yoga si Dumnezeu

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anky spune:

Boon...mergem mai departe.
Yoga ofera forta si iluminare dar si o experienta placuta. Aceasta invigoreaza simturile si imbunatateste modul de viata.

Posturile yoga (asana-ele) fac parte din sistemul yoga denumit Hatha-Yoga, sistem care se pare ca este cel mai accesibil occidentalilor, care, in general, nu sunt inclinati precum orientalii catre contemplatie. In cadrul oricarui sistem de yoga, scopul final este acela de a echilibra energiile in intreaga fiinta, de a asigura armonia fiintei umane cu sine insasi si, de asemenea, cu mediul inconjurator, cu universul.Etimologia cuvantului Hatha este extrem de simbolica: Ha, inseamna Soare, iar Tha, Luna. Cuvantul yoga inseamna uniune, asadar, Hatha Yoga este uniunea dintre Soare si Luna, adica a tuturor aspectelor duale ale fiintei.Soarele, energia pozitiva, controleaza toate functiile fizice si vitale; o fiinta prea "solara" este extravetita si predispusa mai mult efortului fizic. Luna controleaza toate functiile mentale, asadar o fiinta prea "lunara" este visatoare, pacifista si introvertita. Hatha Yoga propune reconcilierea tuturor acestor functii si echilibrarea celor doua tipuri de energii prin intermediul posturilor si a respiratiei corecte.

Ce sunt, de fapt, posturile?

Nu este vorba despre pozitii extrem de "chinuite" sau bizare fara vreun sens anume, asa cum au unii tendinta sa creada. Dimpotriva, in cazul posturilor yoga, fiecare pozitie a corpului are un scop precis, fiind calculata si experimentata cu multa precizie. Nimic nu este lasat la voia intamplarii, asana fiind in esenta simbolul in plan fizic al unei energii subtile benefice din univers. Postura yoghina este o veritabila formula care are ca obiectiv:

-intretinerea intr-o stare perfecta a functiilor corpului fizic
-echilibrarea energiilor pranice care actioneaza in mod direct asupra corpului fizic
- linistirea mentalului prin atentia pe care o necesita practica posturii
- exersarea controlului respiratiei (al carui scop principal il constituie a patra etapa in yoga: Pranayama).
Putem spune ca postura yoghina, asana, implica o actiune interioara si una exterioara, actiuni care se impletesc in practica si formeaza un tot. Actiunea exterioara vizeaza corpul fizic, mai precis musculatura si articulatiile, iar cea interioara actioneaza la nivelul centrilor subtili de forta si a nadi-urilor (ce constituie corpul pranic). Practica a demonstrat ca, chiar daca practicantul este inconstient si nu cunoaste modul in care actioneaza o asana, totusi prana vehiculata conduce la obtinerea acelorasi efecte, deseori uluitoare. Si totusi, atunci cand prana este dirijata in mod constient, energizarea obtinuta este mult mai intensa si efectele sunt mult mai prompte si mai puternice.

Exista doua tipuri de posturi (asana-e):
-dinamice- Sunt foarte variate si comporta deseori anumite grade de dificultate in abordare. Au ca scop in primul rand intretinerea corpului fizic si echilibrarea energiilor pe cele sapte nivele ale fiintei.
statice - Sunt numite si posturi meditative, multe dintre ele fiind utilizate in practica meditatiei. Au ca scop captarea energiilor cosmice prin intermediul centrilor de forta si revigorarea fiintei (in principal la nivel fizic si eteric).
De ce sa practicam yoga?
Sunt multe raspunsuri la aceasta intrebare.Cel mai simplu este ca prin yoga putem deveni FERICITI. Toti oamenii cauta fericirea, dar de obicei o cauta in afara lor.
Yoga ne ajuta sa intelegem ca FERICIREA trebuie cautata in noi insine pentru ca inseamna, de fapt, armonia corpului, a mintii si a sufletului. Practicand posturile yoga, exercitiile de respiratie si meditatia, poti ajunge la acel echilibru fizic, psihic, mental si spiritual care este sursa fericirii.

"Life is a waste of time; time is a waste of life, so get wasted all of the time and have the time of your life".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Citat:

De ce sa practicam yoga?
Sunt multe raspunsuri la aceasta intrebare.Cel mai simplu este ca prin yoga putem deveni FERICITI. Toti oamenii cauta fericirea, dar de obicei o cauta in afara lor.
Yoga ne ajuta sa intelegem ca FERICIREA trebuie cautata in noi insine pentru ca inseamna, de fapt, armonia corpului, a mintii si a sufletului. Practicand posturile yoga, exercitiile de respiratie si meditatia, poti ajunge la acel echilibru fizic, psihic, mental si spiritual care este sursa fericirii.

"Life is a waste of time; time is a waste of life, so get wasted all of the time and have the time of your life".

Anca , Bianca si Cris

Pai uite de aia BOR declara yoga lucrare malefica. BOR nu are nevoie de oameni care sa realizeze ca fericirea depinde de ei si poate fi gasita in ei, altfel cine ar mai da fuga la biserica sa asigure fericirea preotilor cu bmw-uri?

Eileen Nicole

Mergi la inceput

Mda..asa o fi,ce sa mai zic.Altfel nu s-or mai putea numii popii Preafericitul Parinte X sau Y

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

Mi-am adus aminte ca citisem partial o carte mult mai buna, foarte documentata! Se numeste Marii Initiati ai Indiei si Parintele Paisie
Cititi-o!
http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-initiati-india-parintele-paisie/
Citat:
"Cu toate evenimentele minunate pe care le traversasem alaturi de parintele Paisie, ma indoiam de el. Era posibil sa vada lucrurile intr-o maniera strict personala, iar realitatea sa-l depaseasca. Nu excludeam posibilitatea ca el sa detina numai o parte a adevarului, si sa existe si alte parti de adevar in alte sisteme de gandire si in alte religii. Poate ca ma lasam influentat prea mult de puternica sa personalitate, de mediul Sfantului Munte in general. Am hotarat, asadar, sa ofer sanse egale si yoghinilor hindusi. Ii cunoscusem, desigur, inainte de a-l intalni pe parintele Paisie, dar nu mersesem niciodata in India, in <> religiei lor. Am decis, prin urmare, sa plec si sa traiesc impreuna cu ei , sa ma amestec printre ei, sa-mi deschid sufletul dinaintea lor, asa cum facusem si in cazul monahilor ortodocsi. Am trait luni de zile in diverse ashramuri,impreuna cu swami si gurusi. Faceam totul impreuna cu ei:ma sculam dimineata, mancam, munceam, discutam, aplicam exercitii yoga. Pentru a cunoaste un lucru trebuie sa-l traiesti, nu sa-l analizezi pur teoretic. In consecinta, ma hotarasem sa-mi impun o deschidere totala fata de India si tot ceea ce insemna ea. Oscilam asadar intre doua influente spirituale foarte puternice. Cea mai mica inclinare a intentiei mele avea o rezonanta imediata asupra efortului meu spiritual. Eram angrenat intr-o lupta plenara, care angaja intreaga mea fiinta. Pericolele de rigoare imi amenintau nu doar modul de viata, ci si intreaga existenta. Am fost ajutat, sau mai degraba salvat, prin interventiile lui Dumnezeu"

O carte autobiografica a unui fost yoghin grec!

Unul din capitole, demonstreaza clar ca yoga se intemeiaza pe un set de conceptii fundamental religioase. Deci asta cu yoga e stiinta si nu are legatura cu religia, pica!

http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-initiati-india-parintele-paisie/49-yoga-religie-sau-stiinta.htm

Cartea o puteti cumpara de aici ( daca va asemanati mie si cititi mai greu direct de pe net):
http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/338-marii-initiati-ai-indiei-si-parintele-paisie-farasiotis,-dyonysios.html

Last edit: am citit acum din urma si am vazut ca a dat acest link si eugenm. Scuze! Intamplator citesc acum Viata Parintelui Paisie. Minunata! Cu adevarat un om ce a implinit porunca de a-ti iubi aproapele ca pe tine insuti daca nu chiar mai mult decat atat!
Scuze de off-topic dar pentru cei ce doresc cartea: http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/440-viata-cuviosului-paisie-aghioritul-isaac,-ierom..html

Larisa si Alexia (13 iulie 2006)

http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/

S-o ajutam pe Alexia!

Mergi la inceput

Elena,go ahead,ascult,spune-ti parerea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenac81 spune:

Ce era de spus vad ca ai spus tu si altii...

Din pacate discutia seamana cu una dintre suporterii diferitelor echipe de fotbal (huo steaua, hai dinamo) asa ca... e putin probabil sa se ajunga la ceva adevarat cu atat mai putin la ceva Divin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

Citat:
citat din mesajul lui larissa_79

Mi-am adus aminte ca citisem partial o carte mult mai buna, foarte documentata! Se numeste Marii Initiati ai Indiei si Parintele Paisie
Cititi-o!
http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-initiati-india-parintele-paisie/
Citat:
"Cu toate evenimentele minunate pe care le traversasem alaturi de parintele Paisie, ma indoiam de el. Era posibil sa vada lucrurile intr-o maniera strict personala, iar realitatea sa-l depaseasca. Nu excludeam posibilitatea ca el sa detina numai o parte a adevarului, si sa existe si alte parti de adevar in alte sisteme de gandire si in alte religii. Poate ca ma lasam influentat prea mult de puternica sa personalitate, de mediul Sfantului Munte in general. Am hotarat, asadar, sa ofer sanse egale si yoghinilor hindusi. Ii cunoscusem, desigur, inainte de a-l intalni pe parintele Paisie, dar nu mersesem niciodata in India, in <> religiei lor. Am decis, prin urmare, sa plec si sa traiesc impreuna cu ei , sa ma amestec printre ei, sa-mi deschid sufletul dinaintea lor, asa cum facusem si in cazul monahilor ortodocsi. Am trait luni de zile in diverse ashramuri,impreuna cu swami si gurusi. Faceam totul impreuna cu ei:ma sculam dimineata, mancam, munceam, discutam, aplicam exercitii yoga. Pentru a cunoaste un lucru trebuie sa-l traiesti, nu sa-l analizezi pur teoretic. In consecinta, ma hotarasem sa-mi impun o deschidere totala fata de India si tot ceea ce insemna ea. Oscilam asadar intre doua influente spirituale foarte puternice. Cea mai mica inclinare a intentiei mele avea o rezonanta imediata asupra efortului meu spiritual. Eram angrenat intr-o lupta plenara, care angaja intreaga mea fiinta. Pericolele de rigoare imi amenintau nu doar modul de viata, ci si intreaga existenta. Am fost ajutat, sau mai degraba salvat, prin interventiile lui Dumnezeu"

O carte autobiografica a unui fost yoghin grec!

Unul din capitole, demonstreaza clar ca yoga se intemeiaza pe un set de conceptii fundamental religioase. Deci asta cu yoga e stiinta si nu are legatura cu religia, pica!

http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-initiati-india-parintele-paisie/49-yoga-religie-sau-stiinta.htm

Cartea o puteti cumpara de aici ( daca va asemanati mie si cititi mai greu direct de pe net):
http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/338-marii-initiati-ai-indiei-si-parintele-paisie-farasiotis,-dyonysios.html

Last edit: am citit acum din urma si am vazut ca a dat acest link si eugenm. Scuze! Intamplator citesc acum Viata Parintelui Paisie. Minunata! Cu adevarat un om ce a implinit porunca de a-ti iubi aproapele ca pe tine insuti daca nu chiar mai mult decat atat!
Scuze de off-topic dar pentru cei ce doresc cartea: http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/440-viata-cuviosului-paisie-aghioritul-isaac,-ierom..html

S-o ajutam pe Alexia!

v-am urmarit discutia inca de la inceput...am vrut sa si intervin, insa ceva imi spunea ca o astfel de discutie sigur va naste poelemici...sa fii fost oare ratiunea??hahahha...
ok, trec peste asta si cum ratiunea mea doarme putin la ora asta, sper sa nu se nasca niste monstri din cauza asta..., vreau sa-i zic larisei ca in urma cu cativa ani am citit cartea recomandata de ea...m-a atras insusi titlul! si, in afara de faptul ca m-a facut sa-mi fie tare drag parintele paisie si mai ales blandetea de care dadea dovada (asta chiar mi se pare o calitate la un preot...), cu toate ca personajul X ii nesocotea sfaturile de "n" ori si altul s-ar cam fi infuriat:)), sincer, eu i-am cautat toata cartea si pe ceilalti...partea "adversa"...nu am gasit doar 2-3 din "marii initiati"...hmmmm...sincer, ma asteptam la mai multi! tinad cont de ceea ce inseamna yoga pt india...
din titlu, ma asteptam sa gasesc mai multi "mari" in tabara adversa ... nu zic ca nu mi-a placut cartea, chiar am cumparat-o, dar, titlul mi se pare putin cam fortat...poate tocmai, pe motiv de marketing, ca sa atraga clienti din ambele "tabere"...
oricum, e o carte buna, dar nu va asteptati sa-i gasiti acolo pe "adevaratii mari initiati ai indiei".

p.s.: sunt ortodoxa, nu foarte religioasa, dar CREDincioaa (in felul meu propriu si personal:)), nu-mi place Biserica ca institutie, dar CRED in (B)unul Dumnezeu, nu am nimic cu cei de alta religie si le respect opinia, nu practic YOGA, dar am multi prieteni dragi praticanti si credeti-ma pe cuvant ca nu arata deloc a demonizati...din contra, uneori vad cum unii buni crestini devin agresivi si violenti, cand sunt contrazisi, iar cei de care vb raman senini si calzi...
nu incurajez aceasta practica, caci nu am suficiente detalii, dar nici nu o infierez...dar cred ca putina toleranta fata de cei care au alta alegere spirituala nu ar strica ! o zi buna va doresc! oops...era sa bag aia cu "fii zen!" (doar glumeam si eu:))

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5207ed359c8adf213e5f23" target="_blank">alexutza 2003-2004,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5221eb237d9db27ce0b939" target="_blank">alexutza2005,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=522454e8697e14d6ce6966" target="_blank">alexutza2006,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=52253cfdd7ccfda00914d4" target="_blank">alexutza2007

o salata de MINUNATII, care din pacte s-au amestecat rau la up-loadare - proba de rabdare:)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

Ariel_7000, nu e vorba de toleranta sau intoleranta. Daca eu cred ca yoga si ortodoxia sunt doua drumuri paralele, ce sa fac? Sa mint pe forum ca sa dau dovada de toleranta?

Punctul de vedere si toleranta n-au nici o legatura. N-am prieteni yoghini, dar as putea avea fara probleme si resentimente.
Daca acel prieten m-ar intreba ce cred despre yoga as raspunde ca si aici pe forum! Doar daca m-ar intreba...

Eu cred ca prietenii avem nu ca sa "periem" si sa fim " periati". Eu una apreciez altfel de prieteni si parteneri de discutii.

Repet si subliniez n-am avut si nici nu am vreo afinitate cu yoga, nu m-a atras, interesat, pasionat. Stiu ca am vazut spirala la tv, cand a fost mare tam-tam. Am gandit ca e o mare prostie. Atat. Asa cum, probabil altora, postul ortodox li se pare prostesc si inutil. E ok. Dar sa fie sinceri cand isi exprima punctul de vedere.

S-o ajutam pe Alexia!

Mergi la inceput

Eu repet inca o data,yoga nu e o religie si nu stau sa ma contrazic cu nimeni.Ma bucur ca nu am fost crescuta ,sa cred in existenta demonilor si a altor orori de genul asta,ai mei parinti nu m-au speriat niciodata cu povesti de genul "daca nu faci,aia sau aia" sau "daca nu ne asculti", te asteapta "bau-bau" pe la colturi,cum fac multi parinti in ziua de azi sau cum li se impuie capul bietilor copii la orele de religie(ortodoxa, desigur).Daca nu am fost crescuta asa, nici ca ma apuc acum la treizeci si de ani, sa cred in chestii din astea fantasmagorice. Pina la urma, totul se invirte in jurul a ceea ce crede fiecare ,iar daca vine cineva, sa imi vorbeasca de demoni,nu pot sa fac altceva,decit sa ii rid in fata si sa ii spun, sa nu se mai uite la filme horror.

"Life is a waste of time; time is a waste of life, so get wasted all of the time and have the time of your life"

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui elenac81

Ce era de spus vad ca ai spus tu si altii...

Din pacate discutia seamana cu una dintre suporterii diferitelor echipe de fotbal (huo steaua, hai dinamo) asa ca... e putin probabil sa se ajunga la ceva adevarat cu atat mai putin la ceva Divin.

Ei,hai acuma si spune-ti si tu parerea,e si dreptul tau.Mai sunt multe de spus despre yoga,asa ca ,curaj..

"Life is a waste of time; time is a waste of life, so get wasted all of the time and have the time of your life"

Mergi la inceput