Uter septat fundic

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns leonardo2007 spune:

Buna fetelor

Am facut si eu histeroscopie

Rezultat :
- cavitate uterina neregulata prin prezenta unui uter sept fundic gros - uter bicorn
- mucoasa uterina de aspect normal: orificiu tubar vizibil

cat de mare trebuie sa fie septul ca sa puna probleme?? ca sa stiu sa intreb doctor cat e de mare la mine

daca va fi mare ..ii spun de posibilitatea sa-l taie/elimine prin operatie ...

daca nu e mare ... eu oricum reiau tratament de stimulare luna viitoare.

http://tt.lilypie.com/3N44p2.png

Mergi la inceput

Arina21

Si eu am facut histeroscopie tot la recomandare medic (Dr. Silviu Predoi, la Medlife) si rezultatul a fost la fel : uter spetat fundic...si el mi-a zis ca nu ar fi problema ...

dar o sa merg sa-mi interpreteze niste analize spre sfarsitul lunii si o sa-l intreb cat de mare e sept si daca imi recomanda operatie ...

a zis ca nu e cauza de infertilitate ...doar posibil sa nu pot duce sarcina la capat ..

tie ti-a zis ca e ok cu el asa ?
la mine a fost mai exact "cavitate uterina neregulata prin prezenta unui uter sept fundic gros - uter bicorn"

dar am rabdare sa vad ce-mi zice ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Arina21 spune:

Buna Leonardo,

Mie nu mi-a zis ca e uter bicorn, doar septat fundic. Acum, eu nu stiu ce sa zic! Eu eu am facut histero la indrumarea medicului meu cu care o sa fac FIV iar el, dupa ce a citit rezultatul, a zis ca e OK, cica n-ar fi probleme.

Tu ai facut histero cu Predoi si tot el e si medicul tau curant? Mie mi s-a parut profesionist, mi-ar fi placut sa merg la el, dar nu-mi permit sa fac atata drum, eu sunt din Valcea.

Te rog sa ne spui daca ti-a recomdata sa-l tai.

Succese!
Arina

Mergi la inceput

Buna Arina 21

Da..am facut histeroscopie la indrumare doctor si tot la el merg sa-mi citeasac rezultat ..apoi luna viitoare tratament, monitorizare ....etc

am programare mai spre sfarsitul lunii la el ...te anunt cand aflu ce-mi spune despre uterul septat fundic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madaluta spune:

quote:
cavitate uterina neregulata prin prezenta unui uter sept fundic gros - uter bicorn

eu cred k medicul tau se cam contrazice in termeni. uterul septat este total diferit de cel bicorn. Sunt doua diagnostice diferite...Cred k ar trebui sa vezi care din ele este cel real: ori uter septat, ori bicorn...

Madalina 23
+
+Darius Cristian ( 14.12.2006 )
Petrecerea de 1 an
PARIS 2008

Mergi la inceput

Uter - Cauze sterilitate

Anomalii congenitale uterine

Precum deja am mai amintit, in procesul de embriogeneza organele genitale interne feminine iau nastere prin alipirea si fuziunea a doua structuri embriologice denumite canalele lui Muller, aflate de o parte si de alta a liniei mediane a organismului. Capetele superioare ale celor doua canale nu se unesc, ramanand separate si devenind cele doua trompe uterine, in timp ce portiunea medie a canalelor Muller fuzioneaza formand uterul, ca si portiunea inferioara ce formeaza prin fuziune colul uterin si portiunea superioara a vaginului. Daca in acest proces complicat de organogeneza apar disfunctii, in mod evident organele anatomice, in final, vor prezenta anomalii structurale. Aceste particularitati arhitectonice ale uterului pot sa influenteze negativ dezvoltarea embrionului sau mai tarziu a fatului. Dintre cele mai importante sunt

Uter septat. Apare prin lipsa de resorbtie completa a peretilor canalelor Muller care intra in contact unul cu altul (septul median) astfel incat nu se mai formeaza o cavitate uterina unica ci raman doua cavitati separate de un sept. Uterul pare normal la suprafata sa, poate doar un sant fin longitudinal situat median sa sugereze prezenta acestei anomalii. Septul poate sa fie complet, adica sa separe cavitatea uterina in doua camere complet autonome, care comunica doar la nivelul canalului cervical, existand doar un singur col cu un singur orificiu extern, sau sa aiba diferite grade de extindere, cele doua cavitati putand comunica intre ele intr-un grad mai mic sau mai mare.Avortul poate sa apara din mai multe motive dintre care cel mai frecvent este acela cand embrionul se implanteaza pe septul uterin care este sarac vascularizat astfel incat acesta nu poate furniza suficiente nutriente embrionului, care isi opreste evolutia la un anumit moment dat cand cererile sale depasesc net oferta materna. Alta cauza a avortului spontan este lipsa de distensie adecvata a cavitatii uterine care gazduieste embrionul sau fatul. Uneori fatul este pozitionat cu capul si trunchiul intr-o cavitate si cu membrele inferioare in cealalta cavitate, cu riscul unor leziuni datorate contactului prelungit si traumatizant cu marginea septului.

Uter bicorn. Apare din lipsa de acolare a celor doua canale Muller in portiunea medie cu acolarea si fuziunea lor doar in portiunea inferioara, astfel incat apar apar doua hemiutere (adica doua jumatati de uter) cu un singur col si vagin. Cele doua hemiutere pot fi identice sau pot sa aiba grade de dezvoltare diferite. De exemplu unul dintre hemiutere poate sa aiba cavitate dar care sa nu comunice cu canalul cervical. Alteori un hemiuter poate sa nu aiba deloc cavitate.

Acesta are cel mai bun prognostic dintre toate anomaliile mulleriene. Cauze de avort spontan sunt lipsa de distensie adecvata a hemiuterului gravid concomitent cu cresterea fatului, sau implantarea embrionului pe peretele medial, cel care ar fi trebuit sa fuzioneze cu peretete omolog al celuilalt hemiuter pentru ca mai apoi sa se resoarba (acesti pereti sunt foarte slab vasculatizati, intervenind mecanismul descris la uterul septat). Din fericire aceasta anomalie este foarte rar o cauza de avort spontan. Diagnosticul se face prin metode imagistice sau prin laparoscopie, cauze cea mai frecventa pentru prezentarea la doctor fiind durerile mari de la ciclu.

Daca vreti sa vedeti si imagini ale celot doua tipuri de malformatii le gasiti pe situl de infertilitate.

Madalina 23
+
Petrecerea de 1 an
PARIS 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Hellooo! Am intrat sa zic concluzia cu uterul meu septat fundic. Cel de-al doilea doctor a fost de parere ca nu e nici un sept pe acolo, dar ca am ovare cu aspect polichistic, ceea ce nici unul din cei 5 care s-au mai uitat nu mi-au zis. Cred ca o sa trec pe la toate topicurile de pe forum intr-o buna zi la diversele chestii pe care mi le zic doctorii
madalutza, multam pentru ce ai gasit! Foarte interesant... acum chiar ma ingrijorez la gandul: CAT se poate vedea din toate astea l o ecografie? ...

http://tt.lilypie.com/xw0yp2.png - ticker, ok ?

Mergi la inceput

Buna Madaluta

o sa-ti scriu ce-mi scrie pe fisa de externare, dupa histeroscopie : "cavitate uterina neregulata prin prezenta unui sept uterin fundic gros - uter bicorn ; mucoasa uterina cu aspect normal ...."

nu mi-a zis pe moment decat ca e septat fundic dar nu e mare problema asta.
Cand merg la consultatie la el sapt. viitoare o sa-l intreb exact care e diferenta cu uter septat fundic si birorn ..si cum e de fapt la mine.

mersi de informatii.

Mergi la inceput

si eu am avut ambele diagnosticuri puse, dar de medici diferiti...Cred k nici ei nu stiau diferenta dintre ele. Cautand pe net am gasit situl lui tutunaru( infertilitate ro) care explica exact si chiar cu fotografie toate tipurile de malformatie uterina. Si mai ales am inteles k acest diagnostic nu se poate pune corec decat prin laparoscopie, nicidecum prin HSG sau echo, cum facusem eu. Asa k am pus mana pe telefon si lam sunat spunandui d vreau sa vad dc e uter septat sau bicorn, in 3 zile m-a programat la laparo, am facut-o si a dat verdictul: septat. Mi-a recomandat un alt medic din polizu care mia facut histeroscopie si mi-a rezecat septul si am scapat. Mai grav ar fi fost sa fie bicorn pt k atunci interventia ar fi trebuit sa fie clasica si nu ar fi necesitat doar taierea peretelui comun al celor 2 hemiutere ci si reconstrucita lui( a uterului)....
asa k nu doresc nimanui sa aiba uter bicorn. dc e septat si septul e mic e foarte bine..la mine impartea uterul in n2 cavitati de la un capat la altul adica de sus in jos...deci nu era de neglijat.

Madalina 23
+
Petrecerea de 1 an
PARIS 2008

Mergi la inceput

buna Madaluta,

azi am fost la doctor si mi-a zis ca nu e cazul de operat acel uter septat fundic ..ca nu e atat de pronuntat la mine. si oricum nu era cauza pt care nu am bebe.

mi-a dat un tratament de stimulare pe care-l incep dupa CM ... si multa "actiune" intre z 10-18.

Mergi la inceput