avem un nou patriarh...
Raspunsuri - Pagina 2
Marilena12 spune:
Alinushca trebuia sa explice mai bine ceea ce a vrut sa spuna, si nu ar fi fost inteleasa gresit.
Ne putem ruga pentru cei de alta credinta, insa nu putem impartasi Sfintele Taine ale bisericii cu ei. Am mai scris un mesaj, insa mi-a cazut net-ul si l-am pierdut. Explicam pe intelesul tuturor, luand ca exemplu Sfanta Liturghie. Prima parte este aceea a catehumenilor (cei care aspirau pe vremuri la ortodoxie dar erau inca nebotezati, iudeii si paganii, etc.). In acesta prima parte, preotii si credinciosii fac rugaciuni de cerere a binefacerilor lui Dumnezeu, sau de multumire, etc. Se roaga inclusiv pentru acestia. Insa, la un moment dat, dupa citirea Evangheliei, preotul spune: "Cati sunteti chemati iesiti...". Din acest moment, raman in biserica doar credinciosii, membri deplini ai bisericii, botezati in numele Sfintei Treimi, care se pot impartasi cu Sfanta Euharistie, care urmeaza a fi savarsita dupa epicleza (rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, pentru preschimbarea painii si vinului in Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului).
La Taina Sfintei Euharistii nu participa decat ortodocsii botezati. Este partea cea mai solemna a Sfintei Liturghii, care se termina cu impartasirea credinciosilor spovediti si care au primit binecuvantare, cu Sfintele lui Hristos.
La asta cred ca se referea Alinushca si are dreptate: se pot face rugaciuni comune cu toti, insa noi ne rugam Sfintei Treimi in concordanta cu invatatura de credinta ortodoxa, si nu altfel. Uite, eu am fost invitata la o slujba de Craciun intr-o biserica romano-catolica, si la marturisirea de credinta, eu nu am spus asa cum spun catolicii: Si intru Duhul Sfant care purcede de la Tatal si Fiul, ci asa cum s-a stabilit in sfantul nostru sinod ecumenic (al III lea): Duhul Sfant care din Tatal purcede, cela ce impreuna cu Tatal si Fiul este inchinat si slavit!
Cine stie ceva teologie sau isi cunoaste simplu invatatura de credinta ortodoxa, stie cat este de important sa nu se schimbe nimic in ceea ce a lasat Mantuitorul Hristos prin Apostoli.
Eu nu am nimic cu oamenii de alta religie, am multi prieteni, bunicul meu a fost neoprotestant si ma rog mereu pentru el, insa nu amestecam Tainele si invatatura de credinta. Bun, daca Vin inapoi, fratii nostrii reformati si se ajunge la o cale de mijloc, pentru ca se stie ce motive au invocat si ei cand a avut loc reforma, foarte bine! Daca cei ce au facut schisma la 1054 vin inapoi si spun: da, aveti dreptate, Apostolul Petru nu este deasupra celorlalti Apostoli, deci nici Papa nu tre sa se situeze deasupra cardinalilor sai, decat doar administrativ, sau ca intr-adevar, Preasfanta Fecioara a fost nascuta natural din unire fireasca a Sfintilor sai Parinti Ioachim si Ana, sau ca Duhul Sfant purcede de la Tatal nu si de la Fiul, atunci martor mi-e Domnul, crestini suntem toti, avand un botez, o biserica o singura cale spre mantuire: Hristos.
Sper ca acum este putin mai clar la ce s-a referit Alinushca, si de ce sunt unii credinciosi rezervati la problema ecumonismului.
Se mai poate vedea si parerea Sfintilor Parinti privitor la ecumenism. Doar o cautare pe google.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
Irinel spune:
Marilena, imi plac asa mult mesajele tale, mereu invat cate ceva. Ma scuzati, sunt cam off topic, da chiar ma intrebam de ce zice preotul "cei chemati iesiti...".
Sa ne rugam pentru Sonia si sa o ajutam!
Stefanel are o sansa la o viata normala
Bebe Darius vrea sa traiasca
Irina, Daniel (28 Mai 2004) si ingerasul Maria
denizel spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Alinushca trebuia sa explice mai bine ceea ce a vrut sa spuna, si nu ar fi fost inteleasa gresit.
O, Doamne! Atat de bine s-a exprimat Alinushca!... Chiar prea bine!...
Bine macar ca nu a fost o surpriza. Pe langa altii, a fost chiar draguta .
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Marilena12 spune:
Cei chemati sunt catehumenii, despre care am scris mai sus, ei pot asista la Sfanta Liturghie numai in prima parte, care se si numeste "liturghia catehumenilor", in care se fac rugaciuni la proscomidiar. De la momentul in care dupa Evanghelie, se spune rugaciunea pentru catehumeni, preotul ii invita pe catehumani, sa iasa afara din biserica, deoarece urmeaza partea a doua a Sfintei Liturghii, care se cheama "a credinciosilor", cu Sfanta Euharistie (prefacerea materiei, paine si vin, in Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului Hristos), cu care urmeaza a se impartasi cei care si-au marturisit pacatele si au primit binecuvantare pentru Taina Impartasaniei. Aceasta parte este doar pentru cei botezati, aminteste de Cina cea de Taina, cand Domnul a pregatit si sarbatorit Pastile cu Apostolii Sai. De asta sunt invitati afara din acel moment, cei care au alta religie/confesiune, sau care doresc a fi botezati ortodox, dar inca nu stapanesc bine cunoasterea invataturii de credinta. Impartasirea cu Sfintele Taine se face doar celor despre care duhovnicii dau marturie ca sunt vrednici a se uni cu Hristos pe deplin, de aceea este considerata ca fiind in sine o marturisire deplina a credintei in jertfa lui Hristos pe cruce.
alinushca spune:
Mari,
Multumesc foarte mult pentru completari. Eu nu am vrut sa le fac pentru a nu ma face neinteleasa din nou. Nu toti au talent la a scrie. Sunt perfect de acord cu tot ce ai spus.
Nu ma simt ca ortodoxa superioara absolut nimanui de alta religie. Religia noastra are ca piatra de temelie smerenia pe care noi trebuie sa o infaptuim cat de mult in vietile noastre. Si nici nu cred ca oamenii din alte religii nu sunt perfect egali cu noi in ochii lui Dumnezeu. Ca sa o linistesc pe Nora.
Ceea ce spun este doar ca tainele pe care Biserica noastra le-a pastrat inca din vremea lui Iisus Hristos sunt extrem de pretioase si de importante, si NU pot fi gasite in nici o alta religie. Motiv pentru care este de datoria noastra sa le pastram pe mai departe.
Sa ne rugam pentru intreaga lume ca Dumnezeu sa mantuiasca pe toata lumea si mai ales pe noi mult-pacatosii. Dar sa nu consideram ca e acelasi lucru daca ne rugam la Budda sau la Krishna sau la oricare dintre zeitati, ALATURI de cei de alte religii, pe principiul ca nu conteaza cum ii spune ca tot Dumnezeu este.
Mi se pare ca prefericitul Teoctist a fost deschis catre ecumenism in sensul ca a fost deschis la dialog cu celelalte religii.
Dar IPS Daniel este deschis catre ecumenism in sensul de a "importa" si "omogeniza". De asta ma tem foarte tare.
Ma iertati va rog daca am nemultumit pe cineva. M-am gandit de 2-3 ori de ieri pana azi sa sterg subiectul ca sa nu creez si mai multa confuzie sau sa supar.
In asteptarea lui
Marilena12 spune:
Alina, eu am inteles ce ai vrut sa spui, si iti impartasesc temerile...
Poate ar fi bine sa adaugam ca Dumnezeu are in mod sigur grija de mantuirea tuturor celor care il iubesc, El stie cum sa diferentieze faptele fiecaruia dintre noi, religiile cu cele bune/ mai putin bune ale lor, sigur va iconomisi El si pentru ceilalti posibilitati de mantuire. Asta spun pentru ca mare este Domnul si limitata este cunostinta noastra!
Parintele Arsenie Boca spunea: sunt multe modalitati de a intra in Imparatia lui Dumnezeu, insa o singura cale: IISUS HRISTOS.
Fara El nu exista mantuire pentru nimeni.
Si ai dreptate: este o diferenta remarcabila intre ecumenismul Parintelui nostru Teoctist, si ecumenismul asa cum il vede Preafericirea sa Daniel. Dar toate se infaptuiesc doar cu voia Domnului, El stie cum este mai bine pentru noi, ori ne vom mantui prin prigoana, ori vor iesi numai lucruri bune cata vreme va fi PF Daniel patriarh. Sa ne rugam si sa avem credinta, ca bun este Domnul si foarte milostiv!
denizel spune:
quote:
Originally posted by alinushca
Mari,
Multumesc foarte mult pentru completari. Eu nu am vrut sa le fac pentru a nu ma face neinteleasa din nou. Nu toti au talent la a scrie. Sunt perfect de acord cu tot ce ai spus.
Nu ma simt ca ortodoxa superioara absolut nimanui de alta religie. Religia noastra are ca piatra de temelie smerenia pe care noi trebuie sa o infaptuim cat de mult in vietile noastre. Si nici nu cred ca oamenii din alte religii nu sunt perfect egali cu noi in ochii lui Dumnezeu. Ca sa o linistesc pe Nora.
Ceea ce spun este doar ca tainele pe care Biserica noastra le-a pastrat inca din vremea lui Iisus Hristos sunt extrem de pretioase si de importante, si NU pot fi gasite in nici o alta religie. Motiv pentru care este de datoria noastra sa le pastram pe mai departe.
Sa ne rugam pentru intreaga lume ca Dumnezeu sa mantuiasca pe toata lumea si mai ales pe noi mult-pacatosii. Dar sa nu consideram ca e acelasi lucru daca ne rugam la Budda sau la Krishna sau la oricare dintre zeitati, ALATURI de cei de alte religii, pe principiul ca nu conteaza cum ii spune ca tot Dumnezeu este.
Mi se pare ca prefericitul Teoctist a fost deschis catre ecumenism in sensul ca a fost deschis la dialog cu celelalte religii.
Dar IPS Daniel este deschis catre ecumenism in sensul de a "importa" si "omogeniza". De asta ma tem foarte tare.
Ma iertati va rog daca am nemultumit pe cineva. M-am gandit de 2-3 ori de ieri pana azi sa sterg subiectul ca sa nu creez si mai multa confuzie sau sa supar.
Auzi, Alinushca?
Este incredibil cum, alaturi de Marilena, in numele smereniei, nevinovatiei si al dragostei fata de aproape, pliiiiine de bune intentii, aruncati numai rautati si jigniri la adresa neortodocsilor.
Mie mi se face sila pur si simplu, atunci cand citesc acest tip de discurs .
Ca unele care va declarati credincioase si smerite, iubitoare de oameni (vaaaai, indiferent de religie ) ar trebui sa aveti mai mare grija la afirmatiile pe care le faceti si ar trebui sa nu va mai etalati atata superioritatea, invelita prea vizibil insa, in limbaj de lemn, limbaj lipsit de minima consideratie la adresa celor care nu va impartasesc cc convingerile.
Cat despre "Parintele Teoctist", saracu'...Dupa ce ca trebuia sa se invarta in mormant pentru bisericile alea daramate si pentru vietile alea distruse, mai are o belea pe cap: "Prea Fericirea Sa" Daniel, are numai Manastirea Petru Voda pe listuta de ras cu buldozerul. Of, il credea capabil de mai mult!
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
quote:
Uite ca nu m-a lasat inima sa te las in chinurile temerilor.
Stai tu linistita, alinushca! Nu "Prea Fericirea Sa" Daniel pune in pericol Biserica Ortodoxa.
Daca e ca Biserica Ortodoxa sa intre vreodata in declin, Prea Fericirea Sa o sa fie ultimul vinovat.
Exista ceva mai rau decat ideile prea liberale ale unui conducator religios. Raul asta surpa chiar din interior si poarta un nume foarte simplu: prea marea indreptatire si tot ce deriva din aceasta.
irina.c. spune:
Denizel,tu te-ai ruga la Budha,sau la Allah ca sa nu jigesti sentimentele budistilor,sau musulmanilor? Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
claujro spune:
quote:
Originally posted by alinushca
In asteptarea lui
Nu sunt o persoana religioasa, nu intr-un mod declarat. Afirmatiile de genul acestora de mai sus mi se par extrem de periculoase! Poate nu inteleg subtilitatile cuvantului "ecumenism" dar
stiu ce inseamna "deschidere", "import", "omogenizare" si nu inteleg de ce atata lipsa de toleranta si deschidere. De ce va e frica?!
Eforie-august