CIC de la locul de munca si PFA

CIC de la locul de munca si PFA | Autor: monaraus

Link direct la acest mesaj

Am o mare nelamurire. Eu sunt angajata la o instituie bugetara si sunt si inregistrata ca persoana fizica autorizata. Intrebarea este daca in timpul concediului pentru ingrijirea copilului legea interzice sa emit facturi pentru munca prestata ca PFA. Poate fi real? Nu e o absurditate? Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

S-a mai raspuns la aceasta intrebare. Pe perioada CIC trebuie sa mergi la Adm Financiara si sa pui PFA pe suspendat. Bineinteles ca nu ai dreptul in conformitatea cu prevederile legale sa desfasori activitate si implicit nu ai voie sa emiti documente.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monaraus spune:

Aha. Dar este aberant. Ce legatura poate avea una cu cealalta? E ca si cum as avea firma. Daca eu raman insarcinata si intru in concediu pt cresterea copilului firma isi inceteaza activitatea? Nu exista logica aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cred ca exagerezi. PFA este un zugrav electrician sau ce vrei tu deci O PERSOANA liber profesionista. O firma este totusi altceva. Nu se poate compara activitatea depusa de un liber profesionist cu ideea de firma. Una este sa nu mai lucreze o persoana si alta ca o firma sa isi inceteze activitatea.
Si unde este lipsa de logica? Legea spune destul de logic faptul ca daca nu ai timp sa lucrezi fiindca sustii ca esti blocata de cresterea unui copil minor, poti fi despagubit de legea asigurarilor pentru aceasta pierdere. Dar daca sustii ca nu este cazul ca defapt ai timp sa lucrezi atunci isi pierde sensul ideea de despagubire. Ce este ilogic?

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monaraus spune:

deci sa inteleg ca o persoana care munceste si acolo si acolo PENTRU CA POATE SI ESTE CAPABILA nu are dreptul la acea indemnizatie timp de 2 ani platindu-si toate datoriile catre stat??? pe cand alta persoana care nu vrea sa munceasca primeste 2 mil asa din burta.... frumoasa lege, n-am ce zice!
cat priveste firma, nu exagerez deloc. si avocatii sunt PFA sau pot sa-i deschida cabinete de avocatura... numai la zugrav te-ai putut gandi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

M-am gandit strict la lege. Diferenta dintre un zigrav si un avocat este nula adica nici o diferenta legala ambii avand exact aceleasi obligatii sau drepturi ca si PFA.
Cat despre intrebarea ta recunsoc ca nu prea am inteles desi cred ca am fost destul de explicit. Daca decizi ca poti sa lucrezi inseamna ca nu e cazul de asigurare pt incapacitate de munca, iar daca declari ca nu ai timp sa lucrezi deci esti incapacitate temporara de munca ai dreptul al asigurare. Ce este asa de dificil de inteles?

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monaraus spune:

Nu cred ca ai inteles: eu lucrez in doua parti - si la munca si ca PFA, de fapt, cat de curand, la propria firma... Acesta este motivul pentru care nu as avea dreptul la indemnizatie si concediu pentru ingrijirea copilului? Nu crezi ca e absurd? Eu imi platesc toate datoriile dar fara sa am drepturi... Multumesc oricum pentru raspunsuri, se pare ca nu reusesti sa ma lamuresti. Am sa cer consultanta unui specialist. Numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

monaraus... te-ai enervat degeaba pe marius sa sti....
Nu el a facut legea... el doar ti-a expus-o!
Nu zice nimeni ca e corecta ... sau nu e corecta .. e o lege...

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monaraus spune:

Nu pe el m-am enervat, sigur ca pe lege m-am envervat daca e asa cum zice el. Cu toate acestea, nu am niciun raspuns la intrebarea/nelamurirea mea: in cazul in care esti angajata cu norma intreaga la o institutie si in acelasi timp esti asociat al unei societati comerciale, ai dreptul sau nu la concediul pentru ingrijire copil de la primul loc de munca? Cine poate sa-mi raspunda?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

indiferent cat nu ne plac raspunsurile lui marius, nu e el de vina ca legea nu ne da voie sa realizam alte venituri in cic. si eu sunt si pfa, nu e ocupatia mea de baza, am vrut sa fac traduceri, cu chitanta si cu factura, dar din pacate nu se poate. mai bine sa stii decat sa te trezesti ca ai apucat sa incasezi niste bani. teoretic e o absurditate toata situatia, dar practic legea zice ca nu ai voie si cu asta din pacate se cam incheie subiectul, oricat de mult nu ne convine noua.

chris + alexandra

bebeii nostri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Motiv de sistare a indemnizatiei de crestere a copilului este obtinerea de venituri impozabile din activitate profesionala. Atentie la fiecare cuvant!

Daca esti asociat, poti sau nu sa obtii dividende. Acestea NU sunt venituri profesionale! Deci nu impieteaza asupra indemnizatiei CIC.

PFA = autorizata sa desfasoare activitate - profesionala - impozabila => pierde indemnizatia CIC.

Marius va propune, ca sa fie mai usor de tinut minte si inteles, regula: "esti ocupat sa stai acasa cu copilul => nu ai timp sa muncesti" (a munci = a obtine venituri profesionale impozabile). Altfel, poti sta cu copilul, poti munci (munca la domiciliu sau PFA), dar de ce sa-ti mai dea statul cei 600 ron?!?! Ti-i da daca NU poti munci, ca sa ai din ce trai. Asta e ideea!

Mergi la inceput