Ce sa fac?

Ce sa fac? | Autor: Vivela

Link direct la acest mesaj

Am o problema destul de delicata si astept parerile voastre, poate reusesc sa o rezolv intr-un fel, sa impac si capra si varza.
Am nascut acum aproape 2 luni. N-am botezat copilul,inca. Si aici apare dilema: sotul meu e ateu convins (n-am incercat sa-i schimb optiunea, mi-am zis ca fiecare crede cum simte). Eu cred in Dumnezeu, dar in felul meu unic, total ciudat si diferit de ceilalti.( Nu cred in biserica, mi se par lucrurile prea formale si lipsite de esenta. Sper sa nu jignesc pe nimeni si nici sa nu provoc polemici, care oricum n-ar duce nicaieri. E optiunea mea de a crede).
Problema e ca toti prietenii ma intreaba cand botez copilul, iar eu ii aman, nu le spun clar ca eu nu cred in "taina botezului" (iar taica-su nici atat!), si prin urmare as vrea ca copilul meu sa decida singur pentru el, sa creada sau nu in Dumnezeu. Daca le spunem ca nu vrem sa botezam copilul, fac toti ochii mari si ne privesc ca pe niste ciudati (nici ei nu cred in Dumnezeu, dar fac lucrurile in virtutea inertiei, dupa parerea mea).
Pe de alta parte, imi zic ca daca botez copilul la biserica, aceasta formalitate nu are cum sa-i dauneze, dar nici nu cred ca ii va ajuta.
De gura lumii, am acceptat sa trec si prin asta, dar fara niciun fel de alte complicatii (invitati, petrecere, care n-ar fi, in cazul asta, decat un motiv de interminabile discutii, pe care eu incerc astfel sa le evit). O sa-mi invit prietenii pe la mine, rudele, dar pe rand, fara obligatii din partea lor si fara semnificatia de petrecere de botez.
Sotul insa e categoric si nici nu vrea sa auda de botez, iar daca eu vreau, n-am decat sa ma ocup de tot.
Ce sa fac? Sa botez totusi copilul in conditiile astea, in care el se opune categoric, iar eu nu cred deloc in biserica? Sa fac cum imi dicteaza constiinta sau sa fac lucrurile doar pentru ca "asa se fac", impacand astfel gura lumii?
Mai este cineva care a optat sa lase copilul sa-si aleaga singur credinta?

Gabi, fericita de David scump
Asa crestem noi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

salutare,
noi am botezat Bia, tot asa, de "gura" rudeloracum, daca ma gandesc mai bine, nu as mai face-o. As lasa-o pe ea sa aleaga ce religie vrea sa urmeze cand e destul de mare. Oricum, la momentul respectiv, dupa ce mi-a plans tot botezul, am regretat f tare ca am ales sa o botezam, desi nu simteam asta. Acum, nu mi se mai pare asa mare lucru.
Puteti sa il botezati daca vi se pare ok amandurora. Daca nu, chiar nu conteaza ce crede/zice lumea, ca pana la urma e viata voastra si ii lasati lui alegerea asta pentru mai tarziu.
Numai bine

Ce mai citim noi
The moment scatters.
Motionless, I stay and go: I am a pause

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capra cu trei iezi spune:

nu vreau sa ma intelegi gresit si nici ca sunt morbida, dar puneti-va intrebarea: cand veti muri, vreti sa fiti ingropati cu preot sau fara? cred eu ca asta va poate lamuri asupra relatiei cu biserica. indiferent de credinta in dumnezeu, sunt insa lucruri care nu se pot face in afara bisericii: botezul, cununia...

capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!

IUBESTE SI FA CE VREI!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alynutza spune:

Vivela de exemplu, in religiile neo-protestante, copilul nu este botezat, primeste doar binecuvantarea cand este bebelus, urmand sa se boteze in momentul in care intelege ce si cum si alege singur ce cale doreste sa urmeze. Pana la urma si Iisus Christos a fost botezat la 30 de ani, nu la nastere.

Fa asa cum simti tu. Daca te linistete, boteaza-l si roaga-te la Dumnezeu in timpul slujbei, El este prezent oriunde este chemat.

Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.

www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
Mrs. Perfect for more than 1 year

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Dar care-i diferenta daca m-o ingropa cu preot sau fara preot? Mai conteaza cand oricum voi fi oale si ulcele? Din punctul meu de vedere, poa'sa ma si incinereze, o sa-mi fie tot egal

Elle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Si eu am cam aceeasi viziune asupra religiei , dar daca as fi in situatia ta as boteza copilul.
Vorba ta , din virtutea inertiei.
Daca vrea sa isi aleaga alta religie e treaba lui , nimic nu il impiedica chiar daca e botezat. Daca te trezesti mai incolo ca vroia sa fie botzeat si el ca si ceilalti ?
As face-o acum , oricum rau nu poate sa fie.

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Daca tot faci de gura lumii macar sa-l botezi asa adevarat... romaneste...cu apa rece in galeata...si copilul sa fie adormit..sa urle dupa botez 3 zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vivela spune:

quote:
Originally posted by capra cu trei iezi

nu vreau sa ma intelegi gresit si nici ca sunt morbida, dar puneti-va intrebarea: cand veti muri, vreti sa fiti ingropati cu preot sau fara? cred eu ca asta va poate lamuri asupra relatiei cu biserica. indiferent de credinta in dumnezeu, sunt insa lucruri care nu se pot face in afara bisericii: botezul, cununia...

capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!

IUBESTE SI FA CE VREI!

Nu vreau sa divaghez, dar am spus ca eu nu cred in biserica si nici nu cred ca avem nevoie de dezlegari din partea preotilor sa credem in Dumnezeu sau sa iubim.
Cand o sa mor, mi-e indiferent ca e cu preot sau nu, nu cred ca se schimba situatia cu nimic. Eventuala slujba eu cred ca se face mai mult pentru cei care raman in viata, sa fie ei impacati ca au facut "ce trebuie".
Si ca sa nu fiu nici eu morbida, sper ca evenimentul asta sa fie cat mai indepartat, la o adica sa am timp suficient sa ma razgandesc .

Asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cocoloasha spune:

hehehe......cred ca aici este o discutie care s-ar putea lungi ani de zile.......
dreptul copilului de a alege,dreptul fiecaruia de a alege......
eu cred ca un copil pana la varsta majoratului "alege" ce vor parintii;nu poti sa-i dai dreptul sa-si aleaga religia/nu asa cum nu poti nici sa-i dai dreptul sa aleaga daca vrea sa mearga la gradinita sau la scoala,nu?

la urma urmei,care e drept si care e obligatie ? sa-ti alegi religia/nu este un drept sau o obligatie? sa-ti respecti parintii este un drept sau o obligatie? daca un adolescent capabil sa ia o decizie isi alege alta religie decat a parintilor,asta ce inseamna : ca-si respecta religia si nu-si respecta parintii?

e mult de discutat aici,parerea mea....

eu zic sa faci cum iti spune inima si nu cum spun prietenii
e sotul tau,copilul tau,familia ta si voi hotarati ce e mai bine pentru voi !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vivela spune:

quote:
Originally posted by Guestus

Daca tot faci de gura lumii macar sa-l botezi asa adevarat... romaneste...cu apa rece in galeata...si copilul sa fie adormit..sa urle dupa botez 3 zile

Asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Daca vrei sa botezi copilul doar ca sa fie botezat, de ce nu chemi preotul la tine acasa sa boteze copilul acolo? Nici parintii mei nu au fost credinciosi dar au hotarat sa ne boteze totusi dar nu in biserica ci acasa doar cu cateva rude prezente. Eu am botezat copiii la biseica dar am putut alege o slujba scurta si a fost chiar placut, a durat cu totul cam 20 minute, cu putina apa pe frunte la copil.

Mergi la inceput