crestini cu doua sotii?
Raspunsuri - Pagina 3
Ramona J spune:
Conchita esti mortala!
The best thing you can do for your children is to love your wife.
frunzaverde2 spune:
quote:
Originally posted by ladyJ
(...)
Dar crestinii au adancita credinta de noul testament.Daca nu aveau acest nou testament,crestinii erau defapt o latura a religiei mozaice,avand vechiul testament.
(...)
Imi permit sa intervin pentru o lamurire.
Nu, crestinii nu au "adincita credinta de noul testament" ! Crestinismul insusi este Noul Testament ! Unul fara celalalt nu exista. E o evidenta, o axioma daca vrei ! E ceva care vine de la sine !
Crestinii nu puteau fi "de fapt o latura a religiei mozaice avind Vechiul Testament" !
Crestinii sint evreii convertiti (pentru ei a venit Hristos) dar si "neamurile" (cum le / ne numeste Hristos). Nu exista crestini si crestinism decit prin Noul Testament. Crestinismul incepe cu Hristos care spune : "porunca noua va dau voua, iubiti-va unii pe altii asa cum v-am iubit eu pe voi" ! Si de la El incoace, cine vrea sa Il urmeze (si il mai si urmeaza :-p) este crestin iar cartea sa de invatatura este Noul Testament (cartea noii porunci)! Spre deosebire de Vechiul Testament, de la Moise, care reprezenta si reprezinta Legea evreilor (legea cea veche).
Nu stiu daca e clar ceea ce incerc sa explic dar e un non sens sa vorbesti de crestin ca ramura colaterala a religiei mozaice sau sa evoici Vechiul Testament drept posibila carte de invatatura a crestinului !
Va doresc un bun inceput cu ocazia noului an bisericesc !
denizel spune:
quote:
Originally posted by mihiasiro
Nu stiu daca e clar ceea ce incerc sa explic dar e un non sens sa vorbesti de crestin ca ramura colaterala a religiei mozaice sau sa evoici Vechiul Testament drept posibila carte de invatatura a crestinului !
------------------------
Fericiti cei curati cu inima ...
Vrei sa spui, Mihiasiro, ca unui crestin nu ii este de nici un folos Vechiul Testament? Chiar nu gasim nimic bun de invatat din Vechiul Testament?
E chiar atat de neinteresanta pentru noi o istorie de aproape 4000 de ani, istorie care Il are pe Dumnezeu in prim plan?
Cat despre "Legea evreilor", ce sa mai zic? Numai evreilor nu le este permis sa ucida, sa minta, sa insele, sa nu-si respecte parintii?
(scuze celor care citesc pentru a mia oara cele doo randuri de mai sus )
quote:
Crestinismul incepe cu Hristos care spune : "porunca noua va dau voua, iubiti-va unii pe altii asa cum v-am iubit eu pe voi"
Adica, pana la Hristos, erau placuti Domnului cei care nu se iubeau unii pe altii?
Din randurile tale, eu inteleg ca vrei sa construiesti un hotar foarte vizibil intre Dumnezeu-Tatal si Dumnezeu-Fiul. Ce a invatat Fiul pe oameni, e ceva nou, ceva ce Tatal omisese pana atunci?
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by mihiasiroquote:
(...)
Dar crestinii au adancita credinta de noul testament.Daca nu aveau acest nou testament,crestinii erau defapt o latura a religiei mozaice,avand vechiul testament.
(...)
Imi permit sa intervin pentru o lamurire.
Nu, crestinii nu au "adincita credinta de noul testament" ! Crestinismul insusi este Noul Testament ! Unul fara celalalt nu exista. E o evidenta, o axioma daca vrei ! E ceva care vine de la sine !
Crestinii nu puteau fi "de fapt o latura a religiei mozaice avind Vechiul Testament" !
Crestinii sint evreii convertiti (pentru ei a venit Hristos) dar si "neamurile" (cum le / ne numeste Hristos). Nu exista crestini si crestinism decit prin Noul Testament. Crestinismul incepe cu Hristos care spune : "porunca noua va dau voua, iubiti-va unii pe altii asa cum v-am iubit eu pe voi" ! Si de la El incoace, cine vrea sa Il urmeze (si il mai si urmeaza :-p) este crestin iar cartea sa de invatatura este Noul Testament (cartea noii porunci)! Spre deosebire de Vechiul Testament, de la Moise, care reprezenta si reprezinta Legea evreilor (legea cea veche).
Va doresc un bun inceput cu ocazia noului an bisericesc !
------------------------
Fericiti cei curati cu inima ...
Mihiasiro,ma bucur ca ai intervenit.
Insa ma vad nevoita sa te contrazic,cu tot respectul,bineanteles.
O sa ma folosesc putin de postarea lui Denizel,daca-mi da voie
Crestinismul nu inseamna doar noul testament.Daca ar fi asa,ar exista doar noul testament in Biblia crestina.
Vechiul testament conteaza in aceasi masura ca noul testament pentru crestini.Daca crestinii nu ar recunoaste vechiul testament,atunci sfanta Maria nu ar exista,Dumnezeu unicul nu ar fi dat cele 10 porunci,Moise nu ar exista pentru crestini,Avram la fel.Nici Iisus nu ar exista fara vechiul testament.
In concluzie,vechiul testament nu reprezinta DOAR legea evreilor ci si a crestinilor.Plus noul testament,evident.
Crezi sau nu,crestinismul are originile in vechiul testament si nu in noul testament.Crestinismul,ca dorgma,ca si crez,a existat cu mult inaintea aparitiei noului testament..
E vorba despre asa numitii esenieni.Manuscrisele descoperite la Marea Moarta arata ca existau printre evrei o ´´latura´´ a credintei mozaice care propovaduia venirea lui Mesia,salvarea si mantuirea pacatosilor.Acestia erau esenienii.Aveau manuscrise intitulate ´´noul legamant´´ care citit azi,poate fi usor confundat cu noul testament.Aveau ´´manualul disciplinei´´ in care se descrie un ritual aproape identic cu impartasania crestina.Ritualul sederii la masa era la fel cu cel din Cina cea de Taina.Si...membrii comunitatii erau initiati prin botez.Ei il numeau pe Mesia ´´cel care invata calea cea dreapta´´,
Tot ce credeau si faceau esenienii,fac si cred si crestinii de azi.(botez,biserica,iubirea aproapelui,bunatate,a doua venire,judecata de apoi,etc)
Iata de ce,crestinismul de azi a fost precedat si dovedit de asa numitul´´crestinismul timpuriu´´,adica esenienii.
Sa stii ca fara noul testament de azi,crestinii ar fi ramas doar o latura a religiei mozaice.Defapt,jumatate din credinta o impartim cu mozaicii: vechiul testament(facerea lumii,Avram,Isac,Iacob,Moise,cele 10 porunci,etc)
Daca tu dai la o parte vechiul testament,iti ramane o scriere(noul testament) fara inceput,de neinteles.Explica tu despre ce Dumnezeu vorbea IIsus,fiul carul dumnezeu a fost de exemplu,fara sa iei in considerare vechiul testament.
N-ai cum explica.Cele doua testamente sunt ´´legate´´,e o continuitate.
Crestinism inseamna Biblia compusa din Vechiul si Noul Testament.
Si IIsus nu a venit doar pentru evrei.El a venit pentru TOTI,pentru oricine dorea sa-l urmeze.Ca evreii au fost primii crestini,este adevarat.Deoarece Iisus insusi era evreu.Deoarece aici,printre evrei erau puse bazele crestinismului.
LadyJ
O palma data la timp face mai mult decat o mangaiere.
Marilena12 spune:
Eu stiu trei biserici crestine: ortodoxa, catolica si protestanta. Si mai stiu ca nici una dintre ele nu accepta poligamia.
Sunt in Africa, de exemplu, in Republica Congo, culte nerecunoscute care isi spun crestini. Insa si despre ei stiu ca sunt monogami, chiar daca au obiceiul de a-si permite amante pe langa sotii.
Poate or mai fi fiind asemenea culte asa-zise crestine pe acolo, aparute ca reactie la impunerea fortata a unei anumite religii (in triburile vechi africane, religia era una animista, de personificare a unor fenomene naturale, imbinata cu ceva idolatrie).
Ca sa continui exemplul meu, Congo-Brazzaville a fost colonie franceza, si li s-a impus de la inceput religia romano-catolica, pe cand Congo - Kinshasa a fost colonie belgiana.
In general, acolo se gasesc cam toate cultele, plus multe altele noi, care s-au nascut din nevoia de independenta religioasa si de gandire a oamenilor.
Mi-e greu sa cred ca un crestin care nu este crestin doar intr-un registru vechi, si-ar lua mai multe sotii, chiar si intr-o tara unde se practica si accepta poligamia. Si in tarile predominant musulmane, si sunt multe in Africa, crestinii adevarati, de orice fel ar fi ei, sunt monogami, restul...nu sunt crestini.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
ladyJ spune:
Marilena,merci pentru raspuns.Am inteles cum sta treaba in Africa dpdv religios.
Imi si imaginam un crestin ducandu-se la biserica cu nevestele dupa elCum ai spus,pot fi probabil o minoritate ´´crestina´´ nerecunoscuta de catolici,protestanti,ortodocsi.O noua religie pana la urma.Parca nu existau deja destule.
ladyJ
frunzaverde2 spune:
denizel si ladyJ
Etimologic vorbind, crestinii se numesc crestini doar de la Hristos incoace, de la numele lui de altfel, Christos, Christian etc (si alte derivate).
da, Iisus a venit pentru poporul ales, adica poporul evreu, dar cum ei nu l-au vrut, atunci a dat (si) neamurilor mostenirea vietii vesnice.
Asa cum percep eu chemarea lui Hristos, imi zic ca daca toti evreii l-ar fi urmat (multi dintre ei cunosteau profetiile si il asteptau de altfel pe Messia, pe Mintuitorul lor),
nu ar mai fi ramas nici evrei, nici religie mozaica, ei toti devenind crestini, botezati intru Hristos.
De aceea mi se pare si azi un act firesc (adica natural, in firea lucrurilor) un evreu care se converteste la crestinism.
In definitiv la asta am fost chemati.
Iisus era evreu, dar numai dupa trup, altminteri Iisus e Dumnezeu intrupat
esenienii erau o latura a religiei mozaice, deci nu crestini dupa Hristos.
Dar rindurile de mai jos exprima mai clar ceea ce incercam sa precizez in mesajul meu initial :
"In Vechiul Testament, Dumnezeu i Se dezvaluie lui Moise numai ca legiuitor si aspru judecator; Hristos desavârseste revelatia si ne descopera; Sfânta Treime fauritoare, mântuitoare si mângâietoare, adica pe Dumnezeul îndurarii.
Sa nu pierdem nici o clipa; din vedere ca nu mai suntem sub neînduplecata Lege, ca suntem sub har, adica sub mila si bunavointa"
(citat din Nicolae Steinhardt)
dar ma opresc aici, nu acesta era obiectul dezbaterii la acest subiect
nb : am editat mesajul ca sa suprim diacriticele rom^nesti din citat
fdoina spune:
quote:
Nici Iisus nu ar exista fara vechiul testament.
crestinii considera ca e tocmai invers
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by fdoinaquote:
Nici Iisus nu ar exista fara vechiul testament.
crestinii considera ca e tocmai invers
doina,daca tot vorbesti in numele crestinilor,poti fi mai precisa?
ladyJ
fdoina spune:
fara Iisus nu ar fi existat Vechiul Testament...e simplu, nu? pentru crestini, Iisus e Dumnezeu, nu are inceput, El este Inceputul
Uite ce frumos spune Sf Evanghelist Ioan:
La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul