ALCOLISM SAU NU?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ernestine spune:

Am sa incep multumindu va tuturor,dar mai ales lui Levantoi.Mam regasit si l am regasit in descrierilr lui si sunt fooarte de acord cu sfaturile tale.Am ajuns la reactii mai violente dupa multe momente grele in care am simtit ca nu mai pot,in care am simtit ca nu mai merita sa lupt pentru aceasta casnicie.Toate problemele nemultumirile mele ca femeie se accentueaza din cauza faptului ca il consider alcoolic.In wekend a baut 500 gr.tarie in 2 serii.Cu siguranta va venii urmatorul wekend si va face la fel.Vor venii sarbatorile si va profita,nu stiu ce sa fac,nu vrea nu are ambitie refuza sa vada in asta o problema.I am xeroxat raspunsurile voastre si gindurile mele si i le am dat sa le citeasca,cind a realizat despre ce e vorba,le a lasat deoparte,nici macar nu le acitit.Cred ca pe undeva este constient ca are o problema il nemultumeste faptul ca l consider alcooli dar e prea greu pentru el.Cum sa fac sa accepte realitatea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns levantzoi spune:

Am mai incercat un post, dar pare ca nu mi l-a luat.

Oricum, ce faceti voi in WE? Stati la TV, gatiti, spalati?

Ca idee generala, e bine sa nu-i mai vorbesti de alcoolism. Cum i-ar fi unui schiop sa-i spui in fiecare zi ce nefericit e ca nu poate merge? L-ar ajuta asta sa o rupa la fuga? L-ar face mai putin schiop?

In schimb, spune-i cum s-a schimbat in rau in ultimii ani, fara a lega asta de alcool. In primul rand trebuie sa fie constient de efecte, ca dupa aia pricepe el singur de unde vin...

AA pot fi o solutie, dar vezi ca sunt doar sprijin, nu inlociesc dorinta. Chiar prima conditie ca sa te duci acolo e sa vrei sa te lasi (de fapt, e singura conditie pe care o pun).

Ca parere personala, mi se pare apelul la Divinitate cam fariseic- ca doar nu Dumenezeu ne pune paharul in mana, nu e El chemat sa ne inlocuiasca lipsa de auto-control.

Dar pentru unii merge. Probabil pentru cei foarte credinciosi, nu stiu ce sa spun....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_27 spune:

“ Pamantul il scurm ametit,
Bastardele stari de betie,
Doar timpul priveste-mpietrit
Si uita ca trebe sa vie!”

Nichita Stanescu

Alcoolismul este a 4.-a problema de sanatate publica:
-dupa bolile - cardio- vasculare
- mentale
- canceroase
In Romania:

Populatia adulta consuma 18,5l/an (media UE 15l/an)
16% din populatie consum obisnuit
10% din populatie are probleme cu alcoolul
(Ministerul sanatatii 2007)
Agentia Nationala Antidrog(2007):
- 1 din 6 romani consuma frecvent bauturi alcoolice tari

Statistica UE: - 25% dintre decesele inregistrate in randul barbatilor de 15-29 ani

Cele 4 faze ale alcoolismului:

I. Faza prealcoolica– ocazional,protocoale
- nu exista dependenta fizica sau psihica
II. Faza de debut(Primordiala)
- “asigurate”toate conditiile pentru instalarea, cultivarea si dezvoltarea acoolismului
-apare- sentimentul de vinovatie
- evitarea discutiei pe tema
III. Faza critica- dependenta deja instalata
- consum pana la betie
- rationalizare si justificare
- consum matinal
IV. Faza cronica: NU exista cale de intoarcere
la “bautul controlat”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_27 spune:

Complicatii:

I.Digestive- esofagita, gastrita, hepatita, ciroza, pancreatite acute,cronice
II.C.cardio-vasculare: -HTA, coronaropatii, cardiomiopatia, tulburari de ritm(fatale),microhemoragii in vasele cerebrale
III.Hematologice: - leucopenii,scaderea immunitatii, afectarea celulelor stem ale seriei rosii
IV.Neurologice: peste 95%-encefalopatii hepatice, sindrom
Korsakoff, neuropatie periferica,degenerare
cerebrala,atrofie cerebelara, dementa alcoolica, epilepsia alcoolica
V. Psihiatrice:- sindrom de sevraj+/- delirium
- depresia alcoolica- suicid
VI. Dermatologice:- mal plantar
VII.Traumatologice
VIII.Deficiente hidro-electrolitice, metabolice

“Descult…, cu ceas defazat…
Astept sa m-ajunga uitarea…
Astept ca de moarte luat,
Sa scap si sa uit degradarea!”

Tot ce e mai sus face parte din lucrarea despre care va spuneam, conceputa de un neurolog, reumatolog si psihiatru. O pot trimite ceor ce o solicita pe e-mail, mergeti la profilul meu, daca doriti, nu vreau sa devin insistenta. Intre ce-am scris mai sus si ce urmeaza sa scriu, sunt prezentate doua cazuri cu ulcere, rani deschise la nivelul gambelor si labei piciorului. Explicatie in termeni nemedicali: alcoolul omoara terminatiile nervoase, si chiar daca ranile sunt oribile la vedere, nu dor, dar nici nu se inchid. Daca bolnavul, manifesta dureri de picoare, dureri musculare sau chiar contractii in stare de repaus, ameteli,tulburari de echilibru, neliniste marcata, insomnii, inapetenta, libido scazut, tulburari de erectie, e de rau ...

Cum il tratam?

1.Medicatia nu ajuta, doar simptomatic, intr-o evolutie progresiva
2.IL acuzam?- ii crestem sentimentul de vinovatie care-l are deja din faza a II-a, drumul sigur spre depresie- consum de alcool- suicid(lent prin consum, sau act suicidar)
Singura cale:-acceptarea deciziei lui,informandu-l despre consecinte
- crearea unei relatii medic-pacient suportiv
- tratamentul medicamentos necesar
- informarea despre posibilitatile de ajutor daca doreste,si cand doreste sa renunte la consum

“Daca intalnesti un alcoolic salvat, atunci intalnesti un erou.
In el pandeste dusmanul adormit.
Acest om ramane impovarat de slabiciunea sa si isi continua drumul printr-o lume in care se bea fara discernamant, o lume care nu il intelege si o societate care se crede indreptatita in ignoranta ei sa il priveasca de sus ca pe un om inferior fiindca indrazneste sa innoate impotriva fluviului de alcool.”

Friedrich von Bodelschwrigh

Pupici!

Mergi la inceput

Alcolismul este considerat o boala, chiar de OMS.

In ultimii ani s-a dezvoltat o emdicatie anti-obisnuinta (cel mai cunoscut medicament este naltrexone, care are si o varianta retard injectabila lunar).

In paralel este protejat ficatul cu silimarina (de exemplu) si se dau doze de vitamina B pentru a combate efectele neurologice (sindromul Korsakoff).

Medicatia mai cuprinde si disulfiram (antalcol), dar asta inhiba enzimele care metabolizeaza alcoolul creand prin urmare efecte extrem de neplacute la ingestie.

Totul insa sub supraveghere medicala! Nu neaparat in spital, merge si in ambulatoriu.

Sevrajul apare oricum, doar severitatea sa variaza mult de la mici neplaceri pana la leshin...

A nu se confunda dependenta cu consumul abuziv sau cu betivaneala pura (aia cand bei la o nunta de uiti de tine).

Acele pierderi ale contactului cu realitatea ("blackout") omoara neuroni, care nu se pot inlocui.

Din cauza asta, amnezia alcolica e ireversibila: nu dispare dupa ce te lasi.

De obicei insa primesti sfaturi ce se bazeaza pe efectele statistice ale consumului de obisnuinta, dar statistica din pacate nu e niciodata convingatoare: cati s-au lasat de fumat urmarind statisticile de incidenta a cancerului pulmonar?

Explicatia e simpla: "Mie nu mie se poate intampla!", "Bunicul a fumat ca un turc si a trait bine 90 de ani!"

Daca o masina sta sa dea peste tine, 100% te feresti, dar daca exista riscul de a da o masina peste tine daca treci pe rosu, te opreste asta sa treci strada? In doar 90% din cazuri...

In sfarsit, e o chstiune de educatie, sa poti sa te auto-evaluezi din cand in cand, mai ales in ce priveste riscurile vitale.

Dificultatea pentru romani e ca noi nu suntem obisnuiti sa invatam de-a lungul vietii, consideram ca odata trecuta perioada studentiei, a trecut si necesitatea de a invata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Levantoi, ce clar, documentat si la obiect povestesti ! Pe mine nu ma intereseaza subiectul decat ca fapt divers, dar sigur am retinut informatiile date de tine.

Felicitari ca ai reusit sa scapi de "microbul" acesta afurisit.

Maria

Mergi la inceput

Multumesc!

Nu am scapat, nu voi scapa niciodata, alcoolismul seamana cu pistruii (trebuie sa nu-i zgandari, sa nu stai la soare si sa ti-ai acoperi bine). :-))).

Serios, amenintarea ramane toata viata. De aia alcoolismul poate fi mult mai periculos decat marijuana, de care daca ai scapat, esti bun scapat... greu mai recazi.

Dar Lorentz spune ca o confruntare dificila poate fi calea realizarii in viata- citeaza cazul unui tanar care a scapat dintr-o incercare de sinucidere, ramanind cu un handicap serios, dar a devenit si foarte fericit pentru ca a inteles - zice el - care e scopul lui pe lume...

Bine, nu zic ca e bine sa faci exercitii de introspectie pe tine si sa te dai cu capul de dulap ca sa te bucuri de cat de bine e cand nu te mai dai....

Lorentz spunea foarte plastic: "Ii fac o bucurie cainelui meu: il bat de-l stting si dupa aia ma opresc!" :-)).

E vorba de Lorentz etologul austriac, nu de fizicianul cu acelasi nume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:

da - alcoolism
mai mult nu are sens sa spun caci solutii s-au dat..neaparat fii alaturi de el -impreuna s-ar putea sa reusiti
-eu nu am avut un tata din cauza alcoolului si sunt recitenta sa pun mana in foc in schimbari radicale in realtia cu alcoolul desi...cunosc persoane care au resuit sa se elibereze...de patima...dar totusi ..nu ar ezita...sa bea un ...paharel...nu ii condamn caci nu stiu ce si cum -eu nu am baut o bere in viata mea iar sampania de la evenimente ma lasa rece (nu sunt musulmana)

Cu gandul la copilarie traiesc din plin www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=17" target="_blank">emotia copilariei m-am transformat din in , si lupt neinfricat PENTRU EGALITATE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns albinutza spune:

Eu am un frate alcoolic.in acest moment e internat intr-un spital in urma unui sevraj foarte puternic. vreau sa va spun ca am vazut scene pe care nu credeam ca pot fi adevarate.nu cred ca voi uita vreodata starea in care era cand l-am vazut in plin sevraj. e mult de povestit si nu as vrea sa va intristez si pe voi.
am o rugaminte : daca mai aveti informatii sau materiale despre aceasta bola va rog sa mi le trimiteti si mie.

mult putere iti doresc ernestine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chy_cer spune:

ernestine,prin ce treci tu ma recunosc si eu,numai ca al meu sot devine si violent.La inceputul casniciei nu am realizat ca de fapt are o problema,mai tarziu m-am convins si m-a durut,dar era mult prea tarziu si nu am avut curajul s-o rup cu toate din dorinta de a nu-mi dezamagi parintii ca am facut o alegere gresita in viata.Acum am reusit sa-l duc la un gastroenterolog si s-a convins ca are probleme datorate alcoolului.7luni nu a mai pus alcool in gura si m-am amagit ca s-a vindecat de aceasta patima ,dar m-am inselat.De Paste a facut-o iar lata.Personal i-ti spun ca nu voi renunta si ma voi ghida dupa sfaturile pe care le-ai primit si tu si in plus ma voi ruga la Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa scapam de aceasta patima.Sunt "noua venita" dar am sentimentul ca nu mai lupt de una singura ,ca alaturi de voi am un sprijin.Cu nimeni niciodata nu am discutat aceasta problema ,e prt. prima data cand ma destainui.

Mergi la inceput