Fizica / chimie distractiva. Help :)

Fizica / chimie distractiva. Help :) | Autor: iileana

Link direct la acest mesaj

Doamnelor, domnisoarelor, chiar si domnilor.

Daca puteti si aveti marinimia :), ma puteti ajuta cu un truc, o "magie" care sa aiba o explicatie simpla stiintifica, ceva care sa poata fi pus in opera de un pitic de 6 ani nu prea indeminatic si care sa necesite ingrediente banale si transportabile?

Din copilarie nu-mi amintesc decit faza cu pilitura de fier si magnetu' si pe cea cu cerneala simpatica.
Iar in acest moment nu-mi vin in cap decit reactia dintre otet si bicarbonat de sodiu (da' pe-asta o stie toata lumea) si pe cea dintre Coca Cola si Mentos (da' nu vreau sa zugravesc dupa aia tavanul incintei), asa ca tre' sa gasesc altceva.....

Help.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns josefine spune:

hmm, ma gandesc la urmatoarele:
- o rigla. electrizat rigla de o bucata de lana. apoi apropiat rigla de parul copilului. sau de blanita unei pisici.
- pus niste grau la incoltit in mai multe vase si udat fiecare vas cu altceva: apa simpla, apa cu zahar, apa cu otet, etc.. si urmarit ce e mai eficient.
- sau asta: http://www.stevespanglerscience.com/content/science-video/waterfloating2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Josefine,, multumesc pentru sugestii, le vom proba!

Am uitat sa spun ca "magia" tre' sa dureze putin, un minut-doua, pentru ca va fi prezentata in public :).

P.S. Am cascat ochii la nenea acela cu apa vrajita din pahar! Mai ca-mi vine sa incerc aici, la job :), sa vaz daca-mi iese :D.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

Mergi la inceput

Primul experiment l-am facut cu fratele meu cand era el prin clasa a 2-a. Nu a inteles el mare lucru, dar eu m-am amuzat tare. Am uitat, ca poti sa incerci sa vezi daca se lipesc de rigla si cateva bucatele mici-mici de hartie (tip confetti).
Al doilea e mai de durata, adica poti doar sa duci rezultatele.
Al treilea mi s-a parut si mie interesant dar nu l-am incercat:)

Spor!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by josefine

Al treilea mi s-a parut si mie interesant dar nu l-am incercat:)

Josefine, functioneaza si vrajile cu apa, am verificat aseara (la a doua fitza din film aveam io dubii! :).

Insa indeminarea necesara o depaseste pe cea a piticului, drept care....indraznesc sa sper si la alte sugestii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Ileana, iti propun ceva care o sa incante cel mai tare parintii .
Este sau nu amidon in iaurt sau branza de vaci de la supermarket? :-))

Iti trebuie un pahar cu putina apa (un sfert, sa zicem), in care pui cateva picaturi de tinctura de iod.

Ii pui piticului pe o tava solutia asta de iod, niste amidon alimentar, o feliuta de mar, o pasta fainoasa si o lingurita cu iaurt (iti zic pe pm de care :-)).
ia cu pipeta solutie de iod din pahar si picura pe amidon. O sa se faca albastriu.
Face la fel cu pastele fainoase, marul si iaurtul. Pastele fainoase si iaurtul se vor albastri :-)))

Acuma, nu stiu, n-am mai facut demult chestia asta (de cand cumparam branza de vaci din piata, de la tarani).
Tocmai am renuntat la un iaurt, pt. ca aveam impresia ca are mult amidon in el (nu am verificat, e drept).
Trec mai tarziu si cumpar unul, il testez si iti zic daca merge testat in public :-)).

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Stai, stai, ca pe mine tre' sa ma iei de la lectia introductiva :)

Care ar fi rezultatul optimist si care cel pesimist?
Iaurtul nu ar trebui sa se albastreasca, teoretic?

Mergi la inceput

Pai da, iaurtul nu ar trebui sa se albastreasca. Se albastreste numai daca are amidon in el. Iar amidonul nu are ce cauta in iaurt.

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1002589-clipul-zilei.htm" target="_blank"> Poftiti la magie:-).
Si niste magie pe inversda' asta numa asa ca sa ne distram un pic:)(am gasit-o cand sotoceam dupa trucul de mai sus:)))

papadie, zen-sei

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by papadie

www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1002589-clipul-zilei.htm" target="_blank"> Poftiti la magie:-).
Si niste magie pe invers

pai aia nu e chiar magie, se numeste efectul meissner. e misto, l-am facut si eu la un laborator de chimie.

Mergi la inceput

Ileana, hai ca am facut experimentul cu iaurtul.

Am cumparat iaurt din ala care mi se parea mie ca are amidon in el, am pus cateva picaturi de solutie de iod (am facut-o cu apa si betadina) si...nik. Nu s-a albastrit.
Hm, ia uite ca mi s-a parut mie :-)).

Am pus aceeasi solutie pe paine, pe faina, pe cartof. S-au albastrit. Deci, era buna solutia de iod.

Totusi, nu-mi venea sa cred ca iaurtul ala chiar nu are amidon in el. Gustul imi zice ca are!!

Mi-a venit ideea sa pun putina faina in iaurt si apoi am pus solutie de iod. Nu s-a albastrit!!!!!!

Na, ce-o fi? Or pune astia in iaurt ceva care inhiba reactia amidonului cu iodul?
O avea iaurtul natural o componenta care inhiba reactia cu iodul?

Ma duc sa ma documentez!

Mergi la inceput