La 3 ani - personalitate sau proasta crestere
Raspunsuri - Pagina 4
pisimuky spune:
Ma regasesc in toate postarile voastre... Si eu care credeam ca numai la noi e asa...Uite, de ex, Rares al meu e Balanta
( 22.10.2004)si cica ar trebui sa fie echilibrat ( vezi de treaba ! ). E super incapatanat ( aici trebuie sa fiu sincera si sa recunosc ca pe mine seamana ), mai nou, indiferent ce-i spui ( ca el stie ca intotdeauna tu vrei ceva de la el, sa faca aia sau aialalta ) se face ca nu aude...Mor, nu alta. Mama mea zice ca "Da-i, tu, la fund ca nu pateste nimik". Eu nu recurg la astfel de metode da' in schimb el ma toaca . Strig la el pana raman fara voce. Il amenint ca-i fac si ca-i dreg. Da' cum pustiul stie ca numai gura e de mine, habar n-are...Asa ca pana o creste ( are doar 3 ani ) vai de capul si de zilele mele !
Mamica de nazdravan Rares si Mihnea
[url=http://www.flickr.com/photos/Giulia_20[/url]
Good things last forever.
monalac spune:
am citit ce ati scris si cu un ochi am ras si cu unul am plans...am ras pt ca m au amuzat postarile voastre despre copii incapatanati,am plans pt ca m am regasit intocmai..am si eu acasa un capricorn de 3 ani..inca de cand era bebelus,a fost altfel decat ceilalti/n a stat in patut,n a stat in carut,plangea pana se invinetea si nu se linistea decat in brate..ar fi multe de povestit,despre cum nu voia sa bea lapte decat in somn,oricat de mult trecea de la ultimul biberon,despre cum ii pasam eu mancarea cu o mana si cu alta il tineam pe el..cand ieseam cu el afara,toata lumea stia,pt ca urla incontinuu.acum e mare,e sanatos,slava domnului,dar...nu vrea sa doarma dupa amiaza,toata noaptea se foieste,la cel mai mic disconfort,un cat de mic infundat de nas nu mai doarme toata noaptea,multumesc lui dumnezeu ca nu prea raceste...cand iesim afara,e teroare,daca dunga nu e asezata bine la ciorap,urla//nu sta bine//pana i o asezam,in casa nu suporta ciorapi sau altceva in picioare,oricat de frig ar fi,nu suporta chilotii vara,cica //imi inta in tund//adica ii intra in fund,daca se trezeste dimineata morocanos imi porunceste//taci din gua,nu dobi//adica//taci din gura,nu vorbi//,daca l pup,se sterge,azi chiar mi a zis//.nu ma pupa,ca nu esti nedata mea//adica//nu ma pupa,ca nu esti nevasta mea//
,daca ne ciondanim eu cu taica su,incepe sa tipe,apoi imi spune//hai,mai tipa la tati//...,cand iesim afara,daca mergem undeva cu masina,isi da imediat geaca si fesul jos,oricat de frig ar fi in masina,fesul nu tb sa i l leg niciodata,pt ca//il deranjeaza//,dres pe dedesubt sa nu indraznesc sa i pun,pt ca urla cat il tine gura...ce sa i fac?am incercat toate variantele posibile,dar n a mers niciuna..nu mai zic ca in afara de mine si de taica su nu suporta pe nimeni,nu baga in seama pe nimeni,daca indrazneste cineva sa l atinga din greseala in supermarket,tipa cat il tine gura//hei,uita te pe unde megi,poasto!//,de n am stiut cum sa ies mai repede de acolo de rusine...nu mai zic ca atunci cand plec la serviciu si vin mama sau bunica si stau cu el,ce le aud urechile,saracele...inclusiv injuraturi,pe care crisul meu le a auzit la taica su,care nu se poate abtine la volan..iar la noi nu merg povestile cu microbii,sau cu altele,mai inversunat devine,cica//da veau sa am micobi/,adica vreau sa am microbi/..dar,asa cum a spus cineva mai sus,multumesc lui dumnezeu ca e sanatos...
14+
Mami de Cris
Poze Cris
Dorsilia spune:
ha, azi m-am prins de und ele scoate baietelul de 3 ani si 4 luni: de la desene animate. Dom`le, de cateva zile ma uimeste si ma nedumereste la maxim si ma surprinde si-n moduri neplacute cu unele chestii ce le debiteaza, azi am fost destul de pe faza ca sa-mi dau seama ca debiteaza numai clisee preluate de la desene animate. Ieri trecand pe langa el prin casa, mi-a zis "hei, uita-te pe unde calci, aiurito!"....de am ramas masca....azi, aud la tv aceeasi faza. Si muuuulte altele. Uitatul la tv la varsta asta poate avea influente nedorite, poate si de acolo comportamentul lor. Unde mai pui ca sunt si-ntr-un stadiu de dezvoltare psihica care-i predispune la un comportament negativist. Casca ochii la tot felul de desene, "gemenii Cramp", "Ben 10", "cavalerii dreptatii", "scoby doo", "baiatul veverita".....are de unde prelua
Nonna76 spune:
Scriu si eu caci si copilul meu se inscrie in tiparele acestea.
Este incapatinat,izvor de energie,seara nu s-ar culca Doamne-fereste.
Are 4 ani si 10 luni,merge la gradinita si aici e buba.Bate copii.Nu intotdeauna si nu pe toti.Daca cineva-i face sau zice ceva trebuie sa-l bata.si nu pe loc,l asteapta pina gaseste un moment propice.mai rau ca ieri a batut o fetita f. cuminte si timida.
Nu va imaginati ca-i bate de-i umple de singe-ii loveste cu palma sau ii impinge.
Nu stiu de unde aceste apucaturi caci in casa nu a vazut asa ceva,nu-l batem,mai tip la el recunosc dar nici asta nu prea mai fac in ultimul timp.
A mai trecut cineva prin asa ceva?
Ce e de facut?
Ralu75310 spune:
Si eu sunt mamica de capricoarna care are 3 ani si e capoasa foc. Asa ca, dupa ceea ce au scris toate mamicile aici, nu cred ca este ceva iesit din comun, sunt manifestari specifice varstei.
Incet si cu rabdare.
Succes.
ramyteo spune:
Fetelor a trecut ceva vreme decand nu am mai postat aici dar sa va povestesc ceva, Teo a mea are deja 2 ani si 10 luni, deja am inceput sa ne intelegem mai bine, cam rasfatata dar....asta este.
Am citit in urma cum o mammica si-a luat copilul de la camin si educatoarea ia sugerat sa il "cafteasca" acasa, deci....sa va spun ca si eu am patit la fel si numai de ciuda nu dau in ea cand suntem la cineva, deci sa ii dau peste manute, ii explic ca nu e bine daca nu intelege o iau si plecam acasa si ii spun ca daca a fost rea nu are ce cauta sa ma faca de rusine plange de nervi va dati seama dar asa am potolito cu crizele ei la gradi nu merge inca , acum nu mai imi urla noaptea ca vrea sa plece , te miri unde, nu mai mi se arunca pe jos, daca cumva pica si se loveste nu ma lasa sa ma apropii de ea ca urla "la la lasama, pot si singula" asa ca las distanta si dupa ce se ridica ma duc la ea si imi arata unde sa lovit si apoi pup sau o atentionez ca daca mai face asa pateste, depinde de caz. imi adoarme singura la tv doar ca numai cu sticla , nu o pot dezvata de sticla ca nu imi doarme, nu i-am dato si nu mi-a dormit toata ziua si seara ma tinut pana la 12, asa ca i-am dato si pe loc a luat somn dar inca o mai las sa speram ca ne scapam cat mai repede de ea.
Mai nou daca vreau sa o imbrac imi zice "pot si singula" daca vreau sa ii dau sa manance tot aceasi replica imi da asa ca o las singura si ma scap si eu
Daca plecam undeva si alearga alerg si eu pana oboseste si nu mai poate apoi imi da mana in casa ma joc cu ea ca sa invete cum trebuie sa schimbe papusile si cum sa le faca de mancare
Procedand asa am si eu fetita mai ascultatoare
Bine mai sunt si momente cand e obosita si nu ii faci pe plac se apuca de "scartait" dar asta e le rezolvam asa pe rand pe toate.
O alta mamica scria cum bebele se invinetea la fata cand plangea, asa am patit si eu cu Teo si am zis ca nu e nimic ca toata lumea zicea ca asa plang copii, hm...pana la un an si ceva cand mi-a plans sa invinetit la fata si a ramas fara aer, respira intrerupt, mam speriat si am fost la dr. cu ea , atunci mi-a spus ca e pe baza nervoasa si ca imi face "spasmul plansului" daca nu am grija de ea, deci la noi si cauza asta a influentat rasfatul. Am mai patit asa inca o data din plans si de vreo doua ori din ras, e sanatoasa asa dar inca mai trebuie sa mai avem grija de ea, cand rade cu pofta da aerul afara si nu il trage inapoi , doar dupa ceva timp prin inecari cumva, dar....acum sa speram ca nu va mai face asa .
Cu multe vitamine pentru noi cred ca vom face cumva fata ocupatia pentru ei e foarta importanta.
Va pe toate si pe toti pruncii si va dorim sanatate multa!!!
Teo
Perlute
www.onetruemedia.com/my_shared?z=25553f6a107c1027ce1db7&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Filmulete
n/a spune:
o Intrebare fetelor. Atzi vazut copil cuminte si baba frumoasa?
Hai sa fim serioase.
Ca sa ma incadrez in tipar... are trei ani si o saptamana, e taur si este din cale afara de cuminte. Nazdravani face cate in gusha si-n capusha, ma solicita la maxim, spune nu la aproape tot ce ii propun, ma contrazice pana in panzele albe, dar asta nu face din ea un copil rau, sau un copil needucat. Nu trebuie confundata incapatzanarea lor, testarea tuturor limitelor si faptul ca incearca sa prea controlul cu proasta educatzie.
Eu am mers pe ideea ca este permis tot ce nu ii face rau ei. Are program de somn, de masa, de joaca, dra in rest face tot ce vrea si umbla cu tot ce vrea in limita in care nu strica sau nu ii face rau. In cazul in care ii interzic ceva ii explic de ce ii interzic.
De ce spun despre asta? Pentru ca unui copil, cu cat ii interzici mai multe, cu atat are tentatzia sa faca contra (vezi sindrumul fructului oprit), sa-tzi demonstreze ceva.
Mi-a spus o doamna psiholog ca un copil trebuie respectat, dar in acelashi daca copilul ii domina pe adultzi cauza imediata este lipsa de incredere in ei, deoarece ei evalueaza ca ei nu sunt capabili sa gestioneze un copil, dar mite viatza in general.
Asha ca noi nu avem voie sa fim slabi in fatza lor. Trebuie sa le aratam in permanentza ca noi detzinem controlul si nu ei.
Nu vreau sa se inzteleaga ca fac pe deshteapta, dar la randul meu am primit sfaturi de la un psiholog specializat si lucrurile pe care le-am aplict au functzionat. Iata cateva reguli.
- nu ridifici vocea la un copil, ci te ajutzi de fizionomie si voce ferma la care adaugi stapanire de sine, calm (sa nu dai senzatzia ca intri in panica sub nici o forma, sa nu-tzi pierzi cumpatul in fatza copilului ca te simte slab, chiar daca in sinea ta ai da cu el de pamant);
- sa nu te rogi de copil, ii aduci la cunoshtintza ce are de facut, fara sa-i dai senzatzia ca are de ales intre a te asculta si a nu te asculta;
- sa anuntzi cu un sfert de ora ce urmeaza sa faca, ce program va avea (e indicat chiar sa-i spui cu o seara inainte cum va decurge ziua - eu in fiecare seara ii spun o poveste despre ea, legata de a doua zi)....
revin cu completari
adi_dalma spune:
Scuze ... nu am citit chiar tot ce s-a scris dar iti spun cum procedam noi (fata mea e f OK)
- ii explicam totul : de ce sa se spele pe maini. de ce sa manance , de ce nu are voie inghetata ciocolata
absolut totul se explica... Ma gandesc ca daca am urat ceva a fost 'faci asta pt ca vreau eu' - NU TINE asa... ei sunt f destepti si daca nu au un avantaj la treaba asta degeaba;
- parerea mea ca Stefi vrea atentie de fapt... e tot ce vrea de fapt;
- Stefi isi testeaza limitele !!!
- Stefi pur si simplu e geloasa!
Cred ca daca vede ca nu te mai enervezi si ii explici cu mult calm (si apoi o lasi pe ea sa decida-tu doar ai grija ca ce vrei tu sa faca sa fie net in avantajul ei); decizia fiind a ei va fi bucuroasa sa vada ca se poate impune si asa;
- responsabilizeaz o in ce priveste bebelusul;
- da i atentie multa... tu stai acasa cu bbe si ea merge la gradi ... motiv de razmerita, nu?
Nu trebuie sa te culpabilizezi daca o manipulezi putin .... poti obtine incredibil de usor niste lucruri daca nu impui nimic!
Rabdare si rabdare si rabdare....
Din experienta mea am vazut ca dandu i optiuni clare rezolvi multe...
Zadi spune:
Cu dragoste si foarte multa rabdare depasim micile crize specifice varstei de 3 ani.
Din punct de vedere psihologic reactiile de aversiune ale acestei varste sunt normale. Acum depinde de fiecare parinte de cat de mult poate sa suporte capriciile micului terorist. Daca pana la varsta de 1 an reactia la stimulii care il deranjau era manifestata prin plans, dupa varsta de 1 an si mai ales dupa 1 an si jumatate copilul invata sa isi exteriorizeze trairile prin limbaj atat oral cat si prin gesturi. De cele mai multe ori nu reuseste sa isi exprime imediat ceea ce doreste sau ceea ce il deranjeaza astfel ca prefera sa izbucneasca pentru ca nu are rabdare.
Pentru a putea detine controlul asupra lui trebuie sa aplicam diverse metode ca cele despre care ati scris si voi pentru ca fiecaruia i se potriveste o alta abordare - au nevoie de reguli si rutina (sa stie exact ce program trebuie sa respecte si ce anume urmeaza sa faca in ziua respectiva). Cel mai important este sa ii constientizam ca noi suntem cei care stabilim regulile jocului si atat timp cat ei respecta asta totul este bine. Inca simt nevoia de siguranta si confort in ceea ce priveste relatia cu noi ca parinti.
Inca un element important, parerea mea, este acela ca trebuie sa se simta respectati, sa le dam senzatia ca parerea lor conteaza si ca avem incredere in ei.
In jurul varstei de 3 ani copilul simte nevoia de stimulare pe toate planurile si acum este momentul sa mearga la teatru de papusi, muzeul Antipa, gradina zoologica, sa inceapa sa lucreze diverse jocuri logice (la librarie se gaseste suport didactic pentru grupa mica asta in cazul in care copilul inca nu merge la gradi). Acum are nevoie sa nu se plictiseasca, sa fie mereu preocupat cu ceva.
V-am scris toate acestea pentru ca si noi am trecut prin ceea ce ati povestit si deci ca o concluzie povestile noastre sunt asemanatoare - nu doar picii vostri sunt neascultatori sau "va fac de ras in public" mai sunt si altii si asta nu inseamna ca sunt needucati , asa ca nu trebuie nici sa va blamati pentru acesele de furie manifestate in public si nici sa considerati ca ati gresit cu ceva pentru ca nu e asa. Toti incercam sa fim cat mai buni parinti pentru copii nostri.
Fetita mea Ingrid are acum 3 ani si 4 luni si a avut si ea destule perioade din astea care m-au exasperat, m-au daramat psihic.
Am observat insa ca dupa fiecare schimbare majora in viata ei a avut nevoie cam de 3 luni de acomodare cu noua situatie si ma refer aici de perioada dupa ce am intarcat-o, de perioada cand am spus adio pampersilor si de perioada de dupa nasterea fratiorului. Fratior pe care il iubeste si ii spune:" esti prietenul meu si te iubesc" si dupa numai cateva minute ii spune:" pitigoiule, natafletule, nu intelegi? daca nu ma asculti te pun la colt, te pedepsesc" ( deci aplica ceea ce i s-a intamplat ei !! si sincer ma doare sufletul sa vad cat e de marcata de pedeapsa).
Am momente cand sunt extrem de obosita fizic si psihic caci stau doar eu cu cei doi pici (sotul pleaca in delegatii sau vine seara acasa si nu mai are forta sa stea cu ei) si nu mai reusesc sa fac fata si ma comport exact cum nu mi-as fi dorit sa o fac: adica ridic vocea, ma enervez din orice, nu am rabdare.
Si stiti care este replica fetitei mele: mami dar sunt numai un copil !...si ma trezeste la realitate. Intr-una din zile mi-a spus dupa un astfel de moment in care nu am mai avut rabdare cu ea: mami dar tu erai prietena mea si vreau sa ne jucam, sau altadata mi-a spus: mami te iubesc si nu imi place de tine cand esti suparata.
In ultima perioada razbunarea favorita este pe mancare, adica refuza sa manance, nu ii place nicio mancare iar cand reusesc sa o determin sa manance imediat o apuca caca, pipi, setea, somnul . Si sincer la fel ma razbunam si eu pe mama mea, ajunsesem sa o urasc pentru ca ma forta sa mananc.
M-am intins destul de mult si sper ca nu v-am plictisit prea tare.
Va doresc multa putere si rabdare.