Ecumenismul necrestin - filmulet - ortodox
Raspunsuri - Pagina 5
Sneeuwklokje spune:
Larissa si Irina miscarea ecumenica este una... si are scopurile ei care sa fiu sincera ma intereseaza prea putin. Dar cel declarat este cel de a uni crestinii la un loc cum erau in starea initiala. Cel nedeclarat este ca in fata altor religii care se extind, la scara mondiala crestinismul pierde adepti si probabil unele capete evalueaza pacatele din a te uni cu niste pacatosi mai mici (a se citi alti crestini) decat a risca sa fii inghitit de prozelitismul necrestin.
Ecumenismul este pura politica si nici nu ma intereseaza.
Dar asta este ceva si miscarile Religiile pentru pacea lumii cu totul altceva. Nu se urmareste creearea unui D-zeu comun,a unui alt Adevar comun. Pur si simplu intrucat fiecare religie participanta are un cod moral care-i cere sa caute pacea si linistea pe pamant s-au gandit sa o caute impreuna. Pacea, nu Adevarul. New Age si "Imagine" there is no religion nu a mers. Incercarea de a pacifica lumea prin eliminarea religiilor nu a avut decat un ecou redus. Ca de obicei din exterior nu poti impune nimanui nimic. Si normal sa fie asa.
Miscarile gen Assisi sunt pe baza acestei dorinte comune de pace, haideti sa ne rugam, haideti sa construim o lume impreuna, haideti sa respectam fiecare codul moral al religiei noastre si haideti sa nu judecam noi pe cei de langa noi. Fiecare s-a rugat la D-zeul lui si numai la al lui. S-a pastrat tacere respectuoasa in timpul ceremoniilor altor credinte. Sau s-a rugat fiecare in tacere.
Toate aceste miscari urmaresc sa-nchida glasurile care-n loc sa spuna "Eu detin Adevarul" si atat spun "eu detin Adevarul si voi sunteti sortiti pierzaniei si trebuie sa luptam cu voi pe orice cai si sa va ponegrim si sa va distrugem " . Diferenta intre o credinta pasnica si una militanta. Toate religiile pretind ca detin adevarul. Toate. Dar acel Adevar este inspirat de ceva divin si nu este complet cunoscut nimanui. Asa ca in numele acelei incomplete cunoasteri este civilizat sa nu judecam noi pe "ereticii" fiecaruia ci sa ne lasam D-zeul sa-i judece si noi sa ne preocupam de puritatea noastra fara a emite judecati de valoare asupra altora.
Sheanna bineinteles ca ortodoxa nu vezi nimic odios in a-i face eretici pe altii ... Si este propabil foarte reprezentativ pentru DC-ul de azi sa stam fiecare pe o parte de intersectie si sa scuipam unul la altul : ereticilor paganilor sa pieriti in focul iadului. Ca din asta nu-nveti nimic si site-ul de si-ar pune mintea cineva cu el, ar plati daune peste daune pentru cate se lasa spuse... este un fapt minor...pentru ca asa cum am spus nimeni nu-si pune mintea cu virtualul. Inca.
Filmuletul este tendentios ... Papa nu a spus ca adevarul se gaseste in hinduism de exemplu. Ci ca a gasit raspunsuri pentru toti crestinii acolo. Discursul continua... dar filmuletul a taiat aici ca asa-i convenea. Adevarul gasit este ca non-violenta trebuie sa fie un mod de viata. Nimic nou, nu? Povestea cu obrazul celalat, nu? Nimic nou, nimic strain crestinismului dar Gandhi a ilustrat non-violenta, a demonstrat lumii moderna ca se poate. Si asta e o lectie pentru noi toti.
Sau la musulmani... filmuletul spune Papa a zis ca musulmanii au acelasi D-zeu. Nope a zis ca noi crestinii si voi musulmanii avem un singur D-zeu, adica suntem religii monoteiste. Nu ca-i acelasi D-zeu. Asta cred musulmanii, nu cred si crestinii. Dar deja faptul ca-i doar unul e ceva nu?
Necazul tau Sheanna e ca habar n-ai ce moderezi... adicatelea lipseste cultura religioasa. Inclusiv cea ortodoxa. Asa ca de de unde nu-i nici D-zeu nu cere... , nu?
Denizel multumesc ca ai citit ce am scris.
O ultima precizare. Nu sunt protestanta... asata ca nu cumva sa-nceapa discutia tabara A versus tabara B.
Din pacate discutiile inter-religioase nemoderate de cineva care stie despre ce e vorba in propozitie... duc la ce se vede pe acest topic.
Asa ca minimul de bun simt este sa postati fiecare subiecte strict despre voi.
marius spune:
Subiectul (in fapt) raspunsurile au depasit cu mult limitele acceptate pe acest forum. Motiv pentru care se va inchide. Cu toate acestea ramane in observatie pentru a se stabili masurile de rigoare pentru nerespectarea prevederilor cuprinse in Regulamentul privind utilizarea acestui forum.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa