fa pipi pe colegul tau ?! (la gradi...)
Raspunsuri - Pagina 3
Lo_li_Ta spune:
Copiii de 4 ani pot fi destul de cruzi, mai ales cand au deja "vechime" intr-o colectivitate. Pe langa faptul ca la varsta asta un gest de genul asta este deja instinctiv perceput ca fiind umilitor (daca Ianis s-a simtit prost, a simtit ca nu e-n regula, este clar ca si reciproc e valabil, adica "autorii" constientizau ca nu fac ceva ok), in multe case injuraturile sunt comune. O expresie de genul "ma p.. pe tine" poate ajunge fara prea multa dificultate la urechile unui copil care mai in gluma mai in serios...pune si-n aplicare. Eu asa vad lucrurile aici, dar sunt convinsa ca nu a fost o treaba nevinovata. Eu as vorbi cu educatoarea asa cum intentionezi sa faci si tu si intr-adevar, l-as ruga pe sot sa-i explice "barbateste" sa intoarca spatele cand nu-i convine ceva, daca-l stiu prea interiorizat ca sa reactioneze verbal. Fara aratat pe respectivii cu degetul pentru ca risti ca puiul tau sa devina "paraciosul", mai ales daca acei copii au o pozitie mai "dominanta" .
Ideea este ca la gradinita, in ochii lor, educatoarele reprezinta "autoritatea suprema" si niciunui copil nu i s-ar parea ciudat sa fie pedepsit de "doamna", daca aceasta l-a prins iN TIMP ce facea prostia. Daca aceasta intervine tardiv, eventual cu texte gen "mi-a zis Ianis/mamica lui Ianis ca..." sau, mai rau, copiii sunt certati de parintii altora pentru o anumita problema, totul se va rasfrange asupra "patitului". Asa ca, roaga-le pe educatoare sa fie cu ochii pe copiii aceia pentru ca sunt mai agitati, sa se duca dupa ei la baie in asa fel incat sa reglementeze lucrurile astea chiar atunci cand se intampla. Pentru inceput.
lizzy spune:
donia, nu m-am uitat inca. as vrea o printez si sa ma uit mai atent. dar am vazut filmul si in contextul potrivit cred ca i-ar place sa-l vedem impreuna. sper ca w-end-ul viitor sa fie propice, ca w-end-ul asta am bolit, eu si fratiorul mai mic.
am vorbit cu educatoarele. si am aflat cateva lucruri noi.
cei doi baieti despre care vorbeam sunt 'populari' in grupa, mai vechi cu 1 an in colectiv. plini de tupeu si idei 'interesante'. copiii se amuza la faptele lor si ii imita. sunt liderii informali ai grupei. nu sunt la primele observatii, 'pedepsele' si punctele negre nu mai au valoare, atata vreme cat ceilalti pici se distreaza la nazbatiile lor, asta e aprobarea grupului. unul dintre ei a lovit-o pe o ingrijitoare la modul cel mai serios... din pacate din directia parintilor, zero colaborare in sensul disciplinarii. aici voi interveni direct daca e cazul, daca altfel nu se poate. deocamdata nu am luat legatura cu ei.
ianis nu a fabulat, intradevar s-a intamplat, a venit de la baie, si-a luat singur pantaloni uscati din ghiozdan din dulap si s-a schimbat, fara sa se planga nimanui de intamplare. au ajuns singuri la baie pt ca ingrijitoarea urma sa aduca gustarile, era la bucatarie, iar educatoarea era in activitate cu ceilalti. ianis a spus ca nu mai rezista, au mai vrut si cei doi sa mearga, i-a lasat asa pe toti 3. urmarea o stiti. astfel de situatii trebuiesc supravegheate cumva, asta le cer de acum inainte.
in w-end-ul asta am reusit sa vorbesc cu ianis pe indelete, mi-a explicat detaliat cum a fost. a zis ca sunt rau educati si ca au facut un lucru urat si ca nu si-au cerut scuze. ca i-a fost teama sa-i spuna educatoarei si noua, sa nu-l bata aceia...
i-am explicat ca orice ar fi, mie imi poate spune, ca eu il pot ajuta sa rezolve situatiile dificile, sa ne dam seama impreuna ce este de facut, sa-i determinam pe respectivii sa-si corecteze atitudinea. sper ca ii castig 'colaborarea' si sa fie mai deschis cu mine.
m-a mai intrebat ce inseamna intentionat si din greseala. nu e prima data cand ii explic, dar acum am aplicat-o la contextul intamplarii de la baie si a inteles mai bine ce greseala e grava si care ar fi scuzabila. l-am mai intrebat de ce a stat, de ce nu a intors spatele, sa plece. a zis ca nu a apucat... l-am rugat sa evite sa mearga singur, oriunde, cu acei colegi in care nu are incredere. sa mearga numai cu ingrijitoarea sau educatoarea care sa-i supravegheze macar din usa.
imi dau insa seama ca toate astea trebuiesc repetate over and over again, multi ani de acum incolo, aplicate la tot felul de probleme de genul asta. si toate astea in speranta ca voi creste un copil civizilat, respectuos, dar care sa devina un adult ce stie sa-si poarte singur de grija.
multumesc tuturor
Marc 1+ si Ianis 3+
Pozele noastre / www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=52587" target="_blank">Nasterea lui Ianis / www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=113084" target="_blank">Nasterea lui Marc
Mananc deci slabesc
mariamunteanu spune:
Deja de la 4 ani au inceput asemenea apucaturi golanesti ? Hm ! Copiii copiaza ceea ce vad, ma intreb unde au vazut ei asa ceva.
Vorbeste cu educatoarea, mie mi se pare inadmisibil ce s-a intamplat. Eu as vorbi separat si cu parintii acestor copii. Nicidecum nu este un fapt minor care sa fie trecut cu vederea.
Maria
blackpanterro spune:
Comportamentul astora e aberant si se va repeta poate cu altcineva daca nu se iau masuri...azi fac pipi pe un coleg, maine fac asta
http://protv.ro/stiri/eveniment/imagini-dure-fetita-tunsa-si-arsa-cu-tigara-de-trei-adolescente.html
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner
andraduska spune:
Pai stiti de ce se intampla asemenea chestii? Din cauza lipsei educatiei. Din pacate sunt foarte multi parinti indiferenti sau care au impresia ca un copil lasat de capul lui se dezvolta armonios. Copiii nu au nevoie de ultimele fite in materie de jucarii sau de o libertate totala, copiii au nevoie de educatie.Credeti ca fetele alea cu tigara sunt prea educate? Eu zic ca deloc.
Fericiti!
Donia spune:
Of, dragutul de Ianis, cum s-a schimbat el singur!
Bine ca ai putut sa il faci sa se deschida, de acum puteti sa luptati impreuna, sa nu se mai simta singur in fata altora.
Totusi, la gradinita cheia e in mana educatoarelor, ele trebuie sa gestioneze situatia, sa nu scape copiii de sub control... ca acolo merg tot felul de copii, cu temperamente diferite, care primesc (sau nu) educatie diferita, insa la gradi copiii trec in responsabilitatea educatoarelor si ele trebuie sa se asigure ca regulile se respecta, apoi sa rezolve conflictele... nu ar trebui sa te lupti doar cu tu morile de avnt. Sper sa se implice mai mult.
Azi cautam produse bfree si am gasit in schimb un site canadian care vorbeste despre bullies, e interesant de citit, m-am uitat si eu pe el.
Am inteles ca sunt si cateva filmulete cu situatii reale, nu le-am vazut, dar o sa-mi fac si eu timp. Poate merita sa arunci un ochi.
http://www.b-free.ca/home.html
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.