Cum adica respect?
Raspunsuri - Pagina 4
Andrada spune:
quote:,
Originally posted by vilma
Nu stiu daca mi-am pus aceste probleme la fel ca tine, dar nu pot sa nu observ ca in spatele respectului cerut se ascunde de multe ori incapacitatea mea de a mai "conduce" un "conflict" in punctul unde mi-am dorit sa ajung. Adica atunci cand nu mai stiu cum sa conving, am vrut sa am acest "respect" care sa salveze situatia.In situatia mea, trebuie sa recunosc ca nu ma caracterizeaza acea rabdare de fier, prin care sa explic de mai mult de 2 ori un lucru pentru a convinge copilul sa-l faca. Nici macar nu am timp sa fac asta.
Eu zic ca am nevoie de respect (autoritate) ca sa apuc sa mai fac si altceva intr-o zi decat sa ma ocup numai de copii.
Cat despre relatia educator (profesor, invatator, mentor, dascal)- copil, respectul trebuie sa existe in primul rand datorita superioritatii intelectuale a primului. Adica asta ar trebui sa intervina in mod firesc, nu impus. Daca ne gandim si un pic mai departe, nu poti trai ca adult in societate fara sa respecti: legile, autoritatile, oamenii din jurul tau, etc.
Respectul e necesar pentru ca inlocuieste haosul (lipsa de reguli) cu o ordine care ne face viata mai usoara (asta a fost o elucubratie generalizatoare mirobolanta).
Cam asa ceva...:)) scuzati.
Excelent tot mesajul!
pentru ca a nu acorda cuiva respectul neconditionat inseamna de fapt a il invinui ca nu-l merita.
Respectul n-ar trebui sa fie acordat ca premiu pentru relatii interumane ci o norma de baza...
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
patou spune:
pentru ca atunci cind declari ca nu respecti pe nimeni pina nu isi cistiga respectul tau, te situezi deja in pozitia judecatorului care da sau nu da respect si te simti mai important, mai valoros, mai grozav, mai cu rol de decizie, tu selectionezi. Sa respecti oamenii din start cere umilinta, modestie.
imi pare rau daca asta s-a inteles din mesajul meu
iar in ce priveste respectul fata de plante si animale nu pot decat sa
repet ce spuneam mai sus, una e sa vorbesti alta e sa si aplici.
(adica ma imbrac cu haine de blana si manac o friptura iar intre timp
respect animalele - eu vad aici o neconcordanta, asa ca prefer sa
ma abtin sa spun ca respect animalele, chiar daca ma port foarte
frumos cu cainele sau pisica mea)
simali spune:
quote:
pentru ca atunci cind declari ca nu respecti pe nimeni pina nu
isi cistiga respectul tau, te situezi deja in pozitia judecatorului care da sau nu da respect si te simti mai important, mai valoros, mai grozav, mai cu rol de decizie, tu selectionezi.
Sa respecti oamenii din start cere umilinta, modestie
Nu. Atunci cand declari ca nu respecti pe nimeni declari in realitate ca oamenii sunt TOTI oameni, cu tine printre ei. Umanismul, dupa mine, incepe cu lipsa de respect. Pentru ca atunci cand pui dl. Doctor pe pedestalul respectului se numeste ca pe femeia de serviciu ai lasat-o jos.
Iar cine spune chestii gen "la mine toti oamenii sunt pe pedestal - adica respect pe toata lumea- este de fapt ipocrit.
Pentru ca, din ceea ce am vazut eu, numai cei care simt nevoia acuta de ierarhie se cramponeaza de respect.
alice
Andrada spune:
quote:
Originally posted by simali
Umanismul, dupa mine, incepe cu lipsa de respect.
alice
Asta mi-aduce aminte de Murphy cu "Poti sa-ti bati nevasta fara motiv, stie ea de ce!"
A
PS am editat tot formatul pe pagina asta ca sa incapa (nu am editat continutul).
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
ocebine spune:
quote:
Originally posted by simaliquote:
pentru ca atunci cind declari ca nu respecti pe nimeni pina nu
isi cistiga respectul tau, te situezi deja in pozitia judecatorului care da sau nu da respect si te simti mai important, mai valoros, mai grozav, mai cu rol de decizie, tu selectionezi.
Sa respecti oamenii din start cere umilinta, modestie
Nu. Atunci cand declari ca nu respecti pe nimeni declari in realitate ca oamenii sunt TOTI oameni, cu tine printre ei. Umanismul, dupa mine, incepe cu lipsa de respect. Pentru ca atunci cand pui dl. Doctor pe pedestalul respectului se numeste ca pe femeia de serviciu ai lasat-o jos.
Iar cine spune chestii gen "la mine toti oamenii sunt pe pedestal - adica respect pe toata lumea- este de fapt ipocrit.
Pentru ca, din ceea ce am vazut eu, numai cei care simt nevoia acuta de ierarhie se cramponeaza de respect.
alice
Respectul nu este urcatul pe un pedestal. Pedestal=idolizare. Sa nu confundam.
Poti respecta in mod egal si pe doctor si pe femeia de servici.
Si ma irita groaznic de mult comparatia cu femeia de servici. Ca tot vorbim de umanism.
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
simali spune:
quote:
Asta mi-aduce aminte de Murphy cu "Poti sa-ti bati nevasta fara motiv, stie ea de ce!"
quote:
Cele doua sintagme nu au nimic in comun.
Am vrut sa spun ca ca umanismul inseamna a iubi si a intelege oamenii neconditionat.
M-am gandit cand am deschis subiectul ca foarte multi oameni, care obisnuiesc sa foloseasca cuvantul respect in contexte inofensive gen "respect natura", "imi respect sotul", "respect institutia casniciei" vor fi derutati. Dar nu sunt covinsa ca acesta este sensul corect al cuvantului respect.
DEX-ul spune clar - consideratie DEOSEBITA. Deci altceva decat acord cuiva in viata de zi cu zi, ceva mai mult, deosebit, aparte. Acest tip de respect este cerut abuziv de mult prea multi oameni. Cu acest tip de respect am ajuns eu sa am un blocaj. Nu este intentionat sau cu rautate, dar pur si simplu cand aud de "datorezi respect" mi se face rau.
alice
simali spune:
quote:
Si ma irita groaznic de mult comparatia cu femeia de servici. Ca tot vorbim de umanism.
quote:
De ce? Meseria de femeie de servici este tabu?
alice
MissParker spune:
Alice, precizeaza si tu - eventual in fiecare mesaj - ca pe tine te deranjeaza de fapt numai respectul ala solicitat cu pumnul in masa, respectul obtinut prin manipulare si inocularea de sentimente de vinovatie, respectul ala folosit ca arma de intimidare de catre cei care nu se simt valorizati ca indivizi pana nu extorcheaza cumva "respect" de la altii (pe care, nota bene, ei nu ii respecta nici cat negru sub unghie). Eu cred ca la asta te refereai. Sa-mi spui daca gresesc.
Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
simali spune:
Exact la asta ma refeream. Plus repectul cerut oficial, de diferite institutii alte statului sau platite de stat (pe banii tuturor, desigur). Fara sa faca ceva pentru a primi acest respect.
Mi s-a intamplat acum 2-3 ani sa merg la Directia economica din orasul meu sa platesc o amenda de circulatie. Eu sunt tot timpul in mare graba si in ziua aceea avem in mana un corn din care mancasem pe strada. Este adevarat, am intrat pe usa directiei mestecand. M-am dus la ghiseu si scos amenda. Atunci functionara mi-a spus ca REFUZA SA-MI INCASEZA AMENDA PENTRU CA ESTE LIPSA DE RESPECT SA AJUNGI MANCAND LA UN GHISEU.
Si nu mi-a incasat amenda. I-am spus pe un ton ofensat - dar fara sa tip - ca nici eu nu sunt de parere ca este politicos sa ajungi la un ghiseu mancand, dar s-a intamplat... dar ca nu este treaba ei sa-mi faca mie educatie. Treaba ei este sa-mi incaseze amenda. Ea a replicat ceva cu "ar trebui sa ne respectam reciproc". Imediat a aparut in spatele meu un gardian care mi-a spus ca sunt recalcitranta si ca ma roaga sa ies afara. Am ramas tablou. L-am intrebat pe gardian daca considera ca viata functionareai este in pericol, daca am spart geamuri sau am facut huliganisme. A continuat sa-mi spuna ca SUNT RECALCITRANTA CA NU RESPECT INSTITUTIA si ca trebuie sa ies afara.
Imi aduc aminte ca in ziua aceea eram imbracata foarte sport si aratam cam ca o eleva de liceu. M-am dus in audienta la primar si a iesit mare circ. Functionara a replicat ca "nu stia cine sunt". Si astazi cand o vad la Directia economica imi vine sa-i dau cu ceva in cap... Iar ea ma evita. Acum chiar ca ne respectam, reciproc...
alice
IreneCAM spune:
Astfel de perceptii asupra respectului sunt complet eronate. E o tampenie sa pretinzi ca, daca cineva mananca in fata unui ghiseu, e lipsit de respect. Din ciclul:
- copilul, daca indrazneste sa-si spuna opinia, diferita de a parintilor, e lipsit de respect;
- elevul, daca se intampla sa intarzie la ore, este revoltator de lipsit de respect...si multe alte stupizenii similare.
Cand am spus ca pt mine respectul e implicit in relatiile interumane in nici un caz nu ma refeream la astfel de pretentii, care n-au legatura nici cu respectul, nici cu politetea, nici cu bunul simt. Ma refeream la ceva mai profund, care cuprinde in acelasi timp deschidere, amabilitate, lipsa de ipocrizie, sinceritate, dorinta de a ajuta, toleranta, si, daca e cazul, apreciere...nu e ca-n DEX, dar asta e perceptia mea asupra respectului.
De obicei nu il asociez cu abilitatile profesionale ale cuiva, pt ca mi se intampla frecvent sa recunosc meritele profesionale ale unei persoane, dar sa fiu extrem de dezamagita de calitatile sale ca om.
"Daca pamantul pe care il cauti nu exista, Dumnezeu il va crea pentru a-ti rasplati indrazneala" - Isabela de Castilla catre Cristofor Columb