Lege noua despre plata CASS

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ioana75 spune:

Firma de contabilitate cu care lucreaza firma unde sint angajata ne-a dat in scris ca FNUASS-ul se plateste in continuare de catre angajator. In ceea ce priveste mamicile aflate in concediu de maternitate, a precizat ca pentru indemnizatia aferenta nu se calculeaza contributia la asigurarile sociale de sanatate (6,5%) pentru ca sunt asigurate prin efectul legii, si ca indemnizatia este suportata in continuare din contributia pentru concediile medicale (0,85%) si este platita de angajator.

Cei cu venituri neimpozitabile trebuie sa platim doar 6,5%*390 lei lunar.

Ioana, mama Mirunei si a Smarandei

Mergi la inceput

Kehleyr, noua nu ne-a zis nimic firma despre faptul ca redevenim impozitabili. Poti te rog sa-mi dai articolul/legea unde se specifica asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

quote:
Originally posted by Ioana75

Kehleyr, noua nu ne-a zis nimic firma despre faptul ca redevenim impozitabili. Poti te rog sa-mi dai articolul/legea unde se specifica asta?

Eliminarea trebuia sa intre in vigoare chiar de la 1 ian 2007 (asa apare pentru codul fiscal pe 2007) si s-a obtinut o derogare de 1 an, dar atat. Daca gasesc ceva "mai oficial" postez. Sau poate se va mai face vreo modificare la modificare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Si pentru OPSNAJ unde trebuie sa merg si unde se completeaza contractul online, stie cineva?

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Pe site-ul CASMB (www.casmb.ro) a fost publicata ieri o procedura prin care angajatorul poate continua sa faca aceste plati:

2007.10.30 - ANUNT IMPORTANT
In atentia angajatorilor

In vederea cresterii operativitatii si a evitarii aglomeratiei la ghiseele C.A.S.-M.B., conducerea C.A.S.-M.B. aproba urmatoarea procedura de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele fizice care, potrivit Ordinului Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/13.08.2007, pentru aprobarea normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la FNUASS, "realizeaza venituri din salarii, care, potrivit CODULUI FISCAL, nu sunt impozabile si care nu mai realizeaza alte venituri, au obligatia platii contributiei lunare calculate la un salariu minim brut pe tara. Contributia se plateste in mod direct de aceste persoane la C.A.S. pentru care au optat. Angajatorii acestor persoane nu calculeaza si nu vireaza pentru veniturile salariale realizate de acestia contributia prevazuta de lege pentru angajator" (Cap. III Sectiunea 1 art. 5 alin 6):
In cazul in care angajatorul doreste sa efectueze demersurile pentru angajatii pe care ii are, trebuie sa indeplineasca urmatoarea procedura:
Pentru fiecare angajat trebuie sa depuna urmatoarele documente:
Copie CI/BI
Declaratie pe proprie raspundere a angajatului de unde sa rezulte ca nu mai realizeaza alte venituri (decat cele provenite din activitatea de salariat).
Plata se face centralizat in contul RO86TREZ7002621050302XXX cu o suma care rezulta din numarul total de angajati x 25 de lei (CASS la un salariu minim brut pe tara).
Beneficiar: Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti
Cod de Identificare Fiscala: 11629740
Cont deschis la Trezoreria Operativa a Municipiului Bucuresti
Copia ordinului de plata impreuna cu un tabel centralizator se va depune la camera 6, sediul din Str. Ilfov, nr. 4, sector 5. Tabelul va avea urmatoarea structura:
Numar curent;
Nume si prenume;
CNP;
Suma virata;
Total (care trebuie sa fie egal cu suma de pe ordinul de plata).

Plata trebuie sa se faca la termen pentru a evita majorarile de intarziere.

In cazul in care angajatorul nu doreste sa efectueze aceste demersuri, angajatul este obligat sa se prezinte cu urmatoarele documente:
Copie CI/BI;
Declaratie pe proprie raspundere a angajatului de unde sa rezulte ca nu mai realizeaza alte venituri (decat cele provenite din activitatea de salariat).
Adeverinta de la angajator in care se mentioneaza data angajarii si data pana la care acesta a retinut si virat contributia la FNUASS.
Prezentarea pentru efectuarea platii se face in functie de sectorul de domiciliu al platitorului astfel:
Sectoarele 1, 2, 3 si 4 - Calea Mosilor, nr. 274, Sector 2;
Sectoarele 5 si 6 - Intr. Capelei, nr. 9-11, Sector 6.

Program de lucru: Luni-Joi 8,30-14,30

Precizam ca, persoanele la care face referire art. 5 alin. 6 sunt cele cuprinse in Legea nr. 571/2003 privind codul fiscal art. 55 alin. 4 lit. k.1 si l.
Incepand cu raportarile pentru luna septembrie persoanele care fac parte din aceasta categorie vor fi scoase de pe lista de angajati (anexa 2.A).

Eu am trimis-o deja la Resurse Umane si astept un raspuns. Poate ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmen_So spune:

quote:

--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Ioana75

--------------------------------------------------------------------------------
[quote]Eliminarea trebuia sa intre in vigoare chiar de la 1 ian 2007 (asa apare pentru codul fiscal pe 2007) si s-a obtinut o derogare de 1 an, dar atat. Daca gasesc ceva "mai oficial" postez. Sau poate se va mai face vreo modificare la modificare...

Stiu ca au fost multe discutii in Parlament pe aceasta tema, dar eliminarea scutirii de impozit a programatorilor nu apare in ultima modificare a codului fiscal, modificare aparuta in monitorul 703 din 18 oct.

Asa ca, pana una-alta, programatorii raman scutiti de impozit pe venit. Foarte util comunicatul de pe site-ul CASMB; intr-adevar, pot depune angajatorii situatiile cerute, inclusiv dovada platii contributiei, la CASMB, sau se pot duce ei singuri, daca angajatorii nu vor.

Carmen, Mara (12.08.04) si Ana (21.06.2007)
poze cu Mara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

se pare ca angajatorul nostru e cel mai nashpil...
adica nici nu vrea sa faca acest demers, si ne-a zis sa ne descurcam fiecare...in fine

Dar cel mai nashpa, ne scade salariul brut in cartea de munca!
Intrebare: este acest lucru legal? Poate sa ne scada salariul brut la jumate din firma(atatzia suntem cu impozit zero) ?
Scaderea de salariu nu trebuie sa fie motivata de ceva anume?Parca stiam ca scaderea salariului se face numai pt o sanctiune sau ceva!

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput

Ligia, nici angajatorul meu nu vrea sa ne plateasca si a zis sa ne descurcam fiecare. Ar trebui sa nu semnati noile acte aditionale cu micsrarea brutului. Cind firma unde lucrez a declarat profit si am trecut pe impozit 0 vroiau sa ne micsoreze la toti salariile brute - dar mai mult de jumatate dintre colegi ne-am aliat si am zis ca nu semnam nimic, ca nu e legal. Si nu a avut ce sa ne faca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MariaG spune:

intreb si eu pentru urmatoarea situatie -
persoana angajata in baza unui contract permanent de munca care are, in baza acestuia, venituri salariale neimpozitabile mai are si venituri impozitabile cum plateste contributia la FNUASS?

Maria

http://www.copaculdehartie.ro/

Mergi la inceput