Ce sa fac?
Raspunsuri - Pagina 9
xenocid spune:
quote:
Originally posted by anya
Eu tot n-am inteles ce are D-zeu cu Mos Craciun si Pastele cu Iepurasul.
Cel mai probabil Mos Craciun si Iepurasul de Paste exista!
J G spune:
Eu sunt siderata de unele posturi de aici, in care se vorbeste despre existenta lui d-zeu cu multa siguranta. Mah voi l-ati vazut live??
Vivela eu am trecut prin ce treci tu acum. Ma durea la pedala de ce zic cunoscutii (majoritatea stiau ca suntem atei) insa m-am lasat inmuiata de maica-mea si de boceala ei. Am facut botezul la biserica, in adunare restransa insa si acum imi pare rau ca am facut-o!
E adevarat ca decat sa treci prin cicaleala cunoscutilor/rudelor si a amenintarilor "daca moare nebotezat?" mai bine faci chestia dar sfatul meu este s-o faci acasa unde poti controla incalzirea apei, chestiile de igiena, cat de adanc face baldabac copilul etc... si numai bine nu mai treci prin fenomenul molifta care in mod cert iti va scula parul in cap de frustrare.
Cat despre Mos Craciun sincer b.nica... da, eu o sa fac brad si cozonac de craciun dar o sa-i spun Carlei ca e o sarbatoare, o ocazie in care ne facem cadouri si mancam bunatati. Ce sarbatorim? Nasterea unui om minunat care a invatat lumea de bine.
Si inca ceva tot pentru tine: imi pare rau ca ai trecut prin intamplari care te-au facut sa suferi. Multora dintre noi ni s-a intamplat asta... insa unii dintre noi ne descurcam fara stalp de care sa ne sprijinim, preferam sa ne gasim echilibrul in noi insine.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
denizel spune:
quote:
Originally posted by b.nica
Nu inteleg de ce atata furie ...proletara.
Exact! Nici eu nu inteleg de ce crezi ca ai dreptul sa pui la zid un om pe care nu il cunosti, spunand ca "Cand este vorba de sufletul unui copil imi iau dreptul de a pune la zid pe oricine care se crede in drept sa experimenteze pe el propriile incertitudini".
quote:
Denizel ca sa ma convingi de buna ta credinta, te rog sa-mi arati din postarile mele unde am incercat sa fac prozelitism in credinta(?)mea.
Am impresia ca nici nu stii carei credinte ii apartin; si nici nu conteaza!
Dar nu am zis ca faci prozelitism. Cum de ai inteles asa ceva?
Am zis ca nu ai dreptul sa iei la rost oamenii si sa le ceri socoteala, convinsa fiind ca astfel le faci un mare bine.
Credinta in Dumnezeu este ceva extrem de intim si extrem de delicat si, daca vrei intr-adevar sa sprijini pe cineva, nu prea e indicat sa-l tragi de urechi .
quote:
si iti mai amintesc ca Vivela nu mi-a raspuns nici acum daca ii va face brad de Craciun fiului ei.
Daca tot insisti, insist si eu: ce legatura au bradul, Mos Craciun si cadourile, cu Nasterea Mantuitorului?
Xeno, zi-ne domle, nu ne mai fierbe atata! Faci sau nu faci brad de Craciun? :-))
ocebine spune:
quote:
Originally posted by denizel
Dar nu am zis ca faci prozelitism. Cum de ai inteles asa ceva?
Am zis ca nu ai dreptul sa iei la rost oamenii si sa le ceri socoteala, convinsa fiind ca astfel le faci un mare bine.
Credinta in Dumnezeu este ceva extrem de intim si extrem de delicat si, daca vrei intr-adevar sa sprijini pe cineva, nu prea e indicat sa-l tragi de urechi
Cu aceeasi moneda, cei care aleg sa nu creada nu ar trebui sa-i ia la rost pe ceilalti...fara ironii de 2 bani, atitudini superioare si termeni jignitori. Asta intr-o lume ideala.
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
Ingrid S spune:
quote:
Originally posted by J G
Eu sunt siderata de unele posturi de aici, in care se vorbeste despre existenta lui d-zeu cu multa siguranta. Mah voi l-ati vazut live??
Vivela eu am trecut prin ce treci tu acum. Ma durea la pedala de ce zic cunoscutii (majoritatea stiau ca suntem atei) insa m-am lasat inmuiata de maica-mea si de boceala ei. Am facut botezul la biserica, in adunare restransa insa si acum imi pare rau ca am facut-o!
E adevarat ca decat sa treci prin cicaleala cunoscutilor/rudelor si a amenintarilor "daca moare nebotezat?" mai bine faci chestia dar sfatul meu este s-o faci acasa unde poti controla incalzirea apei, chestiile de igiena, cat de adanc face baldabac copilul etc... si numai bine nu mai treci prin fenomenul molifta care in mod cert iti va scula parul in cap de frustrare.
Cat despre Mos Craciun sincer b.nica... da, eu o sa fac brad si cozonac de craciun dar o sa-i spun Carlei ca e o sarbatoare, o ocazie in care ne facem cadouri si mancam bunatati. Ce sarbatorim? Nasterea unui om minunat care a invatat lumea de bine.
Si inca ceva tot pentru tine: imi pare rau ca ai trecut prin intamplari care te-au facut sa suferi. Multora dintre noi nu s-a intamplat asta... insa unii dintre noi ne descurcam fara stalp de care sa ne sprijinim, preferam sa ne gasim echilibrul in noi insine.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
J G, asta inseamna credinta. Nu trebuie sa-l vezi pe Dumnezeu, trebuie sa simti, sa crezi ca exista. Cine nu crede, nu intelege aceast lucru. (Normal ca mi-ar place sa stau la o discutie cu EL, dar daca nu se poate..).
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
Ingrid S spune:
Vivela, m-ai acuzat de intoleranta. Eu am prieteni atei cu care ma vizitez saptamanal si ne intelegem perfect. Toleranta mea se opreste la violatori, pedofili si criminali. In rest, absolut nu ma intereseaza ce gandeste si ce simte din pdv religios cel de langa mine.
Dar tu ai pus o intrebare si am crezut ca ai nevoie de raspunsuri, nu doar de aprobari..Simplu, eu ti-am spus ce gandesc, cel mai bine e sa faci ori un lucru, ori altul, nu amesteca notiunile de ateu cu cel de credincios. Daca nu crezi, creste-ti copilul in spiritul asta. Daca ai indoieli, boteaza-l si spune-i ca tu crezi in Dumnezeu. Dar nu fa greseala sa-l cresti ateu, insa cateodata sa-ti aduci aminte ca exista Dumnezeu si sa-l naucesti. Ce e asa de greu de inteles? Unde-i intolerantza?
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
Vivela spune:
quote:
Originally posted by b.nica
Eu fac apel la sufletul unor persoane tinere care mie mi se par,asa cum poate am fost si eu candva, ca vor raspunsuri.
...
Eu doresc, dupa multe incercari ale vietii pe care nici nu vi le puteti inchipui,sa ajut acele persoane care pot fi secerate de loviturile soartei daca nu au o baza, un refugiu.
Criza constiintei poate produce f. mult rau.
Lipsa unui stalp de sprijin te doboara.
Nu stiu de ce ai impresia ca as trece printr-o criza de constiinta sau ca nu as avea un stalp de sprijin. Am spus-o de mai multe ori aici: EU CRED IN DUMNEZEU !
Probabil iti imaginezi ca sunt dezorientata, ca ezit in credinta mea. Nu, eroare ! Stiu foarte bine ceea ce simt, am gasit in credinta mea raspunsul la cele mai multe dintre intrebarile pe care mi le-am pus si la care preotii mi-au inchis gura, zicandu-mi sa nici nu indraznesc sa ma gandesc.
N-as vrea sa expun aici credinta mea, cu certitudine mi-ar sari in cap si cei credinciosi, contrazicandu-mi fiecare cuvant, si cei atei, spunandu-mi sa stau la un loc, ca Dumnezeu nu exista (desi constat ca cei din urma dau dovada de mult mai multa intelegere).
Nu pricep de ce ar trebui sa ma duc la biserica sa-mi gasesc acel stalp de sprijin cand eu am reusit sa gasesc sprijinul lui Dumnezeu chiar in mine.
Cred ca nu s-a inteles (daca e greseala mea, mea culpa), dar eu nu am nimic contra credintei in Dumnezeu, ci doar biserica este cea care ma dezamageste. Am impresia ca se pune accent prea mult pe forma, si se pierde din vedere fondul.
Si chiar daca n-as crede in Dumnezeu, mi se pare nepotrivita modalitatea in care incercati unii dintre voi sa ma educati ("ajutati"). Dumnezeu si credinta nu se baga pe gat cu forta ! Au mai incercat si altii, de-a lungul istoriei sa-si impuna punctul de vedere si s-au iscat razboaie in numele credintei.
Si referitor la intrebarea cu Mos Craciun, cu care insisti atat de mult, o sa iti raspund totusi, desi ar trebui sa ingnor intrebarea, pentru ca stii si tu raspunsul. Nu vad insa legatura.
Cred ca faptul ca eu o sa fac bradutul si o sa sarbatoresc Craciunul, inclusiv cu Mos Craciun, asta nu ma duce automat la biserica. Dar daca Mos Craciun ar avea o semnificatie bisericeasca (nu cred sa fie), te intreb si eu daca tu, ca persoana credincioasa, care merge la biserica, respecti 100% riturile bisericesti. Tii posturile integral? Mergi in fiecare duminica la biserica? Faci tot ce-ti zice popa? Daca nu, iti zic si eu: pai ce faci, esti credincioasa 100% ori doar partial?
Respectarea ritualurilor bisericesi nu te transforma intr-o persoana "mai credincioasa" , iar evitarea lor nu te face "partial ateu".
Asa ca nu e cazul sa ma tragi pe mine de urechi, calculandu-mi procentul de ateism (pe care nu l-am afirmat niciodata, repet).
Iar in privinta dreptului tau de a ma pune la zid (de unde pana unde ti-ai insusit un astfel de drept??), trebuie sa-ti precizez ca dreptul tau inceteaza acolo unde incepe dreptul meu.
Iar de sufletul copilului meu nu cred ca e cazul sa iti faci iluzii ca ai putea sa-l "salvezi" tu, trimitandu-l la biserica. Am certitudinea ca va trai pe deplin fericit, cu Dumnezeu in suflet, fara a fi inchistat in canoanele unei biserici.
Gabi, fericita de David scump
Asa crestem noi