PCOS (2)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns psj spune:

in cate luni esti uca? ce analize ai facut pentru diabet gestational? aveai ceva simptome? eu de cand sunt n-am facut decat glicemia.
Korinna, am inteles eu gresit sau tu consideri prima zi de ovulatie dupa ce incepi utrogestan? Eu stiu ca odata ce incepi sa iei utrogestan ovulatia nu mai poate avea loc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

quote:
Originally posted by Korrinna79

Gudinde la mine azi e ziua a 15-a zi in care am inceput tratamentul cu uterogestan. Maine e prima zi de ovulatie(conform testelor facute pe intreaga luna august). E normal sa ma supere ovarele?

Daca intradevar ovulezi, da. Este normal sa simti niste intepaturi, o usoara balonare, o scurgere (glera progesteronica) etc.

psj are mare dreptate!
Atentie sa nu incepi sa iei progesteron inainte de ovulatie ca-ci poti sa-ti iei adio de la aceasta. Progesteronul se ia imediat dupa ce ovulatia a avut loc. De asta este buna monitorizarea ecografica: se vede clar daca foliculul dominant a spart.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by uca78

Salut fetelor cucuietelor.
Stiam de threadul asta, am citit si eu acum citeva luni si de aceea ma si intorc sa va scriu experienta mea pentru ca poate ii este de ajutor cuiva.Si eu am PCOS de cind ma stiu (am avut mereu ciclu neregulat). Nu sunt obeza (na, acum nici trasa print-un inel :-) ) adica la 1,65 mereu ma balansez pe undeva pe la 56-58 kg. Acum sunt insarcinata si il astept pe bebeu. Am, of course, diabet de sarcina desi am luat Metformin in perioada in care incercam sa ramin gravi si apoi primele luni pt fixarea sarcinii + progesteron. Am ramas gravi cu tratament hormonal (gonal-f deci FSH) + monitorizare + dostinex pt scaderea prolactinei. Ca orice PCOS tipic am si hipotiroidism si iar tiroxina dar acum valorile sunt bune. Ca simptome eu am caderea parului (chiar si acum in sarcina ! si si inainte) si un pic acnee (de fapt ten fff dificil si sensibil.
Planuiesc sa intru iar pe tratament hormonal dupa ce se vine bebe.
Pe mine Diane m-au ajutat, am ovarele marite si pline de chisturi daca nu iau, dupa 3 luni de Diane ovarele au aspect normal. Nu am avut nici un efect secundar. Pt par o sa vb cu endocrinologul sa vedem ce antiandrogen o sa mai asocieze pe linga Diane.
Eu citesc si am citit fff mult legat de pcos, in special pe un forum specializat soulcysters ii zice (totul NUMAI despre pcos, nu este legat de copii sau alte cele asa ca sper ca nu se considera reclama - eu vreau doar sa va ajut). Acolo se poate vedea cume tratat PCOS-ul in America in principal, dar scriu fete din toata lumea pe forum.
va pup si va urez mult succes si va urmaresc din umbra poate pot sa ajut vreodata cu vreun sfat si eu din cit ma pricep. Ce mai buna solutie este intradevar sa invatam si sa invatam si iar sa invatam cit putem despre afectiunea asta ca sa indreptam cit de mult se poate.

uca,

Multumim mult pentru informatii si te rog nu ne urmari numai din umbra. Esti o persoana care evident stie multe despre acest sindrom si ar fi tare bine sa postezi si sa ne impartasesti cunostintele tale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns uca78 spune:

Multumesc frumos fetelor pt primirea in "club"

psj, sunt in saptamina 21 si pina acum e totul ok. Tu cit mai ai?
Eu am glicemia ok, dimineata am mereu hipoglicemie - valori de la 56 pina la max 65, niciodata mai mult. Diabetul de sarcina a fost detectat dupa un test de "rezistenta la glucoza" ii zice. Am baut o chestie ff dulce (300 ml de suc in care erau 75 grame glucoza - e o chestie standart pt. testul asta). Apoi mi-a luat singe dupa 1 ora si dupa 2 ore. Dupa 1 ora valoarea maxima trebuie sa fie 160 iar eu am avut 200 !!! iar dupa 2 ore nu mai stiu cit trebuia sa fie dar tot mare am avut-o (parca 140 trebuia sa fie si eu am avut 160). Testul asta l-am facut si anul trecut (de atunci am luat Metformin 500 mg/zi- nici atunci nu mi-a iesit stralucit dar doar putin peste limite nu ca acum).
Uite aici povestit despre testul asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Glucose_tolerance_test
Mie inainte de a bea socoteala aia :-) dupa 1 ora si dupa 2 ore mi-a luat singe din deget cu aparat dinala mic de masurat glicemia.
Cum a vazut rezultatele m-a trimis la diabeteloaga care diabetoloaga mi-a dat un aparat dinasta de masurat glicemia si un carnetel si de atunci dupa cele 3 mese imi iau mereu glicemia, dupa 1 ora si nu trebuie sa depaseasca 120. Pina acum e f bine, respect dieta data de ea - pe care o stim toate fetele cred, eu si inainte mincam sanatos dar in fine asta e dieta.
Nu dulciuri, nu faioase (piine alba, paste), cartofi si orez in cantitati mici. In rest salate, legume, proteine (carne, oua, brinzeturi) cit cuprinde, lapte mai cu masura. F important: totul mincat in cantitati mici si distribuit, la fiecare 2 -3 ore rontait ceva - un mar sau un iaurt ca snack ca zaharul din singe sa ramina cit mai constant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Korrinna79 spune:

gudinde multumesc pentru raspuns.
Ovulatia conform testelor de luna trecuta o am pe zilele 15, 16 a CM.Am luat deja prima pastila de utrogestan.E ok sa opresc acum si sa iau dupa 2 zile tratamentul normal de 2 pastile pe zi? Am deja scurgerea (glera progesteronica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Korrinna79 spune:

Psj doctorul a vazut ca am ovulatia in zilele 15-16 si ea mi-a scris prospectul ca sa iau utrogestan din ziua a 15->24 cate 2 pilule pe zi.

Mergi la inceput

@psj

Vroiam sa iti spun sa faci neaparat testul asta de rezistenta la glucoza. Din pacate multi trateaza problema asta cu usurinta si gresit. Uite eu am glicemia dimineata mereu ok si tot am diabet. Diabetul (in forma incipienta) si rezistenta la glucoza se constata numai cu testul ala, sa ceri sa il faci neaparat! Este f important pt. copil, nu are sens sa ma apuc aci sa te sperii ca poate tu nici nu ai dar zaharul din singe de la tine trece prin placenta la bebe si e rau.
Eu nu am avut nici un simptom. Rezistenta asta la glucoza e parsiva, sta ascunsa si se inrautateste daca nu ai grija sa o ai sub control cu dieta. Daca razbucneste si ajunge diabet e prea tirziu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

mersi uca, am sa vorbesc si eu cu doct mea sa fac un test, cum spuneam eu n-am facut decat glicemie standard de vreo 3 ori pana acum.
si eu tot 21 de sapt am :)
"dieta" asta eu o tin de cativa ani, adica de cand am aflat ca am pcos.
nici de baut nu mai beau decat apa plata, rar la vreo nunta sa mai scap la altceva. mereu se mira bunica mea si ma intreaba (in gluma) daca am intrat in vreo secta.
chiar m-am dezvatat de dulciuri de tot, inainte aveam "pofte", cravings cum zic americanii de paine sau dulciuri ceva de speriat cateodata.
korinna, la un ciclu cu ovulatie in z13 se da utrogestan din ziua 15, e ciudat ca ti-a dat sa iei din ziua cu ovulatiei. nu cred ca e bine sa intrerupi, nu stiu cum e daca iei doar 2 zile, dar daca iei de e 4-5 zile si intrerupi iti vine ciclul.

Mergi la inceput

Korrinna,

Utrogestanul se administreaza 2/zi (o gelula dimineata si una seara) in faza luteala. Dar dupa ovulatie caci altfel o inhiba.
In mod normal se incepe administrarea in z 15 pt ca in mod normal (la un ciclu standard de 28 de zile) ovulatia are loc in z14. dar cand are loc ovulatia tarzie, automat si faza luteala incepe mai tarziu.
De ce dr-ita a prescris din z 15 desi a vazut ca tu ovulezi in z15-16 ma depaseste.
Cresterea FSH si E2 (E2 inseamna estadiol si este cel mai important estrogen) determina la o anumita concentratie descarcarea brusca a unei cantitati mari de LH - asa-numitul "varf de LH (LH peak)". Ovulatia este un eveniment anatomic (se sparge foliculul dominant) determinat de un fenomen hormonal (peak-ul de LH).
Deci, daca tu introduci progesteron cand defapt cresterea estadiolului determina peak-ul de LH, ce crezi ca se intampla? Progesteromul luat inaintea ovulatiei o inhiba! Progesteronul tb luat dupa ovulatie pt ca ajuta la fixarea sarcinii.

Mergi la inceput

@psj
ce misto ca suntem "de-o virsta" cu bebeii :-))
Sa ne traiasca, sa vina sanatosi pe lume!

Cel mai bun lucru pe care il putem face acum pt bebei e sa ne hranim sanatos si corespunzator dietei sa luam vitamine prenatale. Si un pic de sport usor (plimbare) ca si sportul ajuta la metabolismul insulinei.

Va pup !

Mergi la inceput