E cineva care a plecat din invatamant?
Raspunsuri - Pagina 6
crinuta spune:
quote:
Originally posted by EvaF
Spre rusinea mea, si eu am plecat fara regrete!!! A fost meseria facuta din vocatie timp de 8 ani de zile: profesoara de lb engleza, cocotata pe postul de sefa de catedra . M-am casatorit, mi-am urmat sotul in Franta si am renuntat cu cea mai mare usurinta la un post de titular. De ce? Pentru ca mi-am continuat studiile in Strasbourg (un Master in Management) si nici nu am privit in urma mizeria, ipocrizia planurilor de lectie si a realitatii de la clasa, salariul nedemn, atmosfera trista si de !
Acum ne-am intors in Bucuresti, asteptam un bebe, si nici prin cap nu imi trece sa revin in invatamant, sunt multe alte lucruri de facut in tara asta. In plus, sunt de parere ca pentru cei ce cred ca nu se mai regasesc in invatamant e mai bine sa il paraseasca decat sa ramana si sa faca o treaba de mantuiala. Meseria de dascal este o meserie de suflet, de vocatie, de credinta. Nu orice absolvent de facultate se face profesor pentru a nu fi somer! Din pacate aici s-a ajuns: profesor=altenativa in loc de profesor=vocatie.
Acum fiecare face cum il taie capul...Aceasta este povestea mea!!!
13+
Dar ce spre rusinea ta? Eu personal sunt mandra ca am facut acest pas, ca nu ma las calcata in picioare.
In alta tara probabil ca voi reveni la vocatia mea, dar aici, no way.
Stau si ma intreb cum mai stau altii in invatamant, cum traiesc din acei bani, cum se gandesc sa mai dea si examene pentru 8 milioane de lei, din care, categoric nu poti trai!
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm
Ramonika spune:
quote:
Originally posted by cookitza
Nu as vrea sa plec din invatamant. Am ales sa lucrez in invatamant pentru ca aici poti lucra cu oameni mai politicosi, mai altfel decat pe la firme, nu e asa de rau, ai vacante... si daca vrei mai multi bani, poti sa dai meditatii... Poate ca exista oameni care primesc mai multi bani decat mine, dar conteaza si ce faci pentru banii respectivi; ca profesoara, esti o doamna, esti respectata... cel putin asa vad eu lucrurile... poate niste rude ale mele mai indepartate castiga mai bine, dar pentru banii aia spala pe jos la o banca.
nu te supara, dar ai scris numai aberatii.
in primul rand, din exemplul meu personal, in invatamant am intalnit numai catze care mi-au mancat sufletul, rele si a dreaqului cum n-am mai intalnit in viata mea...
la privat unde am lucrat pana acuma, numai oameni de calitate am intalnit, foarte respectuosi si destepti si ne-am inteles super bine.
in al doilea rand, ti se pare ca toti care nu lucreaza in invatamant fac compromisuri, ca sa le mearga la privat, compromisuri printre care se numara si spalatul pe jos?!? te inseli amarnic. din pacate cei care lucreaza si au lucrat vreodata numai in invatamant habar nu au ce inseamna altceva, dar isi dau cu presupusul.
se castiga foarte bine la privat si se castiga pe merite, la firmele serioase, bineinteles...
si meditatii pot face numai un numar limitat de cadre: la mate, romana, limbi straine, istorie, geografie si poate alte cateva, dar o educatoare, sau un prof de sport, desen sau mai stiu eu ce... nu are cum...
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
madaluta spune:
In fiecare an in spun k acesta va fi ultimul petrecut in invatamant..dar niciodata n-am putut face nimic in sensul asta. Acum sunt in CIC 1 si urmeaza sa trec direct in CIC 2...
nu vreau sa ma mai intorc in invatamant , dar nici altceva nu stiu sa fac...De la 14 ani numai asta am invatat sa fac..Am facut 5 ani Lic Pedagogic, am fost 2 ani invatatoare, apoi am facut Litere-teologie si predau romana de 6 ani...Deci de la 14 la 32 de ani cat am eu acum, numai invatamant am vazut ....cu specialitatea pe care o am, in niciun alt domeniu nu imi poat gasi un loc de munca....Sau ma rog, imi poat gasi, dar eventual cu un salariu asemanator cu cel din invatamant sau cu foarte putin mai mare...S-ar merita sa plec?
Ce pot sa fac in situatia asta???
Aaaa..am facut un master pe Comunicare manageriala si relatii publice...dar in ziua de azi cine n-are master???sau cine nu poate face un master???..nu mai e un criteriu dupa care se alege..l-am facut dar nu am invatat nimic din el...
Chair nu stiu ce sa fac...
Imi place sa fiu profesor, iubesc enorm copiii, dar salariul e infim...Si mai fac si naveta la 30 km....
Voi in ce domenii lucrati acum? dati-mi si mie ceva idei/ sfaturi/ trucuri/ponturi....poate reusesc...
Madalina32
+Darius Cristian ( 14.12.2006 )
Ramonika spune:
cu cat stai mai mult in invatamant, cu atat o sa stai mai mult si o sa scada sansele sa iti gasesti in alta parte.
de asta eu cum am terminat facultatea, am si plecat....
oricum, daca iti schimbi jobul, s-ar putea la inceput sa muncesti dublu (ca ore) si salariul sa nu fie foarte mare, dar daca esti buna, o sa promovezi si in timp o sa fie mai bine...
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
Roxyn spune:
Mi-a atras atentia subiectul asta pentru ca si eu am fost la un pas de a renunta la invatamant. Nu am avut curajul.
Intr-adevar, salarul este mic. Recunosc ca, daca nu ar fi sotul meu, nu as supravietui.
Mai grav ar fi daca am lucra amandoi in invatamant.
Mie imi place meseria si simt ca sunt facuta pentru asta. Altceva nu as stii sa fac. Toata ziua predau: dimineata la scoala, dupa-amiaza la CCD (pentru completarea veniturilor), cand am grupe.
Este o meserie frumoasa dar... atatia "dar".
Sper ca, in timp, sa fie mai bine. Sunt optimista.
claujro spune:
Roxyn, CCD din ce oras? Ma intereseaza niste cursuri, insa as dori mai multe amanunte despre ce faceti voi acolo.
Multumesc!
stralucitor1 spune:
[quote]Originally posted by cookitza
Nu as vrea sa plec din invatamant. Am ales sa lucrez in invatamant pentru ca aici poti lucra cu oameni mai politicosi, mai altfel decat pe la firme; ca profesoara, esti o doamna, esti respectata...
[/quote
Eu cred ca, excluzandu-i pe cei cu adevarat pasionati si daruiti ideii de a forma noile generatii, scoala romaneasca e plina de oameni care nu si-ar gasi un job decent in alta parte.
Recunosc ca dupa terminarea facultatii am lucrat direct intr-o firma cu oameni civilizati si draguti, departe de dinozaurii ce pot fi intalniti prin scoli.
cris1iana spune:
Draga Littlekitty,
Eu iti pot da raspunsurile pe care le cauti deoarece sunt in aceeasi situatie cu a ta.
Eu am terminat litere dar am lucrat in timpul facultatii in gradinita si nu m-am mai putut dezlipi de copii.Asadar,mi-am propus sa raman in invatamantul presocolar si acum sunt studenta la Psihologie si stiintele educatiei, univ Bucuresti.Taxa este f mare, 20 milioane pe an ..dar fiind a doua facultate trebuie platita.
Din pacate nu poti preda in gradinita ca educatoare calificata, chiar daca ai modulul pedagogic.Trebuie sa faci facultatea pe care o urmez eu sau colegiul de institutori.Studiile dureaza 3 ani de zile si vei primi diploma de educatoare si invatatoare.
In situatia de acum te poti angaja ca educatoare necalificata si posturi sunt chiar foarte multe in Bucuresti, asadar sigur gasesti post!
Pentru a te angaja educatoare necalificata trebuie sa dai in toamna un examen serios, din literatura pt copii si metodica.Se gaseste bibliografia pe net.Daca iei peste 5, in ordinea meiilor iti alegi un post.Postul se da pentru un an, asadar anul viitor in toamna iar trebuie sa dai examen si sa iti alegi postul (e posibil sa te desparti de copii).Eu am noroc si de 5 ani lucrez in aceeasi gradinita,deoarace pur si simplu nu isi mai doreste nimeni sa vina in invatamant.
Chiar daca ai facultate, acest lucru nu conteaza ..asadar vei fi pe picior egal cu o fata care are doar un liceu oarecare si vei avea salariu de 500 ron :((
Se lucreaza 5 ore pe zi si beneficiezi de concediu de odihna 6 zile /luna.
Din toamna vreau sa ma inscriu si la master, apoi doctorat.Imi place mult sa invat si de aceea citesc orice material gasesc despre copii.Cred ca daca esti f bun in orice domeniu vei reusi.
Dupa ce vom fi calificate, salariul va fi 700 ron..tot f mic dar facem ceea ce ne place ..:)
Parintii , prietenii, profesorii din facultate ma privesc urat..am invatat o viata, am fost sefa de promotie dar castig atat de putin.
Din fericire pt mine acum stau cu parintii si imi permit sa fac ce imi place, sa merg la servciiu cu zambetul pe buze.
Nu stiu ce se va intampla dupa ce ma voi casatori...daca sotul ma va intelege sau nu :(
Daca te hotarasti sa iei un post de suplinitoare trebuie sa te apuci inca de pe acum sa inveti..eu am avut a 13-a medie pe Bucuresti si asa am putut sa imi aleg postul pe care l-am vrut.Te asigur ca tot ce vei invata iti va fi util, in sfarsit simt ca invat ceva care chiar ma ajuta.
Chiar daca pare totul numai o joaca, meseria este grea si obositoare, de aceea este recomandat sa lucrezi doar cele 5 ore.(desi toate lucram si in alta parte).Este posibil la inceput sa ai depresii,pana inveti cum sa faci ca piticii sa te asculte.Eu la ora 1 cand plec de la gradi am deseori dureri de cap si o stare de oboseala.E stresant si nu cred ca are cineva argumente sa imi demonstreze contrariul. Cu toate acestea,imi place f mult si cand nu ii vad, mi-e dor de ei.
E minunat sa vezi cum evolueaza sub ochii tai si cand intri in clasa si sar toti pe tine "doamna, te iubeeeesc!!!". Sau cand un parinte iti strange mana la sfarsitul anului si spune"Multumesc!" in acel moment iti dau lacrimile si simti ca faci ceva cu adevarat valoros, ca modelezi oamenii, ca ajuti!
Sunt si punce negative, din pacate.
De multe ori am spus ca plec,din urmatoarele motive :
-ma simteam complexata ca toate prietenele mele castiga de 3-4ori mai mult, ca ele pot pleca in vacante si eu nu, ca se pot imbraca ..etc
-retincenta parintilor cand le vorbeam despre o problema a copilului, refuzau sa colaboram in rezolvarea acesteia, spunand ca este treaba mea..
-faptul ca am avut la grupa copii cu probleme de comportament
-oricat te-ai stradui si ai pune suflet, tot vor fi parinti nemultumiti care iti reproseaza ca de ce nu ai numarat de cate ori a facut pipi..sau cum de nu stiu daca a mancat toti cartofii din ciorba sau nu.
-meseria este cu atat mai grea cu cat copiii nu primesc educatie acasa,sau ce li se spune acasa intra in contradictie cu ce le spun eu..ei sunt dezorientati si calitatea procesului educativ scade.(de ex eu ii invat despre alimentatia sanatoasa,stau 2 ore acasa pt a pregati material didactic, sa fac proiectele de lectie etc. si parintii cand vin le aduc ciocolata, chipusri si suc
-problemele din sistem ..de exemplu noi nu avem bani pt materialele didactice si suntem nevoiti sa cerem fondul clasei de la parinti..se intampla sa ti se dea o clasa doar cu mese scaune si patuturi .,tu trebuie sa aduci de acasa jucarii, hartie, ca sa nu primesti copilasii in prima zi cu o clasa dezolanta
-riscurile f mari ..fiind copii este posibl sa se loveasca ..sunt mereu in miscare si oricat te-ai stradui tot se mai intampla accidente de care educatoarea este unica raspunzatoare.
-numarul mare de copii 20-30
Sunt multe plusuri si minusuri ..pana la urma este vorba de ce isi doreste fiecare de la viata.
Ti-as putea vorbi zile intregi despre meseria de educatoare..dar ma opresc aici si astept intrebarile tale !
Te imbratisez cu drag, Cristiana
littlekitty spune:
Draga Cristiana,
Nici nu stii ce ma bucur ca am cu cine discuta pe tema asta. In general nu primesc prea multa intelegere cand imi exprim intentia de a deveni educatoare (dar tu stii foarte bine cum e)
Vreau sa fac marea schimbare incepand de anul acesta, asta insemnand ca trei ani voi fi necalificata. De unde pot lua bibliografia pentru examen? Ma poti ajuta? Vreau sa ma apuc de invatat. Examenul se da in toamna? De unde pot lua materialele dupa care trebuie sa invat?
Of, tare sunt derutata...dar o sa reusesc eu
Spuneai ca de multe ori te simti complexata ca prietene de ale tale castiga de 3 ori mai mult decat tine si ca ele pot pleca in vacante si tu nu... Sa nu te simti asa..eu castig acum de 3 ori mai mult decat zici tu ca e salariul in invatamant..si nu o sa-mi para rau. La ce te referi ca nu poti pleca in vacante: la lipsa banilor sau la lipsa de CO? DIn cate stiu, pe perioada verii e vacanta nu-i asa? Sau ma insel?
Eu am noroc ca viitorul meu sot ma sustine pentru ca stie cat de mult imi doresc lucru. Iti doresc si tie un partener intelegator, care sa te sustina in realizarea visurilor tale
Astept sa imi mai povestesti despre aceasta minunata meserie si sa ma mai ajuti cu sfaturi (daca o sa mai doresti)