mergem la scoala sau nu?
Raspunsuri - Pagina 4

Gabi_K spune:
multzam fetelor.
Ea isi doreste foarte mult sa mearga... amai fost la o ora deschisa la scoala, invatatoarea a organizat chiar inainte de craciun pt fratii mai mici sa mearga impreuna cu cei "mari". Piticii erau tare incantati, si Lili a fost cea mai ascultatoare si cuminte dintre toti.
Cat despre educatoare, cand exagereaza cu isteriile, a doua zi Lili imi face febra... s-a intamplat asta de vreo 2 ori, odata inaintea serbarii cu 1 zi, altdata era inspectie la gradi si se pregateau pt lectie deschisa.
Mamitzica, o sa-si dea drumul fiecare... si vai de capul nostru:)
Alina, cls I e chiar usoara... sper sa fie usoara si pt. Lili. Pt Robert a fost chiar foarte simplu:)
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze noi www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze si mai noi

Mik spune:
Scriu si eu la spartul tirgului cu o parere foarte personala, adica eu insami : mama a ezitat enorm sa ma lasa in clasa 1 cind aveam 6 ani si 2 luni, eu nu ceream nimic decit sa ma joc, stiam citi singura si nu maprea interesa scoala, nu-mi era nici frica, nici nu tineam sa ma duc. Ei bine, mama, draga de ea, m-a dus la 6 doctori sa ma arate si sa ma intrebe daca e bine sa ma lase la scoala. scorul a fost de 4 la 2 contra pe un motiv foarte straniu : eram mica de statura si foarte slaba si doctorii contra au ridicat obiectia : "copilul nu-si va putea duce ghiozdanul". Au avut mare dreptate, caci anul urmator, caratul ghiozdanului era ceea ce nu-mi placea deloc-deloc.
Parerea mea de acum e un pic cu cea a medicilor care m-am vazut atunci :
Gabi-K, daca Lili e inaltuta si rezistenta la efort, da-o la scoala fara nici o ezitare, mai ales ca ea o cere.
Inteleg foarte bine ezitarile pe care le ai pe celelalte planuri, dar mie se par detalii care se pot remedia.

Gabi_K spune:
Multumesc Mik. Lili e inalta, rezistenta si puternica. Deci poate sa duca ghiozdanul si nu ar lasa pe nimeni sa duca in locul ei
Azi am vorbit cu o educatoare foarte buna. Din pacate are grupa mijlocie, dar sectia maghiara. Ar fi o alternativa s-o dau pe Lili la ea un an, sa-si imbogateasca vocabularul. Insa asta ar insemna ca ar uita mult in limba romana, deci pana la cls.I ar fi varza la romana, si materia de romana pt minoritati e foarte grea.
Alta alternativa ar ramane scoala, si in caz de esec ar repeta cls.I la alta scoala, unde as da-o oricum daca ar merge la 7 ani.
Imi fierbe creierul in continuare.... Oricum in weekend ma voi intalni cu doamna educatoare (de care vorbeam mai sus) s-o vada un pic si pe asta mica sa-mi dea o parere...
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze noi www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze si mai noi

Rufus spune:
Gabi, eu sunt pentru inceperea scolii dupa varsta de 7 ani. Motivele-s multe, nu le enumar, pentru ca imediat cineva poate sa ma contrazica.
In aceste situatii, cand parerile sunt impartite, ma ghidez dupa instinctul meu. Stau bine si cuget...si fac ce simt eu ca-i mai bine. Nu prea ma insel.
In alta ordine de idei, te asigur ca varsta inceperii scolii este unul din cele mai neinsemnate amanunte din viata trecuta, prezenta si, mai ales, viitoare a copiilor tai. Indiferent ce hotarare vei lua, va fi bine pentru ei.
Nu ai alte motive de fiert creierul?
poze multe cu noiAna a implinit un an
2006
2007

anemona spune:
Cred ca varsta este cea mai putin importanta in ecuatia "a merge sau a nu merge la scoala la 6 ani". Importante sunt sansele pe care le va avea in viata cu un an mai devreme sau mai tarziu, oamenii pe care ii va intalni - invatatoare, profesori, colegi (eu cred in intalnirile cu oameni care ne influenteaza existenta, devenirea), prietenii pe care si-i va face, optiunile pe care le va avea.
Oricum, nu calificativele si premiile obtinute sunt importante in viata, copilul nu este un numar intr-un clasament. Important este ca ea sa stie ce vrea, ce-i place, sa se descopere si sa se inteleaga, sa faca optiunile cele mai avantajoase pentru ea.
Iar toate astea depind in mare parte de ea insasi si de noroc, mai putin de varsta la care vamerge la scoala.
Cred ca ar trebui sa faci asa cum isi doreste ea, poate e norocoasa si va face o alegere buna.

vilma spune:
Sa zic si eu parere dupa capul meu. E posibil ca Lili sa vrea la scoala doar pentru ca e altceva decat gradi? Unde nu-i place.
Iti e teama s-o muti in alta parte. Hai sa-ti povestesc si eu cum e cu mutatul. Ancuta mea (tocmai a implinit 7 ani pe 27 aprilie) a inceput sa mearga in grupa mica la o gradi particulara cand avea 2,6 ani (n-o primea nimeni la stat, desi nu mai avea pampers si manca singura, vorbea foarte bine). A stat acolo 1 an si jumatate din urmatorul. Se imbolnavea tot timpul si am retras-o. Am mutat-o apoi in urmatorul an in grupa mijlocie la alta gradinita. S-a acomodat repede, desi e o fire inchisa, retinuta. Dupa inca 2 ani acolo, am mutat-o din nou la alta gradi, deoarece nu aveau grupa pregatitoare si nici nu faceau nimic conform programei. Aici s-a acomodat putin mai greu, e prima gradi de stat la care merge, dar suntem amandoua foarte multumite. Ea, pentru ca in sfarsit simte ca e ceva coerent, notiunile sunt altfel prezentate (doamna educatoare este la un nivel de excelenta), si a reusit sa-si schimbe felul de a fi in mod constient si benefic (i-a zis doamna ca degeaba esti bun, destept,..., daca nu stii sa-ti vinzi marfa, sa te pui in valoare) si pentru ca au fost angrenati in tot felul de proiecte care i-a pus in ipostaza de a comunica (interviuri, piese de teatru, impartit fluturasi pe strada pentru proiectul cu ecologia)
In sfarsit, voiam sa ajung la faptul ca nu intotdeauna schimbarile de colectiv sunt resimtite negativ de catre copii. Am fost si eu speriata de acest gand, dar acum imi dau seama ca i-a folosit la ceva, a invatat ca este capabila (nu avea deloc incredere in ea) sa comunice.
Una peste alta, fiica-mea va incepe scoala la 7, 4 ani. E increzatoare ca va reusi, desi e ceva necunoscut ce va urma. Asa, si concluzia (m-am intrerupt intre propozitii acum, mai la urma, si e posibil sa fi iesit o varza) este ca ar trebui sa observi tu, ca mama, daca dpdv psihic e apta de scoala.
(pisici, mi-am pierdut sirul gandurilor).
Va tzuc, o sa iasa bine, vei vedea!

Alina spune:
quote:
Originally posted by bebe03
alina cu scuzele de rigoare iti spun ca scoala din romania nu se compara cu cea din germania si din nici o alta scoala, nu ca ar fi mai buna la noi, nici pe departe e alt sistem, alte cerinte,alta programa etc.(ai nostri sunt academicieni de la gradinita), asta e cerintele sunt din ce in ce mai mari, acum fac la gradinita, grupa pregatitoare ce eu faceam la matematica prin clasa a doua, sau a treia, de aceia vrem sa-i dam mai mari la scala, ca sa mai copilareasca un an, sa infrunte greul mai tirziu
Bebe ,hai ca incep sa inteleg cit de cit cum stau trebile

Totusi tin sa-ti zic ca asta e normal,doar e legea fireasca a evolutiei ca ei sa invete in gradi ce invatam noi in clasele primare,imi amintesc ca mama imi spunea,cind eram eu in liceu,ca mate`pe care noi o faceam atunci,ei au facut-o in primii ani de facultate deci...
Asta cu copilaritul inca un an nu prea o inteleg...ce doar nu-i scoala un bau-bau cu furca in mina

Miluna da,eu stiu cel putin 10 copii din cunoscuti si rude care au mers la scoala pe la 7,10-7,11 luni si mie mi se pare f tirziu...ei nu ma inteleg pe mine de ce dau copilul la aproape 6,6ani la scoala,eu nu ii inteleg pe ei de ce copilul merge la scoala la aproape 8 ani,so tot asa

Gabi sa ne zici ce ai hotarit.
Alina

pitzinuca spune:
quote:
Originally posted by daiana_raluk
Sunt invatatoare de 12 ani si pot sa-ti spun ca e o diferenta enorma intre copiii de 6ani si cei de 7
ai putea sa detaliezi, te rog?
si noi intentionam sa dam baietelul la 6,4 ani pentru ca ii merge mintea, stie sa citeasca - a invatat singur din curiozitate si drag de litere, stie si cu litere mici de tipar de ex. - si ne gandim ca inca un an in gradi s-ar pierde... zic si eu
mersic.
ontopic: gabiK- eu as da-o la scoala. pentru ca o stie pe invatatoare si ii este draga, pentru ca la anul nu se stie pe cine nimeriti, poate pe cineva care nu ar avea ceeasi rabdare ca acesta invatatoare, si asta este un aspect fff important ptr micuta ta, care nu ar mai avea nevoie de alte lucruri negative - nu deocamdata.
succes!!!
b
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."

flaviutza spune:
Diferenta intre un copil de 6 si unul de 7 e in principal o diferenta de dezvoltare emotionala. la varste mici,aceste diferente de la un an la altul sunt mari. comparabile cu diferentele intre un copil de 2 si unul de 3, sau intre 3 si 4. chiar daca nu se vad,si copilul de 6 si ala de 7 fac in mare aceleasi lucruri,vorbesc la fel,etc etc, aceste diferente exista.
Majoritatea credem ca daca un copil pricepe cum e cu scrisul si cititul e istet si precoce ,e pregatit de clasa 1, insa cerintele nu se reduc la asta,la capacitatea de a scrie,citi, un copil de clasa 1 trebuie,printre altele sa
-stea atent perioade lungi cu pauze mici
-inteleaga un vocabular mai complicat ,cel folosit la scoala,in redactarea cerintelor
- sa fie organizat,sa retina temele,cerintele,diferitele caiete si alte aspecte legate de organizarea ghizdanelului,de organizarea activitatii scolare
- sa faca fata ,ca motricitatea fina si grosiera diverselor cerinte,de la a nu indoi foile cand scrie pana la cerintele fizice de la ora de sport
- sa fie constiincios,sa inteleaga autoritatea la nivelul scolar,nu la nivel de joaca-scoala din gradinita,
-sa aiba tot felul de alte abilitati in afara capacitatii de-a -l trasa pe A si B ,cum ar fi cele legate de relatii spatiale ,de exemplu cand li se cere sa inceapa din stanga-sus,orientare in timp ,
Chiar daca parintele nu observa si considera de la sine intelese anumite lucuri, un copil de 6 ani face eforturi mai mari de adaptare la regimul scoalar decat unul de 7,poa sa fie el intelectual oricat de precoce, imposibil ca pe anumite paliere sa nu fie dezvoltat doar la nivel de 6 ani,motric,emotional,rezistenta la efort sustinut,concentrare,atentie,etc.e o diferenta enorma intre invatatul scrisului cititului acasa cu mama sau la gradi si invatatul in sistem scolar, de clasa 1.de exemplu unii copii de 4-5 ani socotesc pe degenetele,scriu cuvinte simple,deci teoretic,academic sunt apti de clasa 1 la 5 ani ,am si eu unul din asta acasa dar al meu se plicti dupa 10 minute, isi da cu fundul de pamant cand nu ii iese betisorul sau litera sau rupe si mazgaleste foaia.
eu am cerut o astfel de evaluare acum ceva timp, cand am schimbat caminul si nu stiam in ce grupa s-o bag,tot la mica sau mijlocie-4 ani ii face poimaine- si desi a fumat deja manualele de pregatitoare acas cu ma-sa , mi s-a sugerat cu argumentele de mai sus si multe altele pe care nu le mai retin sa mergem la mica si deci sa incepem scoala la 7 ani si 4 luni.

anya spune:
Flaviutza, si eu sunt intr-o mare dilema cu al meu baita (cel mare). La anul, in septembrie, ar avea 6 ani si 8 luni si ma gandeam sa-l dau la scoala. E bine dezvoltat fizic (la 5 ani are 1.28) si se pare ca si cu inteligenta sta bine (educatoarea mi-l tot lauda). Doar cu diferentele enuntate de tine nu stiu cum vom sta. Acum, la 5 ani si un pic stam prost. La gradinita fac deja literele, dar le deseneaza cum vrea el (adica le incepe destul de aiurea si de obicei invers) si refuza sa se corecteze, atent sta perioade lungi doar daca-l intereseaza (adica la filme de desene animate). Acum merge la niste cursuri de engleza si sta cumintel o ora, cam uita sa-si faca lectiile daca nu-l trag eu de maneca..- oricum, e bine ca exercitiu.
Dar cu stilul de scoala, rigid, de la noi nu ma impac nici eu. Mi-ar placea ca orele sa nu se faca stand intepeniti in banci, programa sa contina mult mai multe ore practice: sport, desen, cunostiinte despre natura- in natura, lucru (modelaje, colaje, traforaj..) si evident cat mai putine teme - eventual deloc.