Trombofilia- o problema ignorata de multe mamici
Raspunsuri - Pagina 14
mellacalin spune:
Dragi mamici sau gravidutze.
Am si eu cateva observatii si intrebari re. la trombofilie si nivelul proteinei S.
Eu sunt insarcinata in 17 saptamani (prima sarcina si fara avorturi anterioare, varsta 28 ani) cu un bebe bataios si acum asteptam rezultatele de sange de la triplu test.
Ieri am primit rezultatul la proteina S - 46.85% (valori normale 70-130).
Toate celelalte analize la coagulare si hemoleucograma (inclusiv proteina C) mi-au iesit in range (mai putin neutrofile 5.55 [normal 2.54-7.48*10^3/mm3], neutrofile% 71.1% [normal 53-68%] si limfocite 1.51 [normal 1.20-4.95*10^3/mm3] cu 19.4% [normal 25-45%]).
Dupa indelungi ingrijorari si tot ce am citit pe la voi pe forum despre trombofilie , am citit si ceva articole de specialitate in EN si acestea spun ca nivelul proteinei S este in mod normal mai scazut in sarcina (scade progresiv), urmand ca dupa "livrare" nivelul sa revina in limite normale.
sarcina normala!
trim II 38.9% +/- 10.3%
trim III 31.2% +/- 7.4%
sarcina anormala!
trim II sub 28.6
trim III sub 23.8
Va rog mult sa-mi dati si mie un sfat (trebuie sa merg la medic, sa repet test?) Ajung tare greu la medicul meu (cu programare), pt ca e la clinica privata si are multe paciente (ati vazut cate gravidutze sunt pe strada?!?).
Pup si multumesc mult!
Mihaela
Olgutzika spune:
Mihaela, nu te grabi cu diagnosticul! Cel mai corect mi se pare sa te vada ginecologul tau, sau un hematolog, care iti poate raspunde la intrebari. Eu am fost diagnosticata la 12s cu un alt soi de trombofilie, prin deficit de factor V Leiden ( proteina S mi-a iesit mereu in range normal ). Ginecologul care imi urmarea atunci sarcina mi-a dat sa fac Clexane, pana nasc si pe perioada lauziei...Am fost Toma Necredinciosul, m-am apucat sa citesc, si eu, ca si tine, eram la prima sarcina, perfecta pana in acel moment, fara sarcini pierdute la activ, fara vreun incident trombotic la activ, am fost la Dr. Uscatescu, un medic exceptional, insa MULT prea ocupata pentru gustul meu...afland ca defectul este genetic, nu m-am putut intreba cum de mama a nascut natural trei copii perfect sanatosi, sora-mea doi la fel de intregi, fara sa fi pierdut vreo sarcina... sau pur si simplu, nu am crezut in tratamentul cu Clexane! Am schimbat deci medicul ginecolog, care a fost de acord sa monitorizam atent atat copilul cat si pe mine ( IR-uri masurate lunar, in ultimul trimestru la doua saptamani, coagulograma repetata saptamanal, screeningul pentru trombofilii repetat la doua luni, luat tensiunea de cel putin doua ori pe zi, regim alimentar foarte putin sarat... ) si uite ca am nascut fara sa ma fi intepat decat dupa cezariana, in spital, cu Clexane.
Nu spun ca eu sunt un exemplu, numai ca trebuie sa te vada medicul. Informeaza-te, intreaba si decide, insa cu ajutorul medicului tau! Succes si sarcina usoara in continuare!
Olga mamica de Ioana-Sofia, 25 feb 2008 - cu www.flickr.com/photos/olguselu/" target="_blank">POZE
mirela.d spune:
Mihaela, si eu am avut acelasi diagnostic: trombofilie prin deficit de proteina S. Am facut clexane de 0,4 din momentul in care am descoperit (22 de saptamani) si pana la 6 saptamani dupa nastere.
Iti recomand si eu tot pe dna. dr. Uscatescu de la Fundeni. Eu analizele specifice acestei probleme le-as face la Ffundeni intrucat ei au reactivii cei mai buni.
Si eu am facut restul analizelor uszuale in sarcina la clinici private dar cele de hematologie le-am facut la Fundeni.
Sanatate multa si sa ne tii la curent!
iulia1977 spune:
cum se poate ajunge la hematologie la Fundeni? se pot face programari? e necesara trimitere de la medicul de familie?
as vrea sa ajung si eu acolo pt analizele despre care vorbeati.
astept sfaturi, indrumari.
mellacalin spune:
Va multumesc mult Olgutzika si Mirela.d!
Eu voi merge marti la ginecolog (finally am gasit programarea!) sa vedem ce spune si as vrea oricum sa vad si un hematolog, pentru linistea mea.
Am constatat ca sunt multe persoane cu astfel de probleme legate de proteina S - multe dintre ele genetice - ex. o verisoara care are un nivel foarte scazut (nu a putut face copii si in plus trebuie sa evite toata viata sarea sau chiar si loviturile usoare).
Pana acum toate bune cu bebe :) asa ca sunt optimista ca orice ar fi se poate rezolva. Bineinteles, la momentul asta nici tratamentul cu Clexane in burta nu mi se mai pare mare lucru :), daca toate ies cum trebuie, asa ca imi pastrez increderea.
Numai bine!
Mihaela
mellacalin spune:
quote:
Originally posted by iulia1977
cum se poate ajunge la hematologie la Fundeni? se pot face programari? e necesara trimitere de la medicul de familie?
as vrea sa ajung si eu acolo pt analizele despre care vorbeati.
astept sfaturi, indrumari.
iulia
iulia, din cate am inteles din mesajele de pe forum (nu am fost la fundeni), trebuie sa mergi direct acolo dimineatza devreme
cafera spune:
Despre mersul la Fundeni...poti cu trimitere de la dr de familie, dar cred ca reusesti si fara.
Dr. Uscatescu e deosebita si asistentele la fel. Intreaba de d-na Viorica sau Claudia.
deeamiss spune:
buna fetelor!sunt o graviduta in 8 sapt si dr gin mi-a dat trimitere la fundeni la dr uscatescu pt o investigatie de trombofilie!am mai avut o sarcina pierduta la 12 sapt si se pare ca acesta este motiv pt care am pierdut-o!stii cumva cat costa analizele la fundeni si cum este dr uscatescu?ms anticipat