Religia in invatamantul de stat?
Raspunsuri - Pagina 16
mandyksch spune:
Nu as fi scris la acest subiect daca ieri nu m-ar fi socat o chestie...care m-a lasat masca.
Am fost la un pic-nic, cu mai multe cunostine, de mai multe religii, unii ortodcsi, altii romano-catolici, eu reformata. Desi eu nu am inca copilul de varsta scolii, mi-am spus si eu parerea legata de predarea religiei in scoala, asa cum o vad eu...adica o istorie a religiilor mai degraba decat predarea seaca a religiei, pt ortodocsi ortodoxismul, pt reformati religia reformata etc. Unul din tipi, pe care dealtfel il stiu ca un om foarte cult si citit mi-a spus pur si simplu ca "vorbeste Satana din mine". Nu mi-a venit sa cred, cata lipsa de toleranta exista pentru alte opinii. Mi-a mai spus ca este imposibil sa ii predai/sa il inveti pe un copil alta religie decat cea in care a fost botezat. Ca nu este de recomandat ca un copil sa afle mai multe despre mai multe religii in mod simultan. Ca cel mai bine e ca copii sa invete/sa cunoasca doar propria religie. Deci ortodoxul sa cunoasca doar ortodoxismul, catolicul catolicismul etc.
Socant, pur si simplu am ramas fara cuvinte.
Edit:din cauza vitezei la tastare am "mancat" niste litere, scuze.
ham spune:
shocant, da' omu' are dreptate; manifestu' cel mai antibiserica este Istoria Religiilor a lui Eliade; afli brusc ca diferentzele intre religii/biserici sunt minore shi de sorginte umana, astfel ca ajungi sa crezi in Divinitate respingand indoctrinarile/inregimentarile.
exemplu:
citeshte adevaru' faptic shi contextu' socio-politic shi economic ce a produs marea skisma shi-tzi dai seama ca padurea de religii creshtine a aparut din necesitatzi f. umane ce n-au nicio legatura cu Divinitatea.
columbiana spune:
incerc sa ma pun in pielea copilului de clasa primara caruia i se prezinta nspe religii in paralel, una spunind una-alta pe dos decit prima- nici eu n-as fi de acord sa i se predea asa ceva-si sa faca un amalgam in capsorul lui;
de la colegiu in sus da, ar fi normal sa se schimbe optica de abordare a materiei, dar pina acolo, Ham, daca ai copii de 8-12 ani sa-mi spui si mie ce-au inteles ei din paralela intre religii.
Eliade-Istoria Religiilor- sa fim seriosi, e de nivel de cel putin liceu- ca virsta-maturitate-pentru a o putea prelucra ca informatie.
http://www.floriinro.ro/
credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul
mandyksch spune:
Pe mine m-a socat afirmatia tipului respectiv cum ca "Vorbeste Satana din mine", atunci cand spun ca sunt de parere ca ar trebui predata o istorie a religiilor. Mi s-a parut de-a dreptul sinistru.
kariguld spune:
religia, sub forma de materie, informatii generale despre religiile lumii, asta prin cl 10 ar trebui sa fie. nu din clasa 1, cu istorioare sugestive, gen: "Vasilica s-a urcat pe o scara sa strice un cuib de randunele si DD la trantit de pe scara, poza pusa in carte cu Vasilica cazut pe jos si randunelele zburand fericite!!!" asta nu e religie, e o alta invatatura, ca daca faci rele, DD sta cu batul si POC, in cap cand nu esti cuminte! nu e nici macar invatatura ortodoxa. restul, e indoctrinare.
ma intreb, daca religia se face in scoala, pentru ce se mai construiesc biserici??
Kari
ham spune:
quote:
Originally posted by Ana Stroe
incerc sa ma pun in pielea copilului de clasa primara caruia i se prezinta nspe religii in paralel, una spunind una-alta pe dos decit prima- nici eu n-as fi de acord sa i se predea asa ceva-si sa faca un amalgam in capsorul lui;
de la colegiu in sus da, ar fi normal sa se schimbe optica de abordare a materiei, dar pina acolo, Ham, daca ai copii de 8-12 ani sa-mi spui si mie ce-au inteles ei din paralela intre religii.
Eliade-Istoria Religiilor- sa fim seriosi, e de nivel de cel putin liceu- ca virsta-maturitate-pentru a o putea prelucra ca informatie.
http://www.floriinro.ro/
credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul
eu nu vreau religie in clasele primare, de fapt nu vreau religie in shcoala deloc; eu sunt ortodox, cumnatu' reformat, o matusha penticostala; suntem romani, secui, greci, tzigani in neam, o verishoara e maritata-n america c-un pakistanez; nu vreau sa invetze de la tata-popa ca attila-cumnatu' reformat sau matusha-vetutza-penticostala sunt cu satana, ca cei diferitzi de noi vor arde-n iad.
vreau sa shtie ca ne platim cumva greshelile (eu cred ca aici shi acum, in viatza asta) shi ca religia, sexu', rasa, neamu', in general kestiile pe care nu tzi-le-alegi sunt un dat nu un pacat de mers in iad.
vreau sa-nvetze evolutzionismu' shi creatzionismu' k pe nishte teorii nu k pe nishte anateme, nu vreau sa fie homosexuali- e greu de trait c-o astfel de orientare sexuala- da' nici sa-i urasca pe cei ce sunt.
vreau sa fie fericitzi shi sa lupte impotriva suferintzei, nu s-o accepte cum, din pacate, religiile propavaduiesc.
sa fie oameni buni, nu habotnici; la judecata de apoi cei buni se va vedea ca-s buni, orice religie ar avea!
kariguld spune:
ham, ai dreptate, ce usor se "trimit" oamenii in iad! cei care nu sunt ca noi, pe topoganul spre iad cu ei!
pentru copii mei, vreau, ca atunci cand vor fi mai mari sau chiar adulti, sa aleaga singuri ce sa faca , ce sa creada, cui sa se roage! eu incerc sa-i cresc bine, sa le prezint un Dumnezeu al tuturor, dar atat!!! fara obligatii si altele....
Kari
b.nica spune:
Vazand patima cu care se comenteaza acest subiect am ajuns la concluzia ca Religia nu ar trebui predata in scoli.
Sunt convinsa ca o abordare gresita si fortata in ceeace priveste religia,atitudinea copiilor care apartin altor confesiuni, pot sa strice ceeace familia si traditiile ei, se strauiesc sa le prezinte copiilor.
"Scoala de Duminica" este o alternativa mult mai buna.