Retete pentru vase Zepter
Raspunsuri - Pagina 2
emiliss spune:
Buna fetelor,
Daca ati cumparat vase Zepter ar trebui sa va luati dupa termostat,pt ca tocmai in asta consta diferenta intre aceste vase si restul.Iar daca nu va iasa mancarea inseamna ca nu stiti cum sa la folositi!
Am o colega care are aceste vase de 10 ani,dar nu stia cum sa gateasca in ele(le folosea ca niste vase obisnuite).I-am facut o invitatie la o prezentare si i s-a explicat exact cum trebuie sa gateasca fiecare aliment(alimentele care o interesau pe ea)!
Va fac si voua o invitatie la o astfel de prezentare si puteti sa intrebati toate nelamuririle pe care le aveti legate de aceste vase.Dati-mi un mesaj aici sau pe privat!
V-am pupat!
lilina spune:
da, emiliss are dreptate
ati dat atatia bani pe ele, e si pacat sa nu le folositi asa cum trebuie
este usor de urmarit termocontrolul capacului, cand ajunge spre zona rosie (zona temperaturilor inalte, peste 100 grade) mai precis la punctuletele dinaintea zonei rosii, ar trebui oprit focul, asta nu inseamna ca mancarea e gata, daca e vita sau fasole, sigur nu se fierbe atat de repede, ideea e sa luati putin vasul de pe foc, sa se racoreasca (acul termocontrolului revine spre zona galbena/verde) apoi il puneti iar pe foc, in acest mod evitati fierberea la temperaturi inalte, care distruge proprietatile/calitatile alimentelor. aste e ideea cu termocontrolul
in rest, vasele zepter sunt usor de folosit, este deajuns daca iti arata/explica cineva cum trebuie sa le folosesti CORECT, repet, este pacat sa dai atatia bani pe ele si sa nu te folosesti de calitatile lor !!!!
in alta ordine de idei, este recomandat ca ULEIUL si CONDIMENTELE (sarea, in special) sa se foloseasca atunci cand mancare e gata, in acest fel evitam folosirea prajelilor, a uleiului incins care este extrem de nociv si excesul de sare (sarea se pune in cantitati mici DOAR pt.gust, dar gatind in aceste vase, veti sesiza ca veti pune mult mai putina sare, pt.ca se mentin proprietatile si calitatile alimentelor, gustul este mult mai accentuat, nu se pierde !!!!)
daca vreti mai postez si eu retete testate de mine ceva simplu !!!!
Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006)
poze cum s-a nascut, site-ul
clyo spune:
Lilina, daca as urma modalitatea descrisa de tine, atunci o amarata de friptura de vita in suc propriu mi-ar luat 3 ore.
am incercat sa fac si asa dar carnea / legumele nu erau gatite.
lilina spune:
ziceam ceva de retete mai devreme, e mult spus retete pt.ca nu sunt o mare gospodina, gatesc dar nu ma innebunesc
m-am referit mai mult la "retete" despre principiile de gatit cu vasele zepter
va dau un prim exemplu: FRIPTURA LA GRATAR
1.se incinge vasul (puteti testa daca vasul e gata stropind cateva picaturi de apa in vas, acestea se vor rostogolii si evapora instantaneu, atunci in seamna ca vasul e gata)
ATENTIE, cand gatit in vasul zepter folositi ochiul cel mai MIC al aragazului, niciodata ochiul mare, si neaparat la economic, pt.ca riscati sa ardeti manarele si nici nu este nevoie sa folositi un ochi mare !!!
2. puneti bucatile de friptura, bine scurse (eventual le puneti pe un servet, sa absoarba apa de pe ele) si presati foarte bine cu paleta (de lemn/teflon, NU folisiti METAL, pt.ca riscati sa le zgariati), carnea trebuie sa se lipeasca de fundul vasului (o sa ziceti ca acolo va ramane forever, ba NU, se va dezlipi singurica atunci cand va fi gata, eventual o puteti ajuta voi un pic)
puteti pune condimente (rozmarin, cimbru, busuioc, oregano, etc) pe carne inainte de a o gati, mai putin sarea, care se pune la sfarsit
eu am ghivece cu condimente - dau o savoare aparte gratarului !!!! chiar va recomand sa va luati si voi
3. cand se vede pe margine ca e rumenita si incepe sa se dezlipeasca, intoarceti carne pe partea cealalta, si presati-o bine, sa se lipeasca si pe partea cealalta
cand va fi gata, se va vedea rumenita, eventual puteti incerca cu o furculita sa vedeti daca e facuta, dar fara sa ajungeti cu furculita pe partea cealalta ca sa nu zgariati vasul
de asemenea, puteti sa puneti si capacul (de ex.la carnea de vita, care se face mai greu) pt.ca sa se patrunda bine, apoi luati capacul si lasati sa se friga carnea pana se duce zeama din vas, ca sa se rumeneasca friptura.
si tot la carnea de vita - trebuie sa fie taiata subtire si batuta bine inainte, garantat iese suuuper delicioasa
ca GARNITURA folosesc:
ciuperci proaspete, rumenite in vas, fara ulei !!! se fac super repede
le las sa se raceasca si le tai felii, le pun peste salata, rad branza, pun si rosii, ulei masline si lamaie
asta e o reteta de friptura cu salata special pt.gagicile care tin la silueta
SUCCES
Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006)
poze cum s-a nascut, site-ul
lilina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui clyo Lilina, daca as urma modalitatea descrisa de tine, atunci o amarata de friptura de vita in suc propriu mi-ar luat 3 ore. am incercat sa fac si asa dar carnea / legumele nu erau gatite. |
TREBUIE sa te contrazic, amarata de friptura de care mentioneti(a carei reteta am detaliat-o mai sus) o faci in aproape 20 de minute
am zis friptura, NU bucata mare/groasa de carne de vita pe care vrei s-o fierbi pt.nu-stiu-ce mancare
repet, daca vrei sa vezi exact cum se face, mergi la o prezentare, nu te costa nimic
Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006)
poze cum s-a nascut, site-ul
lilina spune:
la ciorba, fierb bucata de carne de vita cam 20 de minute (depinde cat de mare e). pun apa in vas pana la jumatate
e scot si o tai bucatele mici (atunci o vad cat e de fiarta !!! o mai pun la fiert daca este rosie in interior)
o pun la loc in vas sa fiarba si tai legumele (morcov, ceapa, dovlecel, ardei, telina, alte radacinoase, eventual si un cartof mic) le pun sa fiarba alaturi de carne, si dupa alte 15-20 minute (scot si incerc o bucata de carne si de morcov sa ma asigur ca au fiert) adaug suc de rosii, fierb inca 10 minute, pun borsul (fiert separat) si fidea (daca nu am pus cartofi) si dupa 5-10 minute ciorbita e gata
adaug la sfarsit, dupa ce opresc focul, ulei si sare, toc marunt patrunjel si leustean
si servesc cu smantana, iese foarte delicioasa
asta e reteta mea de ciorbita de vita (in maaaxim o ora, eu am pus cu aproximatie cate minute se scurg la fiecare etapa, poate dura si mai putin, dar daca eshti atenta la termocontrol si il folosesti asa cum trebuie, adica daca e necesar, sa dai vasul de pe foc, daca ajunge acul termocontrolului in zona rosie, atunci logic ca dureaza un pic mai mult) - insa asa gatesti SANATOS
Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006)
poze cum s-a nascut, site-ul
clyo spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui lilina
TREBUIE sa te contrazic, amarata de friptura de care mentioneti(a carei reteta am detaliat-o mai sus) o faci in aproape 20 de minute am zis friptura, NU bucata mare/groasa de carne de vita pe care vrei s-o fierbi pt.nu-stiu-ce mancare repet, daca vrei sa vezi exact cum se face, mergi la o prezentare, nu te costa nimic Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006) poze cum s-a nascut, site-ul |
iti dai seama c-am fost la o prezentare, altfel cum puteau sa ma pacaleasca sa dau o caruta de bani pe 2 oale?
incerc diseara din nou si revin cu un raspuns.
fii sigura ca nu pun juma de vitel in cratita....
lilina spune:
ce haioasa eshti
e mai greu la inceput, ca la orice inceput, pana te prinzi ce si cum, apoi e floare la ureche
succes
Lilina & Vlad-Alexandru (23 septembrie 2006)
poze cum s-a nascut, site-ul
danita spune:
clyo, thx de retete ! eu gatesc orice in vasele zepter. te rog detaliaza putin cum faci ciupercile ca mi-ai facut pofta :)
am incercat chiar si un pandispan ..direct pe foc , a iesit super ok !!! seccretul este sa stergi din cand in cand capacul de apa .
va pupic
D