Mosii de toamna.

Mosii de toamna. | Autor: CrisaS

Link direct la acest mesaj

As avea si eu o intrebare referitoare la mosii de toamna care am inteles ca sint simbata asta (3.11.2007).
Nu am pregatit niciodata ceva pentru acesti mosi.Va rog mult daca puteti sa-mi spuneti ce anume se pregateste pentru mosi, cu ce se merge la biserica, m-ar interesa toate detaliile referitoare.Anul asta la mosii de vara , inainte de mosi i-am visat pe bunicii mei(parintii mamei) si pe mama care sint toti morti. Culmea e ca i-am visat pe toti in aceeasi seara.Mi s-a spus ca a fost ca un semn.Bunicilor mei le facea mama (Dumnezeu s-o ierte!!) mereu si-i pomenea si le dadea de pomana.Eu nu am stiut , va spun sincer si nu am facut nimic.A sunat cineva si m-a intrebat dupa ce au fost mosii , auzi tu ai fost la biserica au fost mosii de vara.Si sa va spun sincer atunci am facut legatura cu mosii si cu faptul ca i-am visat , dragii de ei nu mai au la cine sa se duca sa le dea de pomana si au venit la mine.Am plins o zi intreaga.
Acum mai am si o alta problema...saptamina viitoare as fi vrut oricum sa fac o mica pomenire pentru mama , pentru ca se implinesc 9 luni de cind s-a dus.As vrea sa va intreb pot face acum si de mosi si pomenire sau sa le fac separat?Fiecare pomenire cu treaba ei?
Chiar nu ma pricep va rog sa ma ajutati.
Multumesc anticipat,
Crisa

Lucrurile cele mai importante pentru a te face sa fii fericit sint: sa ai ceva de facut, pe cineva sa iubesti si ceva la care sa speri!!
http://tt.lilypie.com/Wb2Nm4.png

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Eu stiam ca pomenirile se fac separat pina la 7 ani. De mosi pomenesti pe toti care au depasit 7 ani de la moarte.

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

CrisaS, la mosii de iarna poti sa pomenesti toti morti pe care ii vrei..
Pomenirea mamei tale cred ca se face, in primul an, la 40 de zile, si apoi din luna in luna.. parca..
POti sa faci tu o coliva(nu e greu de facut si se gaseste grau aici) si apoi aduci orice alte alimente care iti convin tie: stiu ca se aduc pateuri micute, mici baclavale, daca se face masa la biserica poti face mancare gatita, etc..
Si duci pomelnicul la parinte ca sa il citeasca la parastas.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CrisaS spune:

Da aveti dreptate , pomenirea o s-o fac separat m-a luat valul...ca de ..socra-miu a venit cu ideea sa facem saptamina asta.
Deci simbata la mosii de toamna de iarna nu stiu cum sint...de toamna cred ..ce anume se face.Va rog mult daca puteti detaliat nu stiu efectiv nu stiu cum se face? Ce sa fac, pachetele , se face un pomelnic pentru toti mortii?
Multumesc,
Crisa
Si daca aveti o reteta de coliva da cu cantitati egale si indicatii ... exacte v-as fi recunoscatoare.Am facut data trecuta si a iesit destul de nasoala.Nu as mai vrea sa dau gres.

Lucrurile cele mai importante pentru a te face sa fii fericit sint: sa ai ceva de facut, pe cineva sa iubesti si ceva la care sa speri!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simo27 spune:

CRISAS,uite o reteta de coliva:
1 kg grau sau arpacas
500 g zahar
500g nuca
mirodenii: praf de anason,esenta de lamaie,esenta de portocale,coaja de lamaie,vanilie,sare,dupa gust

Se alege graul,se spala in mai multe ape reci,apoi in 1-2 ape calde. La fiet se pun 2 litri de apa la 1 kg de grau,apacas.Se fierbe la foc mic,cu grija.ESte indicat sa se fiarba in oala de tuci,si sa se puna oala pe o tabla,sa nu se lipeasca.Graul ptr coliva,nu se mesteca, se clatina doar oala spre stanga sau dreapta,de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata,se incearca bobul de grau,daca nu este bine fiert se mai adauga putin apa calda.Cand bobul este inflorit si toata apa absorbita,graul e fiert! Se acopera cu un capac,se infasoara cu paturi si se lasa asa2-3 ore!Cand este bine racit,se scoate din vasul in care a fiert,se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana devine cremos si se albeste.Daca pare a fi prea moale,se adauga pesmet din biscuiti,ca sa absoarba umezeala.

Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste,se cerne un strat de pesmet de biscuiti,apoi un strat de scortisoara,iar deasupra un strat de zahar pudra. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza,dupa preferinta!

Obsevatie: Este de preferabil ca graul sa se fiarba de seara si coloiva sa se pregateasca dimineata,inainte de a fi dusa la biserica!Si cu cat cantitatea de nuca e mai mare(chiar egala in cantitate cu graul) cu atat coliva e mai gustoasa!

Sper din suflet sa-ti fie de fols,sa-mi spui cum a iesit coliva!iti doresc spor la treaba!!!

Simo,mamica lui David,21+ cu

Mergi la inceput

A,si in legatura cu pachetele,daca vrei poti sa faci si pachete, stiu ca se mai duc colaci la biserica,daca faci vreo prajitura,coliva,vin neaparat,si un pomelnic cu toti adormiti intru Domnul!
te pup

Mergi la inceput

Multumesc din suflet SIMO.Tare mi-e greu , in sensul ca am sesizat ca sint unele chichite de care trebuie sa tii cont la coliva si care fac tot deliciul.
Si anume ultima data cind am facut a iesit ok..dar..cam tare probabil am tinut-o eu pe foc prea mult nu stiu ce sa spun, nu mi-am dat seama ca ea se mai intareste.Aveam probleme cu apa ca nu stiam la 1kg de arpacas cita apa...deci spui doi litri.Cre cica sa acopere doar putin putin griul care cica sa fie apa de trei degete...nici eu nu mai stiam.Pina aici totul e ok..urmeaza faza cu zaharul.Cind se pune?
Am citit si mi-au spus mai multi ca zaharul se pune la fiert.Altii ca sub nici o forma sa nu pun zaharul la fiert. Cica , cu vreo jumatate de ora inainte de a stinge focul cica sa pun zaharul.Soacra-mea care face o coliva super a spus ca se pune dupa ce se raceste.
Nu mai stiu ce si cum sa fac.Ca probleme principale astea erau , cu apa si zaharul..ca de aranjat si de pus pe farfurie stiu.Ma rog o sa incerc din nou chit ca mor si tot fac.
Trebuie sa-mi pomenesc mortii , bunicilor mei le facea mama , acum s-a dus si ea si nu mai are cine sa-i pomeneasca.
Pe mama la fel daca nu o pomenesc eu , cine altcineva?
Multumesc frumos,
Crisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Nu te mai gandi atat de mult la cum o sa iasa coliva.. ca sa nu dai gres.. Drept sa-ti spun, nici nu e mare filosofie sa faci coliva, si pe mine ma atentionasera muuulte doamne ca e greu sa iasa bine coliva, dar mie mi-a iesit bine..
Trebuie sa stii ca graul infloreste(ca orezul) si sa adaugi apa tinand cont de asta. Eu zaharul il puneam la fiert, nu la inceput ci dupa ce inflorea graul ca sa intre bine in compozitie.. Fierbe-l de seara si apoi lasa-l acoperit pana dimineata. Sa nu fie prea multa apa ramasa, totusi, doar putin, poate un deget deasupra, ca pana dimineata mai ramane putina de tot..
Eu puneam stafide, nuca zdrobita mai marisor(ca sa se simta) si putina scortisoara.. Nu alternam straturile - deasupra pudram ori zahar tos, ori cacao, ornata cu bobo mici.. faci si o cruce din ce vrei tu, si gata coliva..
Am uitat de vin, asa ecum zise Simo, sa nu uiti sa iei...
Pe unde stai in NY?

Ajutati-o pe Sabina- un suflet curat!

Mami de Codrin - 2002, Olguta - 2003 si Cornelie mica - 2006

Mergi la inceput

crisa,dar de ce nu o pomenesti tu si pe mama ta?! ca nu am inteles...normal ca tu o pomenesti,doar e mama ta ,nu?nu trebuie sa faci pomenire separat pentru mama,doar daca vrei,dar acum poti linistita sa o pomenesti si pe ea,daca vrei pentru ea sa faci separat,e alta problema(dar,sincera sa fiu,nu stiu daca are vreun rost)!oricum,fiecare are parerea lui,asa ca cel mai intelep cred ca ar fi sa intrebi un preot,sa iti spuna el!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teolinda spune:

CrisaS

In biserica se imparte la 9 persoane. Pot fi pachete cu mancare, ce vrei tu (eu pun conserva de ton, pate, branza topita, o rosie, o banana, o cutie de bere, o prajitura) poate fi doar un covrig sau un fruct dar neaparat insotite de lumanare. Trebuie sa ai coliva, vinul, un colac sau o paine rotunda... cum au zis fetele si pomelnicul cu toti mortii iar pe mama ta o poti pomeni separat si specifici 9 luni de la deces.Dupa ce pleci de la biserica poti sa imparti mancare gatita(daca ai vecini nevoiasi, de exemplu) sau dai pachete mai consistente (eu procedez cum am detaliat mai sus)... astea pentru toti mortii pomeniti si care au mai mult de 1 an de la deces. Pentru mama ta trebuie sa dai si vase ( numar cu sot) adica farfurie, lingura sau furculita, cana sau pahar si evident cu mancare si ceva de baut .

Sper ca te-am putut ajuta si eu putin.

LILIANA si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)

PASTE 2007
IARNA 2006

"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Simo27

crisa,dar de ce nu o pomenesti tu si pe mama ta?! ca nu am inteles...normal ca tu o pomenesti,doar e mama ta ,nu?nu trebuie sa faci pomenire separat pentru mama,doar daca vrei,dar acum poti linistita sa o pomenesti si pe ea,daca vrei pentru ea sa faci separat,e alta problema(dar,sincera sa fiu,nu stiu daca are vreun rost)!oricum,fiecare are parerea lui,asa ca cel mai intelep cred ca ar fi sa intrebi un preot,sa iti spuna el!

Categoric ca o pomenesc si pe mama.Dar sint doua slujbe diferite si au spus ca nu merg impreuna.Adica mosii sint mosi , si pomenirea parastasul de 9 luni , e altceva.Categoric , ca o s=o pomenesc si pe ea maine , dar am decis ca simbata viitoare sa fac pomenire de 9 luni strict pentru ea.E si ca o intimplare cade exact in ziua in care ea s-a dus
Preotul l-am intrebat si a zis ca sa vin duminica sa fac pentru pomenirea de 9 luni.Am citit peste tot ca e mare pacat sa se faca parastase si omeniri duminica.Asa ca o sa ma duc sambata viitoare la alta biserica unde ei fac acolo parastase pomeniri in fiecare simbata.
Crisa

Mergi la inceput