Indemnizatia CIC - CAS platit pe cont propriu
Buna ziua,
Va rog in masura in care se poate, sa ma ajutati in urmatoarea problema:
O prietena de-a mea are de 2 luni al treilea copil.
De 7 ani isi plateste singura cotizatia la asigurarile de sanatate , beneficiind pana acum de indemnizatia de 8 milioane pe luna pentru fiecare din cei 2 copii.
Problema a aparut la al treilea copil, cand, casa de asigurari nu i-a mai acordat aceasta indemnizatie.Motivul? A aparut o lege noua care te obliga sa fii angajat cel putin 6 luni inainte de a naste copilul pentru a beneficia de acesti bani.
Ma poate cineva lamuri in aceasta problema?
Multumesc anticipat.
Raspunsuri
Androix spune:
Plata la casa de asigurari a cas-ului nu mai este luata in considerare pentru acordarea concediului de ingrijire a copilului. Uite aici a ridicat cineva aceeasi problema http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=121023
In schimb stiu ca poate lega un CIC de altul, depinde acum daca e diferenta intre ultimii doi copii mai mare de doi nu se mai poate face nimic.
Daca te intereseaza sa citesti legea, este vorba de ordonanta 148/2005.
Andreea mama de Filip si Georgia
AlinaBaicu spune:
Multumesc de raspuns, totusi nu sunt lamurita.
Ce se intampla cu sumele cotizate atatia ani? aceastea au fost cotizate ca si cum persoana in cauza ar fi fost angajata.
Pe de alta parte ce solutii ar fi pentru a primi totusi aceasta indemnizatie?
Avand in vedere ca bebele are acum 2 luni, ar putea sa se angajeze acum pt 6 luni urmand ca dupa aceea sa primeasca indemnizatia CIC pentru perioada ramasa pana la 2 ani?
Androix spune:
Pai sumele alea nu se pierd doar ca sunt pentru alte lucruri: concedii medicale, pensie si ce-o mai fi.
Din pacate nu merge sa se angajeze acum pentru ca ii trebuie perioada de cotizare anterior datei nasterii copilului. Nu cred ca mai poate face ceva, nici macar concediul pre si post natal nu cred ca-l mai poate lua acum. La ala ar fi avut dreptul. Cel de 126 de zile.
Andreea mama de Filip si Georgia
AlinaBaicu spune:
Inca o data multumesc.
Din pacate inteleg ca nu se poate face nimic acum pentru a obtine aceasta indemnizatie...
Deci va primi suma de 2 milioane de lei pe luna pana la incheierea celor 2 ani.Dupa terminarea celor 2 ani,va primi cei 25 lei lunar.
Am o alta intrebare.Este adevarat ca familiile cu venituri mici primesc la nasterea celui de-al 3-lea o suma de bani drept ajutor ?
Julia75 spune:
Buna ziua,
Si eu sunt in situatia Alinei, constat cu stupoare ca nu o sa primim indemnizatia chiar daca ani de zile plateam cas-ul din propria initiativa. Intrebarea mea ar fi: n-ar putea ca sotul, avand PF, platitor de impozite, cas, sa ceara si sa primeasca aceea indemnizatie?, luand el concediul de crestere a copilului de 2 ani, chiar daca mama (eu) e casnica si nu lucreaza?
Va multumesc pentru raspuns.
marius spune:
quote:
Originally posted by Julia75
Buna ziua,
Si eu sunt in situatia Alinei, constat cu stupoare ca nu o sa primim indemnizatia chiar daca ani de zile plateam cas-ul din propria initiativa. Intrebarea mea ar fi: n-ar putea ca sotul, avand PF, platitor de impozite, cas, sa ceara si sa primeasca aceea indemnizatie?, luand el concediul de crestere a copilului de 2 ani, chiar daca mama (eu) e casnica si nu lucreaza?
Va multumesc pentru raspuns.
Poate daca indeplineste conditiile legale minimale (cele 12 luni impozabile anterior datei nasterii copilului) si cu conditia sa nu lucreze pe perioada CIC ca si PFA sau in alta parte.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Julia75 spune:
Multumesc mult pentru raspuns, sotul are PF de 5-6 ani, deci m-am mai linistit un pic, sper ca pana in decembrie( cand trebuie sa nasc) nu se modifica vreo lege.
Julia 9+
marius spune:
Nu uitati(ti) ca, daca se opteaza pt aceasta varianta, se vor incasa 600 RON, dar sotul NU va ma putea sa lucreze si sa incaseze NIMIC pe PFA. Traiti din acesti bani - 600 RON/luna.
Marius Pernes
Pagina legislativa
mnarcisa spune:
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare legata de acordarea CIC si am decis sa scriu aici fara a mai deschide un alt subiec.
Pot beneficia de CIC in conditiile in care in ultimile luni imi lipseste o luna jumatate de la cotizatie. Asta pentru ca mi-am schimbat locul de munca de 2 ori.
O data in noiembrie cand am plecat de la firma unde lucram de 4 ani si am ramas descoperita 2 saptamni pana de m-am mutal la noul loc de munca unde am lucrat pana pe 29 februarie. De la 3 martie am inceput acctivitatea la alta firma, dar contractul de munca a fost facut cu data de 1 aprilie si de aici m-am ales cu indca o luna descoperita.
Este suficient sa am 10 luni jumatate inaite de a se naste copilul sau trebue sa fie 12 luni, daca da pot sa platesc eu cotisatia ca sa ajung la zi?Daca totul decurge bine ar trebuie sa nasc in primele zile din decembrie.
Multumesc
Narcis George bobocel de cl I si
Narcisa 11+
http://s183.photobucket.com/albums/x67/mnarcisa/?special_track=nav_tab_album
"Nu lasati sa treaca o zi fara sa zambiti."
marius spune:
Asa cum am mai scris trebuie 12 luni asigurate, pot fi formate din contract de munca si prenatal dar sa fie 12 luni. Daca ar fi fost doar o singura intrerupere era o sansa, asa insa nu prea.
Marius Pernes
Pagina legislativa