"Mama, nu vorbi romaneste" !
Buna !
Am nevoie de voi , de sfaturile voastre , de experienta voastra, in special de parerea Principesei, daca citeste subiectul.
Unele mamici stiu , am un baiat de cinci ani , traiesc peste granita si el merge la o gradinita privata ,tip Montessori.
De ceva timp, observ comportamentul copilului cand suntem intre straini,in curtea gradinitei, la magazine, in parcuri..., peste tot unde nu sunt romani,si am ajuns la concluzia evidenta ca
NU MAI VREA SA VORBEASCA IN LIMBA ROMANA !!!!
Inainte vorbea linistit, acum imi sopteste :mama ,te rog sa nu vorbesti in romana.
Eu intreb de ce , doar vorbim intre noi (in general ii dau explicatii lungi despre anumite lucruri pe care le intreaba si e mai simplu, stiind si ca in romaneste el intelege mult mai bine , vocabular mai bogat...)
El raspunde doar atat : ca mi-e rusine sa vorbesc si lumea din jur nu intelege ce vorbim.
Eu stiu ce simt romanii peste granita, am simtit-o.
Din cauza asta mi-am ferit copilul de oameni rasisti si alte genuri care mai ales natia noastra nu o pot suporta.
L-am luat cu mine in toate locurile unde se vorbea civilizat si oamenii erau de calitate, unde faptul ca originea mea este romana nu avea importanta.
L-am dus in locuri cu straini de toate culorile si originile.
Am facut totul ca sa nu simta respingerea si sa nu-i fie intors spatele pentru ca e ROMAN.
Este nascut aici , are dubla cetatenie si vorbeste perfect trei limbi. Zic perfect, pentru ca l-am inscris de mic la engleza si franceza , tocmai ca sa nu le vorbeasca cu accent , sa le vorbeasca natural.
Merg cu el la intalniri cu romani,chiar si la ambasada unde se dau cursuri de limba romana.
In Romania putem vorbi in orice limba ,nu imi spune sa vorbesc in romaneste .
Am discutat cu educatoarea , care nu gaseste explicatii, am discutat cu doctorul pediatru , care zice ca nu e normal .
Ce cred eu, este ca cineva l-a auzit vorbind si a ras de el, altfel nu imi dau seama de unde am ajuns la situatia asta .
Am nevoie parerea voastra , consider ca nu pot lasa rusinea asta sa se instaleze , nici nu mi se pare normal. Nu vreau sa coboare ochii in pamant cand cineva il intreaba ce origine au parintii tai , ce limbi vorbesti , sau ce fac bunicii tai........La orice intrebare va aparea originea ( datorita limbii romane pe care nu oricine o vorbeste la tot coltul).
Singura solutie e pedopsihiatrul ?
Tocmai ne-am intors de la pediatru si gandurile imi sunt imprastiate, poate nu m-am exprimat clar,
si mai ma simt si vinovata ( ca sunt roman ?? )
BAIATUL_MAMEI
Raspunsuri
ruxij spune:
Ete vax, pediatrul zice ca nu e normal
Cred ca el nu e normal.
Si baiatul meu are 6 ani, locuim in America (aici nu e vreo rusine sa fii roman ca in Europa) si imi spune exact acelas lucru: "mama, te rog sa nu vorbesti romaneste". Ei vor sa fie la fel ca prietenii lor, sa se integreze, se jeneaza dc. parintii lor par altfel. Copiii comenteaza. Eu odata am vb romaneste pe culoar la scoala si copiii comentau: "mama ta vorbeste chinezeste" "Nu, romanesti" "Ba nu, chinezeste!"... Uite asa, ei nu vor sa fie diferiti si este perfect normal. In plus copiii chiar au dreptate, nu e chiar politicos sa vorbim o limba straina in public, dar ma rog, nu e chiar asa grav dc. vorbim intre noi in magazin. Eu tot vb romaneste oricum, cateodata il mai ascult si vb engleza (cand sunt mai multi copii in jur), cateodata insa vb romaneste (in magazin de ex., unde nu sunt multi copii).
corinadana spune:
Raluca vorbeste engleza doar in grup restrans (cand chiar e nepoliticos sa vorbesti romaneste). In rest (parc, magazine,strada...) in romaneste, chiar si la scoala (cand merg s o iau).
Multi dintre profesori ii apreciaza pe cei ce vorbesc 2 limbi (chiar aseara directoarea i a zis "lucky you!you speak 2 languages ").
Ralucai nu i este rusine ca i romanca. Deocamdata, chiar daca nu i nascuta aici, le da clasa tuturor.
Rusine? rusine sa le fie celor care intreaba daca i chineza! nu copiilor care pe langa engleza vorbesc o a doua limba.
Raluca stie citi romaneste si scrie (cu ceva greseli gramaticale) romaneste.
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
miau-miau spune:
Nu cred ca ii e rusine ca e roman, ci exact cum spune ruxij.
Si cupilu meu era asa cind era mai micutz, aku le da pe romaneste cind vrea sa imi faca vreun comentariu despre cineva si nu vrea sa fie inteleasa.
adriana spune:
Si pe mine m-au intrebat colegii lui fi-miu daca vorbesc chinezeste
... Oare seamana limbile?
...
Nu cred ca e nimic rau in asta, pur si simplu a intrat o idee in capul lui si acum incearca sa inteleaga...
Eu cred ca tu trebuie sa insisti cu faza ca nu e rusinos... incearca sa-i prezinti lucrurile ca pe un avantaj: ca vorbeste 2 limbi...
Poate unde locuiesti tu, nu sunt vazuti bine romanii, de aia?
ocebine spune:
Baietilor mei nu li s-a parut niciodata ciudat ca vorbim 2 limbi diferite. Oricum, ei merg la scoala greaca si TOTI copiii vorbesc cel putin 2 limbi fluent oricum.
Pe strada, in magazine...putin le pasa ce limba vorbesc cu ei...
Anamaria
"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power."
redi spune:
quote:
Originally posted by adriana
Nu cred ca e nimic rau in asta, pur si simplu a intrat o idee in capul lui si acum incearca sa inteleaga...
Eu cred ca tu trebuie sa insisti cu faza ca nu e rusinos... incearca sa-i prezinti lucrurile ca pe un avantaj: ca vorbeste 2 limbi...
Poate unde locuiesti tu, nu sunt vazuti bine romanii, de aia?
O idee are ,da, ca nu trebuie sa il auda nimeni ca vorbeste romaneste, poate in engleza sau franceza dar nu romaneste.
Am incercat si in seara asta sa il intreb de ce ,dar nu stie sa imi spuna .
Nu cred ca e zona unde locuim ,ne cunosc multi aici si toti stiu ca suntem romani . Copilul nu are relatii cu cei care ar fi putut sa vorbeasca nepotrivit cu el.
Daca s-a intamplat, era acum doi ani la scoala publica, unde nu stiu de ce nu se putea adapta(alta poveste). Era mic, nu exprima ce simte in cuvinte.
Dar un copil de trei ani ar fi putut retine acel sentiment pe care sa il exprime acum ?
Ne punem intrebari de tot felul ,pentru ca el simte chiar rusinea ca este roman ,desi nu intelege nici el de ce .
BAIATUL_MAMEI
Cricor spune:
Redi, dar unde exact peste granita locuiesti?
Daca ai locui in Toronto sau imprejurimi, ti-as recomanda sa-l duci la scoala romaneasca. Acolo nu se face mare lucru, dar are marele merit ca le arata copiilor ca nu sunt singurii romani, ca-i puzderie de copii romani care stau in tot orasul, care vorbesc perfect cel putin doua limbi dacanu trei, si sunt la fel de simpatici ca si colegii lor canadieni (sau nu).
Al meu a ajuns la varsta cand vrea sa fie roman nu si canadian..el e crizat ca daca e canadian nu mai e la fel ca noi, parintii lui.
Cand era mai micut si mergea la gradinita si in sfarsit vorbea si el bine engleza si intelegea ce se intampla pe acolo, a avut o tentativa de a refuza sa vorbeasca romaneste, dar i-am zis ca-i super cool ca noi vorbim o limba pe care nu o intelege decat putina lume, si ne spunem ce secrete vrem si nimeni nu pricepe. Si i-am repetat de mii de ori ca 'stiutul' de mai multe limbi e semn de desteptaciune si face creturi pe creier (asta a avut mare succes). Educatoarea lui, care era nascuta aici din parinti italieni il lauda tot timpul ca stie 2 limbi... si asa a trecut copilul peste prima 'criza de identitate'. Acum e in cealalta extrema ... nici asa nu-i bine...dar probabil ca simte asimilarea si incearca sa se opuna cum poate.
Corina
Annie80 spune:
sunt sigura ca si al meu copil ar vorbi romana, daca ar vrea, dar nu. intelege tot dar raspunde in engleza..tot numai in engleza. noi vb cu el in engleza (90%) si restul romana....si niciodata nam avut pretentia sa vb in romana, sau sai impun sa vb. stie sa spuna ca e roman, la fel mami si tati si ...suficient.
daca stai peste hotare poate i se pare normal sa vb limba locului, si poate cand vei veni in ro si va vedea ca toti vb romana va incepe si el.
------------------------
Someone's pleasure is another's pain!
Alergic at stupidity.
Donia spune:
Am observat si eu la fetita mea asta, uneori. E exact explicatia pe care a dat-o ruxij, iar pediatrul la care te-ai dus habar n-are despre ce vorbeste.
Copiii vor sa nu fie diferiti, asta e tot, nu le place sa fie altfel decat majoritatea, iar asta e modul lui de a se integra.
Oricum, cand eu iau fetita de la scoala vorbim engleza, sau cand ea se joaca impreuna cu alti copii, mi se pare politicos fata de cei care sunt prin zona sa fac asta. Prin magazine sau la plimbare, cand fiecare om isi vede de treaba lui, vorbim romaneste, i-am explicat fetitei ca mie imi va fi mereu mai usor sa fac asta si ca asta e limba mea.
Insa nu e nici pe de parte rusinea de a fi roman, ci dorinta de a fi ca altii.
Am vazut acum vreun an un filmulet facut cu emigranti italieni care au ajuns aici cand erau copii mici, 3-4 ani. Si povesteau cat de mult isi doreau sa fie ca prietenii lor canadieni, cand isi implorau mamele sa le puna gustari cum aveau candienii la scoala, sa gateasca la fel ca parintii colegilor lor, refuzau sa vorbeasca italiana... din dorinta de a se integra. Acum adulti, ei spuneau ca isi inteleg si parintii, insa copii fiind, aveau impresia ca nu sunt deloc ascultati si intelesi de parintii lor.
Filmuletul m-a ajutat mult de tot sa inteleg mai bine prin ceea ce trece fetita mea si am acceptat mai multe compromisuri.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
redi spune:
quote:
Originally posted by Donia
Am observat si eu la fetita mea asta, uneori. E exact explicatia pe care a dat-o ruxij, iar pediatrul la care te-ai dus habar n-are despre ce vorbeste.
Copiii vor sa nu fie diferiti, asta e tot, nu le place sa fie altfel decat majoritatea, iar asta e modul lui de a se integra.
Oricum, cand eu iau fetita de la scoala vorbim engleza, sau cand ea se joaca impreuna cu alti copii, mi se pare politicos fata de cei care sunt prin zona sa fac asta. Prin magazine sau la plimbare, cand fiecare om isi vede de treaba lui, vorbim romaneste, i-am explicat fetitei ca mie imi va fi mereu mai usor sa fac asta si ca asta e limba mea.
Insa nu e nici pe de parte rusinea de a fi roman, ci dorinta de a fi ca altii.
Am vazut acum vreun an un filmulet facut cu emigranti italieni care au ajuns aici cand erau copii mici, 3-4 ani. Si povesteau cat de mult isi doreau sa fie ca prietenii lor canadieni, cand isi implorau mamele sa le puna gustari cum aveau candienii la scoala, sa gateasca la fel ca parintii colegilor lor, refuzau sa vorbeasca italiana... din dorinta de a se integra. Acum adulti, ei spuneau ca isi inteleg si parintii, insa copii fiind, aveau impresia ca nu sunt deloc ascultati si intelesi de parintii lor.
Filmuletul m-a ajutat mult de tot sa inteleg mai bine prin ceea ce trece fetita mea si am acceptat mai multe compromisuri.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Nu stiu ce sa zic ,as vrea sa vad ,sa aud , sa ma conving eu ca e doar pentru ca vrea sa fie ca ceilalti .
Dar , totusi, la gradinita si in parcuri aude copii cu parinti care vorbesc in spaniola sau germana,pe el nu il deranjeaza ca nu intelege limba lor.
Are o prietena rusoaica care vorbeste numai rusa cu mama si bunica ei, la locul de joaca.
Dar el nu vrea.
Suntem destul de multe origini in zona, fiecare isi pastreaza limba intre ei .
Mai se joaca cu o fetita care vorbeste si romana si franceza , de ce ei aleg franceza, chiar daca sunt doar ei?
La aniversarile colegilor la care a fost au cantat La multi ani in franceza , engleza si spaniola .
Dar el nu vrea sa-i cantam si in romana, desi ar fi a treia limba.
Iar eu consider ca e prima care trebuie cantata, in fine....
Chestia cu creturi pe creier , o pun in aplicare curand,poate o prinde.
Pediatrul il cunoaste de cand era bebe ,merg la el pentru ca e un medic bun si e uman.Spune ca nu e normal sa raspunda asa , raspunsul " mi-e rusine "
nu-i propriu baiatului.
Nici daca ar sta dezbracat intre copii nu cred ca s-ar simti rusinat asa cum e cand vorbim romaneste.
L-am invatat sa spuna ce simte, sa ceara explicatii, dar in cazul asta ma blocheaza cu "nu stiu de ce mi-e rusine".
BAIATUL_MAMEI