"Baiatul mamei". Cum il crestem?
Raspunsuri - Pagina 4
niccostea spune:
quote:
Originally posted by wonderful
?
Cu barbatii trebuie sa te porti ca si cu cei mici,adica sa aiba o motivatie in sarcina pe care le-o dai si un stimulent(bravo,ce destept esti,vai,eu nu m-as fi gandit la asta,ce priceput esti,etc).De cele mai multe ori tzine si atunci fraiera sa fii sa n-o aplici mereu.
Pune-ti,draga mea,la bataie tot arsenalul de care dispui-tact,diplomatie,rabdare,metode de constrangere,si mai ales,rezista tentatiei de a face lucrurile in locul lui.Fa-o acum, cat sunteti la inceput,ca sa n-ajungi o sclava,ca nu asta ar trebui sa presupuna o casatorie.
E, uite, tocmai aici e problema. Ca si eu mi-s d'aia care gaseste mizerie dupa oricine altcineva ar face curatenie Iar daca uneori mai face si el cate ceva in casa, ne-fiind obisnuit sa faca, fie face prost, fie lasa totul vraiste in urma lui. Si uite asa imi trece mie tot cheful de lauda, tot strangand si dregand lucrurile in urma lui...
Am incercat la inceput, dupa ce ne-am mutat, sa impartim treburile: eu - spalat, calcat, curatenie; el - cumparaturi, mancare, spalat vasele. Cateva saptamani a mers. Dup-aia... tot de unde am plecat ne-am intors. Din tot planul nostru de atunci a ramas "obiceiul" ca el sa spele vasele aproape tot timpul iar eu... restul Din cand in cand, mai ales dupa vreo cearta mai apriga, vine acasa cu ceva cumparaturi (ciocolata si inghetata - cand eu sunt la cura! sau tot felul de delicatese scumpe cand mai avem cateva sute de mii de cheltuit o sapt, pana la salariu ) si - eventual - ma asteapta cu masa calda. Doar ca momentele alea sunt atat de rareeeee.....
Si - pana la urma - nu neaparat faptul ca nu face prea mare lucru in casa ma deranjeaza. Ci capul ala al lui care - orice as face - nu vrea de nici o culoare ca coboare din nori!!! Uneori ma uit la el si-mi dau seama ca - DA, chiar suntem ca doua popoare diferite! Doar ca la noi diferentele sunt cam ca alea intre nemti, rigurosi, planificati, etc si indieni - mistici, visatori... (nu va luati de mine, am dat niste exemple la intamplare)
Cum sa-l invat pe "cap-in-nori" ca fiecare lucru din casa isi are locul lui special si ca faptul ca el gaseste fiecare lucru la locul lui, indiferent unde il lasa el prin casa dupa ce il foloseste, nu e nici o minune si nici vreo atractie magnetica necunoscuta...
Cum sa-l fac sa inteleaga ca nu toate camasile din casa pot fi purtate in orice moment si ca - daca ia o camasa de pe sarma si nu de pe umeras - inseamna ca trebuie s-o si calce, nu s-o puna pur si simplu pe el si sa plece asa la servici?
Pana acum lipsa activitatii mele nu a rezolvat problema. Tind sa cred ca nu-l deranjeaza nici dezordinea, nici frigiderul gol-pusca, nici lipsa hainelor curate sau calcate si nici chiuveta plina de vase murdare. Cred ca - plecat intr-o delegatie mai lunga - ar fi in stare sa manance doar la restaurant sau deloc si sa-si arunce hainele murdare si sa cumpere altele noi in loc (dupa ultimul turneu s-a intors acasa fara rucsacul Lamonza si incarcatorul de telefon din el pentru ca "oricum era jerpelit si nu mi-ai zis ca mi-ai pus incarcatorul in rucsac")...
Am senzatia ca trebuie sa-l invat pur si simplu ce importanta are fiecare lucru si de ce trebuie sa faca aia si ailalta. Practic, asa cum ziceti voi: sa-l cresc ca pe propriul meu copil, cu laude si recompense pentru fiecare lucru bun facut. Ca nu ma simt in stare si ca as vrea eu insami sa mai cresc, inainte sa-i cresc pe altii, asta e cu totul alta poveste...
Optimistul e mai aproape de Adevar.
wonderful spune:
Draga Niccostea,prelucrezi materialul genetic asa cum este el, ca mai mult nu poti face.Eu te inteleg dar trebuie si tu sa-l intelegi pe el.A-l face riguros cum esti tu e ca si cum i-ai cere sa-si skimbe culoarea okilor.Fii cu tact si cere-i ce poate da/face,fara sa te vada mereu nemultumita de el ca intr-o zi o sa i se acreasca.Ce te-a atras la el?Poate tocmai diferenta de temperament,de structura.Tu ai putea fi ca el,daca ti-ar impune-o?