Cartea

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

intr-adevar, daniela. o spun cu un imens regret. as fi vrut sa ma pot minti, as fi vrut sa nu simt asa, as fi vrut sa ma simt protejata si parte din ceva mai mare decat mine singura, parte dintr-o comunitate care poate sa zambeasca colectiv. si n-am sa ma supar niciodata. n-am e ce

ah, si... corect. biblia nu a fost descoperita in intregime, si un cuvant poate schimba intreg sensul. insa - INSA - ce garantie mi se ofera ca aceasta carte este inspirata de o forta divina si nu este scrisa de oamenii epocii ca un - asa cum am zis - instrument de coercitie si justitie al vremii?

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Danuta, !
Io cred ca toti avem momentele noastre de incertitudine :-) Nu cred ca incertiudinea care ne mai inteapa din cand in cand este 'pericolul' ci, mai degraba, cautarea cu tot dinadinsul a starii de incertitudine :-)
Eu sunt insa convinsa de ceva: daca un lucru este important, acesta va fi prezentat limpede in Biblie si, cu siguranta, nu doar intr-un singur loc!!!

Am citit mai demult ca regula capitala in interpretarea Bibliei este: "esentialul se naste din limpezime si limpezimea naste esentialul". Da? Deci, daca vrei cu tot dinadinsul sa vezi esentialul, cauta limpezimea din scrierile biblice si lasa pentru mai incolo cercetarea celor mai putin limpezi.
Chiar pasajele care ni e par complicate si de neinteles, sunt de fapt foarte usor de inteles. Iti spun sigur! :-) Poate e mai greu sa deslusim singuri, dar asta nu inseamna ca vom ramane cu chestii neclare.

DEci, eu sunt de acord cu Irina, care iti recomanda sa incepi cu Noul Testament. Sunt atat de multe limpezimi acolo, ca este imposibil ca, daca tu cauti cu adevarat, sa nu gasesti Esentialul! :-)



-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

Esentialul...un cod moral perfect, care merita respectat, chiar in absenta vreunei simtiri spre divin....

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Esentialul...un cod moral perfect, care merita respectat, chiar in absenta vreunei simtiri spre divin....



Desigur, Laina! :-) Asta poate fi 'esentialul' si poate fi suficient. Eu vorbeam insa despre 'Esential', o combinatie intre 'esentialul' tau si...Ceva...:-)

Apropo de incertitudinile despre care ne-ai zis in mesajele de dinainte: eu stiu ca, pana la urma, o oarecare premisa trebuie luata drept axiomatica :-)) Fiindca altfel, mergem cu regresul la infinit si, oricat de adanc am sonda, raman mereu alte si alte si alte premise pentru care trebuie aduse dovezi. Si asta e un gand care ma face sa intru in panica :-))




-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Laina

Esentialul...un cod moral perfect, care merita respectat, chiar in absenta vreunei simtiri spre divin....Elena si Antonia (3 mai 2007)Varsta Antoniei


un om imperfect(cum suntem noi)poate pune in practica un cod moral perfect?si daca acest cod moral e perfect,cum o fi Cel care l-a elaborat?Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaisanais spune:

Preotul cu care mai vorbesc eu din cind in cind spune ca nu este obligatoriu sa fii crestin bun si sa fi citit si inteles Biblia. Fiecare om crede in ceva- fiinta, duh, chip cioplit, ca sa citam din Biblie- important este sa iti doresti sa nu ranesti cu vorba sau cu fapta pe cineva, sa fii cinstit si corect, sa inveti sa accepti oamenii de linga tine, asa cum sint ei, in toata diversitatea lor si astfel incepi sa fii un om bun si apoi un credincios bun. Eu nu cred ca stiinta exclude religia, de fapt, credinta. Daca iti este mai usor sa citesti Biblia, gindeste-te ca citesti o poveste despre cum au devenit oamenii oameni si cum s-a facut lumea. Profesoara mea de literatura universala din liceu(caci, pe vremea mea, mamaie, la liceele de filologie se preda si aceasta materie), facea o comparatie destul de legata de realitatea de zi cu zi: ea spunea ca Biblia este ca o varza(leguma), pe care o poti desfrunzi, pe rind, iar fiecare strat dat la o parte te apropie de miezul dulce al ei. Poate suna prozaic, dar este si acesta un mod de abordare. Daca o sa incepi de la poveste, mai tirziu poate o sa capeti gustul si vei incerca sa te apropii de miez. Sau vei constata faptul ca nu te tenteaza miezul, ceea ce, repet, nu te va face mai putin credincioasa, ci, poate, putin mai sceptica, si atit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by daniela_b

quote:
Originally posted by irina.c.

Daniela,eu ti-as sugera sa citesti intai Noul Testament.Cauta pe net Biblia Anania, are si explicatii ale contextului istoric in care au fost scrise cartile, si multe altele care iti vor face lectura mai usoara.
Fiindca esti ortodoxa cauta sa intri si in viata Bisericii,sa participi la slujbe,sa gasesti un duhovnic- deoarece Biblia nu poate fi inteleasa corect in afara contextului sau,adica in afara Bisericii.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Pai de aia ma si vaitam eu, Irina...
Cum sa citesc Noul Testament intii daca nu-l inteleg pe ala Vechi.
Cit despre intelegerea Bibliei "inauntru" Bisericii Ortodoxe...treaba sta cam asa: cum sa intru inauntru fara sa inteleg in ce intru?
N-as fi ...cum sa zic, falsa?
Te rog, intelege ca nu vreau sa fiu ireverentioasa sau sa minimalizez importanta integrarii omului in cadrul Bisericii dar eu cred ca intii trebuie sa ma lamuresc pe mine, mi s-ar parea necinstit sa ma duc in biserica fara sa fiu credincioasa, in speranta ca o sa devin pe parcurs.Qi


uite ce spune SF. Scriptura:13. Caci: "Oricine va chema numele Domnului se va mantui".
14. Dar cum vor chema numele Aceluia in Care inca n-au crezut? Si cum vor crede în Acela de Care n-au auzit? si cum vor auzi, fara propovaduitor?
...
17. Prin urmare, credinta este din auzire, iar auzirea prin cuvantul lui Hristos."
Romani 10Ideea e ca poti linistita sa mergi in Biserica fara a fi credincioasa,pentru a deveni credincioasa prin auzirea cuvantului lui Hristos propvaduit acolo.Si tot in Biserica poti gasi si un duhovnic bun care sa te indrume si sa-ti raspunda la toate intrebarile.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Eu nu vad stiinta ca pe o contrazicere a credintei, cel mult unele teorii stiintifice, care incearca sa umple golurile cunoasterii, pe baza unor presupuneri. Asa si cu teoria evolutiei. E doar o teorie. Darwin nu a existat de la inceputul lumii, ca sa vada el ce si cum, doar a interpretat ce a descoperit.

Noi trebuie sa avem grija sa vedem si padurea, nu numai copacii, adica sa nu ne impotmolim in detalii si sa pierdem din vedere intregul.

E adevarat ca pamantul se invarte in jurul soarelui, dar tot atat de adevarat este ca nu exista alta planeta precum pamantul. Eu sunt convinsa ca pamantul a fost creat la inceput, apoi soarele, luna, stelele si celelalte planete. Dumnezeu, atunci cand a creat soarele, l-a creat in asa fel incat pamantul sa se invarta in jurul soarelui, spre folosul pamantului si al locuitorilor acestuia, ca sa aiba zi si noapte, iarna si vara, primavara si toamna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Daniela, biserica lui Hristos nu este deschisa doar credinciosilor initiati, ci tuturor celor care Il cauta pe Dumnezeu acolo. Ar fi bine sa mergi si sa observi cum rezoneaza sufletul tau la ceea ce se petrece acolo.
Vechiul Testament s-a adresat unei anume comunitati dintr-o anumita vreme, vreme care avea anumite particularitati, comunitate de oameni care puteau intelege in anumite limite. Noul Testament este accesibil noua crestinilor de astazi, prin faptul ca multe dintre cele dificil de inteles din Vechiul, sunt implinite de catre Hristos in Noul. As spune ca este vorba de o adaptare la timpurile in care traim si la capacitatea noastra de intelegere, si aici ma refer la evolutia omului in sens pozitiv ci nu la degenerarea pe care o sufera omenirea, societatea, sau comunitatea in care traim.
Crec=d ca Dumnezeu iti va descoperi ceea ce cauti tu, prin rugaciune.
Iti va deschide sufletul si mintea ca sa intelegi totul asa cum trebuie, pt mantuirea ta.

Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Initial creeata de daniela_b

...
Nu-mi dau seama daca un astfel de subiect ar fi cu adevarat folositor (binevenit, asteptat, interesant)

In acelasi timp realizez si ca sa explici mura in gura, cuiva (in speta mie -cap greu) nu e chiar simplu, de aceea inteleg daca subiectul "meu" nu va avea "succes".
In mare, as vrea sa studiem impreuna aceste scrieri. S-ar putea sa dureze ceva timp dar daca merita?

Asadar, ce credeti, ar fi oportun un asemenea subiect?



DA.
Din punctul meu de vedere e o ideie excelenta si titlul imi place cel mai mult sa sti.

Intreaba !

Mergi la inceput