Religia in invatamantul de stat?

Religia in invatamantul de stat? | Autor: ham

Link direct la acest mesaj

s-a discutat mult pe tema asta, topicurile, in majoritatea lor au fost inchise:

http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=33954&whichpage=1&SearchTerms=religia,in

http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?TOPIC_ID=62440

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62787&SearchTerms=predarea,religiei

subiectul avand tendinta sa ne imparta in tabere de nereconciliat, dar cred ca trebuie totusi din cand in cand rediscutat fiindca mentalitatile ce duc la o educatie gresita pot fi schimbate doar odata cu noi.
Am fata inscrisa la o scoala catolica, cu toate ca noi suntem ortodocsi; am intrebat-o, citind despre situatii asemanatore cu cele expuse in articolul de mai jos dar mi-a spus ca nu au aparut astfel de situatii in scoala lor:

Intoleranta pe întelesul copiilor

Manualele de religie îi ameninta pe elevi cu un Dumnezeu horror
de Cristina MODREANU | 04 MARTIE 2008

Pedeapsa divina pentru ca nu-ti faci cruce în dreptul bisericii:„Te calca masina“

Manualul de religie pentru clasa a X-a al Editurii Corint: Yoga este „lucrarea directa a demonilor“

Manualele de religie îi ameninta pe elevi cu un Dumnezeu horror

Elevii din clasele I-VIII din România studiaza în acest moment obligatoriu religia, ghidându-se dupa o serie de manuale aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cum sunt redactate aceste manuale si ce anume contin ele releva un studiu realizat de Liga Pro Europa, studiu citat de Hotnews. Conform studiului, care abunda în exemple relevante, copiii sunt amenintati cu pedeapsa divina pentru greseli minore, de la obiceiul de a bate mingea pe strada, la trezirea târzie dimineata sau la distrugerea unui cuib de rândunici.

Pentru cel din urma caz, „razbunarea” vine sub forma tragerii scarii de sub picioarele baiatului direct de catre Dumnezeu, conform exemplului din Abecedarul micului crestin, Editura didactica si pedagogica, 2002, al carui autor este preotul Ioan Sauca. Tot un Dumnezeu razbunator si nemilos pentru pacatele micutilor este prezentat si în manualul de religie pentru clasa I, al editurii Sf. Mina din Iasi (autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu).

Pedeapsa divina pentru abateri minore de la o disciplina rigida, inclusiv pentru ca nu-ti faci cruce când treci prin dreptul bisericii este fara drept de apel: „ te calca masina” (!!!).

Pedepse „rafinate“ pentru elevii mai mari

Pentru elevii mai mari manualele includ pedepse ceva mai „rafinate”, astfel încât frica sa le fie pe deplin inoculata copiilor. Caietul de religie ortodoxa pentru clasa a VIII-a le spune elevilor ca: „dupa Judecata de Apoi dreptii vor merge sa se veseleasca în împaratia lui Dumnezeu iar pacatosii vor fi aruncati în întunericul cel mai dinafara, unde va fi plângerea si scrâsnirea dintilor”.

Majoritatea manualelor de religie includ observatii menite sa incrimineze celelalte religii, sa le ironizeze sau chiar sa le aduca acuzatii si sa le judece. Manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint, autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat în Ministerul Culturii si Cultelor, ataca direct cultele religioase din România, denumindu-le „miscari religioase care actioneaza în spatiul unei confesiuni crestine traditionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social si moral.”

Acelasi autor redacteaza si manualul pentru clasa a X-a, la aceeasi editura, în care îi învata pe liceeni ca Yoga este „lucrarea directa a demonilor”. Lectia de intoleranta continua în Manualul de religie. Cultul Ortodox, destinat clasei a X-a, editat de editura Dacia din Cluj. Aici este atacata direct Biserica Greco-Catolica despre care se spune ca „a dus la dezbinarea în planul credintei a românilor transilvaneni si a avut consecinte majore, determinând instaurarea unui climat de neîntelegere si neîncredere reciproca, cu efecte pe termen lung.”

Manualele aflate pe piata si incriminate de studiul citat de Hotnews sunt aprobate de Ministerul Educatiei din România. Biserica Ortodoxa Româna duce în acest moment o campanie aplicata pentru obligativitatea studierii religiei în licee, deocamdata aceasta fiind o materie optionala.
„Dupa Judecata de Apoi (...) pacatosii vor fi aruncati în întunericul cel mai dinafara, unde va fi plângerea si scrâsnirea dintilor” - Caietul de Religie Ortodoxa pentru clasa a VIII-a

cristina.modreanu@gandul.info

http://www.gandul.info/actualitatea/manualele-de-religie-ii-ameninta-pe-elevi-cu-un-dumnezeu-horror.html?3927;2430585

manualele ortodoxe intr-adevar contin acele pasaje citate de autoarea articolului iar atitudinea de intoleranta fata de celelalte religii exista la multi din preotii si credinciosii de religia mea.

vi se pare normal sa educi astfel un copil?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Categoric, nu.
Eu sunt impotriva religiei in scoala. Religia e o problema personala.Ce crede X nu-i neaparat valabil si pentru Y.
Da' ce mi-a placut din faza cu sedinta de la ministerul educatiei e ca ToTI reprezentantii "cultelor recunoscute" au fost si ei o data de acord: sa le spalam creierul de mici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

quote:
Originally posted by Stanescu

Categoric, nu.
Eu sunt impotriva religiei in scoala. Religia e o problema personala.Ce crede X nu-i neaparat valabil si pentru Y.
Da' ce mi-a placut din faza cu sedinta de la ministerul educatiei e ca ToTI reprezentantii "cultelor recunoscute" au fost si ei o data de acord: sa le spalam creierul de mici.

Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

Si eu sunt impotriva religiei in scoala. De fapt am si spus ca am sa-l scutesc pe copilul meu de la ora de religie? Pentru ce sa-i impuie cineva capul cu astfel de tampenii ca cele citite mai sus???

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eugcem spune:

Eu sunt pentru religia in scoala, insa preferabil fara sa i se puna note. Daca unii parinti nu vor ca fiii lor sa nu invete religie, stiu ca e posibilitatea sa faca o cerere in sensul asta si sunt de acord si cu asta.

De ce spun da pentru religie? Pentru ca mi se pare normal sa vada si o alta parere despre lume, nu numai cea a teoriilor ateiste si evolutioniste, care totusi raman niste teorii, nefiind demonstrate vreodata si nefiind unice. Marea majoritate a presei continua ideile care au fost inoculate de inainte de 1989, mai ales prin anii 50-60. Daca cineva crede in Dumnezeu incepe sa fie luat peste picior, ceva de genul ca are si el pasarica lui. Multi vorbesc de toleranta, dar nu au toleranta fata de cei credinciosi. Se pun in prim plan exemplele negative despre preoti (care si astea sunt de multe ori exagerate si rastalmacite), si care totusi nu cred ca reprezinta majoritatea. Si totusi nu inteleg de ce se lupta atat de patimas. As inclina intre doua variante. Prima ar fi ca asa au fost invatati de pe timpul lui Ceausescu, cand la gradinita eram controlata de cruciulita, mi se spunea ca doar prostii merg la Biserica, ca rusii au fost pe luna si nu au vazut nici un batran cu barba, ca la Biserica or sa vina unii care ne pozeaza si or sa ne spuna la scoala daca facem asa, cand singura emisiune pentru copii era duminica dimineata, in timpul Sfintei Liturghii. Pe de alta parte poate ca le e frica sa nu existe intr-adevar Dumnezeu si lupta din toate puterile sa isi deomnstreze ca nu e. Sunt doar presupuneri de ale mele. Dar sincer, ca persoana credincioasa, ortodoxa mi se pare ca e mai multa intoleranta din partea celorlalti fata de noi. De exemplu daca esti vazut cu o carte bisericeasca multi se uita lung, sau daca mergi la o manastire nu doar ca turist ci ca sa cauti un folos duhovnicesc. Oare nu e normal sa cunoasca copiii si o alta parere, sa isi cunoasca religia lor sau a parintilor? Sunt intr-adevar cazuri de persoane credincioase intolerante, dar nu acestea reprezinta un exemplu de urmat si nici nu reprezinta majoritatea. Daca te uiti in jur majoritatea intolerantilor sunt din cealalta tabara a celor care continua ideile ateiste dinainte de 89 si nu intr-un mod prea pasnic.

Eugenia si Nicolae mic (18 iulie 2006)

http://new.photos.yahoo.com/eugeniacroitoru/album/576460762390905087

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Categoric nu.Sau mai bine zis,NU asa cum se preda acum.

Mie imi aminteste acesta tactica de predare a religiei de pedagogia ideologica.Acesta pedagogie avea un tel.Oare care o fi telul bisericii si a ministerului,de isi permit sa foloseasca metoda fricii,a spalarii de creiere si a ignorantei?

Sper sa nu ajungem dintr-un stat laic ,un stat religios plin de teroare si ´´martiri´´Ca exemple sunt in acest moment.Bine ca le acuzam,dar facem intocmai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kokiy spune:

Eu sunt atee si mi-as fi dorit copii mei sa invete totusi religia,e decizia lor daca vor sa fie crestini sau atei.Acum dupa ce ne-au fost prezentate aceaste carti de religie bineinteles ca nu sunt de acord sa le fie bagate in cap niste prostii.
Aveam cu totul alta idee despre cum ar trebui sa fie predata religia.Mai ales pentru clasele I-IV trebuiau sa fie niste povestioare despre biblie si facerea lumii,dar se pare ca tot bataia si frica e rupta din rai.
Fata mea anul acesta intra in clasa I,iar eu chiar sunt curioasa ,si o sa am o discutie cu profesorii, despre ceea ce se va preda la ora de religie.
La subiectul de la generale unele fete spun ca sunt de acord cu felul in care abordeaza profesorul ora de religie pentru copilul lor.
Chiar trebuie predat din acea infecta carte sau fiecare profesor are o abordare personala la ora de religie?

Kokiy mami de Claudia (12dec.2001) si Razvan (8 iunie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ham spune:

eu as fi deacord cu ceva istorie-filosofie a religiilor, bine-inteles la nivelu' lor de intelegere, da' nu-s de-acord cu indoctrinarea intr-o anumita directie; mi se pare normal k proprii copii sa aiba dreptu' de a alege ei (bine-ar fi k Hristos, la maturitate!) si in niciun caz nu-s deacord cu pdv-uri de genu' "noi ajungem in rai, cei ce nu-s k noi in iad!"; unde este educatia intru diversitate cu care ne laudam peste tot?
sa nu uitam ca orice conflict armat din istorie are la baza finantele, rasismu' si religia!
, nu neaparat in aceasta ordine da' de obicei toate la un loc (dupa mine inclusiv comunismu' si fascismu', kit ca n-or fo' tratate asa, au fost de fapt niste religii- credinta in supraom si omu' nou!).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

quote:
Originally posted by eugcem

De ce spun da pentru religie? Pentru ca mi se pare normal sa vada si o alta parere despre lume, nu numai cea a teoriilor ateiste si evolutioniste, care totusi raman niste teorii, nefiind demonstrate vreodata si nefiind unice.

da' teoria creationsita, sau cum dreaq (ptiuu, imi dau cu mana peste gura asta pacatoasa)i s-o zice, facearea lumii in sapte zile, asta a fost demonstrata?

fetele de pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

quote:
Originally posted by adusca

quote:

De ce spun da pentru religie? Pentru ca mi se pare normal sa vada si o alta parere despre lume, nu numai cea a teoriilor ateiste si evolutioniste, care totusi raman niste teorii, nefiind demonstrate vreodata si nefiind unice.

da' teoria creationsita, sau cum dreaq (ptiuu, imi dau cu mana peste gura asta pacatoasa)i s-o zice, facearea lumii in sapte zile, asta a fost demonstrata?

fetele de pe DC

Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....

pai tocmai asta spunea si eugcm,ca din moment ce nici una nu a fost/poate fi demonstrata,este echitabil sa se predea/faca cunoscuta si teoria creationista,asa cum se predau si celelalte.

copiii mei sunt la o scoala catolica,din fericire manualele si sistemul de predare aici sunt f. bine puse la punct.nici macar in treacat nu li s-a facut vreo aluzie/indus vreo idee ca cele din titlul subiectului.si in nici un caz nu exista stilul asta de inoculare a ideii ca religia mea e cea mai cea.manualul lor este un fel de biblie pt copii,placuta la citire si pe intelesul lor.

edit:sorry,am incurcat subiectele.ma refeream la titlul subiectului de pe DG.cel cu "...te calca masina".

I've gt you under my skin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stralucitor1 spune:

Si eu sunt impotriva predarii religiei in scolile publice...ar fi bine ca fiecare confesiune sa organizeze propriile scoli de duminica (ma rog,de sambata, de vineri dupa caz)iar daca parintii si copii chiar vor aceste cursuri sa le urmeze in afara sistemului public de instruire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

quote:

Eu sunt pentru religia in scoala, insa preferabil fara sa i se puna note. Daca unii parinti nu vor ca fiii lor sa nu invete religie, stiu ca e posibilitatea sa faca o cerere in sensul asta si sunt de acord si cu asta.

De ce spun da pentru religie? Pentru ca mi se pare normal sa vada si o alta parere despre lume, nu numai cea a teoriilor ateiste si evolutioniste, care totusi raman niste teorii, nefiind demonstrate vreodata si nefiind unice. Marea majoritate a presei continua ideile care au fost inoculate de inainte de 1989, mai ales prin anii 50-60. Daca cineva crede in Dumnezeu incepe sa fie luat peste picior, ceva de genul ca are si el pasarica lui. Multi vorbesc de toleranta, dar nu au toleranta fata de cei credinciosi. Se pun in prim plan exemplele negative despre preoti (care si astea sunt de multe ori exagerate si rastalmacite), si care totusi nu cred ca reprezinta majoritatea. Si totusi nu inteleg de ce se lupta atat de patimas. As inclina intre doua variante. Prima ar fi ca asa au fost invatati de pe timpul lui Ceausescu, cand la gradinita eram controlata de cruciulita, mi se spunea ca doar prostii merg la Biserica, ca rusii au fost pe luna si nu au vazut nici un batran cu barba, ca la Biserica or sa vina unii care ne pozeaza si or sa ne spuna la scoala daca facem asa, cand singura emisiune pentru copii era duminica dimineata, in timpul Sfintei Liturghii. Pe de alta parte poate ca le e frica sa nu existe intr-adevar Dumnezeu si lupta din toate puterile sa isi deomnstreze ca nu e. Sunt doar presupuneri de ale mele. Dar sincer, ca persoana credincioasa, ortodoxa mi se pare ca e mai multa intoleranta din partea celorlalti fata de noi. De exemplu daca esti vazut cu o carte bisericeasca multi se uita lung, sau daca mergi la o manastire nu doar ca turist ci ca sa cauti un folos duhovnicesc. Oare nu e normal sa cunoasca copiii si o alta parere, sa isi cunoasca religia lor sau a parintilor? Sunt intr-adevar cazuri de persoane credincioase intolerante, dar nu acestea reprezinta un exemplu de urmat si nici nu reprezinta majoritatea. Daca te uiti in jur majoritatea intolerantilor sunt din cealalta tabara a celor care continua ideile ateiste dinainte de 89 si nu intr-un mod prea pasnic.

Eugenia si Nicolae mic (18 iulie 2006)

http://new.photos.yahoo.com/eugeniacroitoru/album/576460762390905087

Stai linistita teoria evolutionista a fost scoasa din programele scolare

http://www.ziaruldebacau.ro/index.php?articol=27552

http://www.tvr.ro/articol.php?id=31295

http://www.ziaruldemures.ro/fullnews.php?ID=9048

Acum eu sunt atee si intrebarea mea e pe dos fata de a ta ... de ce se preda in scoli Religia si evolutionismul nu? Si parintii care nu vor sa invete copilul lor evolutionismul sa faca cerere, nu-i problema ...

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput