contract de inchiriere(garantie, avans)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Diferenta este ca in US dc. nu platesti chiria sau intretinerea, te da la birourile de collection si iti strica creditul. Dupa aia cand vrei sa faci un credit pt. orice, masina, casa sau masina de spalat, te trezesti ca esti fie respins, fie ti se da creditul cu dobanda dezavantajoasa. Asa ca nu iti prea permiti sa achiti 1/3 din chirie sau sa nu platesti intretinerea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by ruxij

Diferenta este ca in US dc. nu platesti chiria sau intretinerea, te da la birourile de collection si iti strica creditul. Dupa aia cand vrei sa faci un credit pt. orice, masina, casa sau masina de spalat, te trezesti ca esti fie respins, fie ti se da creditul cu dobanda dezavantajoasa. Asa ca nu iti prea permiti sa achiti 1/3 din chirie sau sa nu platesti intretinerea.

Sunt si in Romania astfel de banci de date ("liste negre"), numai ca accesul la ele costa.
Pentru a raporta un rau-platnic insa e nevoie de un contract legal inregistrat. Raman la parerea mea ca toata lumea trebuie sa respecte regulile: proprietarul sa-si declare fiscal acest venit, chiriasul sa-si plateasca obligatiile. Atunci poate interveni autoritatea sa-i apere pe cei pacaliti sau pagubiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

stiti cumva cum se impoziteaza veniturile din chirii?

Impotriva bannarii aelitei
diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru Sonia. Pentru Diana. Pentru Darius

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by dianocica

stiti cumva cum se impoziteaza veniturile din chirii?

Impotriva bannarii aelitei
diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru Sonia. Pentru Diana. Pentru Darius

Ca orice venit: 16 la suta.

Mergi la inceput

Contractul intre parti se inregistreaza de catre proprietar la Administratia fiscala in 15 zile de la semnare, impreuna cu o copie a actului de proprietate/administrare etc (dovada calitatii care sa-i permita inchirierea).
Se estimeaza un venit supus impozitarii, apoi se regleaza anul urmator, la depunerea fiselor privind impozitul pe venitul global.

In lipsa acestui contract, nu avem ce le face chiriasilor rau-platnici, nici sa ne recuperam bunurile distruse (contractul contine o anexa cu inventarul predat - aparatura, mobilier etc).

Nu mai spun de vecini draguti, care ii pot reclama pe proprietari si evaziunea fiscala se pedepseste.

Pe de alta parte, nici chiriasul nu se trezeste cu bocceaua in strada
peste noapte. Mai mult decat atat, un asemnea contract se puncteaza pentru chirias in cazul depunerii unei cereri de obtinere a unei locuinte (pentru ANL, de exemplu).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Din cei 16% mie mi-a fost acordata o deducere de 25%, deci platesc impozit mai putin decat credeam eu la inceput.

Banii imi vin pe card, deci nu exista sa nu-mi plateasca. La doua luni intarziere a platii (orice procent din suma datorata), pot sa schimb yala pur si simplu, daca ma enervez. sper sa nu fie cazul, acum am firma chirias.

Am mai inchiriat si fara contract, la persoane particulare care nu-si permiteau o chirie mare, nu am cerut avans, dar am cerut o suma garantie care sa ma acopere pe mine in caz ca nu plateste chiriasul, la expirarea termenului am facut "socotelile" (nu-si platise intretinerea si lumina) si i-am dat diferenta. Una peste alta am fost multumiti (ambele parti).

kim daca nu ti-au platit banii pe chirie de ce ii mai lasi sa stea? Mai ales ca ai un contract in care presupun ca ai trecut valoarea chiriei.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

Andries, pentru ca soacra mea...inca nu este convinsa ca sint niste sarlatani(dupa mine sint dupa modul cum au procedat)...si ii este mila de ei

Mergi la inceput