contract de inchiriere(garantie, avans)
Va rog sa-mi spuneti daca stiti lunile de avans(2 luni de obicei) care se platesc la un contract de inchiriere se platesc:
1.pentru lunile imediat urmatoare
2. sau sunt considerati ca plata a chiriei pe ultimele 2 luni in care se sta in spatiu.
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de Kimi
Va rog sa-mi spuneti daca stiti lunile de avans(2 luni de obicei) care se platesc la un contract de inchiriere se platesc:
1.pentru lunile imediat urmatoare
2. sau sunt considerati ca plata a chiriei pe ultimele 2 luni in care se sta in spatiu.
La contractele pe care le consiliez, eu pun 2 luni: prima si ultima.
Ultima mi se pare cel mai important de acoperit, pentru interesul ambelor parti (proprietarul sa nu ramana descoperit, iar chiriasul sa aiba o luna de respiratie in care sa plateasca eventual un nou avans, daca se muta in alta parte.)
kim222 spune:
He,he..ai mare grija...
Primii chriasi au fost corecti dar au plecat fara sa achite ultimele doua intretineri si lumina (chiriasii fiind parintii unei "colege" de DC )...acum tot ei fiind suparati ...mi s-a spus verde in fata (pe Ym)..ca ce atita graba?.. ei sint ocupati....si sa fiu multumita ca nu mi-au facut stricaciuni...Sincer imi tremurau miinile de nervi...stiam depre renumita mentalitate romaneasca dar recunosc ca nu o "experimentasem" personal...
Noii chiriasi...ne-am inteles la o suma...fara avans..ca deh i-am inteles ..nu au...S-au mutat in apartament, si dupa ce s-au aranjat au scos 1/3 din chirie...spre stupefactia soacrei mele...acelasi motiv..nu au acum....
Nici nu stiu cum sa procedez cu ei...au trecut 2 saptamini...
Asa ca revin...mare atentie la cum si unde faceti contractul de inchiriere...
Lona spune:
quote:
Originally posted by kim222
He,he..ai mare grija...
Primii chriasi au fost corecti dar au plecat fara sa achite ultimele doua intretineri si lumina (chiriasii fiind parintii unei "colege" de DC )...acum tot ei fiind suparati ...mi s-a spus verde in fata (pe Ym)..ca ce atita graba?.. ei sint ocupati....si sa fiu multumita ca nu mi-au facut stricaciuni...Sincer imi tremurau miinile de nervi...stiam depre renumita mentalitate romaneasca dar recunosc ca nu o "experimentasem" personal...
Noii chiriasi...ne-am inteles la o suma...fara avans..ca deh i-am inteles ..nu au...S-au mutat in apartament, si dupa ce s-au aranjat au scos 1/3 din chirie...spre stupefactia soacrei mele...acelasi motiv..nu au acum....
Nici nu stiu cum sa procedez cu ei...au trecut 2 saptamini...
Asa ca revin...mare atentie la cum si unde faceti contractul de inchiriere...
Solutia este contract inregistrat, declarat fiscal, cu clauze clare (de ex., chitanta lunara la utilitati) si declarat din start cu titlu executoriu.
Dar chiriasii profita de un pret mai mic la contractele nedeclarate, si profita ca dupa aia nu prea mai ai ce sa le faci. Proprietarul se bucura la randul lui ca-i raman toti banii in buzunar, asa ca isi asuma si eventualele tepe.
kim222 spune:
In cazul meu exista contract de inchiriere...sa nu ma intelegi gresit..dar nu stiu in ce cadru s-a realizat.
Asta insa nu schimba cu nimic ideea ridicata de mine...oameni necunoscuti iti pot intra in casa si apoi profitind de bunul simt al proprietarului, sa nu plateasca deci 1/3 din chirie..o fi la moda..dar eu acum aud prima data de asa ceva...si "ghinion de nesansa ..ca mi s-a intimplat".
Oricum aceste contracte chiar si legalizate nu sint respectate...mi mi s-a dat peste nas cind am incercat sa explic cum se poate proceda civilizat in avantajul ambelor parti, cum se intimpla aici in Us..mi s-a spus...AAAA...la noi in Ro nu este asa..aici sint legi nescrise ...replica de agent imobiliar care incheie contracte
Lona spune:
quote:
In cazul meu exista contract de inchiriere...sa nu ma intelegi gresit..dar nu stiu in ce cadru s-a realizat.
Asta insa nu schimba cu nimic ideea ridicata de mine...oameni necunoscuti iti pot intra in casa si apoi profitind de bunul simt al proprietarului, sa nu plateasca deci 1/3 din chirie..o fi la moda..dar eu acum aud prima data de asa ceva...si "ghinion de nesansa ..ca mi s-a intimplat".
Oricum aceste contracte chiar si legalizate nu sint respectate...mi mi s-a dat peste nas cind am incercat sa explic cum se poate proceda civilizat in avantajul ambelor parti, cum se intimpla aici in Us..mi s-a spus...AAAA...la noi in Ro nu este asa..aici sint legi nescrise ...replica de agent imobiliar care incheie contracte
Nu plateste, afara.
Tocmai aia e ideea, sa se aplice legea scrisa, indiferent daca e vorba de doi oameni care semneaza sau de o intermediere de agentie.
N-am vazut niciodata un contract incheiat prin agentie, dar logic ar fi ca ea sa aiba partea de obligatie in contract, nu sa gaseasca doar partenerii.
kim222 spune:
Lona tocmai asta este ideea, contractele sint facute in Ro pt a putea fi incalcate. Mi s-a spus clar ca ei au doar obligatia sa gaseasca chriasi si sa faca acest contract de inchiriere...atiti si nimic mai mult..
Eu nu pricep de ce mai sint facute aceste contracte... ex faci contracte pe 8 luni..dar oricare dintre parti, cu preaviz de 30 de zile...poate pleca..respectiv poate da afara chiriasii...Nu mi se pare normal...pt nici una din parti.
Lona spune:
quote:
Lona tocmai asta este ideea, contractele sint facute in Ro pt a putea fi incalcate. Mi s-a spus clar ca ei au doar obligatia sa gaseasca chriasi si sa faca acest contract de inchiriere...atiti si nimic mai mult..
Eu nu pricep de ce mai sint facute aceste contracte... ex faci contracte pe 8 luni..dar oricare dintre parti, cu preaviz de 30 de zile...poate pleca..respectiv poate da afara chiriasii...Nu mi se pare normal...pt nici una din parti.
Pui clauza de reziliere unilaterala.
Te asigur ca si in Romania exista foarte multe contracte bine facute. Problema este in Romania alta: toata lumea se pricepe la orice si semneaza fara consiliere. Unora li se pare ca nu e mare lucru, altora ca e prea scump sa intrebe.
kim222 spune:
In US se procedeaza asa:
-se achita "depozitul",suma ce este deobicei mai mare decit chiria lunara si care nu-l primesti inapoi decit la sfirsitul incheierii contractului, suma din care se scad deobicei citeva sute de dolari..pt curatenie,zugravit si alte daune daca exista ele...
-se incheie un contract pe o perioada limitata
-in caz de intrerupere a contractului, chriasii daca ei sint cei care doresc acest lucru, trebuie sa achite chiria pina la termenul scadent(deci nu conteaza de ce si cum..nu ai respectat contractul te muti dar tot platesti,pt ca nu te-ai tinut de promisiune)
-daca cel care intrerupe contractul este proprietarul, acesta trebuie sa dea un preaviz de 60 de zile plus sa le plateasca chriasilor o suma de bani..pt dauna produsa...
edit ca am uitat..asta cu toata lumea in Ro se pricepe la orice.. f bine punctat!
Lona spune:
quote:
In US se procedeaza asa:
-se achita "depozitul",suma ce este deobicei mai mare decit chiria lunara si care nu-l primesti inapoi decit la sfirsitul incheierii contractului, suma din care se scad deobicei citeva sute de dolari..pt curatenie,zugravit si alte daune daca exista ele...
-se incheie un contract pe o perioada limitata
-in caz de intrerupere a contractului, chriasii daca ei sint cei care doresc acest lucru, trebuie sa achite chiria pina la termenul scadent(deci nu conteaza de ce si cum..nu ai respectat contractul te muti dar toto platesti,pt ca nu te-ai tinut de promisiune)
-daca cel care intrerupe contractul este proprietarul, acesta trebuie sa dea un preaviz de 60 de zile plus sa le plateasca chriasilor o suma de bani..pt dauna produsa...
edit ca am uitat..asta cu toata lumea in Ro se pricepe la orice.. f bine punctat!
Nimic nu te impiedica nici in Romania sa pui astfel de clauze (obisnuite, de altfel). Contractul e lege intre parti.
Poate ca achitarea pana la scadenta e prea dura (intr-un sistem stabil economic e ok, aici deocamdata pendulezi intre agonie si extaz), dar preavizele de 60 de zile sunt corecte de ambele parti. Iti lasa timp cat sa nu ramai descoperit, indiferent de ce parte de afli.