Cartea

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by xenocid



Ce e important sa retinem e ca discutia evolutie vs design inteligent (asta e tot creationism stiintific da'n fusta si dat cu ruj) nu e o dezbatere stiintifica ci se poarta la nivel umoristic intrucât partea biblica nu produce decat pliante si fluturasi (desi umbla zvonurile despre inventarea in curand a apendicelui artificial :D).

Orgel's second rule: "Evolution is cleverer than you are."




Pe linga asta, chiar si la nivel umoristic (dar tot important de retinut), orice discutie argumentata dupa puterea fiecaruia, poate face ca mintea sa nu rugineasca, intepenita linga un gard de netrecut.
Si de-am vrea, tot n-am putea sa organizam un colocviu academic pe forum ( oare am putea?).

Multumesc pentru linkuri.



Denizel a scris:

Am citit mai demult ca regula capitala in interpretarea Bibliei este: "esentialul se naste din limpezime si limpezimea naste esentialul". Da? Deci, daca vrei cu tot dinadinsul sa vezi esentialul, cauta limpezimea din scrierile biblice si lasa pentru mai incolo cercetarea celor mai putin limpezi.


Nu stiu cum sa explic bine asa ca o zic de-a dreptul:

Am mai spus, traiesc o contradictie: cu cit mi-e mai limpede cu atit ma indepartez de esential.

Sa-ti dau un exemplu: Samaranditza si Many Hope au explicat clar cum e cu "La inceput a fost Cuvintul".
Am citit, am inteles dar raspunsul acesta (limpede) mi-a nascut alte intrebari, cu alte cuvinte m-a indepartat mai rau de intelegerea esentiala a "Cuvintului" .
O sa le scriu mai incolo cind voi incerca sa sintetizez ce ma framinta in legatura cu manuscrisele sfinte.

Irina a scris:
Ideea e ca poti linistita sa mergi in Biserica fara a fi credincioasa,pentru a deveni credincioasa prin auzirea cuvantului lui Hristos propvaduit acolo.Si tot in Biserica poti gasi si un duhovnic bun care sa te indrume si sa-ti raspunda la toate intrebarile.

Irina, am incercat. De fapt, merg ocazional si nu chiar atit de rar pe cit s-ar crede. De fiecare data imi face impresia ca nu caut unde trebuie ( si nu ma refer la slujbele din bisericile ortodoxe ci chiar si la alte cuvintari din alte lacasuri sfinte pe unde am avut ocazia sa calc, nu multe ce-i drept).


Casandra a scris

Eu nu vad stiinta ca pe o contrazicere a credintei, cel mult unele teorii stiintifice, care incearca sa umple golurile cunoasterii, pe baza unor presupuneri. Asa si cu teoria evolutiei. E doar o teorie. Darwin nu a existat de la inceputul lumii, ca sa vada el ce si cum, doar a interpretat ce a descoperit.


Intr-adevar, n-o contrazice dar nici n-o explica, deocamdata.
In schimb am aflat ca invers, credinta unor oameni de stiinta i-a indemnat pe acestia sa caute si sa descopere chestiuni esentiale ce au schimbat stiinta si in mare si in detaliu (vezi Isac Newton).


Culmea, stiinta incearca sa demonteze teoria creationista desi forma in care o cunostem astazi e posibil sa fi fost influentata (sau hai sa zicem grabita) de credinta (cel putin asa s-ar putea crede rasfoind wikipedia ).


Mai mult, nici stiinta nu este perfecta din cite stiu eu.

Aici mi-e una dintre dileme: nu sint gata sa accept credinta fiindca stiinta explica total diferit originea omului si drumul sau prin vremuri dar nici nu sint gata sa o resping fiindca nu gasesc logic ca ceva din care nu cunoastem totul (evolutionismul, de pilda) sa demonstreze ca un altceva (creationismul) nu exista!

Din acest punct de vedere, ma simt "nici cal, nici magar".

Mi se pare fascinanta si in acelasi timp ciudata relatia intre credinta si stiinta chiar daca nu o cunosc intru totul.

Cred ca la mine problema principala e graba asta de a descoperi adevarul, fara sa inteleg pe deplin cit efort ar trebui depus pentru asta.
Cine stie, poate esentialul meu e chiar drumul asta spre intelegere cu ajutorul studiului.
Poate ar fi cazul sa incep sa pun mina serios pe carte, sa recuperez ce n-am invatat la scoala (ccopil prost ce-am fost): matematica, fizica, istorie, chimie, biologie etc.

Marilena12 a scris

Crec=d ca Dumnezeu iti va descoperi ceea ce cauti tu, prin rugaciune.
Iti va deschide sufletul si mintea ca sa intelegi totul asa cum trebuie, pt mantuirea ta.



Imi este greu sa ma rog altfel decit cu cuvintele mele catre sinele meu, acolo unde cred eu ca s-a ascuns Dumnezeu.
Si, din cite am inteles, asta nu e suficient pentru mintuire.
Multe dintre rugaciuni au fost scrise de catre alti oameni, filtrate deci prin sinele lor. Le-as repeta pur si simplu. Oare as vrea asta?
Cind ma gindesc ca Dumnezeu a creat Omul dupa chipul si asemanarea Sa, nu ma poti opri sa ma intreb: pe care om, pe primul? Si urmatorii ce sint? Eu ce sint? Sint si eu dupa chipul si asemanarea Sa sau sint dupa chipul si asemanarea lui Adam? Daca vecinul meu e din alta religie si si el este dupa chipul si asemanarea Lui, ca si mine deci, inseamna ca noi sintem la fel, daca sintem la fel de ce el se roaga si eu nu, desi sintem la fel...
Eu inteleg ca acei oameni erau coplesiti de Duhul Sfint in momentele scrierii lor (si unele sint atit de frumoase ca ramii uimit)dar deocamdata nu sint capabila sa inteleg Duhul Sfint.





Many Hope a scris:

Tine dar cont ca acele scrieri ce le citesti tu sunt vechi, sunt foarte vechi si au fost alcatuite IN PRINCIPAL pentru uzul imediat al celor dintai utilizatori ! pe acei dintai cititori i-a avut in vedere in primul rand, iar nu pe noi care nu mai suntem la fel exact ca ei, nici pe cei ce vor veni dupa noi si care poate n-or mai semana nici nu noi macar, daramite cu cei din vechime !

Many Hope, chiar ca ai scris foarte frumos despre Carte.

Uite ce as vrea sa-mi explici: daca acele dezvaluri au fost alcatuite pentru uzul imediat de ce sint scrise atit de codificat? Poate tocmai fiindca omul era atunci un copilas ce mergea de-a busilea, ar fi fost necesara o exprimare mult mai limpede.

Si, sa nu uitam ca in acele vremuri, putini stiau sa citeasca, mai putini stiau sa traduca.
De ce ar fi ales Dumnezeu o cale atit de complicata plus posibilitatea astfel nascuta de a lasa oameni sa intervina in Cuvintul lui cu "ajutorul" interpretarii (si poate inlocurii) imposibil de ocolit intr-o traducere.
Ex: daca eu as fi fost pe atunci o taranca analfabeta cum as fi luat eu contact cu ca Dumnezeu ( care Dumnezeu dorea sa ajunga si la mine, nu?)altfel decit prin cineva care sa-mi citeasca ce scrie acolo.
Si cind imi citea, probabil ca nu as fi inteles (am stabilit ca nu-i simplu de inteles nici azi dar pentru o taranca?) si as fi cautat explicatii, explicatii date de catre cine? de catre un alt om ( cam cum fac si eu, acum ), nu pare destul de normal ca in aceste conditii acel Cuvint sa nu mai aiba valoarea de inceput si sa se transforme intr-o Idee, care nu este a mea ci a celuilalt si pe care eu ma vad obligata sa o preiau ca atare (fiindca n-am de ales, de citit nu pot citi cu ochii mei iar daca citesc, nu inteleg).
De aceea mi-e greu sa accept ca Dumnezeu a putut fi atit de neatent la nevoia omului simplu de a-l cunoaste, preferind sa foloseasca simboluri si constructii accesibile mai degraba initiatilor, oameni cu o cultura, majoritatea bogati sau cu resurse, in orice caz nu analfabeti.


Smaranditza,

Iti multumesc pentru argumentatie si timpul pe care l-ai acordat subiectului. Am gasit pe acolo niste lucruri foooarte interesante pe care le pot numi puncte de plecare pentru citeva dintre "micile mele cercetari".


Adela 99,

Ai inteles foarte bine care-mi sint nelamuririle. Plus ca m-am linistit, nu sint singura!


Samer,

In general cand vrea omul sa afle adevarul despre un lucru se duce la baza sau cauza aceluia,nu? Totusi cu tot respectul pentru ce s-a scris pina acum, si sint sigur ca toti cred in ce au spus , DAR ..Daniela, numai tu poti sa afli in sufletul tau daca trebuie sa crezi sau nu?


Samer, eu am aflat. Sincer (cum altfel?) nu despre mine si drumul meu spre cunoastere vreau sa fie vorba in subiectul asta (mare parte din ce cred eu as vrea sa pastrez doar pentru mine).

Sa zicem ca vreau sa aflu mai multe despre cum functioneaza lumea in relatia cu Cartea ( i-am spus Cartea fiindca am vrut sa fie vorba si despre Coran si despre Tora si despre alte forme ale unei Carti Sfinte -nepricepindu-ma nu stiu daca mai exista si altele, le pomenesc doar pe astea fiindca doar de ele am auzit mai mult-), am vrut de fapt sa existe un loc in care sa discutam despre ce ne "doare" chiar de sintem ortodocsi, baptisti, catolici, musulmani, protestanti,evrei, atei, gnostici sau agnostici, credinciosi sau sceptici (scuze daca am uitat pe cineva).
In mod clar exista ceva aparte, uluitor in legatura cu Cartea odata ce ea influenteaza intreaga omenire (chiar si pe atei sau pe agnostici ii influenteaza (cred eu), ei nu ar fi devenit astfel fara sa existe ceva-ul acela in care sa NU creada).


Tu ai spus ca stiinta si logica trebuie sa fie in primul loc pentru a porni spre incredere? Pai incepe cu ce e in jurul tau! Lumina, apa (sarata, dulce), Pamantul si soarele,... si nu uita ca orice creat in jurul tau are un timp limita la fel ca omul ...
si orice lucru creat trbuie sa aiba creator(putere divina), nu te gindi la nume ci intreba-te de ce au fost create ??...


Pai de la asta am inceput, evident. Fiecare raspuns mi-a adus alte intrebari si tot asa.
Ce bine era de as fi ramas cu raspunsul si gata!
La mine ramine intrebarea " de ce au fost create?". Tu ai un raspuns la intrebarea asta?





Qi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
De aceea mi-e greu sa accept ca Dumnezeu a putut fi atit de neatent la nevoia omului simplu de a-l cunoaste, preferind sa foloseasca simboluri si constructii accesibile mai degraba initiatilor, oameni cu o cultura, majoritatea bogati sau cu resurse, in orice caz nu analfabeti.




Daniela, Dumnezeu s-a intrupat si a coborat printre oameni si, cred ca esti de acord ca, limpezime mai mare nu a putut sa existe.
Ce stii despre acest episod? A fost El acceptat si inteles? Au zis oamenii "da, domle, in sfarsit, nu mai vreau altceva"?
Eu stiu ca atunci, oamenii s-au adunat intr-o gloata imensa si hulitoare, care L-au condus spre locul rastignirii :-).
Se pare ca, pentru unii oameni, cu cat limpezimea e mai limpede :-), cu atat riposta e mai puternica...:-)

Ideea e ca, probabil, avem nevoie sa decodificam si sa descoperim singuri. Suntem prea 'complecsi' si pretiosi , ca sa acceptam mura-n gura ;-).

-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samer spune:

Buna Daniela,
Uite ca m-ai prins acolo !

Dar problema e ca nu vreau sa fiu mai tarziu atacat pentru ce cred sau ce m-a facut sa cred!Pentru ca ar trebuie sa ne abatem si de chestiuni care ar putea sa fie pentru alti credinciosi(Crestini,Evrei,..) de neaccepat,.. Dar daca spuneti ca acest subiect e deschis pentru a arata si descrie opiniile tuturor, atunci te-as ajuta cu mare placere!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

eu zic ca nu ar trebui sa existe opinii de neacceptat, in conditiile in care pretindem de la altii toleranta si minte deschisa. singurul pericol (e mult spus) este ca subiectul sa se transforme intr-un dialog de surzi, in care fiecare o tine pe a lui si nu accepta alta opinie pe motiv ca indiscutabil a lui e cea mai buna...

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by Laina

eu zic ca nu ar trebui sa existe opinii de neacceptat, in conditiile in care pretindem de la altii toleranta si minte deschisa. singurul pericol (e mult spus) este ca subiectul sa se transforme intr-un dialog de surzi, in care fiecare o tine pe a lui

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei





Laina, exista opinii care devin de neacceptat in momentul in care, ele nu se refera doar la ceea ce crede persoana respectiva, ci sunt combinate cu aprecieri la ceea ce cred alte persoane (ex: "aia ai vostri, a caror calitate o cunoastem, au fost umiliti, ha, ha", "ala al vostru nu e altceva decat un...", "ori tu or dracii, tot un drac" etc, samd).
Adevarul e ca nu stim sa purtam polemici civilizate si avem impresia ca nu e suficient sa ne expunem ideile: nu le-ar intelege nimeni daca nu intepam cu acul baloanele celorlati .
A, sa nu mai vorbim despre cei care in aparenta spun ce spui tu, chiar te aproba si, dupa aia, iti trantesc neste minuuuuni in legatura cu ceea ce cred ei ca cc creeeeezi....


-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

ufa, DENIZEL, ai dreptate...asa e omu', pana nu se da rotund nu se simte bine... si oricum, problema pe care o discutam noi aici e asa de personala incat inevitabil se educe la ce simte fiecare.
si...DANIELA, cred ca in subiectul asta se dezbate drumul tuturor spre adevarul propriu, inclusiv al tau. nu te sfii sa impartasesti experienta ta, e la fel de importata pentru subiect si cea mai importanta pentru tine.

ma bucur ca nu ai exclus din "destinatarii" aestei discutii si pe cei care nu cred...

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei
poze cu Antonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samer spune:

quote:
Originally posted by Laina

ufa, DENIZEL, ai dreptate...asa e omu', pana nu se da rotund nu se simte bine... si oricum, problema pe care o discutam noi aici e asa de personala incat inevitabil se educe la ce simte fiecare.
si...DANIELA, cred ca in subiectul asta se dezbate drumul tuturor spre adevarul propriu, inclusiv al tau. nu te sfii sa impartasesti experienta ta, e la fel de importata pentru subiect si cea mai importanta pentru tine.

ma bucur ca nu ai exclus din "destinatarii" aestei discutii si pe cei care nu cred...

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei
poze cu Antonia




De accord

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

poate, in ideea drumului, ar fi interesant sa impartasim fiecare cum am ajuns in punctul in care suntem. Ati crescut cu credinta pe care o aveti? ati capatat-o pe parcurs? cum? de ce? Ati trecut la alta religie decat cea in care v-ati nascut? de ce?



Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei
poze cu Antonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by Laina


ma bucur ca nu ai exclus din "destinatarii" aestei discutii si pe cei care nu cred...

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei
poze cu Antonia




Pai cum sa-i exclud, Laina? :-). Sunt prea ingrozitor de idealista, ca sa-mi permit sa fac asa ceva :-))


Si, ca sa raspund si ultimei tale intrebari: m-am nascut intr-o familie ortodoxa. Cand am crescut, am devenit un fel de agnostico-atee, 'stare' care a sucombat brusc in momentul in care mi-am vazut bebelusul nou-nascut :-).
Am pus mana pe Carte :-), am priceput ce era de priceput, ce n-am priceput, am intrebat si acum vreun an si ceva, am devenit protestanta.
I know! Extremely boring and unimaginative !




-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Originally posted by Laina


ma bucur ca nu ai exclus din "destinatarii" aestei discutii si pe cei care nu cred...

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei
poze cu Antonia



I know! Extremely boring and unimaginative !




-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.



Not at all! Uite, experienta ta ne arata ca poti deveni ceva desi ai fost altceva. Ne mai arata ca ai gindit cu mintea ta un ceva si iata, ai ajuns sa-l intelegi.
Mie mi se pare mai degraba un exercitiu de frumusete divina!

Cit despre momentul absolut sublim (pe care pot doar sa mi-l imaginez) in care ti-ai tinut copilul in brate pentru prima oara...ma gindesc ca ai fost extrem de fericita sa ai parte de asa o experienta in urma careia ai avut o revelatie, pe linga pruncul iubit!

Qi

Mergi la inceput