educarea copiilor
Raspunsuri - Pagina 2
Oliv75 spune:
Buna din nou
Petre Tutea a spus ceva de genul :" Eu cand discut cu un ateu e ca si cand as vorbi cu o usa". Subscriu. Nu ma intelege gresit, nu e vorba de lipsa de respect vis-a-vis de cei care gandesc altfel, ci doar consider a fi inutila si blasfemiatoare (pt mine) o polemica pe tema credintei crestine.
In ce priveste observatia ta cu privire la responsabilitatea parintilor de a-si educa copiii sa savarseasca fapte bune, o consider extrem de importanta dat fiind faptul ca omul nu este prin firea sa bun si cinstit. Asa cum noi, parintii, ne preocupam sa ne ingrijim copiii, sa-i hranim, sa-i imbracam, sa ne jucam cu ei, sa avem grija sa nu se imbolnaveasca tot la fel sunt obligati sa le cultivam in suflet anumite virtuti. Cred ca daca de mic copilul este invatat sa fie evlavios, numai asa putem spera ca si la maturitatea, cand va intalni multe ispite, va ramane drept si credincios.
monixy spune:
Oliv75 din vorbele lui Petre Tutea mie imi place cel mai mult urmatoarea ; " a sti la nivel omenesc poate fi folositor , nicidecum mantuitor" .
nu stiu daca la mine te refereai cand ai pomenit despre atei si discutii blasfemiatoare , eu vreau doar sa spun ca nu sunt de acord cu principiul religios :omul se naste rau , iar religia il indreapta . eu sunt adepta principiului (psihologiei) , omul se naste bun , (exista si accidente ),chiar si numai din motivul ca poate fi modelat cultural spre a face bine si altora.
un exemplu personal : baiatul meu cel mare , pe cand avea vreo 4 ani , a vazut pe coperta unei reviste un bebe care inota pe sub apa , si a inceput sa strige disperat si sa traga de coperta "mami , sa-l scoatem pe bebe , se ineaca", parerea mea e ca impulsul a fost natural . exista o sumedenie de ex care ne arata ca micutii nostri au asemenea impulsuri de bunatate , fara o educatie religioasa , la fel cum exista si impulsuri agresive si egoiste , la fel de naturale , unele absolut necesare , majoritatea urmand a fi modelate cultural-social.
nu doresc sa port discutii cu punctul de plecare care religie detine adevarul , pt ca exact asta face ca una dintre religii sa o nege pe cealalta si pe restul lumii . opinia mea e ca e necesara credinta , restul e istorie (culturala a religiilor)si doar am exprimat un punct de vedere fara sa incerc sa conving pe cineva sau sa denigrez pe altcineva.
Oliv75 spune:
nu nu ma refeream la tine, ci ii raspundeam lui J G. (pana am scris eu, ca eram cu bebe in brate si n-am dexteritate, a aparut si mesajul tau)
Stii bine ca Tutea (la batranete, ce-i drept) a fost un mare crestin, un adevarat model, cel putin pt mine; considera ca in afara de Dumnezeu nu exista adevar.
anya spune:
Oliv, ziceai:
"Asa cum noi, parintii, ne preocupam sa ne ingrijim copiii, sa-i hranim, sa-i imbracam, sa ne jucam cu ei, sa avem grija sa nu se imbolnaveasca tot la fel sunt obligati sa le cultivam in suflet anumite virtuti. Cred ca daca de mic copilul este invatat sa fie evlavios, numai asa putem spera ca si la maturitatea, cand va intalni multe ispite, va ramane drept si credincios."
Ce legatura are religia cu educatia? Si eu imi educ copiii sa nu fure, sa nu omoare, sa fie respectuosi, sa... doar ca nu le spun ca daca nu vor face asa ii va bate Dumnezeu. Crezi ca faptul ca nu spun o poezie-rugaciune seara la culcare si nu se duc de cateva ori pe an la biserica ii va face sa fie mai imorali, mai necultivati, mai rai? Poti fi bun si sa-ti ajuti semenii si fara sa crezi intr-o divinitate superioara, iar la scoala, in loc de poezii religioase, mai bine ar invata principii morale cu explicatii logice, nu "Pentru ca asa a vrut D-zeu"
anya spune:
Oliv, ziceai:
"Asa cum noi, parintii, ne preocupam sa ne ingrijim copiii, sa-i hranim, sa-i imbracam, sa ne jucam cu ei, sa avem grija sa nu se imbolnaveasca tot la fel sunt obligati sa le cultivam in suflet anumite virtuti. Cred ca daca de mic copilul este invatat sa fie evlavios, numai asa putem spera ca si la maturitatea, cand va intalni multe ispite, va ramane drept si credincios."
Ce legatura are religia cu educatia? Si eu imi educ copiii sa nu fure, sa nu omoare, sa fie respectuosi, sa... doar ca nu le spun ca daca nu vor face asa ii va bate Dumnezeu. Crezi ca faptul ca nu spun o poezie-rugaciune seara la culcare si nu se duc de cateva ori pe an la biserica ii va face sa fie mai imorali, mai necultivati, mai rai? Poti fi bun si sa-ti ajuti semenii si fara sa crezi intr-o divinitate superioara, iar la scoala, in loc de poezii religioase, mai bine ar invata principii morale cu explicatii logice, nu "Pentru ca asa a vrut D-zeu"
Ingrid S spune:
Eu am sa-mi educ copilul religios. Am sa-i spun povesti din Biblie si am sa o invat de nasterea Mantuitorului. Am sa-i spun de Mos Craciun si de iepurasul de Paste. Oricum, intr-un anumit moment isi vor da seama ca nu exista aceste 2 personaje, dar pana atunci mi se pare minunat sa se bucure de ele. Pt ca timpul e atat de scurt..
De fapt, credinta crestina se bazeaza pe niste valori morale. Daca ea va alege la maturitate sa nu creada in Dumnezeu nu ma supar, va fi alegerea ei. Dar, vreau sa ramana macar cu niste principii si o educatie buna.
Si altfel, cum credeti ca se poate realiza visul de a nu o educa religios si de a astepta ca la un anumit moment sa-si aleaga singura religia? Ar trebui ani sa aprofundeze principalele religii ale lumii, ca sa nu mai spun de pericolul de a cadea in extreme si de a adera la o secta.
Pt cine e ateu, e mai simplu, eu cred profund in Dumnezeu...
JG, aveam si eu o intrebare: ti-ai botezat fetitza?
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
J G spune:
"Si altfel, cum credeti ca se poate realiza visul de a nu o educa religios si de a astepta ca la un anumit moment sa-si aleaga singura religia?"
Ingrid dar e musai sa aleaga o religie? Nu exista viata in afara religiei?
Si te intreb si pe tine, pentru ca Oliv nu-mi raspunde: ce legatura are o educatie in spiritul valorilor morale cu religia? Nu poti educa un copil decat prin intermediul religiei?
Da, Carla e botezata, am facut-o de dragul maica-mii.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
diana21 spune:
JG,
Poti crede cu tarie in Dumnezeu fara sa apartii unei religii anume. Eu sunt ortodoxa, dar, daca maine as trece la o alta religie, credinta mea in Dumnezeul din sufletul meu nu s-ar schimba in nici un fel. Nu ar fi nici mai intensa, nici mai buna...Rugaciunile mele ar fi aceleasi...La fel, poti fi deosebit de evlavios/bisericos si sa ai sufletul putred.
Poti sa stai ore in sir in genunchi la slujbe, poti tine posturile, poti rosti aceeasi rugaciune de 30 de ori (ah, ce prostie...) si cand un om flamand iti cere mancare, sa-i trantesti dispretuitor usa in nas...
Nu prea merg la biserica, si, daca merg, mereu ma scarbeste cate ceva.
Nu o sa pot intelege niciodata cum pot preotii sa sustina ca o lauza nu trebuie, nu are voie sa intre in biserica pentru ca asa vrea Dumnezeu.
Nu o sa cred niciodata in Dumnezeul misogin care nu lasa femeile sa intre in altar. (Doar barbatii au privilegiul asta.)
Dumnezeu in care eu cred nu este cel care imi cere sa sarut mana preotului, icoanele, etc.
Si, cu toata razvratirea mea fata de Biserica, sunt foarte credincioasa, corecta, miloasa, toleranta...Credinta in Dumnezeu, cititul Bibliei, rugaciunile...nu au nici o legatura, din punctul meu de vedere, cu Biserica.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=78981" target="_blank">Povestea Burticii
Dialoguri strumfesti
Poze strumfesti
columbiana spune:
quote:
Originally posted by J G
Copilul meu va invata despre religie ca fenomen social si istoric si atat. Pentru ca pentru mine exact asta este. Daca ea va alege sa fie "credincioasa" va avea toata libertatea din partea mea, ii voi respecta decizia. Din pacate nu pot opri toate influentele de care are parte... as fi dezamagita, desigur, dar e libera sa creada in ce vrea ea.
Cat despre orele de religie, in mod cert NU va participa la asa ceva. Daca vor deveni obligatorii (desi e anticonstitutional si aberant, totusi ma astept la orice) voi gasi o solutie sa gasesc scoala in care nu face sau ma mut din tara.
vezi unde pleci, dar in Quebec (Canada franceza) sa nu vii .
fiu'meu a fost anul trecut (clasa intii) singurul din clasa care era inscris la morala si nu la religie; si tot anul a bombanit ca numai el nu are caiet cu Isus, si alte....; eu am avut perioade cind am fost mult mai aproape de Biserica decit sunt acum (asta datorita dragilor de preoti romani din Montreal:)), printre care inca nu am gasit unul cum duhovnici din Romania, care-mi lipsesc foarte mult) , dar intr-un fel sau altul, m-a interesat mereu religia (mai ales intr-o perioada de rascruce cind am pendulat intre greco-catolicism si ortodoxie); de ales, am ales singura....
parintii mei nu m-au impins niciodata spre religie, desi ei erau si sunt destul de credinciosi, si asta imi doresc, sa-l las pe fiul meu sa descopere singur....
http://www.floriinro.ro/
In der Kürze liegt die Würze
Ingrid S spune:
quote:
Originally posted by J G
"Si altfel, cum credeti ca se poate realiza visul de a nu o educa religios si de a astepta ca la un anumit moment sa-si aleaga singura religia?"
Ingrid dar e musai sa aleaga o religie? Nu exista viata in afara religiei?
Si te intreb si pe tine, pentru ca Oliv nu-mi raspunde: ce legatura are o educatie in spiritul valorilor morale cu religia? Nu poti educa un copil decat prin intermediul religiei?
Da, Carla e botezata, am facut-o de dragul maica-mii.
JG, eu faceam referire la acei parinti care sustin ca ei nu isi introduc copilul in nici o religie organizata si il lasa ca la maturitate sa si-o aleaga singur. De fapt, un caz mi-e foarte bine cunoscut, cel al prietenei mele, pe care am botezat-o eu la 21 de ani ortodoxa, ea nefiind botezata pana atunci. Ea a vrut la ortodocsi, desi, trebuie sa recunosc, nestiind nimik despre religia respectiva, pt ea a fost doar o formalitate.
Cat despre botez, daca esti ateu convins, nu exista influente parentale sau cutumele societatii. Pt ca e absurd, fetitza cand va fi mare si nu o vei educa religios, va putea sa te intrebe de ce ai botezat-o...Volens-nolens, acum apartine bisericii...
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo