mergem la scoala sau nu?
Raspunsuri - Pagina 3
Clover spune:
Am si eu o intrebare pentru invatatoare: e vreun motiv stiintific pentru care copiii trebuie sa invete alfabetul inainte de a ajunge la scoala? Eu imi amintesc ca si in clasa I majoriatea copiilor au dificultati in a invata sa scrie/citeasca. Imi imaginez ca daca sunt si mai mici dificultatile si frustrarile sunt si mai mari.
If all else fails, look cute.
karligutza spune:
da, nici eu nu inteleg actualul sistem....
sunt de acord ca poate copiii sunt mai DESTEPTI, vor sa cunoasca multe, mai devreme, mai nu stiu cum....
dar, intrarea pe taramul ALFABETULUI si nu doar al lui, ci a multor discipline scolare mai devreme de CLASA 1, mi se pare un fel de "abuz" asupra copilasilor.... daca sunt facute ca la scoala, in cadru organizat, in mod responsabil (azi invatam litera M... etc..) ... daca aceste actiuni sunt facute sub forma de joc, sporadic, fara a urma o programa, atunci sunt de acord...
nu stiu, noi la clasa 1 am inceput sa invatam totul... l-am invatat in timp util, asa-i? pentru ce mai trebuie 4 ani de scoala primara? ca s-o lalaie copiii asa degeaba? pardon daca sunt mai conservatoare!
karligutza
sunt mamica Adelutei
A_Iulia spune:
Gabi,cum de e in grupa mare acum,la 6 ani, daca inainte de 3 ani a mers la gradi? Nu ar fi trebuit sa fie la grupa pregatitoare deja?
Conform calculelor, fii-mea va termina grupa pregatitoare si va intra la scoala la 6 ani si 6 luni. N-am de gand s-o las sa repete o grupa, decat daca nu va fi apta de scoala (iar asta doar in urma evaluarii fie de la gradi, fie de la scoala, nicidecum empiric).
Totusi fiecare grupa are o programa de lucru. Cata vreme parcurge toata programa, nu are probleme in asimilare si ii face placere sa invete, n-are decat sa invete si tabla inmultirii la 5 ani. Nu vad de ce sa stabilim noi niste limite cata vreme copiii insisi nu se plang sau sa compar cu ce am invatat eu in 1900 toamna.
Adina + Olivia Q1.04
daiana_raluk spune:
literele de tipar si cifrele trebuie invatate la gradinita in grupa pregatitoare,iar educatoarele nu au dreptul de a refuza ramanerea unui copil la gradinita inca un an.Daca fac acest lucru,inseamna ca au o problema si ar trebui sa paraseasca sistemul.Rabdarea este o calitate de baza pe care un dascal trebuie sa o aiba
bird70 spune:
Daca la gradinita se face materia care se facea pe vremea noastra in clasa a 2-a, ce se face acum in clasa a 11-a si a 12-a?
Copilul meu a mers aici la 4 ani jumate la pre-school (echivalentul anului pregatitor din Ro) si a invatat literele (mari si mici) si sunetele si au inceput sa citeasca cuvinte foarte simple. La 5 ani jumate a intrat in clasa 1-a. Sistemul educational din Romania era idiot pe vremea noastra dar acum e si mai rau. Practic la 7 ani jumate, care inteleg ca este varsta la care majoritatea copiilor intra in clasa 1-a, asteptarile sunt aceleasi ca la copiii de aici care la varsta asta sunt in clasa a 3-a. Diferenta este ca aici scoala ii pregateste pana la varsta asta iar in Romania scoala se asteapta sa-i primeasca gata invatati de la altii (gradinita sau parinti).
Ca sa raspund la intrebare, depinde de copil si de sistemul de invatatmant. Daca copilul nu este la nivelul mediu la care copiii in Romania intra in clasa 1-a atunci e mai bine sa astepti. Mie mi se pare complet aiurea sa termini liceul la 20 de ani, dar daca asta e moda, nu prea ai de ales.
anya spune:
Si eu am ramas uimita ca fiul meu de 5 ani a invatat literele de tipr la grdinita, la grupa mijlocie. Si din desenele de pe pereti am descoperit ca fac si ceva "multimi". Eu am invatat literele in clasa 1 si multimile intr-a 5-a.
Gabi_K spune:
quote:
[
Gabi_K suntem in aceeasi barca. Una bucata fetita cu evolutie inegala. Trilingva si invata ca si a ta ebraica, alt alfabet. Alta distractie.
Noi am decis dupa consultatii sa o lasam in afara scolii un an in urma si sa ne ocupam de ea ca intelectual sa continue acasa, iar la gradi sa socializeze in limba tarii si cam atat. La ea problema nu-i educatoarea (aici nu se tipa) ci propria ei lipsa de cuvinte. Dar invata. Daca stresul invatarii alfabetului (aici e la gradi) l-am scos... e mai senina.
Daca nu poti scapa de educatoarea tipatoare... educa fetita. Adica arata-i pasarile care tipa. Fa-o sa priceapa ca-i lipsa de maniere de comunicare a d-nei nu a ei. Invat-o sa nu se streseze ea de tipete... desi e greu daca acasa a fost la fel... Copii pricep mai usor decat adultii prin exemple. Si pot fi afectuosi si-ntelegatori punandu-se ei in pozitia superioara.
Gandeste-te ca-ntr-un sistem de invatamnt rigid ca cel romanesc la scoala tipetele se vor multiplica doar. In plus se pot asocia cu facutul ei un exemplu de asa nu... s-alte aberatii psihologice d-ale locului.
Numa bine si Chag Sameach
--------------
"You know what despair is; then winter should have meaning for you."
[/quote]
Chag Sameach si voua!
Incercam sa ne familiarizam cu tipetele, ca doar mai tip si eu cateodata (si nu fara motiv ca la doi copii se cam aduna... dar e una sa tipi la un copil cand a facut o boacana sau nu te asculta se repeti a 50-a oara aceeasi lucru, fara sa fii auzit, si alta sa tipi doar pentru ca esti un pachet de nervi si nu rezisti sa te descurci cu 15-20 de copii. Problema e insa ca se sperie de oamenii care tipa, probabil asociaza tipetele cu betiile lui taicsu. Chiar daca au trecut aproape 2 ani de la ultimele scandaluri, ea inca nu si-a revenit de tot. Am asistat odata (de vreo luna) la o cearta intre un om "normal" si unul betiv in tramvai, ea statea crispata la mine in brate, lipita de mine, isi baga capul in jacheta mea si tremura.
Si noi am invatat deja sa ne scriem numele in ebraica (noroc ca o cheama Lili, e usor de scris)
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze noi www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze si mai noi
Gabi_K spune:
quote:
Originally posted by anya
Si eu am ramas uimita ca fiul meu de 5 ani a invatat literele de tipr la grdinita, la grupa mijlocie. Si din desenele de pe pereti am descoperit ca fac si ceva "multimi". Eu am invatat literele in clasa 1 si multimile intr-a 5-a.
Anya
Anya, nu te speria... materia din gradinita nu se compara cu cea din scoala. De fapt la scoala o iau de la capat. Nu trebuie sa scie, ajunge doar daca cunosc literele de tipar. Oricum literele scrise nu seamana cu ceea ce invata la gradi.
Da, invata multimi, dar in contextul gruparii obiectelor cu proprietati comune, deci ceva la nivelul lor.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze noi www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze si mai noi
P&ANA spune:
Gabi, eu am dat-o pe Melisa in cl-I ,sarind peste gr. pregatitoare, la 6 ani si 2 luni ,fara sa stie alfabetul ,zilele sapt. etc pentru ca ea mi-a cerut. A fost foarte greu pt ea ,dar este foarte fericita si increzatoare in ea.Si ea are pb cu rezumatul/comentariile , povesteste foarte intortochiat ,insa tipmul le rezolva.Acum suntem in cl-II-a .
Si ..cl a-I-a nu-i grea deloc pt ei(noi,parintii exageram)
Vorbeam cu invatatoarea ei zilele trecute si-mi spunea ca nu este deloc benefic pt copii sa invete "de acasa"suplimentar sa scrie si sa citeasca (in afara programei de gr.pregatitoare).
Mult succes!
Alina
a fi om e lucru mare ...
[url="http://picasaweb.google.com/alina.oztaysi
mamitzica spune:
Daca Lili vrea sa mearga la scoala las-o la scoala pentru ca asa probabil se va simti speciala,fata mare,de scoala.
Nu stiu daca sistemul romanesc e timpit sau unele persoane sint si ar fi trebuit sa-si caute alta meserie pentru ca nimic nu justifica zbieratele acelei educatoare.
Poate si faptul ca o inveti 3 limbi o zapaceste de cap.Si al meu invata 3 si ta-su imi zicea intr-o zii ca ce le turuie gura la ceilalti copii fata de asta;si ce daca,aia invata 2 limbi,al meu 3 si o sa-i turuie si lui gura in curind.