avem un nou patriarh...
Raspunsuri - Pagina 14
denizel spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Nu stiu de unde tragi tu concluzii privind motivele pentru care ma epilez eu, mai ales atata timp cat nici macar nu le-am exprimat.
Si as vrea sa mai mentionez un lucru: nu am spus parerile mele in ce priveste viata monahului, viata in manastiri se desfasoara dupa canoanele Sfintilor Parinti, conform cu hotararile Sinoadelor Ecumenice si sub ascultare deplina de Chiriarhul locului si de staret. Prin urmare, nu imi permit sa emit pareri personale nici eu si nici altii indiferent de parerile lor despre subiect.
Pot insa sa vorbesc despre acest mod de viata, deoarece am stat la manastire ceva timp, destul ca sa pot sti cate ceva despre asta.
Pun pariu ca nu te asteptai la asta.
Si ca sa intelegi mai bine de ce nu s-ar epila calugaritele iti dau un link ca sa te informezi:
http://www.nistea.com/boca-trepte.htm
Ei bine, asa traieste calugarul! Eu sau tu, daca am trai in padure, sigur ne-am epila, pt ca nu am trai ca monahii, insa daca am trai viata de calugar, indiferent ca am locui in centrul unei metropole iti spun sigur ca epilatul nu ar exista pe lista "ascultarilor" zilnice, pt ca in fapt, in afara igienei corporale simple, a somnului strict necesar si a alimentatiei cumpatate, alta onoare trupul nu capata!
Daca te nedumereste problema, da si tu o cautare pe google, ca sa vezi cam ce inseamna votul monahal, pravila monahala, tipicul manastiresc, viata monahala in general. Pt. ca altfel...vorbim discutii.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
Da' tu relaxat si fara sa te burzuluiesti la om nu poti discuta?
Io am tras concluziile in urma citirii parerilor tale despre epilat:
- un corp nu trebuie epilat daca nu e nimeni care sa-l priveasca (oare omul caruia ii apartine corpul e nimeni? )
- noi, "femeile din lume", am avea anumite motive (?) pentru care ne epilam .
Asa cum am mai spus, privim in mod diferit epilatul: eu il privesc asa cum privesc si spalatul pe maini, iar tu il consideri ceva special, o "onoare" pentru trup, "onoare" la care nu ar trebui sa se gandeasca oricine, mai ales o persoana care a ales viata monahala.
Probabil ca este vreo teorie care zice ca, cu cat arati mai rau atunci cand te dezbraci si nu faci nimic pentru a imbunatati acest aspect, cu atat esti mai aproape de calea cea buna. Tot ce e posibil!
Eloise, eu una m-am lamurit. Persoana despre care ai auzit ca cere dezlegare pentru epliat nu este o legenda :-).
eloise spune:
quote:
Nu cunosc persoana despre care vorbesti, chiar ma intreb cum a ajuns sa-ti spuna tie acest amanunt, dar nu are importanta. Poate fi vorba despre cineva care traieste o viata aproape monahala si pentru care epilatul nu este un lucru obisnuit (ca doar monahiile nu au nevoie de picioare epilate sub roba), sau poate fi vorba despre o exceptie, in mai multe sensuri. Asta este!
Eu o cunosc doar din vedere. Lucreaza cu o prietena de a mea. Le-a spus colegelor de servici cand a venit vorba depre epilat ca ea nu face asta niciodata fara dezlegare. Eu ma intreb totusi... duhovnicul ei de ce nu i-o fi spus ca astfel de fleacuri bagatelizeaza credinta.
A! Epilatul e pe lista in Indreptarul de spovedanie? Daca nu, n-ar trebui oare sa fie?
I'm reading a book. You know... it's like forums, just a little shorter.
Andra si Vladut (14.10.2006)
puiul meu creste...
~*~My dear old pics~*~
Marilena12 spune:
Eloise este si epilatul pe indreptarul de spovedanie daca se face pentru a atrage barbatii, sau pentru a primi laude de la oameni, pentru a expune picioarele sau alte parti ale trupului in scopuri imorale, etc. Insa nu stiu sa fie un pacat in sine, cel putin nu mai mult decat machiajul sau cochetaria excesiva.
Elena spune:
quote:
Singura datorie privind igiena, pe care o are orice om este sa nu puta sau sa apara murdar, ca sa nu scarbeasca semenii,
Cum 'datorie' cand stii prea bine ca sunt calugari care nu se spala cu anii??!! Steinhardt spunea ca a intalnit calugari care nu se spalau, dar isi dadeau cu parfum sau colonie pentru a acoperi putoarea trupului. Ei considerau tocmai ne-spalarea o 'datorie', o 'nevointa' necesara pentru mantuirea lor.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Marilena12 spune:
[quote]Originally posted by denizel
Denizel, ai citit articolul? Am impresia ca nu. Altfel, ai fi inteles cate ceva despre lipsa necesitatii epilatului la o monahie.
Cat despre felul cum vad eu epilatul...habar nu ai ce spui, crede-ma!
Rastalmacesti si concluzionezi cu atata tupeu indreptand cu ironie orice discutie in directia catalogarii persoanei incat de fiecare data uiti cu desavarsire ca habar nu ai cine si cum este omul cu care discuti si la adresa caruia iti dai cu presupusul.
Pe bune, discutia cu tine este pierdere de vreme.
denizel spune:
quote:
[quote]Originally posted by denizel
Denizel, ai citit articolul? Am impresia ca nu. Altfel, ai fi inteles cate ceva despre lipsa necesitatii epilatului la o monahie.
Cat despre felul cum vad eu epilatul...habar nu ai ce spui, crede-ma!
Rastalmacesti si concluzionezi cu atata tupeu indreptand cu ironie orice discutie in directia catalogarii persoanei incat de fiecare data uiti cu desavarsire ca habar nu ai cine si cum este omul cu care discuti si la adresa caruia iti dai cu presupusul.
Pe bune, discutia cu tine este pierdere de vreme.
Asa! scrieti, scrieti, ca io sunt singura acasa si nu am sooomn!
Deci , Marilena, iti multumesc pentru catalogari!
Din modul in care reactionezi, se vede clar ca nu poti sa porti un dialog cc cu o persoana care are alte pareri decat tine sau care, ce tupeeeeeu!!!! , comenteaza in front .
ca de obicei, spui ceva, apoi negi ceea ce ai spus si tot asa...
Cum eu nu iti pot oferi conditiile* "dialogului" cu care esti familiarizata deja, mai mult decat bucuroasa as fi sa ma ignori :-))
* "Marinela, mult adevar in ceea ce spui!", "Marilena, multa intelepciune in postarile tale", "Marilena, cate adevaruri cunosti tu!" etc.
P.S. Nu, nu am citit articolul pentru ca:
1. nu ma intereseaza
2. ai tot declarat ca esti port-stindardul ortodoxiei, deci imi ajunge ce spui tu, nu vreau lectura suplimentara .
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by Elena
Cum 'datorie' cand stii prea bine ca sunt calugari care nu se spala cu anii??!! Steinhardt spunea ca a intalnit calugari care nu se spalau, dar isi dadeau cu parfum sau colonie pentru a acoperi putoarea trupului. Ei considerau tocmai ne-spalarea o 'datorie', o 'nevointa' necesara pentru mantuirea lor.
_
Pai or fi si de-aia care nu se spala, ce printre ne-calugari nu sunt oameni care put? Insa cei care se dau cu parfum nespalati nu o fac pentru mantuire ! Ci din cauza ca ei nu au nimic comun cu igiena.
Nevointele trupesti implica postul aspru, privegherea, munca, taierea voii personale, saracia, castitatea de buna voie, etc. adica infranarea de la orice placere trupeasca, care ar putea stopa lupta pentru mantuire. Igiena nu o interzice nimeni atata timp cat ea nu devine cochetarie. Mie mi se pare important sa mergi curat la biserica, mi-e imposibil sa suport vreo duhoare in timpul rugaciunilor. Altii care nu sunt pacatosi ca mine, isi vad de slujba si nu judeca pe cel care emana "miresmele". Asta este.
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by ManyHopequote:
Originally posted by eloise
Stiu o persoana care cere dezlegare de la duhovnic pentru/inainte de a se epila.
De fiecare data ?
--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"
A deviat total discutia. De la noul patriarh, s-a ajuns la epilat, la nespalati...etc.
Criss si Alex
Elena spune:
quote:
Pai or fi si de-aia care nu se spala, ce printre ne-calugari nu sunt oameni care put? Insa cei care se dau cu parfum nespalati nu o fac pentru mantuire ! Ci din cauza ca ei nu au nimic comun cu igiena.
Marilena, din nou nu imi vine sa cred ca tocmai tu nu stii ca sunt o multime de calugari care nu se spala, iar asta nu, NU din cauza ca nu au nimic in comun cu igiena, ci pentru ca vor sa urmeze exemplul unora din Parintii Ortodoxiei, considerand, la fel ca acestia, nespalarea o nevointa. Sunt calugari prin manastiri atit la noi cat si cei din manastirile din muntele Athos care nu se spala cu anii!!!! si bineinteles ca nu o fac penttru mantuire, aici sunt de acord cu tine, dar ce sa faca oamenii, daca asa ii invata Sfanta Traditie
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by Elenaquote:
Mariana, din nou nu imi vine sa cred ca tocmai tu nu stii ca sunt o multime de calugari care nu se spala, iar asta nu, NU din cauza ca nu au nimic in comun cu igiena, ci pentru ca vor sa urmeze exemplul unora din Parintii Ortodoxiei, considerand, la fel ca acestia, nespalarea o nevointa. Sunt calugari prin manastiri atit la noi cat si cei din manastirile din muntele Athos care nu se spala cu anii!!!! si bineinteles ca nu o fac penttru mantuire, aici sunt de acord cu tine, dar ce sa faca oamenii, daca asa ii invata Sfanta Traditie
_
Moaaaama ce duhoare poate fi pe langa ei. Mai rau ca la gradina zoologica.
Criss si Alex