NU Sunt.........bulimica dar am OSD :(
Raspunsuri - Pagina 11
MissParker spune:
quote:
Originally posted by giulia71
referitor la terapie, si aici e o loterie, caci daca nu ai noroc sa dai peste persoana care trebuie, demersul e complicat, costa si dureaza enorm , iar rezultatele apar foarte tarziu sau deloc.
Cata dreptate ai, din pacate...
Felicia 31+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
giulia71 spune:
Felicia, multumesc ca-mi impartasesti punctul de vedere!!!
Asta de fapt vroiam sa subliniez , caci poti avea ghinionul, cum eu l-am avut in nenumarate randuri de a da peste terapeuti cu sau fara renume, ii umflii cu bani si realizezi dupa juma de an de terapie sau poate ani ca starea ta interioara este aceeasi!
Si atunci te intrebi, dar de ce, ca eu am fost la terapie saptamanal, am platit, a-ha si inca mult si rezultate bune ioc?!
Il intrebi, da din umeri si tu pleci (ca n-ai ce-i face) cu supararile si depresiile tale si incerci sa-ti vezi de viata ta.
Asta se intampla pe la cabinete de psihologie.
La psihiatrii, alta belea, lume multa, unii sunt kiar cunoscuti si mai ca-si pun geanta-n cap sa nu ii recunosti, la fel gandesti si tu, da Doamne sa nu ma recunoasca nimeni...
Aici psihiatrii sunt plini pana peste cap, au la usa peste 30 de pacienti dimineata plus vizite in spitale, plus urgente samd.
Cand sa faca psihiatru terapie, unii chiar vor sa faca, dar nu au timp?!
Sau ai norocu sa dai peste unu/una cunoscuta si de renume in orasu tau mic si te cheama la LSM sau cum s-o mai numi acuma , acolo la fel lume la greu, te intrebi doamne ce de oameni bolnavi si constati dupa ce intrii-n vorba ca numa 25% sunt bolnavi restu sunt pentru pensionari pe caz de boala ca deh, cu capu nu se prinde nimeni?!
Si uite asa, sa te fereasca Dumnezeu sa te loveasca depresia in Romania, caci singura solutie in situatia prezentata, este magica pilula gen Prozac sau cum s-o numi ea!
Trist dar adevarat, nu-i asa ?
...mami daca nu mananc acuma, intru'-n grebla foamei!!!!
KULTA spune:
quote:
Originally posted by giulia71
Felicia, multumesc ca-mi impartasesti punctul de vedere!!!
Asta de fapt vroiam sa subliniez , caci poti avea ghinionul, cum eu l-am avut in nenumarate randuri de a da peste terapeuti cu sau fara renume, ii umflii cu bani si realizezi dupa juma de an de terapie sau poate ani ca starea ta interioara este aceeasi!
Si atunci te intrebi, dar de ce, ca eu am fost la terapie saptamanal, am platit, a-ha si inca mult si rezultate bune ioc?!
Il intrebi, da din umeri si tu pleci (ca n-ai ce-i face) cu supararile si depresiile tale si incerci sa-ti vezi de viata ta.
Asta se intampla pe la cabinete de psihologie.
La psihiatrii, alta belea, lume multa, unii sunt kiar cunoscuti si mai ca-si pun geanta-n cap sa nu ii recunosti, la fel gandesti si tu, da Doamne sa nu ma recunoasca nimeni...
Aici psihiatrii sunt plini pana peste cap, au la usa peste 30 de pacienti dimineata plus vizite in spitale, plus urgente samd.
Cand sa faca psihiatru terapie, unii chiar vor sa faca, dar nu au timp?!
Sau ai norocu sa dai peste unu/una cunoscuta si de renume in orasu tau mic si te cheama la LSM sau cum s-o mai numi acuma , acolo la fel lume la greu, te intrebi doamne ce de oameni bolnavi si constati dupa ce intrii-n vorba ca numa 25% sunt bolnavi restu sunt pentru pensionari pe caz de boala ca deh, cu capu nu se prinde nimeni?!
Si uite asa, sa te fereasca Dumnezeu sa te loveasca depresia in Romania, caci singura solutie in situatia prezentata, este magica pilula gen Prozac sau cum s-o numi ea!
Trist dar adevarat, nu-i asa ?
Suna haios povestirea ta. De fapt tu i-ai dat o tenta de glumita insa adevarul este ca in Romania sunt foarte multe persoane cu depresie si prea putini medici care sa ii ajute.
Sa nu crezi ca in strainatate situatia sta altfel.
Eu sper intr-un psihoterapeut bun, atita doar.:)
MissParker spune:
Da, eu am avut bafta de o terapeuta extraordinara din prima, dar mai nou am inceput sa realizez tot mai acut cati incompetenti isi permit sa poarte numele de terapeuti.
Anul asta prietena mea cea mai buna a inceput sa-si caute terapeut. Dupa ani de zile de introspectie din carti, de discutii cu mine (suntem "growth buddies" ), de ezitari si de tot felul de simptome psihosomatice, s-a decis sa ia taurul de coarne si sa caute un terapeut. Booon. Acum, din relatarile mele si mai ales din schimbarile radicale pe care le-am operat eu in viata mea in ultimii ani, ea stia sigur ca daca se duce din prima la terapeuta mea se vor vedea efectele si la ea (ori ea este genul care se gandeste foarte mult inainte de a actiona, e mai tematoare, mai conservatoare etc., spre deosebire de mine care am taiat cu sabia toate nodurile gordiene din viata mea). Asta a speriat-o putin, inconstient, asa ca mi-a spus ca vrea sa-si gaseasca ea singura o terapeuta...
Si cauta ea pe internet. Evident, se deschid pagini intregi cu nume si homepage-uri care de care mai sofisticate, cu "calificari" de ai fi zis ca fiecare din oamenii aia terminase cate 4 facultati, cu denumiri care mai de care (terapie rational-emotiva, dezvoltarea personalitatii, life coaching, kinesiologie, terapie cranio-sacrala, calatorii imaginare, Rolfing - integrare structurala, psihologia viziunilor, vindecare la distanta, rebalancing, reconnection, rebirthing, releasing, geopatologie, psihologie contemplativa etc. etc.), de te doare capul numai citind lista...
Isi alege doua terapeute si se duce sa testeze piata. Preturile (doar asa, in paranteza) erau duble fata de cat platesc eu la terapeuta mea (care este si medic si psihoterapeut).
Prima individa - mai in varsta, isi ia imediat in primire rolul de "mamica" (greseala fatala), incepand s-o ghideze prea direct pe prietena mea. In plus, dupa ce la inceput o sustine in acuzatiile aduse de prietena mea mamei ei ("Mda, asta e iubirea aia de maimuta"), terapeuta incepe sa caute scuze mamei (!!!): "Pai atata a putut ea". Excuse me???? Tu ca terapeut esti acolo pentru a fi avocatul copilului traumatizat din mine, nu al mamei mele!! Bila neagra, prima sedinta a ramas si ultima.
A doua individa, ceva mai versata in crearea unei prime impresii favorabile, lucra si cu homeopatie si cu copilul din noi, si eventual cu inca vreo 15 metode, in functie de ce o intrebai... Isi nota in disperare ceva pe un carnetel in timp ce prietena mea isi descarca sufletul, apoi se ridica si incepe sa caute ceva prin biblioteca, concomitent asigurand-o pe prietena mea ca o asculta concentrata, ca ceea ce cauta este tot pt. sedinta respectiva... si asta in conditiile in care una din problemele majore identificate de prietena mea este aceea ca are senzatia ca lumea nu o prea ia in serios (e micuta, delicata, are o voce subtirica si ezitanta), deci terapeuta involuntar s-a purtat exact ca toti ceilalti (ceea ce e nepermis!!).
Apoi, scoate niste sticlute cu pastilute homeopatice si ii spune ca trebuie sa le ia, DAR la problemele cu pielea ale prietenei mele nu prea gasea ea mixtura ideala. Ce face? Ii da prietenei mele 3 sticlute diferite, sa la tina in mana ca pe un evantai, iar individa vine cu pendulul ca sa "afle" ce sticluta i se potriveste prietenei mele.
Prietena mea ii spune ca scopul acestei terapii este pt. ea sa realizeze ce prioritate trebuie sa-si aleaga ea acum: sa-si vindece mai intai ranile copilului din ea sau sa se grabeasca sa aiba si ea un copil, avand in vedere ca are 39 de ani si ii cam fuge timpul. Terapeuta scrie pe doua foi de hartie "baby" si "inner child", apoi la amesteca si le aseaza cu scrisul in jos pe covor, rugand-o pe prietena mea sa se puna cu picioarele pe fiecare foaie si sa descrie exact cum se simte la fiecare (grea, usoara, ametita, cu gandurile clare etc.).
Va e clar ca dupa aceasta sedinta nu a mai avut ce cauta acolo...
In plus, ambele terapeute au insistat ca - daca vrea sa inceapa terapia la ele - trebuie sa se faca un contract Terapeuta mea mi-a confirmat ca foarte multi procedeaza asa, dar pe mine chestia asta ma dezgusta dintr-o singura perspectiva: ca si client, adica daca eu ma sperii sau nu mai vreau sa continui terapia (din motive care sunt in fond problema mea si numai a mea), asta inseamna ca va trebui dupa aceea sa ma duc in continuare numai fiindca ele ma forteaza sa ma oblig in scris? Pai atunci ce diferenta mai este intre terapeutul care trebuie sa ma ajute sa-mi depasesc traumele trecutului si sa-mi recapat individualitatea si integritatea personala si persoanele abuzive din acelasi trecut (parintii), care mi-au fortat mana sa fac ceea ce nu voiam si care nu m-au luat in serios cu nevoile si durerile mele???
Deci, si asta e un criteriu important din punctul meu de vedere.
Ca o prima concluzie, in cautarea unui terapeut competent nu m-as baza pe diplome si pregatiri si cursuri de specializare si cunostinte teoretice si nici pe cine stie ce comportament autoritar al terapeutului.
Din terapia cu terapeuta mea am invatat un lucru: un terapeut competent este in primul rand cel care a facut el insusi o terapie competenta, cel care si-a facut curatenie in viata lui emotionala (si oameni din astia sunt RARI DE TOT!!!!), cel care nu va reactiona la transferurile si contratransferurile uneori inerente in terapie, cel care va fi 500% de partea copilului vatamat din tine (mai mult decat o poti face tu la inceput), cel care te va lua in serios, te va asculta, va avea rabdare cu tine, cel care va sti ce intrebari sa-ti puna pentru ca TU sa afli raspunsul singura, cel care va sti sa sadeasca in tine semintele schimbarii... fiindca fara schimbarea aia esentiala care vine de dinauntru, orice terapie este dupa parerea mea pierdere de vreme.
Cam astea ar fi criteriile la care ma pot gandi acum.
KULTA, suntem alaturi de tine, revino si povesteste impresiile de la terapeutii sau terapeutele unde vei merge, astfel iti va deveni si tie tot mai clar care e potrivit pentru tine si care nu.
Si ai incredere in sentimentele tale, nu lua drept litera de lege ce spune orice "terapeut" numai din cauza diplomei. Daca te simti bine in pielea ta acolo, daca vezi ca iti vine usor sa-ti dezgolesti sufletul si sa ti-l pui pe tava, fara jena, fara rusine, fara teama ca terapeutul/terapeuta ar putea gandi ceva negativ despre tine, daca simti ca ai capatat un aliat autentic in lupta ta cu demonii proprii, sa stii ca esti pe drumul cel bun.
Iti doresc din suflet multa bafta
giulia71 spune:
Felicia, super postarea ta!!!
Vai de mama lor de terapeuti si mai rau, vai de buzunarele celor care dupa ce ca sunt saracii batuti de soarta, caci sa fim seriosi, nimeni nu se duce pentru motive de doi bani, au bafta sa dea peste astfel de persoane!
Doresc sa precizez ca nu generalizez sau atac toata breasla psiho-terapeutilor, dar asa cum bine ai zis, pe baza experientelor neplacute si a buzunarelor golite (caci tarifele sunt imense) ne descarcam sufletul aici, poate, poate altii vor avea de invatat din "invataturile" noastre.
Eu am dat peste una buna, cu nu stiu cate carti scrise sau ma rog unele facute copy-paste, care dupa ce i-am povestit eu ce mi se intampla s-a apucat sa-mi cante?!
Asa m-am pomenit in 2002 ca dau 500.ooo vechi pentru o partida de cantat fals, ceva in genu "si acu va relaxati, va relaxati, va relaxati", dar cantat!
Da dragilor si nu va mint!
Mare mi-a fost mirarea, caci asteptasem si eu cateva saptamani bune pana sa ma programez sa vad ca dna imi canta, in loc sa imi spuna ce avem de parcurs, de unde se trag necazurile samd...
Sunt multe exemple de dat, unele mi le-am notat si nu am sa le redau aici pentru ca mi-este rusine sa redau ineptiile unora considerati tamaduitori de suflete.
Cam asta e din pacate, inca, realitatea la noi in Romania:(((
MissParker spune:
Ah, trebuie sa adaug ca prietena mea se duce de vreo 3 saptamani la terapeuta mea si este foarte multumita, a zis ca abia acum poate sa aprecieze diferenta dintre un terapeut competent si niste impostori. Ma bucur din suflet pentru ea. Schimbarile vor aparea cu siguranta.
Giulia, nu trebuie sa te temi de generalizari, insasi terapeuta mea are la activ foarte multe incercari de terapie nereusite (pana a dat si ea la vremea respectiva de cineva competent) si in plus cunoaste multi alti psihologi, medici, terapeuti incompetenti, deci oricum trebuie sa ne fie clar ca asta e regula si noi trebuie sa cautam exceptiile!
KULTA spune:
Va multumesc pentru sustinere si sfaturi.
Vineri, am primit invitatia la psihoterapeut. Este Lunea viitoare. Am emotii. Am primit prin posta o gramada de formulare si teste de rezolvat, pe care trebuie sa le iau cind merg la clinica.
Am emotii.
Aamu spune:
Kulta, ce bine ca ai primit invitatia repede!Stiu ca ai emotii si eu am avut cand m-am dus acolo. Eu am avut prima intalnire cu psihiatrul si un terapeut in acelasi timp, am stat cam o ora si jumatate. Insa ai incredere si spune-le acolo tot ce simti si gandesti. O sa te rascoleasca putin ptr ca au nevoie de ceva informatii despre tine, insa o sa fie bine. E un alt pas important inainte!
Psihiatrul meu e o femeie care pare sloi de gheata, cand am vazut-o prima data m-a apucat panica, insa s-a dovedit a fi foarte buna profesional si raceala ei (afisata) nu ma mai deranjeaza absolut deloc. Vreau sa spun sa nu te sperii oricum ti s-ar parea si sa fii tu insati, ei sint acolo ca sa te ajute.
Curaj!
Aamu
Ophelya spune:
si eu sint cu mania curateniei constientizez si e deranjant dar nu m luat masuri pentru asta, caci nu stiam ca se poate face ceva .....
Val_ spune:
Eu una nu as vrea un terapeut care sa ma aprobe tot timpul si sa imi dea dreptate indiferent daca este cazul sau nu.
Evident ca trebuie sa te protejeze si in nici un caz sa te abuzeze emotional dar as prefera pe cineva care sa imi atraga atentia atunci cand gresesc sau o iau pe aratura.
Poate ca am motive subiective sa nu imi placa mama, poate ca ea saraca a fost destul de Ok dar cineva mi-a inoculat ani intregi o aversiune fata de ea. Se poate intampla. In cazul asta mi s-ar parea o greseala ca terapeutul sa ma incurajeze in atitudinea mea.
Si da este important sa aiba terapia personala realizata asa cum trebuie.
Un terapeut care raspunde atacand atunci cand este atacat (eu testez terapeutii prin agresivitate) ar trebui sa mai mearga el insusi la terapie.
Si poate ca exagerez dar eu ma astept ca un terapeut sa fie cumva deasupra celorlalti, prin echilibru si mod de a reactiona. Cum ma poate ajuta un terapeut care "este un om ca oricare altul" (dupa cum mi s-a spus de multe ori)?