Cartea

Cartea | Autor: daniela_b

Link direct la acest mesaj

Am aceasta idee ciudata cum ca Dumnezeu este ascuns "inlauntrul" meu.

Spun ascuns fiindca ii recunosc intrucitva prezenta, spun "inlauntrul" meu fiindca ...(si aici e iar o contradictie) nu-l pot gasi nici afara desi stiu sigur ca e si pe acolo (sa zicem ca ar fi mai grozav sa-l gasesc intii in interiorul meu nu?).

Nici nu stiu, oare sa-l mai caut? Sau sa-l las sa convietuiasca impreuna cu mine, pur si simplu ca pe un mister ce-mi tulbura viata in mod fericit dar fara sa-mi bat capul cu asta?

Dar, oare nu e o indrazneala prea mare sa spun: "ok, Dumnezeule esti cu mine, asta stiu...dar nu te mai las sa stai daca nu ma lasi sa te inteleg?"

Aceasta introducere (sa-i zicem poetica) descrie putin din starea mea (nelinistita) in ce priveste divinitatea si prezenta acesteia in viata omului.
Cui bono divinitatea?

Am destule indeletniciri care sa-mi tina creierii in priza, cu toate astea, in ultimul timp exista ceva ce ma indeamna mai mult decit inainte sa caut "adevarul" ( si iau serios in considerare si ca as putea afla ca acesta -adevarul - nu exista!).
O fi virsta?

Si-am zis, hai sa incep sa citesc .
Vreau sa citesc si Biblia si Coranul si Tora ( daca mai considerati ca mai e nevoie sa citesc si altele, nu ezitati sa-mi atrageti atentia). Stiu, nu-i atit de simplu precum o spun dar...o sa incerc.

Si acum incep problemele.

Cum sint botezata crestin ortodox am inceput cu Biblia.

Unde e problema?
Pai, n-o inteleg (la Biblie ma refer).
Nu reusesc sa trec de primele pagini (pe care le-am citit de mai multe ori) fiindca ce scrie acolo intra in contradictie cu ce am invatat eu despre "facerea lumii si a omului".
(cum sa ascund scheletele unor specii sa le zicem "foarte inrudite" cu omul disparute intre timp, in dulap(la figurat)? odata ce acestea exista!, pot fi atinse cu mina dar nu sint pomenite pe niciunde in Geneza... Ce spune credinta despre ele? )

O sa spuneti: "ah! pai Biblia se citeste cu mintea si inima si sufletul deschise".
Bine, sint de acord. Am incercat sa ma gindesc ca teoriile (stiintific) stiute sint usor gresite (dar mi-e atit de greu sa admit asta) si ca nu e de cautat in Biblie adevarul stiintific, odata ce multi spun ca
Biblia este o carte tainica, dincolo de intelegerea usoara a lucrurilor.

Cu toate astea, nu ma pot lasa de logica. Ce sa fac, sa arunc si logica? Este logica un instrument diavolesc, o piedica in intelegerea lui Dumnezeu? Si daca nu, la ce ne foloseste odata ce nu e buna de nimic cind e vorba sa intelegem cuvintul Creatorului?

Sa va zic si unde vreau sa ajung, zilele trecute citind pe la subiectele din sectiunea "sufletul credintei" (apropo' mereu am crezut ca ar fi mai bine "credinta sufletului" si nu invers), mi-am dat seama ca cineva ca mine ar putea gasi sfatuitori in ceilalti membri, persoane (cu rabdare )
carora sa le puna intrebari ( unele chiar "simpliste", de pilda eu sint la ABC abia) cu cartea in mina cum s-ar zice (de ce nu?) pasaj cu pasaj, cuvint cu cuvint.

Nu-mi dau seama daca un astfel de subiect ar fi cu adevarat folositor (binevenit, asteptat, interesant) doar ca eu m-am saturat sa culeg de ici colo informatii fiindca v-am zis ca traiesc o contradictie: de citit nu pot citi, ma blochez ( n-am explicatii, nu pot trece mai departe, in ritmul asta voi fi terminat de citit Biblia peste 50 de ani), de gasit explicatii gasesc doar
din subtilitatile scrise de alti oameni, cum am zis pe ici pe colo, fara o ordine care sa-mi fie de real ajutor ( caci inteleg greu, greu -am uitat sa zic!).

In acelasi timp realizez si ca sa explici mura in gura, cuiva (in speta mie -cap greu) nu e chiar simplu, de aceea inteleg daca subiectul "meu" nu va avea "succes".
In mare, as vrea sa studiem impreuna aceste scrieri. S-ar putea sa dureze ceva timp dar daca merita?

Asadar, ce credeti, ar fi oportun un asemenea subiect?

Qi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

ce sa spun eu, daniela...eu cred ca ar trebui sa ma abtin. pentru ca am fost un copil care nu a primit nici un fel de educatie religioasa si a trebuit sa ma descurc singura, sa gasesc ce imi trebuie si ce mi se potriveste. Si, ca si tine, am zis ca ar trebui sa citesc ce s-a scris despre subiect. Si pentru mine adevarul NU exista. Asa ca...
Nu pot arunca logica, nu pot arunca scheletele, cred in stiinta si atunci cand intalnesc un lucru fara fundament stiintific imi spun (si asa cred) ca acel lucru nu a fost inteles si explicat INCA. Asa cum focul, electricitatea si miscarea planetelor au fost privite la inceput ca dovezi ale divinitatii, asa si aparentele iracole din ziua de azi vor deveni, peste un numar suficient de ani, fapte demonstrate si demonstrabile.

Nu va luati dupa mine. Calea mea este una a singuratatii si a lipsei de iluzia unei protectii divine. Insa...

Va doresc sa gasiti alt adevar, daca puteti.

Elena si Antonia (3 mai 2007)

Varsta Antoniei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Daniela,eu ti-as sugera sa citesti intai Noul Testament.Cauta pe net Biblia Anania, are si explicatii ale contextului istoric in care au fost scrise cartile, si multe altele care iti vor face lectura mai usoara.
Fiindca esti ortodoxa cauta sa intri si in viata Bisericii,sa participi la slujbe,sa gasesti un duhovnic- deoarece Biblia nu poate fi inteleasa corect in afara contextului sau,adica in afara Bisericii.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Pe mine m-a surprins ceea ce zice Laina si acum ma intreb de ce daca un "miracol" a fost "demontat" de stiinta ne face sa ne pierdem credinta?
Asta arata ca am evoluat si am inceput sa intelegem mai mult din toate cite au fost create nicidecum ca nu exista Dumnezeu.

Sper ca am fost explicita,am filarmonica linga mine

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas

www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici

Mergi la inceput

da, hannen, ok, ai fost explicita. insa ce te faci cu un om care nu poate accepta miracolul prin el insusi? adica...bun, se accepta un "miracol" gen descoperirea unui tratament pentru orbirea din nastere, ceva gen transplant de ceva sau mai stiu eu ce. dar nu pot inghiti povestea cu vindecarea prin simpla atingere, decat daca, intr-un viitor, mi se va demonstra cine stie ce mecanisme ale bioenergiei, masurabile si cuantificabile, nu asa...pe ochi frumosi.

Varsta Antoniei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Laina,acum poate nu putem accepta,insa atunci gindeste-te ca aceste "miracole" (sau poate nu trebuia sa folosesc "" ) erau necesare.
Alte timpuri,alti oameni,alte obiceiuri...atit stiau ei si numai asa puteau sa creada ca un om aduce un mesaj divin,ca are ceva puteri.
Sunt scurta acum,am putina treaba ,dar putem dezvolta.

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas

www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Laina

da, hannen, ok, ai fost explicita. insa ce te faci cu un om care nu poate accepta miracolul prin el insusi? adica...bun, se accepta un "miracol" gen descoperirea unui tratament pentru orbirea din nastere, ceva gen transplant de ceva sau mai stiu eu ce. dar nu pot inghiti povestea cu vindecarea prin simpla atingere, decat daca, intr-un viitor, mi se va demonstra cine stie ce mecanisme ale bioenergiei, masurabile si cuantificabile, nu asa...pe ochi frumosi.Elena si Antonia (3 mai 2007)Varsta Antoniei

si mintea care inventeaza ceva gen transplant nu e ea insasi un miracol?poate sa apara asa ceva din intamplare,sau dintr-o maimuta?Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Mergi la inceput

o sa dezvoltam. daca reuseste cineva sa ma convinga (prin argumente rationale, nu prin "trebuie sa crezi") pe mine de existenta vreunei divinitati, nu numai a dumnezeului crestin, pentru ca, oricum, daca acesta exista, este acelasi cu toata pleiada de divinitati ale lumii, perceput doar in mod diferit datorita diferentelor intre culturile spectante, ci a "divinitatii" ca si concept. nu-i vad utilitatea, in afara de confortul psihic oferit partii fragile din om, si in afara de nevoia societatii de a avea o forta coercitiva care sa tina in frau tendinta naturala de pradator a animalullui care este, in fond, omul...deci, daca reuseste cineva sa ma convinga, il felicit sincer.

Varsta Antoniei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by Laina

Si pentru mine adevarul NU exista.

Nu, pentru mine adevarul inca poate fi descoperit, am spus doar ca sint pregatita si sa aflu ca nu exista dar plec de la premisa ca deocamdata el poate exista desi nu l-am aflat.

Nu pot arunca logica, nu pot arunca scheletele, cred in stiinta si atunci cand intalnesc un lucru fara fundament stiintific imi spun (si asa cred) ca acel lucru nu a fost inteles si explicat INCA.

Sa stii ca si eu ma gindesc la asta dar ma mai gindesc si ca "toate" cele ce explica, nu au fost ele insele explicate pe de-a-ntregul, nu stiu daca ma fac inteleasa, vreau sa spun cumva ca nici stiinta nu e complet desavirsita ca stiinta, mai e loc de imbunatatiri.
In plus, mai am o dilema (oh! numai una?!), odata ce scrierile strinse sub forma actuala a Bibliei nu au fost complete ( oamenii de stiinta, culmea, nu? inca nu au reusit sa obtina -cine stie? poate ca mai sint si altele, sub nisipuri, prin pesteri, prin paduri neumblate -si sa traduca TOTUL si multe dintre inscrisuri nu au fost acceptate sa faca parte din Biblie asa cum o cunoastem, sa nu mai amintesc si ca ce lipsea -din cauza deteriorarii manuscriselor- au fost aproximate de catre oameni si nu sfinti, idei completate logic, de unde pot sti eu ca respectivele cuvinte ( alea de lipseau si au fost presupuse) nu au fost cu totul altele...? Stiti bine ca un cuvint singur are putere, un singur "NU" de exemplu schimba sensul unei fraze, nu-i asa?

Asa cum focul, electricitatea si miscarea planetelor au fost privite la inceput ca dovezi ale divinitatii, asa si aparentele iracole din ziua de azi vor deveni, peste un numar suficient de ani, fapte demonstrate si demonstrabile.

Sa dea...Domnul!
Nu stiu de ce dar am impresia ca daca exista un sens in toate astea de care vorbim, acesta este SENSUL, straduinta de-a intelege, descoperi, demonstra.

Nu va luati dupa mine. Calea mea este una a singuratatii si a lipsei de iluzia unei protectii divine. Insa...

Nu ne luam dupa tine dar e grozav (asa cred eu) ca putem discuta despre aste lucruri.

Sa nu te superi ca-mi permit dar faptul ca spui "calea mea este una a singuratatii si a lipsei de iluzie a unei protectii divine" tradeaza ( cu ghilimele de rigoare) un oarecare regret in legatura cu asta. Ca si cum ai fi avut (cindva) oarecari asteptari. Ma insel?

Va doresc sa gasiti alt adevar, daca puteti.

Nu stiu daca putem (despre asta si este-sau ar fi- subiectul) dar incercam, orice ar iesi de aici nu are cum sa fie rau, nu?

Varsta Antoniei

Qi

Mergi la inceput

exista teoria atomilor, teoria particulelor...pe care n-o inteleg suficient de bine ca s-o explic...mai trebuie sa mai invat....si o fraza de acolo spune "atomii, daca li se acorda suficient timp, vor produce oameni." daca e un miracol, e un fericit eveniment evolutiv

Varsta Antoniei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Daniela,eu ti-as sugera sa citesti intai Noul Testament.Cauta pe net Biblia Anania, are si explicatii ale contextului istoric in care au fost scrise cartile, si multe altele care iti vor face lectura mai usoara.
Fiindca esti ortodoxa cauta sa intri si in viata Bisericii,sa participi la slujbe,sa gasesti un duhovnic- deoarece Biblia nu poate fi inteleasa corect in afara contextului sau,adica in afara Bisericii.

Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica

blogul meu

Pai de aia ma si vaitam eu, Irina...
Cum sa citesc Noul Testament intii daca nu-l inteleg pe ala Vechi.
Cit despre intelegerea Bibliei "inauntru" Bisericii Ortodoxe...treaba sta cam asa: cum sa intru inauntru fara sa inteleg in ce intru?
N-as fi ...cum sa zic, falsa?
Te rog, intelege ca nu vreau sa fiu ireverentioasa sau sa minimalizez importanta integrarii omului in cadrul Bisericii dar eu cred ca intii trebuie sa ma lamuresc pe mine, mi s-ar parea necinstit sa ma duc in biserica fara sa fiu credincioasa, in speranta ca o sa devin pe parcurs.

Qi

Mergi la inceput