Treburile casnice - impreuna?
Raspunsuri - Pagina 9
try spune:
quote:
Originally posted by cristiama
un rapuns care mi-a mers la inima.
Pentru mine a fost destul de socant cand imi povesteste sora mea de prietenul ei, e suedez, ca spala-calca-gateste si toate astea cu zambetul pe buze, fara sa i se para vre-un efort, sau sa stea sa imparta, cum am facut eu, liste cu responsabilitati.
Diferenta de mentalitte pt ca exista mare diferenta de educatie in familie. Eu cred cu tarie ca aici cheia o detina mama si modul in care ea ne invata sa privim lucrurile. Bun, barbatii astia de care se vorbeste aici sunt deja solidificati, sunt ca ceara deja sub forma de lumanare, nu prea mai ai ce sa le faci, cam trebuie luati ca atare in anumite privinte. Dar copiii, baietii nostri? Aici poti sa faci ceva, ceara e inca lichida si poti s-o modelezi cum vrea muschiul tau. Invata-l ca la 12 ani nu mai trebuie nimeni sa-i puna mancare-n farfurie, ca la 8 ani isi poate pune singur farfuria macar in masina de spalat vase daca nu sa si-o spele singur, ca daca vrea tricoul x sa-i fie calcat repede ca-l asteapta prietena la scara blocului, poate sa puna mana singur pe fierul de calcat, nu e musai sa lase mama tot din mana sa serveasca plodu'.
Cristina, prietenul surorii tale n-a fost la prima incercare de a gati, calca, spala vase, el asa a fost obisnuit de mic, la el in casa, ca fiecare poarta responsabilitatea propriei persoane, ca fiecare trebuie sa stranga dupa el si ca nimeni, nici mama, nici sotia, nici bunica nu au aceasta obligatie, indatorire.
Baietii mei (inca mici, n-au inca 4 ani) stau acasa cu mamaie sau tataie cat suntem noi la servici. Si mereu trebuie sa le fac observatii sa-i lase mai independenti si sa nu le fie frica sa le traseze mici responsabilitati, sa nu mai sara sa le dea mura-n gura tot ce au nevoie. Cand cel mare termina canutza de lapte, o arunca pe jos, n-avea el vreo notiune. Ii zic: "mami, ia canuta de jos si du-o te rog la bucatarie in chiuveta" macar atat poate face si-un prunc de 3 ani, nu? Maica-mea se ridica repede de pe canapea si-mi zice "las' c-o iau eu". Iar eu sar si-i spun "nu, lasa-l pe el s-o faca pt ca poate s-o faca". Acuma fi-miu isi duce singurel canuta la buc in chiuveta dupa ce termina lapticul. Dupa ce imprastiem toate jucariiel pe jos trebuie sa inteleaga ca e musai sa le si strangem. Seara cand se dezbraca pt baita stie deja ca sosetele si chiloteii merg direct in cosul cu rufe.
Normal ca e mai usor sa iei tu cana de jos si s-o duci, normal ca e mai greu sa duci munca de lamurire cu copilul cand are toane si se pune de-a curmezisul si nu vrea sa faca ce-i ceri tu pt ca n-are el chef si gata, normal ca trebuie sa repet de 10 mii de ori acelasi lucru pana cand un obicei se intipareste bine. Dar stau si ma gandesc la omul care vreau eu sa devina cand o sa fie mare, stau si ma gandesc ca viatza ii va fi mult mai simpla daca isi insuseste niste obiceiuri, notiuni care tin de datoria lui si a nimanui altcuiva, usor, usor asa se invata responsabilitatea. Vreau sa am copii independenti, curajosi si care sa faca fatza cat mai bineprovocarilor vietii. Cum pot sa fac asta? Exersand cate putin cu ei in fiecare zi, lasandu-i sa experimenteze, sa-si asume responsabilitatile ce deriva din existenta lor pe pamant.
Oricat de usor e acum sa ridic si sa strang eu dupa el, stiu ca va veni o vreme cand va trebui ca el sa faca asta pt el si daca nu-l pregatesc in prealabil, efortul lui va fi cu mult mai mare atunci.
In tarile mai dezvoltate optica e diferita fatza de Ro si omul este mult mai responsabil, mai independent, de-aia si relatiile dintre oameni sunt diferite si problematica se pune diferit.
coltofeanu spune:
Try, FELICITARI !
Intr-adevar este foarte important sa invatam baietii de mici sa se implice in treburile gospopdaresti, dar de multe ori ei fac si ceea ce vad , nu numai ceea ce le spui. Daca tatal ( barbatul matur din familie) isi spala farfuria, ajuta la treburile casnice, baietii vor face la fel. Daca nu vad asta in familie, poti sa le spui , vor intelege cand sunt mici, dar cand vor creste si se vor crede barbati... nu mai fac ... din simplul motiv ca si tata este barbat si nu face ce spui tu, mama. Este nevoie de rabdare si munca...Si implicarea tatalui in sensul ca nu trebuie sa le spuna ca ceea ce fac ei sunt treburi de femeie. Eu in familie am discutii cu baiatul ( 14 ani) din aceasta cauza... si ii gasesc vina si sotului meu. Dar, ai dreptate... de vina este si mentalitatea.
try spune:
Asa-i fac si ceea ce mai vad, dar dupa lungi observatii sa sti ica am ajuns la concluzia ca barbatii in general imprumuta mentalitatea mamelor pt ca cu precadere mama e cea care inca domina in educatia copiilor. Si fiecare sex isi alege ca etalon parintele de sex opus. de cele mai mutle ori mentalitatea unui barbat privitor la relatiile cu partenera lu ide viata, modul in care un barbat trateaza o femeie, modul in care el trateaza subiectul casnicie, mai toate astea sunt transmise de catre mama, sunt imprumutate de la ea, mama e cea care are cea mai mare influenta in formarea acestor mentalitati la baieti. Cred ca 90% din barbatii care in copilarie au fost obisnuiti sa ajute in gospodarie, nu au nici o problema sa faca asta cand ajung sa aiba familia lor. Chair daca ei nu ajung in final sa faca treburi gospodaresti clasice, isi canalizeaza eforturile catre alte responsabilitati care ajuta familia in ansamblul ei.
Si chiar admitand ca varianta cu copierea modelului tatalui are o f mare influenta, constiinta mea ca mama tot imi spune sa incerc sa schimb asta, sa caut o cale de ameliorare, contracarare, caci daca stau cu mainile in san si nu fac nimic, asa sigur hurezeala se transmite din tata-n fiu si devine traditie sfanta si celebrata cu mare tam-tam.
CHOWPERSA spune:
Mai Guestus vezi ca te cauta cineva....la discutii generale....ai subiectul tau
AM JEEP
Alex-cu rochita
ALEX si DIANA
CU MAMICA
ALEX-GABRIEL(05.05.2007)
MINUNILE EXISTA, TOTUL E SA AI INCREDERE
CHOWPERSA spune:
Si ca sa fiu la subiect: eu cred ca mentalitatea este generala si data de societate nu de o persoana anume.Degeaba cresti copilul invatand-ul sa-si faca curat in camera sau sa spele vasele atunci cand va ajunge la maturitate tot nu va face nimic pentru ca asa face si X sau Y colegi de munca, sau prietenul cutarica cu care trebuie sa iasa la o bere sau la meci nu sa stea acasa sa dea cu aspiratorul- ce el e femeie?Cam asta e mantalitatea societatii in care traim si nu cred ca se va schimba prea curand.Al meu mai face treaba prin casa rar de tot si doar asa cand are el chef(nici nu stiu de unde ii vine)bine macar ca mai sta cu copilu' il schimba si se joaca.Si cam atat.In rest cica e obosit...de parca eu nu asi fi ca de lucrat lucram amandoi(la servici ca acasa doar eu).....
Eu ca sa ma ajute bomban pana cand se ofera sa faca ceva-zice lasa ca fac eu .Stiind ca oricum face de mantuiala ii dau 2 alternative :ori sta cu copilu' ori face curat-si uite asa prefera sa stea cu copilu'
dar macar fac curat linistita.
Cand are el chef atunci face curat luna-cam de mirare - ca in rest la bodoganeala da asa de ochii soacrei.Deci poate...dar nu vrea.
AM JEEP
Alex-cu rochita
ALEX si DIANA
CU MAMICA
ALEX-GABRIEL(05.05.2007)
MINUNILE EXISTA, TOTUL E SA AI INCREDERE
miau-miau spune:
solutia nu e sa nu mai faca nici femeia curat, ci sa faca mai multa mizerie decit barbatul. pe el oricum nu-l determini sa faca curat, daca nu faci nici tu tot suparata esti ca stai in mizeria facuta de el, insa daca tu faci cea mai mare mizerie macar ai satisfactia ca esti sefa in casa iar el e nevoit sa traiasca in prapadul facut de tine.
angipangi spune:
quote:miau-miau esti tare
Originally posted by miau-miau
solutia nu e sa nu mai faca nici femeia curat, ci sa faca mai multa mizerie decit barbatul. pe el oricum nu-l determini sa faca curat, daca nu faci nici tu tot suparata esti ca stai in mizeria facuta de el, insa daca tu faci cea mai mare mizerie macar ai satisfactia ca esti sefa in casa iar el e nevoit sa traiasca in prapadul facut de tine.
mamica de ANGELIK-MELANY si ROBERTO http://blingee.com/profile/dorateodora
nadira spune:
quote:miau-miau, super spus
Originally posted by ricea
[quote]Originally posted by miau-miau
violeta29 spune:
Eu sunt de parere ca amandoi avem drepturi si obligatii in ceea ce priveste curatenia, si de ce nu chiar si mancarea si alte treburi casnice. Mai ales daca amandoi avem serviciu. Spre exemplu in primele 3-4 luni ale sarcinii mi-a fost rau de tot si nici mancare nu puteam face din cauza mirosului . Ia imaginati-va daca sotul meu nu s-ar fi implicat in treburile casnice, cam ce fel ar fi aratat caminul nostru atunci?
Conteaza foarte mult sa il obisnuim de la inceputul casniciei , stiti vorba aia din popor: "cum il educi asa il ai " , nu?
Speranta moare intotdeauna ultima!
cea mai fericita28+ cu Alexandra Valentina
www.flickr.com/photos/26288269@N04/" target="_blank">in asteptarea unei minuni
mult asteptat
Hilde spune:
Nu prea am eu multe de spus la subiect dar imi amintesc cata munca de lamurire ducea tata cu mine prin clasa 1 ca sa tin ordine in biblioteca mea, sa pun cartile in ordine. Pana intr-o zi, cand am batut doua cuie si am pus perdea; nu se mai vedea dezordinea. El nu stia daca sa planga sau sa rada dar eu am fost foarte mandra de inventia mea.
Degeaba a muncit oricum sa ma convinga, nu pot sa zic ca sunt extrem de ordonata nici in ziua de azi cu cartile.