paternitate
Buna ziua - am si eu o problema si sper ca ma poate ajuta cineva cu sfaturi sau indruma catre un avocat specializat in dr familiei.Situatia mea este urmatoarea: am fost casatorita vreo 4 ani cu toate ca de 2 ani relatiile intre noi au incetat iar anul acesta in martie s-a pronuntat divortul de comun acord. Pe de alta parte am o relatie cu un alt barbat de un an si ceva si in nov. 2006 am ramas insarcinata hotarand de comun acord sa pastram copilul - foarte dorit si de mine si de el - acum urmeaza sa nasc la inceputul lui august - si am inteles ca tatal copilului meu nu poate declara copilul la starea civila pt ca juridic copilul este al fostului sot pt ca s-a conceput in timpul casatoriei cu acesta!!!! Nu ne vine sa credem ca avem o astfel de problema!!!! Fostul sot este plecat din tara - habar n-are de aceasta probleme - si-a refacut si el viata - va rog sa ma ajutati cu un sfat sau sa-mi recomandati un avocat. Sunt distrusa de aceasta problema si nu ma asteptam sa existe ceva de genul acesta care sa ne intunece bucuria pe care o resimtim ca in curand vom fi parinti.
va multumesc frumos
Raspunsuri
marius spune:
Asa este. Legal este tatal copilului. Daca ati fi fost divortat ar fi fost altceva dar asa sunteti casatoriti sau ma rog erati casatoriti, copilul a fost conceput in perioada casatoriei deci....
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
mita.2000 spune:
Multumesc frumos de raspuns - si dvs cum credeti ca as putea rezolva???trebuie sa-l chem in judecata pe fostul sot sau cum???si cu copilul care se naste cum ramane ? il declar eu - si fara tata deocamdata sau cum?
va multumesc frumos de ajutor.
inaioana spune:
Oooof, draga mea, nu esti singura! Am fost in aceeasi situatie cu prima mea fiica.
Legal: la rubrica "tata" ti se va trece in certificat in mod automat numele fostului sotz. Apoi, fostul sotz trebuie sa te dea in judecata pt "tagada de paternitate" spunand ca nu este el tatal copilului si sa aduca probe cu martori. Stiu ca suna absurd dar asa e legea. Apoi, pierzi procesul si iti preschimbi certificatul intr-unul cu liniutza la rubrica "tata". Cu acela tatal natural al copilului cere tot la tribunal in instantza sa fie trecut in certificat drept tatal copilului deoarece el si este in fapt. Tot cu martori, unul dintre ei poti fi chiar tu. Cand ai hotararea definitiva a acestui nou proces, cu ea si vechiul certificat te duci la starea civila si iei un al treilea certificat (si ultimul) in care sunteti trecuti amandoi.
In acest mod simplu am reusit sa obtin certificatul de nastere real al fiicei mele la cateva zile dupa ce l-am obtinut pe al fiului meu , nascut la doi ani si o luna diferentza!
Din nefericire, ceea ce a complicat situatia mea este ca imi pastrasem numele de familie al fostului sotz dar daca nu e cazul tau si ai acum acelasi nume de familie ca cel de fata poti face urmatorul lucru: la declararea copilului NU spui ca ai mai fost casatorita, te prezinti ca orice om cu buletinul si certificatul de nastere (pe acelai nume de familie, da?) ca si cand nu ai fi fost niciodata casatorita si gata.
Mie mi s-a spus ca daca nu aveam nume diferite in certificatul meu de nastere fata de buletin, nu as mai fi trecut prin toate cele pt ca nu ar fi stiut nimeni ca am fost casatorita.
Si eu care nu mi-am schimbat numele ca sa evit alergatura cu schimbat acte etc..nici nu stiam ce ma asteapta!
Sarcina usoara in continuare si mult succes!
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
pozici
amar spune:
mita 2000..nu te ingrijora..copilul nascut are ca tata pe sotul mamei...asa spune un art. din codul familiei..faptul voi ati divortat in martie pana acum cred ca hotararea a ramas definitiva si irevocabila..deci nu mai vad problema..nu trebuie sa dai in judacta pe nimeni..dupa ce nasti...daca nu te casatoresti cu tatal copilului..acesta il va recunoaste fie printr-o declaratie data pe propria raspundere in fata unui notar cu care va merge mai apoi la starea civila si la mama vei fi tu si la tata el...simplu la tine nu e cazul de nici un proces...daca hotararea nu este inca definitiva si nu va fi pana in august cand nasti ei abia atunci se pune problema expusa mai sus...deci tu stii acum cum stai...spune ca sa te lamurim
carmen 32s Oana Isabella
amar spune:
poti merge si pe varianta propusa de inaioana, scutesti bani , timp si nervi...daca nu fuguta la primarie ...poate mai e timp...mult noroc
carmen 32s Oana Isabella
inaioana spune:
quote:
Originally posted by amar
mita 2000..nu te ingrijora..copilul nascut are ca tata pe sotul mamei...asa spune un art. din codul familiei..faptul voi ati divortat in martie pana acum cred ca hotararea a ramas definitiva si irevocabila..deci nu mai vad problema..nu trebuie sa dai in judacta pe nimeni..dupa ce nasti...daca nu te casatoresti cu tatal copilului..acesta il va recunoaste fie printr-o declaratie data pe propria raspundere in fata unui notar cu care va merge mai apoi la starea civila si la mama vei fi tu si la tata el...simplu la tine nu e cazul de nici un proces...daca hotararea nu este inca definitiva si nu va fi pana in august cand nasti ei abia atunci se pune problema expusa mai sus...deci tu stii acum cum stai...spune ca sa te lamurim
carmen 32s Oana Isabella
Este vorba despre sotul mamei in momentul conceptiei!
Si eu eram divortzata cu hotarare definitiva de 6 luni in momentul in care am nascut!
Sincer, nu stiu pe ce te bazezi cand faci toate afirmatiile de mai sus dar daca la momentul conceptiei mama era casatorita, sotul de atunci este tatal copilului automat indiferent cat se jura mama si tatal natural ca nu e asa. Este ABSURD dar asa stau lucrurile in RO.
Am trecut prin asta, stiu exact despre ce vorbesc si stiu fiecare chichitza din lege si din practica.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
pozici
mita.2000 spune:
inaioana nu pooot sa cred!!!!prin ce ai trecut tu .... este un cosmar!!!! nu pot sa cred! inteleg ca legea e facuta sa apere drepturile copilului dar cred ca in acest caz este o mare exagerare!!!!
nu pot sa cred ca in loc sa ne bucuram de acest eveniment extraordinar in viata noastra - stam si ne batem capul cu asa probleme.
eu nu mi-am schimbat numele nici cand m-am maritat nici dupa - am tot numele de fata din certificatul de nastere - doamne ajuta - dar crezi ca pot sa nu declar ca am fost casatorita???
n-o fi ceva ilegal????
si tatal copilului - care recunoaste un copil - care juridic apartine fostului sot???? oare n-or conta toate lucrurile astea???
pe de alta parte cum sa ma dea fostul sot in judecata??? nici nu stie saracul de el de aceste probleme....a plecat din tara - nu ne-am scos ochii la despartire dar nici nu am pastrat legatura!!!
nu imi vine sa cred efectiv in ce situatie ma aflu - este incredibil!!!!
mita.2000 spune:
amar multumesc pt raspuns - dar din pacate din ce m-am consultat si eu prin codul familiei ianioana are dreptate - tatal e sotul mamei din momentul conceptiei - este incredibil!!!hotararea de divort este definitiva si irevocabila de prin mai ca am divortat cu acordul partilor.
mita.2000 spune:
inaioana si cum adica trec la starea civila pe fostul sot la rubrica tata????
nu trebuie fostul sot sa declare copilul pt a fi trecut in certificat???
pot sa ma duc eu pur si simplu???
mi se pare foarte tentant sa ne ducem sa declaram copilul fara sa spun ca am mai fost casatorita!!!
oare crezi ca ar fi probleme???
nu stii cumva un avocat care sa ma sfatuiasca - reprezinte???
tu ai avut un avocat in cazul tau?
multumesc frumos pt raspuns.
amar spune:
mita2000 , eu sunt de acord cu ce a spus inaioana..asa scrie in cod dar .ala a fost cazul ei...al tau e altul...nu iti trebuie nici un avocat...pe fostul sot lasa-l in treaba lui cu viata lui....bine ca nu ai schimbat numele.. dupa nastere mergeti amandoi si declarati copilul fara a mai pomeni de casatoria ta..nu verifica nimeni...voi sunteti parintii ,pe voi sa va treaca, tatal recunoste copilul nu vad unde e problema...
un avocat tot asa va face,dar iti va lua bani...nu are sens sa te stresezi inutil...crede-ma...si sa umbreste asa momente fruoase cu procese inutile..
carmen 32s Oana Isabella