Pt Marius!rog un raspuns cat mai curand..
Buna ziua.Scuze pt deranj dar am mare nevoie de un raspuns.Sunt insarcinat in ultima luna,si pt ca am avut nevoie la clinica de o adeverinta de la sevici am aflat ca in ultimele 12luni am 106 zile de concediu medical(pe care le-am luat cu intreruperi).Nu am stiut ca daca depasesc 90 de zile de medical trebuie sa intru in comisie.nu m-a anuntat nimeni.Eu am mers in continuarela medic ginecolog (acelasi)care mi-a dat concediu prenatal.Acum am deja 52 de zile de prenatal.Precizez ca lucrez de 2ani si ceva la aceiasi firma si am carte de munca.Nu stiu ce se va intampla acum:nu o sa mai beneficiez de concediu pt crestere copilului si indemnizatia respectiva din cauza celor 16 zile cu,care am depasit cele 90 de zile de concediu medical la care aveam dreptul?Pot sa merg acum la comisie?Cei de la HR ma tot amana cu raspunsul pe motiv ca trebuie sa se intereseze,dar mi-e frica sa nu fie prea tarziu pana imi dau ei raspunsul.Va rog mult sfatuiti-ma ce sa fac..Va multumesc mult!
Raspunsuri
Andries spune:
scrie ce coduri aipe foiledeconcediu pe care le-ai depus si iti raspund eu ce trebuie sa faci.
in principiu este responsabilitatea HR ului sa te anunte ca iti trebuie viza de comisie, dar...hai sa vedem ce coduri ai pe foi. daca ai concediu prenatal, ala nu se numara in contul celor 90 de zile deci eu presupun ca esti acoperita, dar sa vedem codurile.
Andries
marius spune:
Hmmm, delicata treaba intradevar, ati lipsit foarte mult. Ma mai interesez si eu.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
azaylee spune:
Pe cele 106 zile de concediu medical(pe care le-am luat cu intreruperi)scrie codul 01(boala obisnuita).Daca numar zilele de concediu medical de pe fluturasii de salariu mie imi da 79 de zile(dar aici nu sunt trecute sambetele si duminicile-care din cate am inteles se calculeaza totusi..).Concediul prenatal a inceput dupa cele 106 zile de medical.
Va multumesc mult pt raspunsuri si astept sa mai imi dati lamuriri daca se poate....
Andries spune:
Ai 16 zile neacoperite. Sunt pe o singura foaie?
Cand sunt ele luate?
Ma gandesc ca daca sunt luate in mod evident inainte de cele 52 de prenatal, ele deja sunt platite si foaia s-a dus la casa de asigurari.
Dar acolo din ce stiu eu nu au evidenta informatizata pe CNP sa se evidentieze ca ai fost platita mai multe zile de medical fara comisie, in principiu medicul nu trebuia sa elibereze foaia fara avizul comisiei (sau sa te trimita la comisie) si salarizarea nu trebuia sa plateasca foaia de concediu. Ambii sunt pasibili de-o mica amenda, de aia ezita sa-ti dea un raspuns.
Daca cele 16 zile sunt in doua luni diferite, ma gandesc ca totusi in cele doua luni, ai stagiu de cotizare si ei pot sa-ti elibereze adeverinta necesara a primarie, ma insel Marius?
Andries
Andries spune:
Daca foaia aia de concediu mai exista in firma (poate nu a au trimis-o) eu as lua-o de la HR si as incerca sa o vizez la o comisie si as rezolva problema.
Andries
azaylee spune:
Am fost la casa de asigurari sa ma interesez si au fost surprinsi sa auda asa ceva.Au spus ca in mod normal nu puteam sa intru in prenatal daca nu aveam avizul comisiei pe zilele de concediu medical,dar daca totusi nu a observat nimeni atunci probabilca nici nu o sa mai observe cineva si "sa o las moarta".Ei nu cred ca o sa ma afecteze in vreun fel la obtinerea CIC.
Ar mai fi ceva:pana in luna februarie am avut un nume de familie,iar in acea luna m-am casatorit si mi-am schimbat numele.Poate de aceea nu a observat nimeni..zic si eu..
O sa mai insist la HR poate o sa primesc intr-un final vreun raspuns si de la ei..dar mai mult ma bazez pe raspunsurile dumneavoastra decat pe competenta lor...
Daca mai aveti vreo informatie,va rog sa mi-o dati si mie.
Va multumesc mult si o zi placuta!
azaylee spune:
As vrea sa mai adaug ceva:inainte sa gasesc acest forum,am mai cerut sfatul pe un site de avocati online si acesta este raspunsul pe care l-am primit:"Concediul medical nu influenteaza dreptul la concediul pre si post natal, si la cel de crestere a copilului pana la 2 ani. Nu e cazul sa mai mergeti la comisie, dar cel putin medicul de familie si cel ginecolog ar fi putut sa va spuna ce drepturi aveti, din punctul lor de vedere. Daca v-ati luat concediul prenatal este bine. Nu uitati, dupa ce se termina cele 126 de zile de pre si post natal, sa solicitati prin cerere, unitattii la care sunteti angajata, concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani, anexand certificatul de nastere in copie."
Ce parere aveti?Oare asa sa fie?
Multumesc mult!
marius spune:
Merge dupa CNP nu dupa nume. Probabil deocamdata nimeni nu a sesizat. Probabil nu va sesiza... totul tine doar de probabil
Marius Pernes
Pagina legislativa
marius spune:
Mey ce sfat.... pai daca ai depasit pragul maxim prevazut de lege inseamna ca perioada respectiva devine neacoperita. Este perioada care o pot descoperi la un control, e simplu in principiu. Fiind neacoperita (ilegala) mai si trebuie sa aduci banii inapoi pe acea perioada pentru ca este nejustificata. Mai mult acea perioada se scade din perioada asigurata asa incat pot sa apara alte probleme legate de perioada minimala asigurata.
Marius Pernes
Pagina legislativa
azaylee spune:
Si atunci ce sa fac?
La casa de asigurari am intrebat daca pot plati personal zilele acestea 16 cu care am depasit limita de 90 de zile de concediu medical.Mi-au raspuns ca nu se poate....
Chiar nu stiu ce as putea sa fac...