scris fdoina (avand in vedere faptul ca nu ai mai partcipat la discutii pana acum). De fapt, nu ca sa intelegi tu a scris ea. Ea a scris pentru mine :-).

fdoina, vrei nu vrei, io iti spun impresioara mea modesta si umila : Castelasul Tacerii a fost zidit pe nisiputz...
Incearca sa nu te mai abtii atata. Tranteste rautati mici si dese! . O asemenea rabufnire de ura te poate preface in leguma spirituala si iti face mult, mult rau :-(. De fapt, tie, forumul asta iti face rau si ai ajuns chiar tu la concluzia asta.
Degeaba iti musti mainile ca sa nu scrii, degeaba va incurajati una pe alta sa taceti daca, dupa o luuuunga pauza, revii si imi spui (atat de prost mascat) aceeasi chestie: "esti un drac!"
Cauta Stanca, fdoina!

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui elenac81

Buna Doina,
Daca imi permiti, cateva observatii...
Citat:

Unde a spus Iisus asa ceva cand a fost intrebat cum sa ne rugam? In Evanghelii nu exista asa ceva dupa cate stiu. In plus sugestiile negative care sunt imprimate subconstientului prin acest gen de gandire si afirmatii fac dezastre in psihicul uman.

Citat:

Iov a fost greu incercat dar numai cu voia lui Dumnezeu. Testele spirituale sunt o necesitate divina insa duc la cadere numai daca nu sunt trecute. Daca le treci ai sansa sa urci pe un nivel superior. Oare sa fie ceea ce spui tu opera unor calugari care au cam picat la niste incercari?

Citat:

Si in Yoga exista notiunea de Gratie Divina ca element unic eliberator. Insa ea trebuie apelata. Cu alte cuvine ca Dumnezeu sa dispuna omul trebuie sa propuna, sa actioneze si sa merite. Fara Gratie omul nu se poate mantui (prin el insusi). Nu stiu de unde au fost preluate aceste idei cum ca yoghini se mantuiesc de capul lor.

Citat:

In cazul acesta de ce avem schimbarea la fata? Oare de ce o fi vorbit Iisus atat despre fericiri in loc sa predice despre suferinte.

Citat:

Suferinta nu produce ascensiune. Daca ar fi asa orice nebun care-si taie venele s-ar mantui imediat. Aberatia asta a produs aparitia autoflagelarii care dpdv spiritual este zero. Mie asta mi se pare o idee falsa introdusa tocmai de de tatal minciunii. Suferinta de pe cruce a fost un sacrificiu (sacri-ficiu, oficiere sacra) necesara preluarii unor pacate ale umanitatii si nu mantuirii sale. Iisus era deja mantuit in acel moment.

Citat:

Nu e ciudat faptul ca esti dispusa sa vezi mai curand raul din tine in loc sa vezi ca si in tine este o scanteie din Dumnezeu sau ca fiecare are un inger care-i sare in permanenta in ajutor (daca i se cere asta)?

Elena, superb ai scris!!! Crestinism lucid, pur si luminos :-). Adica, crestinism!
Chiar vreau sa-ti multumesc! Mi-au adus bucurie randurile tale!

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.
eu nu cred ca e asa, si sa explic si de ce. Sa zicem ca in biroul cu pricina exista un termometru, care indica temperatura camerei la 23 de grade, adica destul de cald.Desigur, in functie de cum e imbracat fiecare, sau in functie de hormoni,fiecare va percepe diferit temperatura- mai cald sau mai frig. Dar asta nu modifica realitatea faptului ca in camera e cald,iar cine va merge sa citeasca termometrul va stii cu siguranta daca senzatiile sale coincid cu realitatea.

In acelasi mod, ma gandesc eu, e si cu Dumnezeu.Unul zice ca Dumnezeu e asa, altul ca e pe dincolo,dar Dumnezeu s-a intrupat si a explicat exact care e treaba cu Sine. Ba chiar a lasat Scriptura si Biserica, pentru ca omul sa Il poata cunoaste in mod limpede. Scriptura si Biserica sunt termometrul care ne arata temperatura corecta.

Desigur, ca sa mergem pe firul analogiei putem sa ne imaginam ca in camera ar fi mai multe termometre, dintre care doar unul e bun si restul sunt stricate. Aici intervine credinta.Din anume cauze si motive eu cred ca termometrul meu indica corect si al celorlati incorect, la fel si ceilalti cred ca a lor indica corect si a celorlati gresit. Abia cand nu ne vom intalni cu metrologul vom avea confirmarea sau infirmarea ca ceea ce am crezut este corect,fiindca, in mod logic , zece termometre care arata temperaturi diferite nu pot fi considerate ca arata toate corect, ci doar unul din ele indica realitatea.

Chiar si daca termometrele ar arata la fel oamenii tot s-ar certa intre ei pentru ca fiecare a adoptat alta scala de masurare - Celsius, Fahrenheit, Kelvin (adica diverse dogme religioase). In realitate toate termometrele sunt "defecte" pentru ca sunt doar niste conventii, iar Dumnezeu este toata gama de temperaturi nu doar o anumita temperatura. In functie de gradul de evolutie percepem sau rezistam la o gama mai larga sau mai restransa de temperaturi...

Mergi la inceput

Citat:
In realitate toate termometrele sunt "defecte" pentru ca sunt doar niste conventii, iar Dumnezeu este toata gama de temperaturi nu doar o anumita temperatura. In functie de gradul de evolutie percepem sau rezistam la o gama mai larga sau mai restransa de temperaturi...

Elena, de ce crezi ca Dumnezeu este toata gama de temperaturi?
Eu as zice ca El reprezinta doar temperatura cea mai inalta. Perceptiile noastre de rece, recisor, caldut, mai caldut decat caldut, fierbintel sunt date doar de distanta noastra fata de El.
Daca percepem caldut, nu inseamna ca Dumnezeu este si caldut, ci ca noi am ajuns abia la distanta de unde se simte caldut.

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

denizel, .

P.S. Parca se demonstrase cu grade Celsius pe celalalt hot-topic ca in Rai este mai fierbinte decat in Iad.

Mergi la inceput