yoga si Dumnezeu
Raspunsuri - Pagina 15
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui irina.c.
mai, Biserica nu impune nimic, cum ar putea sa impuna?Biserica e un grup de oameni care se conformeaza in mod benevol unui anume stil de viata, nu te tine nimeni cu forta in Biserica, si nici nu te da afara daca nu te conformezi. De exemplu, tu in mod formal esti ortodoxa- pai a venit cineva din Biserica sa iti ceara socoteala ce faci si ce crezi?Biserica ti-a oferit la nastere, prin botez, harul, daca parintii tai au vrut sa accepte pentru tine; ti-a randuit, cu ajuorul parintilor nasi, care sa te invete credinta daca parintii socoteau ca asa e bine;Biserica se roaga pentru tine sa te lumineze Dumnezeu si sa te ajute in mantuire si in rest totul tine doar de tine. Unde e impunerea, ca nu o vad. referitor la yoghini, si ei mediteaza la ce ii invata "cartea" lor, sau "maestrul" lor, au si ei niste reguli de viata, nu inteleg de ce yoghinul iti pare mai liber decat ortodoxul. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007) am blog |
hai ca incep cu sfarsitul..
Pai ortodoxul este mai ingradit decat yoghinul(hai sa-i luam deocamdata separat) pentru ca ortodoxul mediteaza intr-un anume fel,la o anume tema.Impusa.Chiar daca tu zici ca nu, te poti oare considera un ortodox pe bune,daca nu respecti ´´impunerire´´ cerintele bisericii? Daca eu zic ca-s ortodox,da meditez la budha,logic na acuma ca nu ma da biserica afara din ´´comunitate´´ da nici ortodox pe bune nu ma mai pot numi.Corect?
Ortodocsii care se conformeaza ´´benevol´´ la stilul de viata ortodox, vor medita asadar in functie de credinta lor si nu vor cugeta la centri energetici ai corpului,pamantului si asa mai departe.
Oricat am incerca sa numim rugaciunea si gandurile ortodoxe meditatie, tot nu se apropie catusi de putin de meditatia yoghinilor.Pentru ca meditatia yoghinilor este ALTCEVA,la alt NIVEL,are alte scopuri.
O fi un maestru care te invata ce si cum,dar maestrul ala nu-ti spune: acum te rog sa meditezi la ce scrie in ´´biblia yoghinilor´´El te invata cum anume sa te relaxezi,prin ce tehnici.
TEHNICA este diferenta si nu tema in sine, ca si la ortodocsi.
De aceia,repet, nu pot considera ruga sau traiul ortodox meditatie.Sau hai ca sa fiu indulgenta, e o meditatie...orientata foarte clar,pe o tema principala: mantuirea.
Poate sunt singura care percepe in acest fel diferenta asta,se prea poate.Dar eu asa o vad.
irina.c. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anky Irina,si ortodoxul poate fi yoghin,chiar tre sa ducem discutia asta la infinit.Anca , Bianca si Cris |
am blog
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica [ Lady J,eu consider ca Irina are dreptate;rugaciunea spusa intr-un anumit fel si intr-un anumit context este o forma de meditatie si rezultatul ei poate fi mult mai puternic decat orice meditatie in functie de concentrarea si credinta aceluia care o spune. Am mai spus, puterea cuvintelor cred ca nu ar trebui neglijata de persoane care au cultura necesara incat sa accepte anumite evidente;eu pe tine te consider in masura sa intelegi ceeace vreau sa spun. Cine intelege ceeace am vrut sa spun intelege si ca m-am referit si la cuvinte nerostite ci numai spuse in gand. |
Rugaciunea libera adica gandurile si dorintele noastre libere,pot fi intr-adevar o forma de auto-sugestie,o meditatie cu final fericit.
Dar asta e altceva.
Daca eu cred puternic in Dumnezeu si meditez la acesta tema incercand prin ganduri si meditari sa ma apropii de acea forma numita Divinitate, atunci imi auto-impun un fagas de ´´comunicare´´ clar in afara bisericii.Atunci gandesc liber eu,asa cum vreau si meditez liber la cea ce doresc sa aflu,sa ating.
Pe scurt: un ortodox,asa ca Irina, se roaga dupa anumite canoane,nu? Spune Tatal Nostru,Crezul, se mai roaga presupun si liber,INSA dupa un sablon,cel ortodox in acest caz.
Ce urmareste un ortodox? Mantuirea.Astfel,un ortodox poate medita la aceasta mantuire atat de puternic incat va fi sigur ca o are...deja sau e sigur ca o va avea.
Un yoghin chiar atinge anumite faze,le simte direct,in urma meditatiei profunde.
Puterea cuvintelor e extrem de mare,(chiar si spuse in gand)insa meditatia NU INSEAMNA CUVINTE!Meditatie e meditatie...adica o gandire profunda cu un scop.
Asta e diferenta.A -ti spune in gand cuvinte,inseamna o auto-sugestie.Din cate stiu eu,meditatia yoghinilor(ca deai vb aici) nu e prin cuvinte spuse in gand.E mult mai mult.
Ai atins punctul! Ortodoxul mediteaza prin cuvinte spuse in gand(sau nu) De cele mai multe ori.
ocebine spune:
Meditatia la yoghini se face si prin intermediul rostirii/inginarii mai multori "chant"-uri. O serie de cuvinte care, repetindu-le de sute si mii de ori, iti "linistesti" gindurile. Mintea alearga tot timpul (de la "ce-am mincat azi-noapte" si pina la "cred ca am uitat lumina aprinsa").
Acuma se exagereaza de ambele parti...nu multa lume traieste cu adevarat ortodoxia 100% corect, 100% din timp (inclusiv Irina.C).
Pentru simplul fapt ca nu sintem perfecti. Poti fi un ortodox modest (de duminica) si poti practica oarece yoga...departe de a deveni Dalai Lama intre timp sau cine stie ce maestru yoghin si pe deasupra sa fii invadat de demoni.
Am mai spus, am practicat Bikram Yoga cam un an de zile...pentru beneficul fizic si nu m-au invadat nici un fel de demoni, nu am fost pusa sa renunt la religie, nici nu s-a pomenit de religie, nu am fost invitata sa contribui financiar sau altfel...
Bikram Yoga se face intr-un studio foarte incalzit si umed (pentru o mai buna flexibilitate) si executi 26 de positii (asana) la rind, timp de 90 de minute. Atit. Ideea este ca pozitia sa devina din ce in ce mai usor de tinut, sa iti reglezi foarte bine respiratia si echilibrul, sa devina corpul mai flexibil si mai puternic.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
b.nica spune:
Lady J,tu ai cunostinta de existenta Mantrelor? Ce semnificatie le dai tu?
De fapt, Ocebine a punctat f. bine.
Eu cred ca este important sa alegem acea cale de a comunica cu Dumnezeu care se armonizeaza cel mai bine cu sufletul nostru.
Confuzia apare atunci cand nu ne lasam influentati de esenta sufletului nostru ci de ceeace ne este prezentat intr-o forma care ne atrage dinafara(unii o numesc orgoliu)si nu dinauntrul nostru.
ocebine spune:
Cind faci Yoga, nu comunici cu Dumnezeu...pentru asta te rogi.
Sint doua lucruri foarte diferite si nu incompatibile (cum s-ar vrea sa fie pusa problema).
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Lady J,tu ai cunostinta de existenta Mantrelor? Ce semnificatie le dai tu? De fapt, Ocebine a punctat f. bine. Eu cred ca este important sa alegem acea cale de a comunica cu Dumnezeu care se armonizeaza cel mai bine cu sufletul nostru. Confuzia apare atunci cand nu ne lasam influentati de esenta sufletului nostru ci de ceeace ne este prezentat intr-o forma care ne atrage dinafara(unii o numesc orgoliu)si nu dinauntrul nostru. |
Mai B.nica esti cam profunda pentru ora asta tarzie,nu crezi?
Tu daca vrei sa comunici cu DD nu faci yoga.Ca nu asta e scopul acestei meditatii.
Ca sa comunici cu Divinitatea, te rogi(asa cum pomeneai tu,)profund,cu voce(in gand sau nu)
Nu-ti pui piciorul dupa cap si nici nu stai in maini...presupun.
Tehnica,B,nica,aia e.
ladyJ spune:
Si referitor la mantre...de care anume ma intrebi tu? de alea tibetane?
Te deranjeaza rau de tot ca eu personal nu consider ´´meditatia´´ ortodoxa ca fiind la acelasi nivel cu cea yoghinica?
Nu e si gata.Daca nu esti de acord e fix problema ta.
Am exlicat mai sus de ce si ma plictisesc sa-ti tot repet.
Cea ce vorbesti tu,este cu totul altceva! Este felul in care tu alegi sa te relaxezi,sa comunici cu divinitatea,sa meditezi.Si daca asta te ajuta e foarte bine.Insa ai intervenit in dicutia mea cu Irina amestecand lucrurile.Noi vorbeam de ortodoxism ca dogma cu reguli de meditatie tu spui de relatiea pur personala cu DD si de puterea mantrelor.
Da ,functioneaza mantrele asa cum bine a spus Ocebine.Acum depinde si in ce scop le folosesti.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Sint doua lucruri foarte diferite si nu incompatibile (cum s-ar vrea sa fie pusa problema). Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
Pentru ca nu sunt incompatibile le incurca unii.
Evident ca poti linistit sa crezi in DD si sa practici Yoga.Nu vad de ce s-ar anula cele doua,una pe alta.
Atata timp cat credinta ta in Dumnezeu este una...in afara regulilor bisericesti sa spunem(adica daca nu crezi cu tarie intr-o dogma,astfel incat sa fie considerat pacat gandul indreptat spre..altceva), atunci poti crea o cale speciala de meditatie ,care chiar sa te ajute.
Cea ce cred ca ai facut si tu,nu?