Usuca cineva fructe/legume la soare?

Usuca cineva fructe/legume la soare? | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Cum se face? Cand sunt gata, cum le protejati de muste si altele, pe ce le puneti?... Orice sfat este binevenit.

Take joy! (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Usuca bunica-mea prune M!Ea are o "gratie"asa-i zice la noi,din lemn din ala impletit,le pune la soare si le acopera cu o panza subtirica!Facem iarna prune cu orez

"La vita e bella"
De mancare
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

prunele si merele feliate merg bine uscate in cuptor, nu la soare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

Cum se usuca fructele?
Vreau si eu exact procedeul pls.!

Sorana 21+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!

www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[Despre Codrin]
Poate va place poza mea...www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Mirese cu stil si farmec&page=3" target="_blank">sunt...lo1.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Prunele se pun pe o tava, una langa alta, se da la etuva (un fel ce cuptor care are si ventilatie) cam 72 ore in 3 zile cu temp incepand cu 60 g si se creste progresiv. Uneori inlocuiesc samburele cu miez de nuca. Apoi se pot glazura in ciocolata, daca vrei. Mie imi plac doar cu miez de nuca. Dar nu orice fel de prune sunt bune pt deshidratare. Colo, mai pe la toamna, prin septembrie sunt prune cu continut ridicat de zahar care se preteza la asa ceva.
Merele nu se curata de coaja, doar se taie in felii subtiri si se aseaza in tava.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura XXX spune:

Asa e trebuie sa fie f. subtiri feliutele sau sa fie un fruct mic. Eu am mancat ananas uscat, mere, dar pref. mele sunt bananele.
Este un aparat de uscat fructe la quelle parca, nu ti-ar fi mai usor?

Merge se usuci si legume, ciuperci etc. In cel mai rau caz le insiri pe ata (cu distante) si le lasi la umbra, sa se usuce incet. Apoi le iei si le pui in pungi de hartie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
citat din mesajul lui valentinag

Usuca bunica-mea prune M!Ea are o "gratie"asa-i zice la noi,din lemn din ala impletit,le pune la soare si le acopera cu o panza subtirica!Facem iarna prune cu orez

"La vita e bella"
De mancare
Din gradina mea



Da, da, asa le vreau, la soare, Valentina. Acum pt. ca povestesti, mi-am adus aminte ca bunica de la tara avea ceva asemanator (dar din scanduri, parca) si usca fasole lunga galbuie pt. ciorbe pe ele. Dar nu mai stiu exact cum facea, nici macar daca le acoperea.
Merge sa pun tifon peste ele? Banuiesc ca le intoarce din cand in cand si le pune noaptea inauntru?!...

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
citat din mesajul lui april

Uneori inlocuiesc samburele cu miez de nuca. Apoi se pot glazura in ciocolata, daca vrei. Mie imi plac doar cu miez de nuca.



Ma apuca ameteala..., ce delicatesa!

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
citat din mesajul lui Laura XXX

.. In cel mai rau caz le insiri pe ata (cu distante) si le lasi la umbra, sa se usuce incet. Apoi le iei si le pui in pungi de hartie.



Si asta imi place!
Iar legumele tot asa se taie subtirel (sfecla sau alte radacinoase ar merge oare?)?

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

da...da... acum imi aduc amine si eu! Sora bunicului meu, ii spuneam Alai (de la matusa, pe tatareste) usca ardei capia pentru iarna, pentru ardei umpluti. Ieseau atit de buni in ardeii uscati la soare!

Lua ardeii capia care aveau si codita, nu ii taia, nu ii curata deloc. Lua un ac, cu ata de papiota cam in patru de groasa si insira ardeii. Pe fiecare ardei il innoda ca sa nu alunece unul in altul. Ii facea siraguri cam un metru jumate si ii innoda in cerc, ca o salba. Apoi ii punea sub streasina, sa fie afara, dar un pic la umbra. Cind ploua si noaptea ii lua si ii punea in magazie. Dupa ce se uscau, ii tinea in magazie sau ii punea chiar in bucatarie, agatati in cui!

Poti sa faci aceeasi smecherie si cu ardeii iuti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Am uitat sa spun cum facea sa ii "aduca la viata" cind era gata sa umple ardeii, iarna.
Ii punea in apa calduta si ii lasa citeva minute sau peste noapte. Isi reveneau si se lasau modelati si umpluti cu amestecatura de carne si orez.

Acum, dupa gusturile mele mai sofisticate, as lasa ardeii asa, scofilciti, i-as taia marunt si i-as trece un pic prin tigaie, cu ulei de masline si ceva usturoi si apoi i-as amesteca in paste de casa...mmmm... si insotit de un pahar de vin rosu!

Mergi la inceput