Deserturile Nataliei si nu numai ale ei (19)
Raspunsuri - Pagina 19
Balbina spune:
Oana, merge orice fel de suc, de ce culoare vrei sa fie jeleul. Totul e sa pui gelatina in proportie mai mare decit pui in crema de exemplu, ca sa iasa "piftie", chiar mai tare. Eu procedez asa: pun gelatina la umlat(folosesc numai de la dr oetker, si in cazul dat ma refer anume la gelatina care arata asa), cu vreo 2-3 linguri de apa rece intr-o cana. Intre timp, incalzesc sucul intr-un ibric, sa fie nu foarte fierbinte, ci cit sa sufere degetul. Sting focul si adaug gelatina umflata, amestecind mereu, pina la topirea acesteia. Torn in formele dorite si dau la rece, gata. Mama in copilaria mea facea jeleuri la pahar, cu citeva straturi din diverse sucuri, de culori diferite. Facea cite unul si lasa la prins, dura cam mult, dar merita. Era un desert aspectuos, care ne placea tare mult. Tin minte ca intre straturile de sucuri mai era cite unul de frisca alba sau frisca cu cacao, mmm, era o nebunie, parca si acum ii simt gustul pe limba.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Alyna24 spune:
Balbina, sar'na de pont!Dar la tortul caruia ti-am dat linkul care era continutul?In Interior adik?
Dar la celalat cu jeleuri in el?
M-am gandit sa fac ceva de genu litera "I" din celebrul tort cu I [inima] U!
Pupici!
Si...nu mai gasesc vreo reteta pt a face compozitie de zahar pt decoratiuni(as vrea sa scriu din asta ceva pe tortul din inimioara).Ma ajutati?Am tot cautat dar nu stiu pe blogul cui am vazut reteta!
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=4a6d3bdb13f907e3635902&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=email" target="_blank">SARBATORI
DAVID
Alyna si David (22 Aprilie 2007)
monica-elizabet spune:
eu am zis ca daca ajung azi, maine prin cf cumpar 10 pungi cu visine sa nu mai dau dublu pe ele jos la magazin...ca in fiecare zi as manca visine
wow super idee cu I inima U...sunteti fenomenale ...la mine tortuletul o sa fie cu fructe
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
Alyna24 spune:
Balbina, am gasit ceva-ceva pt ornamente asa:
-o compozitie din miere+lapte praf
-o compoz din unt+zahar+esenta rom
Problema e ca nu stiu cum as putea sa le colorez.Doar cu colorant?Ca nu am gasit!
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=4a6d3bdb13f907e3635902&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=email" target="_blank">SARBATORI
DAVID
Alyna si David (22 Aprilie 2007)
Balbina spune:
Alyna, pentru ornamente intreaba de Hildegard in subiectul ei, ea e versata deja in asa ceva. Vezi ca are si blog cu poze si explicatii. Mult succes!
In interiorul primului tort cu jeleuri aveam pandipan cu frisca si cu crema de lamiie, plus niste visine intre blaturi.
Reteta celui de-al doilea tort am postat-o mai demult aici. Uite-o, ca sa nu stai sa cauti:
quote:Aveam undeva si cantitatile exacte, dar sincer, nu mai tin minte unde le-am scris.
Se iau 2-3 plicuri de jeleuri colorate diferite, se prepara conform instructiunilor si se toarna fiecare lichid intr-un vas mai larg si se baga la rece sa se prinda. Dupa ce se prind, se taie jeleurile cubulete.
Intre timp, se bate frisca cu zahar (se poate folosi si iaurt), cantitatea depinde de vasul in care veti prepara tortul si de gustul fiecaruia. Separat se pune la umflat gelatina intr-o cana, o cantitate corespunzatoare celei de frisca cu zahar. Dupa ce s-a umflat, se topeste gelatina tinind cana intr-un vas cu apa fierbinte si amestecind continuu. Dupa ce s-a topit, se lasa gelatina sa se raceasca pina la temperatura camerei si se incorporeaza atent in frisca batuta. Pentru o omogenizare mai buna, se foloseste mixerul. Apoi se adauga cubuletele de jeleuri, se amesteca din nou si se toarna compozitia intr-o cratita/salatiera/casoleta clatita cu apa rece. De-asupra se pot pune niste biscuiti, daca se doreste o idee de blat. Se pune tortul la frigider pentru vreo 2 ore. Dupa ce s-a inchegat, se rastoarna pe un platou. Ca sa iasa mai usor, se poate cufunda cratita pentru citeva secunde in apa fierbinte.
Tortul se poate orna cu figurine taiate din jeleuri, sau cu ciocolata rasa. Arata foarte frumos cind il tai, cubuletele de jeleuri fiind transparente, parca ar fi niste ferestruici.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Balbina spune:
Monica, uite asta inteleg si eu sa-ti implinesti o pofta
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Alyna24 spune:
Balbina, mersik de reteta si info.
Cele 2 compoz de la Hildegrad le-am luat dar nu zicea nimik de coloranti.
AFlu eu!
Pupici!
M-am hotarat sa fac o petrecere surpriza sotului si sa-mi etalez calitatile culinare!
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=4a6d3bdb13f907e3635902&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=email" target="_blank">SARBATORI
DAVID
Alyna si David (22 Aprilie 2007)
adi69 spune:
SAlutare ,salutare!
NAtalia am vazut prajitura,arata bine si-mi inchipui ca ar fi mai buna la gust cu frisca cu lamaie,putin mai acrisoara,insa n-am inteles daca bati smantana spuma si apoi adaogi lamaia sau cum faci sa stea pe blat..
Alina,sambata am facut pasta de zahar dupa reteta Adrianei de pe culinar:5 grame gelatina pusa la muiat in 30 ml apa rece,cand s-a umflat incalzesti(eu la microunde 20 secunde)si adaugi o lingura de miere,amesteci bine apoi framanti cu zahar pudra,intra aprox 400 gr ,pana iese ca o plastilina.colorezi pe bucatele,dupa cum ai nevoie cu colorant alimentar(sa-ti dea d-zeu sanatate Nati,de fiecare data te pomenesc!:))
Sambata am facut o masina de curse,pentru nepotelul meu ,a facut 11 anisori!
A! Saptamana trecuta am facut savarine,a venit mama la mine si mi-a facut comanda..sa-i fac savarine cu multa frisca..n-am avut incotro,m-am conformat!Din urma ei au aparuit si fratele cu cumnata si copiii(doi),asa ca s-au mancat repede repede..n-am apucat nici poza sa le fac..noroc c-am facut dintr-un kg de faina..
V-am pupacit,ma duc sa iau gaza de la gradinita s-o duc la balet.
monica-elizabet spune:
adi ce coincidentza...si eu m-am apucat sa fac savarine acum de nu mai pot (numai miha si danelutza sunt de vina)
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
Balbina spune:
Adi, valeleu, savarine dintr-un kg de faina? pai cred ca ti-au iesit f. multe! Si se pare ca a inceput era savarinelor..
Lamiia pentru crema fie o dai prin razatoare, fie o maruntesti cu blenderul sau masina de tocat. Autoarea retetei a bagat lamiia impreuna cu smintina si zaharul la robot si a tocat/batut totul.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda