Religia in invatamantul de stat?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Originally posted by larissa_79
Copilul meu va invata intr-o scoala ortodoxa alaturi de copii ortodocsi.

Am inteles! Deci fara geografie, istorie, sau doamne fereste, biologie.

Come to The Dark Side ... we have cookies!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sussy spune:

quote:
Originally posted by kariguld

sussy, pai lesbianismul si homosexualismul incepe in scoala, nu auzi ce zice Serafim Arsenie Boca? cica asa ar fi....

Nu stiu sorry. Nu mai locuiesc in Romania de mult timp , nu stiu cine este persoana respective , dar era o intrebare serioasa pt ca eu nu pot sa imi explic acest lucru si nici nu am gasit pe cineva sa imi explice cu argumente solide si fara sa ajunga sa se enerveze :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

quote:
Originally posted by xenocid

quote:
Copilul meu va invata intr-o scoala ortodoxa alaturi de copii ortodocsi.

Am inteles! Deci fara geografie, istorie, sau doamne fereste, biologie.

Scoala ortodoxa nu inseamna ca se va preda doar religie. In nici un caz. Nici un ortodox nu este impotriva cunosterii si studiului. Doar ca scolile actuale ca si tv-ul de altfel il invata pe copil sa fie orice altceva numai crestin nu. Eu nu ii voi impune copilului meu ortodoxia imi doresc sa o cunasca sa ii inteleaga frumusetea, sa inteleaga ca rostul nostru pe acest pamant e sa castigam cu totii mantuirea. Cineva spunea pe aici ca nu ii poti impune copilului. E datoria ta ca parinte sa il indrumi in viata. Nu zice nimeni de impunere ci de prezentare a unor valori in care tu ca si parinte crezi. Fiecare dintre noi ca si mama inca de mic facem ce credem noi ca e mai bine pentru el, din dragoste pentru copil. Il hranim chiar daca se incapataneaza uneori, il invatam sa nu loveasca copii, incercam sa cultivam in el valorile in care noi credem. Il dam la o scoala buna, ne dorim sa ii fie bine. Ca mai departe vom culege sau nu rodul dragostei noastre depinde de foarte multe lucruri.

Legat de religia in scoli punctul meu de vedere e urmatorul. Cred ca ora de religie ( sau orele) ar trebuie sa fie obligatorie insa pentru fiecare in religia lui. Daca e ortodox merge la ora de ortodoxie, daca e catolic la alta clasa etc. Nu mi se pare normal sa impui la musulmani sa studieze ortodoxia si nici sa plece acasa in timpul asta. Sau stiu eu poate fi facultativa la alegerea parintilor. Nu sunt pentru convertirea Romaniei la ortodoxiei prin impunere, fiecare e liber sa aleaga si sa isi duca viata dupa cum considera. Mai mult decat atat nu cred ca o incoana pe perete inseamna ortodoxie. In acelasi timp mi se pare perfect normal ca intr-o tara preponderent ortodoxa aceasta sa existe, cu atat mai mult cu cat in clasa 80% din copii sunt ortodocsi sau in fine peste 50%.
Ca altfel na poate si eu vreau ca in clasa sa se studieze spaniola si chineza dar daca profilul e engeleza si franceza asta este. Poate as vrea o cu totul alta structura de invatamant. Dar regulile sunt reguli.
Dar repet ortodoxia nu inseamna o icoana agatata de perete si o ora de religie care se face de multe ori asa cum se face.

Si inca ceva, eu n-am nimic impotriva, copilul fiecaruia dintre voi sa invete unde doriti voi, la catolici, musulmani etc, sa fie atei. Sunt copii vostri si voi raspundeti pentru ei si cred ca in dragostea de mama veti cauta sa le fie bine!

Sussy, nu trebuie sa cauti raspunsurile la intrebarile tale la noi, aici pe forum. Cine suntem noi sa dam astfel de raspunsuri. Eu nu pot sa schimb multe neputinte, cum sa te pot schimba eu pe tine? Nu putem noi sa schimbam pe nimeni, fara Duhul Sfant. Daca tu insa iti doresti sa cunosti si sa citesti gasesti pe net si in librarii carti despre Sfintii Parinti: Serafim Rose si Arsenie Boca etc.
Important e sa cunosteam sa ne informam, sa cugetam si sa cautam raspunsuri la intrebarile pe care le avem. E de mai mult folos decat sa polemizam pe aici.
Eu cu neputintele si problemele mele ar fi o nebunie si o ispita din partea mea sa incerc eu sa raspund si sa argumntez la intrebarile altora.

Uite aici un link:
http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/ne_vorbeste_parintele_serafim.htm

Larisa si Alexia (13 iulie 2006)

http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/

www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Scoala ortodoxa nu inseamna ca se va preda doar religie. In nici un caz. Nici un ortodox nu este impotriva cunosterii si studiului.

Nu serios!?
Pai si cu "eroarea evolutionista" cum ramane?
Da' cu varsta Pamantului?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sussy spune:

Pai ma informam aici pe forum, sau conteaza unde te informezi? Nu tot oamenii dau raspunsuri la astef de intrebari ? Daca este cineva de pe forum sau un preot etc care ar fi diferenta. Daca nu vrei sa comentezi no problem .. :)

Mergi la inceput

Sussy, pai nu orice om poate raspunde la orice intrebare. De asta exista medici, avocati, profesori, preoti etc. Sigura ca ne putem da cu parerea...dar eu consider ca daca vrei un raspuns la intrebarea de ce considera ortodoxia pacat homexualismul, lesbianismul si pacatele impotriva firii trebuie sa cercetezi scrierile Sfintilor Parinti.

Eu daca am o problema cu fetita mea sigur cer si o parere pe forum dar cu siguranta alerg si la medic. Si asa mi se pare normal in orice problema.
Depinde acum si cat de mult cauti raspunsul adevarat la o intrebare ca daca e doar asa..just for fun sigur poti alege si lua drept adevarat orice se raspunde aici. Tine de modul fiecaruia de a cauta. Eu m-am nascut intr-o familie ortodoxa, dar conventionala. Aveam icoana in casa, frica de Dumnezeu si cam atat. Tin minte ca prima data cand mi-am dorit sa aflu adevarul si m-am apropiat de Dumnezeu a fost cand mi-a murit bunicul foarte drag mie. Ma uitam la sicriu si nu puteam sa cred ca nu mai e. Ca asta e tot...ne nastem, crestem, ne casatorim, mancam, bem, ne certam, etc si murim, neferciti. Am refuzat sa cred ca asta e tot. Si de atunci am tot cautat, am tot citit, am si cazut de multe ori in inselari dar nu m-a lasat Bunul Dumnezeu si m-a ridicat. Si acum asa simt ca mi-e draga ortodoxia, ca iubesc invatatura ei, o inteleg, o simt si citesc in continuare sa ma imbogatesc sufleteste, sa ma ridic, sa pot sa rezist in valtoarea acestei lumi. Imi doresc din tot sufletul sa ma mantuiesc! Si ii multumesc Bunului Dumnezeu ca s-a indurat de mine si m-a luminat.

N-o sa spun mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

sussy, eu am fost putin ironica in acel raspuns al meu! imi cer iertatre!!!
dar cineva aici, a spus ca se accepta mai usor desfranarea, lesbienele si homosexualii, decat religia in scoala. (cam asta era ideea!) dar desfranare exista de cand lumea!!! la fel si lesbiene si homosexuali, au existat dintotdeauna!! eu, cred ca trebuie acceptati acesti oameni, intelesi si ajutati, daca vor si cauta ajutor!!!
pe cand religia a fost introdusa in scoala, dupa revolutie, cei care inainte erau atei sau nu aveau nimik de-a face cu biserica, brusc au inceput sa vada in asta un mod de a castiga niste bani!

biserica are si ea rolul ei intr-un stat, dar nu trebuie amestecata in scoala si nici in relatiile cu statul si institutiile publice!
orice institutie publica va fi mai credibila cand se va comporta neutru din punct de vedere confesional!!!statul nostru trebuie sa faca eforturi reale sa protejeze dreptul fundamental la libertatea de constiinta, gandire si religie.

impunerea religiei in scoli este o incercare a unor "fanatici" marginali de "a ocupa centrul" si de a distruge crestinisuml!! ar trebui mai degraba, ca traditiile si credintele religioase sa fie aparate si promovate intr-o maniera onesta si fara a fi impuse nimanui!!!!

Kari

Mergi la inceput

Eu ca mama crestina imi doresc pentru copii mei sa studieze religia in scoala si nu numai o ora. La fe de bine inteleg ca alte mame nu doresc. Preferabil ar fi sa se gaseasca o solutie astfel incat sa fie impacata si dorinta mea si a celorlalti.

Eu nu condamn homosexualul ca om ci condamn pacatul. Dar eu pe el ca om nu pot sa il judec. Le am eu pe ale mele nu trebuie sa judec si sa condamn pe ceilalti. Si sigur ca oricand un homosexual care se intoarce la credinta sa poate mantui la fel ca fiecare dintre noi. Toti suntem chemati la mantuire, la sfintenie, Hristos pe toti ne iubeste si ne asteapta. Trebuie ajutati, primiti. E o diferenta intre a condamna pacatul sau omul. Ca unii chiar slujitori ai bisericii se exprima defectuos...asta este. Dar religioa ortodoxa ne indeamna pe toti la iubire, la sfintenie. Si cat de departe suntem de porunca principala a ortodoxiei. Iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine insuti!
Gasesti aici ce spune monahul Savatie Bostovoi( are 32 de ani, monahul si provine din parinti atei) despre homosexualitate.
Chiar asa se numeste articolul " Cum ne uitam la homosexuali":
http://www.ortodoxmedia.com/opinie.php?o_id=19

O sa vezi ca nu arunca piatra, dimpotriva! Nu judecati ortodoxia dupa cateva opinii fanatiste...ar fi o mare greseala!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Nu am nimic impotriva religiei orodoxe in scolile particulare orodoxe, cu religia musulmana in scolile musulmane cu budismul in scolile particulare de acest tip su cu ce alta religie o mai fi, in scolile particulare (sau chiar la clase speciale in scoala de stat). Imi doresc doar, ca la scoala de stat (stat laic) sa nu existe impunerea religiei ortodoxe de tip indoctrinare. Daca s-ar prezenta toate religiile in maniera egala, despre doctrine si istorie pe itelesul copiilor - ok, imi voi lasa copii la aceste ore.

Ai mei sunt inca mici, dar am o intrebare pt cei ce cred ca religia ii fereste de desfrau, homosexualitate etc: ce veti face daca puiul vostru (mare deja) va veni si va va zice ca e homosexual/lesbiana si nu se caieste, va vrea sa traiasca asa.

Mergi la inceput

anya, eu n-am citit, recunosc, toate postarile de aici. E o mare aberatie sa crezi ca o religie anume sau ortodoxia in speta te fereste de orice boala sau cadere sufleteasca. E un mod limitat de a gandi lucrurile. Credinta e o stare iar lupta pe acest pamant e vesnica. Au cazut in pacate grele mari parinti s-au ridicat iar au cazut si asa. Poti sa cazi oricand, nu e nici o garantie ca fiind crestin sau orice altceva ai biruit pacatul.
Ce-as face daca un copil al meu ar ajunge in aceasta mare neputinta. M-as ruga si l-as iubi in continuare. Atat as putea sa fac pentru el sa ma rog si sa zic "Doamne tu l-ai facut, tu mantuieste-l! Ca eu nimic nu pot face! Numai tu poti face ceva" ( e un sflat dat de un parinte sfant care mi-a mers la suflet). Dar l-as iubi si as trai cu nadejdea si credinta ca Dumnezeu intr-o zi anume il va invrednici sa vada lumina. Nimic nu putem prin noi. Totul e posibil prin puterea Bunului Dumnezeu!
Cam asta...

Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de asa o mare durere!

Mergi la inceput