Conceptii gresite despre ISLAM - 3
Raspunsuri - Pagina 10
Ingrid S spune:
Irina, iti multumesc pt interventie!
Eu am inteles de mult cum sta treaba, de fapt, dorinta mea a fost sa recunoasca si ei intr-un final ca treaba nu-i atat de roza. Ca sunt numeroase contradictii legate de religie, este o religie a pacii, dar in numele ei se comit atrocitati...femeile sunt glorificate, dar daca incalca putin legea o patesc urat de tot. Ar trebui sa fie iubitori si iertatori...dar nu sunt, vezi exemplul lui Maryam. Si tot asa.
Dar ca sa nu inchei intr-o nota pesimista, spun si recunosc ca exista familii care sunt educate, tolerante (ups...se supara Doina ) si care incearca sa depaseasca niste viziuni anacronice.
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
Ameera spune:
Pai Ingrid, cine a negat ca se intampla si atrocitati, lucruri oribile, ca la nivelul legislatiei, si nu numai, in multe tari exista discriminare impotriva femeilor? Exemplele pe care le-ai dat ilustreaza si ele o realitate cruda, dar nu e corect sa judecam Islamul doar prin prisma lor... asta era ideea. De fapt, tu ce anume vrei sa recunoasca? Ca biciuirea femeilor ii defineste ca musulmani?
In legatura cu Iranul - ca aici sunt pe bucata mea: Iranul e un exemplu f bun de tara care sta inca prost in ceea ce priveste drepturile femeilor (si ale omului in general), dar iti garantez ca nici macar acolo nu exista "milioane de femei oprimate", cum spui tu. Este o diferenta enorma intre ce spune legea si ce se intampla in spatiul privat al fiecarei familii. Cate familii musulmane ai cunoscut? Eu am trait printre ei, am vazut cum se luau deciziile in multe familii, cum cei 2 soti se consultau de pe pozitii de egalitate. (un bun prieten de-al meu musulman chiar spunea ca el, ca barbat, are intotdeauna ultimul cuvant in fata sotiei, si anume "da, sa traiti!"). Evident, sunt si destule familii in care femeia nu prea are un vreun cuvant de spus (dar asta oare doar in Islam se intampla? Si in Romania statisticile privind violenta domestica asupra femeilor sunt ingrijoratoare, asta ca sa dau un exemplu de aici de-aproape). Da, exista inca destula discriminare in multe tari islamice (si s-a tot spus asta), dar ea nu are neaparat explicatii pur religioase. Shirin Ebadi spunea intr-un interviu: "Cu o interpretare corecta a Islamului, putem avea drepturi egale pentru barbati si femei".
In plus, tu ai dat cu titlu de argument hotarator niste exemple care nici macar nu corespund situatiei din foarte multe tari musulmane (de ex, in majoritatea, femeile pot umbla bine mersi si fara sa fie acoperite "pana peste ochi"). Sau, uite, chiar tu laudai drepturile femeilor in Iran pe vremea sahului... dar si atunci, la fel ca si azi, tot Sharia statea la baza legislatiei iraniene. Deci vezi ce diferenta enorma poate exista in modul de a aplica legea islamica?
Exista o carte excelenta despre Iran scrisa de o ziarista americana de la "The New York Times", Elaine Sciolino, care s-a ocupat de Iran vreme de peste 20 de ani, se numeste "Persian Mirrors". In prefata, vorbind despre incercarea de a oferi o imagine corecta despre Iran, ea face o analogie cu arta persana care foloseste bucatele de sticla, astfel incat se creeaza imagini care sunt mereu diferite, in functie de unghiul din care le privesti. Asta tot incerc si eu sa spun. Situatia din lumea musulmana este extrem de complexa, are multiple fatete, nu e corect sa ne oprim doar la una din ele care ne convine si pe aceea sa o consideram definitorie.
"Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realise we cannot eat money."(Cree Indian Proverb)
Samer spune:
Familia in Islam
Familia este unitatea de baza a societatii islamice . Religia islamica nu incurajeaza celibatul sau asceza asa cum nu permite nici relatiile sexuale in afara casatoriei . Islamul cere atit femeilor cit si barbatilor sa fie casti . In acest mod societatea este ferita de problemele sociale, care ar putea sa apara dupa astfel de situatii. Familia islamica este compusa din sot , sotie , copii, rudele celor doi soti. Casatoria se incheie numai daca exista acordul ambelor parti . Deciziile familiale se iau prin consultare reciproca intre cei doi soti. Barbatul are obligatia de a intretine familia (ca baza: Sotia are dreptul la locuinta , hrana, medicamente si asistenta medicala). Dreptul de a-si vizita parintii si de a fi vizitata de ei( nu conteaza religia lor) . Ea trebuie sa fie fidela sotului si pe invers, sa-si indeplineasca obligatiile ce-i revin in gospodarie,sa aiba grija de copii lor, sa-si respecte religia . Casatoria se poate desface daca exista motive serioase prin divort la cererea sotului sau a sotiei . Femeia musulmana se poate casatori doar cu un musulman. Barbatul musulman poate lua de sotie o femeie crestina sau evreica.
Ingrid S spune:
http://www.sibianulonline.ro/articol/ziar/sibiu/diagnostic-cu-perdea/6939/
Ingrid S si Diana
ache spune:
Kuwait
Emir: Sheik Sabah al-Ahmad al-Sabah (2006)
Prime Minister: Sheik Nasser Muhammad al-Ahmad al-Sabah (2006)
Ethnicity/race: Kuwaiti 45%, other Arab 35%, South Asian 9%, Iranian 4%, other 7%
Religions: Islam 85% (Sunni 70%, Shiite 30%); Christian, Hindu, Parsi, and other 15%
Literacy rate: 84% (2003 est.)
In 1999, the emir gave women the right to vote and run for parliament, but later that year parliament defeated the ruler's decree. Kuwaiti society has grown increasingly conservative under the influence of Islamic fundamentalists. In 2003, traditionalists won a sweeping victory in parliamentary elections. The emir and crown prince (who served as prime minister) were elderly and ailing; in July 2003, the country's de facto leader, foreign minister Sheik Sabah, replaced the crown prince as prime minister.
In May 2005, Kuwait abandoned its 1999 ban on women's suffrage, and in June a woman was appointed to the cabinet. In April 2006, women voted for the first time. Saudi Arabia is now the only country with suffrage that does not allow its women to vote.
History
Kuwait is believed to have been part of an early civilization in the 3rd millennium B.C. and to have traded with Mesopotamian cities. Archeological and historical traces disappeared around the first millennium B.C. At the beginning of the 18th century A.D., the 'Anizah tribe of central Arabia founded Kuwait City, which became an autonomous sheikdom by 1756. 'Abd Rahim of the al-Sabah became the first sheik, and his descendants continue to rule Kuwait today. In the late 18th and early 19th centuries, the sheikdom belonged to the fringes of the Ottoman Empire. Kuwait obtained British protection in 1897 when the sheik feared that the Turks would expand their hold over the area. In 1961, Britain ended the protectorate, giving Kuwait independence, but agreed to give military aid on request. Iraq immediately threatened to occupy the area, and the British sent troops to defend Kuwait. Soon afterward the Arab League sent in troops, replacing the British. Iraq's claim was dropped when the Arab League recognized Kuwait's independence on July 20, 1961. Kuwait typically followed a neutral and mediatory policy among Arab states.
p.s:cred ca asta defineste mult mai corect Kuwait-ul
BTW Ingrig, nu-s fan al stirilor de la ora 5...
anca
Ingrid S spune:
Stiam de votul femeilor, nu m-ai surprins ...vroiam sa spun ca se amesteca modernismul cu anacronismul...oricum ai lua-o, femeia ce greseste este pedepsita.
Eu detest stirile de la ora 5...insa articolul l-am gasit din intamplare, mi s-a parut interesant, mai ales faza cu amantele indiene..(deh, barbatii nu inseala ).
Si btw...chiar in toate tarile au femeile dreptul de vot?
Ingrid S si Diana
ache spune:
Din pacate nu in toate tarile arabe au drept de vot, dar din fericire se misca ceva ...si inca spre bine. Normal ca e nevoie de timp, ca de altfel pt. orice schimbare majora, important sa fie asimilata si inteleasa, nu democtatie cu fortza (vezi ex. din Iraq).
Cine a zis si unde ca barbatii nu inseala sau nu-s pedepsiti? Eu nu cred ca-i cineva atat de orb. Ai fi surprinsa sa aflii cata "libertate" iti poate oferi un val pe fata, nu stie nici naiba cine esti si ce faci...asta ca un apropo, ca aici si femeile usoare adopta costumatia bastinasa...vezi de te mai poate identifica politia (nu au dreptul sa-ti ceara sa te descoperi.
Si ca sa nu se inteleaga gresit, acoperitul fetei la femei in islam este ceva aditional, ce cu timpul la unele tari a devenit traditie si poate obligatoriu uneori, cel putin in Abu Dhabi portul national atat la barbati cat si la femei este dat prin lege (de catre Seich Zayed) pt. pastrarea traditiei. ai fi surprinsa sa afli cate moduri de a-ti aranja broboada (nu numai la femei, ci si la barbati)sau croieli de abaya exista ...pt. unii e o arta si o mandrie.
anca
p.s.: apropo de originile costumatiei tarilor din Golf, daca locuiesti in desert unde se mai intampla sa bata si vantul (furtuni chiar) intelegi de unde treaba asta cu acoperitul fetei (si la barbati, si la femei).
lavinia345 spune:
Samer,eu stiu ce se intampla in Liban pt ca asa cum vezi,traiesc aici.Si zic ce vad la tv nu ce aud prin vecini,prieteni,rude.Nu vad care e motivul pt care te-am enervat.Daca e sa ne dam mari ca avem rude in armata si ne sufla noua in ureche care e adevarul,iar noi astia care ne uitam la tv nu stim nimic...
Scuze ca am intervenit,doar ca informatia scrisa de sotia ta nu mi s-a parut corecta si nici obiectiva.Thats all!
hannen spune:
Am sa-mi iau libertatea de a posta aici unul dintre mesajele lui maryam .Unul din multele pe care moderatorii nu le aproba!
Cu scuzele de rigoare,si sper sa nu fie iarasi sters pt. ca daca o sa-l stergeti cred ca avem o problema legat de libera exprimare si libera alegere a deciziilor in viata,inculsiv a religiei!
SALAM ALEIKUM...si buna seara,
In primul rand as vrea sa va multumesc ptr suportul (privat si public ) si mai ales pentru interesul pe care il manifestati pentru islam.
Nu am citit cuvant cu cuvant asa ca ar fi incorect sa raspund preferential, dar am vazut in ultimele pagini niste confuzii grave care se fac aici.
In primul rand Iran-ul si sistemul de acolo este irelevant pentru ISLAM! Asa cum am mai spus populatia musulmana de acolo este majoritar shiita si cu tot regretul o spun, shiismul este o derivatie gresita din islam, alhamdulillah-adica Slava lui ALLAH-Dumnezeu ca macar citesc Coran-ul...dar din nefericire ei nu respecta Sunna si ca atare deviatiile sunt foarte mari.
In alta ordine de idei, asa cum am mai spus in "n" randuri pentru a se ajunge la pedeapsa este o cale ff lunga si de cele mai multe ori imposibil fiind de dovedit culpa, pedeapsa nu se poate aplica. Asa se face ca ceea ce vedeti voi si ceea ce vedem si noi pe diverse site-uri, acele acte violente indreptate asupra unor presuspusi "pacatosi" sunt o aplicare a legii proprii si nu a Sharya; pentru ca, cf Sharya exista multe etape. SI REPET cel putin in privinta lapidarii adulterinilor este aproape imposibil de dovedit!!!
Faptul ca un om, zece sau o suta au sarit peste niste etape impuse de lege nu inseamna ca acel/ia a/au facut ceva cf Coran, ba din contra...dreptatea nu se face dupa intelegerea si capul, stiinta sau dispozitiile umane, ci doar in conditiile in care ea a fost porunita de catre ALLAH in Coran si doar in modul in care Profetul saws a permis.
Am vazut si eu niste documentare despre un caz asemanator ca cel descris mai sus, insa si aici informatia este trunchiata, completul care a decis pedeapsa a fost intrunit neislamic, fara martori, fara a dovedi ceva concret...chiar tatal victimei a avut o pozitie extrem de interesanta, pacat ca uneori oamenii nu au acces la informatii corecte.
In legatura cu "presupusul act de vanzare" al viitoarei mirese, as vrea sa stiu cine n-ar fi de acord in ro cu el!!!
Acel act nu este nimic altceva decat o dota, o suma pe care viitorul mire se angajeaza sa o plateasca fetei in cazul separarii, este o suma care poate varia de la nimic la foarte multi bani si care o asigura pe respectiva femeie ca in cazul mortii de ex sotului, sau in cazul divortului sa nu ramana cum s-ar spune pe drumuri, este o suma pe care el este obligat sa o plateasca si fara de care (doar dc ea se lipseste, renunta de bunavoie) contractul de casatorie este nul, o suma care ii revine exclusiv, de care ea poate dispune dupa cum vrea si cu care el nu are nimic in comun.
Deasemenea cheltuielile casei, intretinerea familiei, asigurarea mijloacelor de trai ii revin EXCLUSIV sotului, ba mai mult, sotia are dreptul sa aiba propria ei "avere".
Nu stiu de ce ar considera cineva umilitor asta...
Este un drept al femeii care o protejeaza impotriva oricarui lucru imprevizibil.
Si pentru ca mi-a placut mult de Hannen, nu pot sa n-o citez...scuze...intr-adevar ignoranta, nestiinta sunt la cote maxime, intr-adevar noi trebuie sa dam socoteala ptr ceea ce fac niste oameni care nu au habar de multe, dar desi am spus-o de fff multe ori, aceasta nu face parte din ISLAM, face parte din comportamentul unor oameni, probabil musulmani...dar cu siguranta acesti oameni au aplicat altceva, nicidecum CORAN, SUNNA.
Insa ei nu fac niciun rau islamului, pentru ca ISLAMUL este acelasi dintotdeauna, nu are nevoie nici de aparare, nici nu-i micsoreaza valoarea sau maretia nimic...pentru ca islamul este acelasi de la Adam (si chiar mai inainte de el...de la facerea cerurilor, a pamantului, a ingerilor...), isi fac rau lor insisi, iar noua?
As spune, un mare bine...dar e un pct de vedere personal, ptr ca de cate ori aud ceva, citesc o ineptie, vad o proasta argumentare ma duc la sursa, la bazele pe care MULTUMESC LUI DUMNEZEU am posibilitatea astazi sa le cercetez.
Si o ultima "corectie" cineva spunea aici de anumite contradictii...versetele referitoare la lupta in mare lor majoritate au fost pogorate pentru acele momente, de lupta.
Astazi, nu vei gasi un musulman veritabil, cunoscator si practicant al religiei, al Coranului, al Sunnei, care sa omoare un om nici macar pentru "dinte", (pentru ca, chiar dc judecatorul ii va da castig de cauza va stii ca dupa acest verset in Coran urmeaza un lucru maret, acela ca rabdarea este recomandata, ca judecata este la Dumnezeu; chiar in conditii de lupta directa, razboi, el nu va ucide copii, femei, batrani, invalizi...si nu-si va face singur dreptate. Dar este o poveste lunga asta si din pacate astazi oamenii sunt mult mai inversunati in a crede ca actele sinucigase, pietruirea, terorismul apartin ISLAMULUI si sunt porunca lui...
Face parte din ceea ce incepusem conceptii gresite despre islam...desi nu am negat vreodata (ptr cei ce se ambitioneaza sa impuna si altora aceasta conceptie ca noi, musulmanii le-am accepta tacit sau fatis) ca multe din conceptiile despre musulmani sunt reale.
Le impartasim si noi, numai ca uneori, este greu ca oamenii sa inteleaga ce vrei sa spui, pentru ca ei deja o stiu mai bine, te cunosc, te definesc...
scuze dc sunt greseli, nu mai recitesc...si asa poate nici nu apare
Eu am deschis un subiect in care rog moderatorii sa ne lamureasca de aceasta situatie.(de a nu i se aproba mesajele)
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici