Mama divortata, cum pleaca cu copilul?
Buna!
Am o intrebare pentru cei care au cunostinta despre legile privind plecarea din tara a unei mame divortate, careia i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare.
O prietena de-a mea, a cunoscut acum ceva vreme un tip, roman stabilit in strainatate. Ea divortata, asa cum am spus cu un copil. Tatal viziteaza copilul regulat, il duce la el acasa peste we. Dar e absolut impotriva plecarii copilului din tara. Prietena mea stie ca poate scoate copilul fara acceptul lui, are nevoie doar de hotararea de divort la granita, a mai fost plecata cu copilul la prietenul ei. Dar acum s-a hotarat sa se mute amandoi (ea cu baiatul) la prietenul ei. Ii e frica sa-i spuna fostului sot, stiind cat e el de impotriva acestui lucru si ii e frica sa nu o dea in judecata si sa nu poata scoate copilul din tara. Vrea sa plece pur si simplu, de frica sa nu o impiedice el, si sa-l anunte de acolo ca nu se mai intoarce. In aceste conditii, el mai poate sa faca ceva? Adica poate sa o dea in judecata cum ca a incalcat ceva lege? Nu au hotarare judecatoreasca pentru vizitarea minorului, e stabilit de comun acord, mai mult cand si cum poate el sa ia copilul.
Raspunsuri
marius spune:
Poate sa plece, nu are nevoie de nici un acord. Practic tatal copilului este si ramane strict tatal biologic. Desigur el poate deschide proces prin care sa schimbe acest statut e dreptul lui si cel putin teoretic poate sa castige nimic nu il poate impiedica la urma urmei e chiar parintele acelui copil in egala masura cu mama acestuia. Dar in prezent in contextul prezentat poate sa plece absolut legal si fara nici o restrictie oriunde cu copilul.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
andacos spune:
Daca doreste sa se stabileasca definitiv in strainatate,are nevoie de acordul tatalui!
Cel putzin asa se procedeaza in cazul in care doreste sa se stabileasca in Germania!Eu am avut nevoie de acordul scris al tatalui biologic,ca este de acord cu stabilirea definitiva in strainatate!De asemeni din partea actualului sotz,ambasada solicita o declaratzie pe propria raspundere,cum ca-si asuma responsabilitatea pentru copil!(declaratzie data infatza notarului)
Fara aceste acte ,ambasada nu-i acorda viza de sedere!
Precizeze ca aceste conditzii mi-au fost puse acum 3 ani,deci inainte de a intra Romania in Eu!Poate acum s-a mai schimbat ceva,de aceea cel mai bine este sa sune,la ambasada tzarii unde doreste sa se stabileasca!
Dana
valicam spune:
Multumesc Marius, multumesc Dana.
Prietena mea vrea sa plece in Olanda, prietenul ei ii poate oferi de lucru, undeva la o firma unde se poate descurca in engleza pana invata olandeza. In aceste conditii ea poate primi drept de rezidenta, daca are contract de munca. Nu se mai cere viza de munca de cand suntem in UE, asa ca prietena mea nu va trebui sa mearga la ambasada, totul se rezolva pe plan local, in Olanda. Intrebarea era legata de copil, insa am inteles de la ea ca acolo in Olanda, daca are hotararea de divort cu incredintarea copilului, nu ar trebui sa aibe probleme, va primi si el drept de sedere si il va putea inscrie la soala.
Ma interesa daca tatal poate sa-i faca ceva probleme dupa plecarea ei in strainatate. Da, Marius, asa se gandeste si prietena mea, ca poate sa ceara custodia copilului sau dreptul de vizitare.
In privinta dreptului de vizitare, stii cumva ce se intampla daca mama nu poate veni la proces? Se judeca in lipsa si sa da programul cerut de tata? Iar daca mama nu poate respecta programul, atunci poate face recurs...in fine, nu ma prea pricep la mersul lucrurilor prin tribunale, de aceea nu pot sa-i dau sfaturi prietenei mele si am apelat la voi.
Poate ar fi bine sa ia legatura cu un avocat, sa o reprezinte el in caz de nevoie, daca ea nu se va putea prezenta la un eventaul proces?
Mersi mult!
gusta spune:
Nu stiu unde s-a interesat prietena ta.Dar aici in Olanda trebuie sa aiba o foaie de la tata biologic ca este deacord ca copilul sa aibe act de rezident.
Marilena si Mara Augusta
valicam spune:
Uuuups, pai asa i-a spus el, nu stiu unde s-a interesat...nu stiu daca el stie oficial asta...
gusta, esti sigura, ai putea sa-mi indici eventual un site oficial, acum n-as vrea sa incurc lucrurile prietenei mele, nu pot sa-i spun doar ca asa stie cineva...te rog mult! Mersi.
gusta spune:
Situl este www.ind.nl >Nu stiu cata olandeza stii dar au si ceva in engleza si atunci sigur va afla mai multe.Regulile in olanda nu sunt asa de simple.Dar daca a fost aici si a mers la primarie ar fi stiu ce acte ii trebuie si obligatoriu toate actele sa aiba apostila si nu mai vechi de 6 luni.Acum nu am timp sa caut pagina dar incerc dupa ce culc copilul sa iti dau exact unde sa citesti pe situl ala.
Marilena si Mara Augusta
aelita spune:
Cunosc persoana care a plecat in Europa acum multi ani,cu copil,fara acordul tatalui.Tatal a deschis procese in Romania, fara succes.Nu si-a vazut copilul 6 ani,pana cand mama a vrut sa i-l aduca in Romania in vizita.Altfel,nu a avut nici o sansa.Inc ontinuare isi vede copilul o data pe an,dar asta pt ca mama il aduce in Romania,altfel nu are sanse.
Rezidenta a tinut de actele mamei,care avand rezidenta,a obtinut-o si copilul .A prezentat hotararea judecatoreasca prin care ea avea custodia copilului.Avand custodia,a putut-o inscrie la gradinita,apoi la scoala,etc.
www.helpsonia.com/" target="_blank">Povestea Soniei
Rugati-va pt Sonia
S.
valicam spune:
gusta, mersi. Daca ai timp, mi-ar fi de folos sa-mi faci trimitere exact la pagina. Ea nu s-a interesat direct, l-a lasat pe orietenul ei sa o faca, am sa o intreb maine unde a fost el sa se intereseze...
Poate e vorba doar de parintii care au custodie comuna, la prietena mea nu e cazul, mama are copilul incredintat spre crestere si educare.
aelita, in ce tara a mers prietena ta? Nu stiu daca are importanta, probabil legile difera de la tara la tara...dar de curiozitate.
gusta spune:
Uite incearca sa citesti aici.E in engleza.Poti pune intrebarea si la fetele din Olanda si ai sa vezi poate iti da cineva mai multe date.Ce stiu eu e ca chiar daca ea are toate drepturile asupra copilului trebuie si de la tata o declaratie ca este deacord ca copilul sa locuiasca aici.
www.ind.nl/EN/verblijfwijzer/verblijfwijzer_mijnsituatie.asp?proc=komen&procedure=Single%20parent%20with%20a%20child&land=Romania&duur=1&intro=mijnsituatie&lang=en" target="_blank">Asta e pagina si in stanga mai sunt mai multe lucruri si atunci o sa ai o idee cam ce ii cere si ei statul si ce trebuie sa faca pentru copil.Si vezi ca pe situl ambasadei romaniei in olanda mai gasesti si alte informatii.
Sper sa iti fi fost de folos.
Marilena si Mara Augusta
catrinutza spune:
Valicam...prietena ta are nevoie de acordul tatalui...atata timp cat nu e decazut din drepturile parintesti, are aceleasi drepturi ca si mama...hotararea de divort stabileste doar domiciliul copilului si tutorele copilului (adica cine poate semna acte in numele copilului)...faptul ca a reusit sa il scoata din tara fara acordul tatalui pana acum a fost pe riscul ei si probabibil a dat peste un vames care n-a stiut fff bine legea in privinta asta ...asta daca nu e ceva scris in mod special legat de aspectul asta (desi ma indoiesc)...Sa stii ca si in cazul parintilor casatoriti, trebuie declaratie de la parintele care ramane ca e de acord cu parasirea tarii de catre copil...
In ce priveste stabilirea in alta tara, mai bine sa se intereseze din timp care sunt legile in privinta asta in tara respectiva...din cate stiu eu, daca scoate copilul din tara fara acordul tatalui, mai ales daca in hotarare e stabilit si un program de vizita clar, tatal o poate acuza de rapire (nu vreau sa dramatizez)si nerespectarea conditiilor unei hotarari judecatoresti...asa cum zicea si Aelita, asa cum sunt legile in Romania in prezent, multe nu ar rezolva tatal daca deschide proces, dar legile evolueaza si cum spunem trebuie sa se intereseze si de aspectele legislative din tara in care vrea sa plece...
Sper ca am fost coerenta