mergem la scoala sau nu?
Raspunsuri - Pagina 6
filofteia spune:
Helbi, ai inteles foarte bine...problema este ca m-am interesat sa vad cum este in alte clase, scoli si am ajuns la concluzia ca doamna noastra este printre cele mai bune...Ca de fapt asta este sistemul, ca asa ii cresc pe dascalii nostrii.
In ciclul gimnazial situatia este si mai grava din pacate.
Multumim de felicitari si pe langa felicitarile noastre fetitei tale ii uram succes si in viitor in "lupta" cu nemtii , ca oricum si in Germania se pare ca sistemul de invatamant este ciudat. Dar macar nu va transfera voua tot.
Eu sunt de acord ca trebuie lucrat cu orice copil, dar sa trebuiasca tu ca parinte sa-i explici problemele acasa, am colegi, care fac ei mai intai problemele si apoi le explica copiilor...pentru ca daca s-ar duce cu ele la scoala sa intrebe profesorul nu ar fi bagati in seama. Sau stiu parinti a caror copil era depunctat pentru ca nu facea meditatii cu profesorul de la clasa , abia dupa ce a luat singurul 10 la teaza unica a fost nevoit si profesorul sa-i dea note corespunzatoare. Culmea...copil care mergea la olimpiada nationala...deci ce sa inteleaga copilul asta din atitudinea profesorului????
A...si am uitat sa va spun de baietelul unui alt coleg, tot clasa I, la step-by-step, despre care colegul meu spune ca stie mai putine acum decat atunci cand a inceput clasa I si care s-a hotarat de la anul sa-l dea la program clasic, pentru ca macar va fi copilul odihnit cand parintii vor ajunge acasa de la serviciu.
Cristina_C spune:
Gabi, vei avea din toamna o scolarita, deci. Va face cu invatatoarea lui Robert, nu? Sa fie intr-un ceas bun!
Filofteia, ce gasesti ciudat la sistemul scolar german? Cumva faptul ca, daca intr-a 3-a si a 4-a la scoala primara copilul n-are notele care trebuie la germana, mate si cunoasterea mediului nu poate intra la Gymnasium si din cauza asta nu poate da mai tarziu la facultate?
Andreia, Alina, voi ce parere aveti?
CristinaT spune:
quote:
Originally posted by filofteia
Helbi, sa te lamuresc eu unde este greutatea scolii in Romania. Ca acum am experienta, aproape am terminat clasa I , banuiam eu ca este asa, dar nu puteam sa-mi imaginez realitatea.
quote:
Fata mea nu a stiut sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca la intrarea in clasa 1. La scoala a invatat tot.
Nici baiatul meu n-a stiut sa scrie si sa citeasca, dar acum stie nu pentru ca a invatat la scoala ci pentru ca l-am invatat eu acasa.
filofteia, pe cuvantul meu daca am auzit asa ceva.
Ce fel de scoala este asta?
Eu in clasa 1-a a fetei, am terminat a doua facultate, toata clasa 1-a am avut un program infernal la munca, am fost singura cu copilul. A fost infernal de greuuuuuu ... Nu m-am ocupat de copil deloc, ba chiar am marturisit la inceputul cls 2-a ca as vrea sa ma ocup mai mult. Din fericire pentru ea, nu este nevoie, nu ma accepta langa ea. Isi face tot ce are de facut singura, iar de invatat invata in clasa.
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 8 ani .... La multi ani!
filofteia spune:
quote:
Filofteia, ce gasesti ciudat la sistemul scolar german? Cumva faptul ca, daca intr-a 3-a si a 4-a la scoala primara copilul n-are notele care trebuie la germana, mate si cunoasterea mediului nu poate intra la Gymnasium si din cauza asta nu poate da mai tarziu la facultate?
Da.
quote:
Ce fel de scoala este asta?
Una dintre cele mai bune din oras.
Oricum sunteti printre norocosi. Bafta in continuare!
try spune:
Gabi, vad ca deja ai luat hotararea ,dar si eu te-as fi stafuit sa o dai la scoala. Din momentul in care am citit ca ea e incantata de mersul la scoala, mi-am dat seama ca asta e cea mai buna (in sensul de putin riscanta) solutie pt ea. Conteaza f mult ca ea e incarcata pozitiv pt experienta scolara. Sa inteleg ca va merge in aceeasi clasa cu fratele ei? Sunt clase mixte? Asta ar fi un mare avantaj ca el e acolo si ii ofera un aer protector fatza de tot ceea ce poate fi nou si nesigur pt ea.
Mediul in care ea merge la gradi este cea mai nefericita alternativa pe care o ai. Deci cumva trebuie s-o scoti din acel mediu. Oricat de mare ar putea fi efortul ei de a face fatza clasei intai, iti spun ca este u nefort mult mai mic decat cel pe care il depune ea pt a face fatza situatiei actuale de la gradi. E mai importanta stabilitate ei emotionala, increderea in sine, decat ce rezultate va obtine la scoala.
Baietelul meu refuza categoric ideea de gradinitza acum un an (are mititelul motivele lui), dar un an de zile ma lucra mereu cu el sa-l incurajez si sa-l stimulez si in final, cand am vizitat scoala (caciaici grupa de juniori si seniori de la gradi apartine de scoli) alaturi ce ceilalti copi isi parinti era atat de incantat ca ar fi inceput si a doua zi gradinita. Am realizat atunci cat de important e ca el sa fie motivat pt pasul ce-l asteapta.
Asa ca ai un mare atuu acum, faptul ca ea isi doreste sa mearga la scoala si asta ii va face adaptarea cu muuult mai usoara. Daca ea e deschisa spre aceasta eperienta, are toate sansele ca acolo sa faca progrese uimitoare si in ceea ce priveste gramatica lb romane, cat si acumularile de cunostinte specifice varstei lor.
Fetita nu are probleme de invatare, e inteligenta si are memorie buna, problemele ei cred ca-s la nivel emotional (si asta i-a afectat si latura sociala) si e f. important sa-i fie redata increderea in sine. Daca mereg pozitivata la scoala are sanse sa obtina repede rezultate bune, iar aceste rezultate vor putea constitui hrana pt refacerea ranilor ei emotionale, a increderii in sine etc. Rasplateste-o mereu cu laude pt fiecare progres pe care-l face.
Metoda asta a tipatului/reprosurilor este arma nr unu' care ucide increderea copiilor.
happiness spune:
Filofteia,scuza-ma ca intervin,dar de unde stii ca la toate scolile se intampla la fel?Eu inteleg ca sunt multe cadre didactice care si-au uitat menirea,dar ..sa fim seriosi,nu sunt toti asa.Stiu invatatoare care muncesc pe branci cu copiii,fara sa astepte cadouri sau alte tipuri de recompense.Nu este drept sa se generalizeze,orice padure are si uscaturi.Ideea este ,totusi,ca un copil de 7 ani este mult mai pregatit de scoala decat unul de 6 ani.Mai ales un copil cu oarece probleme,chiar si emotionale.Gradinita ar trebui sa fie o oaza de liniste ,de siguranta pentru copil.La mine cel putin asa este,si ma gandesc cu tristete ca la anul deja fetita mea va intra la scoala.Sunt clipe de care ne bucuram din plin,in orice zi,la orice serbare...Stiu ca la scoala nu va mai fi la fel,pentru ca nicio invatatoare,oricat de buna ar fi,nu va sti (si nici nu va avea timp)sa se apropie de copil asa cum a facut-o educatoarea.
try spune:
Acuma tu generalizezi cand spui ca nici o invatatoare nu se apropie de un copil asa cum o face o educatoare.
Cand in mai toata lumea copilul merge la scoala la 6 ani (sau ti se permite sa alegi 6 sau 7 ani) inseamna ca un copilul de 6 ani este pregatit sa faca un astfel de pas. Deciziile astea se iau pe seama unor evaluari pshiologice si de alta natura a copilului de 6 ani si de catre specialisti. Nu inteleg de ce unii parinti privesc gradinitza ca pe o oaza de liniste si scoala ca pe inceputul calvarului, de parca atunci ar incepe viatza plina de griji a unui om. E doar o noua treapta si presupune noi responsabiltiati, dar un copil mediu ar trebui sa faca fatza fara probleme noilor provocari pe care le aduce scoala comparativ cu gradinitza. Pt mine intarzierile de genul asta "il las inca un an acasa sa mai copilareasca" mi se par ca aluneca pe panta acelei griji protectoare exagerate. Sunt un fel din categoria, nu renunt la biberon la 3-4 ani pt ca copilul nu vrea canutza cu cioc.
Daca e potrivit sau nu ca fetita lui Gabi sa mearga la scoala si nu la gradi, e alta mancare de peste si constituie un caz aparte, desi avand in vedere circumstantele si perspectivele pe care le ofera fiecare alternativa in parte, as opta mai degraba pt scoala decat gradinitza. E foarte important pt un copil sa aiba motivatia necesara cand se apuca de un lucru nou.
Dar in esenta, scoala e perfect potrivita unui copil de 6 ani si nu chinui si nu suprimi nici o bucurie daca il dai la scoala. Copilul n utrece dintr-o data de la desene pe asfalt la integrame si calcul de radical de ordinul 3 din 1275. Faptul ca pt unii din noi nu a fost o experienta placuta, nu inseamna ca pt toti copii e asa sau ca si pt copiii nostri trebuie sa fie la fel. Cu putin tact si motivare (si ceva noroc de o invatatoare ne-nesuferita), atunci poti face un copil sa-i faca placere sa mearga la scoala. Dar asa e cu orice in viatza.
Gabi_K spune:
quote:
Originally posted by try
Gabi, vad ca deja ai luat hotararea ,dar si eu te-as fi stafuit sa o dai la scoala. Din momentul in care am citit ca ea e incantata de mersul la scoala, mi-am dat seama ca asta e cea mai buna (in sensul de putin riscanta) solutie pt ea. Conteaza f mult ca ea e incarcata pozitiv pt experienta scolara. Sa inteleg ca va merge in aceeasi clasa cu fratele ei? Sunt clase mixte?
Nuuu, deci fiul meu termina a 4-a, merge la alta scoala in a 5-a, iar fata incepe a I-a.
Au mai fost faze urate la gradi de atunci, dar azi am avut serbarea, maine ultima zi si intram in vacanta.
Fata e inscrisa, sunt 16 in clasa, mai vin max. 1-2 copii, deci va fi bine:)
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses1#" target="_blank">poze si mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert