Lege noua despre plata CASS
Raspunsuri - Pagina 2
tzitziri spune:
0.85% se calc la salariul tau brut pentru ca in eventualitatea unui CM va trebui sa primesti bani relativ la salariul tau brut.
Si da, va trebui sa te duci lunar la ei sa platesti 6.5% si 0.85%. Nici sa nu te gandesti cate drumuri vei face dc vei avea CM.
L.E. Frumos e ca pana acum partea din foaia de CM cu media zilnica, sume de plata, etc se facea de angajator. Oare are statul oameni care sa completeze alea in locul angajatorilor? In mod sigur nu, de aici ori vor da banii f tarziu ori vor schimba legea.
ligia13 spune:
mda, suna f "incurajator"
Acum logic vorbind , care e substratul acestei masuri.. adica sa-i pui pe cei scutiti de impozit pe drumuri... si sa-si faca CASul viatza grea, ca sa tina evidentza contractelor, sa calculeze concedii medicale si mai mult .. sa ia mai putini bani... pt ca 6.5% din brutul minim e mai putin decat 6.5 din brutul min ppersoana cu studii superioare de exemplu!
De cand intra legea asta in vigoare? ca la noi la firma nu stie nimeni , nimic.... si suntem 90% scutiti de impozit!
Pana acum numa probleme mi-afacut scutirea asta de impozit....
Eu si Raducu (22.04.2005)
tzitziri spune:
Nu castiga absolut nimic, mai mult pierd. Cauza dupa mine este ministrul de finante absolut incompetent. In ultima luna a dat la legi absurde si fara noima de nu se poate.
Acum sa revin la discutie. Legea se aplica din septembrie. Ca urmare plata lunii septembrie trebuie sa se faca pana pe 25 octombrie. Situatia "excelenta" e a celor care au medic de familie in localitatea natala(nu Bucuresti) si lucreaza in Bucuresti. Zic asta pentru ca acele persoane vor trebui sa faca toate actele in localitatea natala.
Trebuie vorbit la fiecare casa de sanatate pentru ca e fiecare are specific anumite actele necesare (de ex in Bucuresti sunt necesare cam 5-6 acte pe cand in Bihor e necesara numai copie dupa cartea de munca).
ligia13 spune:
f dragutz.
La noi s-au dat salariile pe septembrie si s-au virat toti banii la CAS , pt toti angajatii.
Sunt f curioasa ce se va intampla. Oricum am vorbit azi si la noi si la o alta firma de programare si nici la noi si nici la ei contabilii nu aveau habar de asha ceva. Evident nici angajatii! Am creat eu agitatie!
LA CAS exclus sa vorbesti! Azi erau 50 persoane la coada, ca am trecut pe acolo cu masina!
Eu si Raducu (22.04.2005)
palmyrah2002 spune:
Daca va ajuta:
Cap.III Contributia asiguratilor
Sectiunea 1
art 5 (alin.6)
"Persoanele care realizeaza venituri din salarii,care potrivit Codului fiscal nu sunt impozabile si care nu mai realizeaza alte venituri ,au obligatia platii contributiei lunare calculate la un salariu de baza minim brut pe tara.Contributia se plateste in mod direct de aceste persoane la Csa de Asigurari de Sanatate la care au optat.Angajatorii acestor persoane nu calculeaza si nu vireaza pentru veniturile salariale realizate de acestia contributia prevazuta de lege pentru angajator."
"Ordinul 617 din 13 august 2007 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind stabilirea documentelor justuificative pentru dobindirea calitatii de asigurat....."
publicat in MO 649 din 24 septembrie 2007.
sirimie spune:
Cum se plateste direct la CASS?
Se fac contracte personale cu casa de asigurari, trebuie sa merg acolo personal?
Cei de la firma mea nu au fost in stare sa obtina informatia asta pina acum
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/
Despre Andrei
Andries spune:
Din cate stiu eu nici veniturile din concediul de maternitate nu se impoziteaza (acei 85% din baza nu se impoziteaza cu 16%) asta inseamna ca eu care sunt in maternity leave (126 zile) trebuie sa-mi virez si eu CAS ul singurica?
Andries
Ioana75 spune:
Andries, si eu sint in concediu de maternitate si vreau sa-mi fac contract cu casa de sanatate, ca cine stie cum interpreteaza astia legea.
Si-a facut cineva contractul?
Ioana, mama Mirunei si a Smarandei
Andries spune:
Pai mie acum 2 ore mi-a traznit ideea... eu sunt in concediu de la 1 oct, stiam de lege de la sor-mea care e programator la baza, in unele firme diferenta de pana la 6,5% din brut s-a dat angajatului, in alte firme a pastrat-o firma (ca de' au negociat la net cica), teoretic astept si eu sa vad daca la lichidarea din oct mi se retine pe statul de plata 6,5% din brut sau nu. Eu nu sunt programator... ma gandesc ca daca mi se retin banii voi fi asigurata implicit.
Andries
Kehleyr spune:
Puteti citi si aici:
http://forum.casmb.ro/viewtopic.php?t=2242
Intrebarile sunt puse de o colega de a mea care este in aceeasi situatie.
Pe scurt, contractul se completeaza online si se poate trimite prin posta, iar platile se pot face prin ordin de plata, deci cu drumurile nu-i asa rau, este unul singur sigur ca sa iti ridici contractul contrasemnat de ei.
Insa un alt punct critic ar fi ca scrie pe undeva pe acolo ca este valabil pana la decesul angajatului sau schimbare domiciliu etc. Si din cate stiu eu legea prinvind scutirea de impozite ptr programatori nu se mai aplica de la 1 ianuarie. Deci facem toata alergatura pentru 3 luni dupa care ce se intampla? Mergem in continuare pe contract individual sau reziliem contractul cu CASMB (cum? ca nu decedam) si plateste firma mai departe?
Daca mai aflu ceva va tin la curent. Fetele de la HR au promis ca revin cu detalii.