Sirop din fructe de padure/mure fara conservant?
Are cineva o reteta sau un link?
As vrea sa fie fara conservant, cred ca il voi face din mure, poate putina zmeura...
Multumesc!
Take joy! (poze)
Raspunsuri
karligutza spune:
reteta ca reteta, dar daca zici ca vrei sa excluzi conservantul inseamna ca iti doresti si o metoda de pastrare pe masura, ca daca e cu conservant, mai face el din treaba asta.... dupa ce gasesti reteta de sirop si il faci... incearca cu sterilizatul ca la compoturi, dulceturi si alte alea... banuiesc ca asa se pot si pastra pe termen indelungat (eventual depozitatul sa fie mai la rece, nu chiar la temperatura camerei - caci la noi asta se reduce acum de ex. pe la vreo 30 grade in casa si 40 pe-afara... canicula peste tot! )
dar nu ma bate ca vin cu presupuneri, m-am trezit vorbind in miez de noapte in loc sa ma duc la culcare
karligutza
sunt mamica Adelutei
karligutza spune:
ah, scuze pt.off-topic... iar nu m-am dus la culcare
am dat click pe pozele din semnatura ta, hmmmm...
mi-au trecut prin cap asa: frumos, frica, salbatic, copilasi dragalasi, pe furis (misterios).... singuratate, vechi, departe.... deci? un amestec de senzatii care m-au dus cu gandul la tine ca fiind ce fel de persoana? trebuie sa investighez; ai talent la facut poze, ai aparat bun, dar ai si 'materiale' (oameni, natura si clipe) SENZATIONALE!!! asta asa ca sa nu raman cu vorba nespusa... deja sunt curioasa despre tine pentru ca mi-a placut oarecum combinatia de stari... ma man'ca desh'tele sa scriu si iaca scriu ...
karligutza
sunt mamica Adelutei
Liliann spune:
pot sa-ti spun cum am facut eu si anul trecut si anul asta si nu se strica.reteta o am de la mama mea, e verificata ani in sir, si e f.simpla:
se iau fructele (au am facut de capsuni si zmeura) si se pune apa capt compot, si fierbi 5-10 min catr sa iasaculoarea si mirosul din fructe.
apoi se strecoara sa ramana doar compotul acela, si la 1 kg de compot adaugi 1 kg de zahar si foerbi lichidul respectiv pana se ingroasa .
sper ca am explicat cat ce cat coerent
ML spune:
Karliguta, da, sterilizate le vreau (uite asa cum spune si Liliann).
P.S. M-a amuzat ce-ai insirat in legatura cu pozele, multumesc. Pe care o vezi tu "fricoasa", vorba copiilor?
Liliann, multumesc.
Cam cata apa pui, imi poti spune mai exact? Cam asa cat sa le acoperi in cratita sau mai multa?
Take joy! (poze)
Liliann spune:
nuuuu, mai multa, eu pun din ochi,asa, ca la un compot - suficient de multa apa, nu stiu sa-ti spun exact....
boticelina spune:
ML iti scriu reteta dupa care face mama mea de ani de zile sirop de zmeura/mure (din ala de trebuie sa pui apa peste el, ca la sifonariile din vechi)
Deci, fructele nu se spala, se zdrobesc cu mina/facatorul de piure intr-o cratitza si se lasa minim 24 de ore, se mai da cu lingura prin cratitza cand ai drum prin dreptul ei... In acest timp se separa de la sine sucul de coji si seminte. Dupa cele 24-48 ore, maglavaisul rezultat se strecoara printr-un tifon, bine-bine, si la fiecare litru de suc rezultat se adauga 1,25 kg zahar si 1 gr de sare de lamaie. Se pune amestecul intr-o oala inalta si se fierbe, se spumeaza intre timp pt ca face f multa spuma si apoi se pune fierbinte in sticle si se termostateaza (la culcunica) sau se sterilizeaza, la alegere. Sta si 2 ani de zile si e buuuun, bun.
Monica 37+ si gargaritza Nancy
bunurile gargaritzei
camera gargaritzei - cuibul e gata
"If you are unware of your choices, then you have none"
roxanaz spune:
reteta matusii mele este identica cu cea scrisa de boticelina. cred ca o poti incerca fara griji!
Roxana
manon spune:
am si eu o reteta. pui intr-o sticla (de sticla) sau un borcan cam de 2 litri un kg de fructe de padure (poti incerca si cu ele amestecate, fragi, mure, zmeura) pe care le-ai spalat introducandu-le in apa multa (nu sub jet de apa ca se fac direct pasta), le scoti frumos cu o paleta cu sita, ma rog, ai inteles...peste cantitatea asta torni un kg de zahar tos, pui capacul si astepti...se obtine o solutie saturata si dupa cateva zile incepe sa se decanteze siropul. poti pune, just in case, una-doua tablete de aspirina, oricum nu fac rau dar s-ar putea sa faca bine. vei avea toata iarna si primavara viitoare un sirop natural cu vitamina C foarte aromat si bun la multe.
ML spune:
Boticelina, Roxana, multumesc mult! La fel, Manon!
Cred ca am sa iau sfaturi si de colo, si de dincolo. Adica am sa le spal (gasesc mereu tot felul de painejenei si goange mici pe ele), dar am sa le fac fara conservant si poate ca am sa le combin cu zmeura, eventual capsuni. Si cred ca in loc de sare de lamaie am sa pun cateva rondele de lamaie. Are ceva?
Minunat, multumesc!
Si mai va intreb una, ba chiar doua.
Daca le congelez si le scot apoi cand strang mai multe, oare merge? Intreb pt. ca le culeg de pe camp si nu se coc toate odata (nu cred sa stea tinute la frigider).
Ce mai faceti cu siropul? Baut cu apa minerala, la clatite, cu inghetata? Am uitat ceva?
P.S. Ce-ti mai face gradina superbissima, Boticelina?
Take joy! (poze)