Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

mie mi-a fost destul de clar din postarea lui ladyJ ca va scrie despre ceea ce a citit pe la altiautori...

LadyJ imi mentin optiunea daca ai timp si chef sa mai scrii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

off topic:

conchita eu am pomenit de Marcu, nu ladyJ; am spus ca dupa parerea mea acolo apare "bate si ti se va deschide" etc.. nu eram nici atunci nu sunt nici acum sigura ca de acolo vine citatul scris de mine...
insa vroiam sa sa ii spun ca acel "nemernic" "crede si nu cerceta" pe care il tot auzi vehiculat de cei care au ceva cu crestinismul nu apare in Biblie ci a fost spus de altcineva (Marx dupa cum ai spus si tu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clau2toma spune:

quote:
Originally posted by Elena

maryam, da-mi voie ca dupa ce am vazut de la celalalt subiect cum gandesti, sa ma indoiesc de bunele tale intentii atunci cand ai pus intrebarile la topicul asta.
Dupa cum ai spus, tu consideri din start Sfanta Treime ca fiind o MINCIUNA, tu STII preabine ca nuuuuu poate fi asa ceva nicicum, din simplul motiv ca tu nu poti intelege acest concept. In conditiile astea, chiar nu vad sensul intrebarii tale- decat doar poate sa creeze polemici si sa incerci sa ne convingi ca Biblia este o carte plina de 'inadvertente si minciuni', in timp ce SINGURUL SI UNICUL ADEVAR il gasim.....aaaa, unde oare?

Eu cu drag as explica atit cat stiu si eu celor ce cu adevarat chiar VOR sa inteleaga, insa consider pierdere de timp sa explic cuiva care deja STIE ca Domnul Isus nu poate fi/nu este Fiul lui Dumnezeu.

Clau, acum ca ai aflat de la Valentina ca ortodocsii sunt crestini, mai spune-ne ce vrei sa mai stii.

_
Pai as vrea ca sa aflu mai multe despre istoria tuturor religiilor ca sa fac diferenta sau asemanarea dintre religii .Ce mi-a placut f f mult sunt postarile lui LadyJ.Sper sa-i fi scris corect IDul Sau poate cine va ca sa posteze asemanarile si diferentele dintre religii .
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clau2toma spune:

quote:
Originally posted by spic de grau

NU am citit ce s-a scris - am citit doar postarea autoarei.

Religia nu e un partid. Nu intri intr-o religie ptr ca e mai buna decat alta...sau ptr ca platforma electorala e cea mai buna, idem avantajele.

Religia o simti.

Ptr mine exista crestinismul si ceilalti. Adica - ce e mai important e sa recunosti ca Hristos s-a jertfit ptr tine. Ca a existat, si exista. Ca a inviat si ca s-a inaltat la ceruri.
Toate astea sunt negate de "ceilalti".

Daca crezi tot ce am spus eu mai sus, nu ar mai exista intrebarea ta.
Sper ca Dumnezeu sa iti arate si tie care e Calea cea adevarata.

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Atentie mare Spic de Grau ca eu nu am postat acest subiect ca sa imi aleg religia ,ci ca sa flu mai multe date si despre alte religii ,deci nu cred ca am facut ceva ghresit postand aici despre ceva ce vreau sa aflu mai mult .Si inca o precizare care cred ca te va deranja .Cred ca esti cam artagoasa cu scuzele de rigoare cu cei care posteaza in aceasta rubrica .Eu am cerut niste informatii .fetele au vrut ca sa ma ajute asa cum stiu ele mai bine si ai aparut tu dupa ca sa te iei de toata lumea care nu iti convine pe aici .Daca stii tu mai bine sa raspunzi [nu esti supusa nici unui test] te rog fa-o dar fara sa fii rautacioasa ca pana acum .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

quote:
Originally posted by ladyJ
merci si pentru chestia cu ´´crede si nu cerceta´´.Am auzit-o de nenumarate ori chiar de la un preot,nu stiu sincer daca apare in Biblie sau e doar o chestiune...bisericeasca.Oricum ar fi,nu ma caracterizeaza

ladyj, expresia e aproape la fel e veche ca si crestinismul, e firesc sa fie confundata cu versetele din biblie. Nu e vorba de incultura mai ales ca tu macar ai recunoscut ca nu stii de unde vine .
De fapt, expresia chiar era utilizata de primii crestini care incercau sa adune noi adepti, ceva de genul: "nu intreba, crede si credinta te va salva". A fost transcrisa in aceasta forma in operele unui filozof care a trait in secolul al doilea, Celsus, un opozant al crestinismului. Mai tarziu a fost reluata in cartile crestinilor ce voiau sa-i combata ideile (origen contra celsus) , si astfel a ajuns in 'folclorul' crestin de mai peste tot (Do not ask questions, just believe!’ ‘Your faith will save you!’ "N'examine pas, mais crois ; la foi te sauvera" etc)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Un alt exemplu al virtutii ignorantei in crestinism il avem de la Sf. Augustin:

There is another form of temptation, even more fraught with danger. This is the disease of curiosity. It is this which drives us to try and discover the secrets of nature, those secrets which are beyond our understanding, which can avail us nothing and which man should not wish to learn.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:

Cate oare dinte noi stiu cand au foat scrise Evangheliile?Cate dintre noi stiu exact felul in care Pavel a propovaduit crestinismul?

Cate din noi stiu exact cum a aprarut credinta in Sfanta Treime?

pai nu stiu daca cineva stie exact :-) da' io as vrea sa aud parerea ta sau a lu' Max & co. pe bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Buna!

nu pot sa imi infranez bucuria pe care o simt,vazant ca sunt crestini(sau alte religii) pe care nu-i deranjeaza postari laice referitoare la crestinism(si nu numai).

Eu sunt convinsa ca Dumnezeu nu se supara daca citim lecturi care vin oarecum ´´contra´´ religiei noastre.Dumnezeu se supara din alte cauze.

Fanatismul religios nu a dus niciodata la nimic bun.Un dram de ratiune tot ne trebuie.

Merci celor care vor sa stie...si care nu au vederile inguste.Se stiu ei care sunt

Ramasesem parca la moartea lui IIsus.
O sa scurtez relatarile,sa nu plictisesc.

Iata ce scriu istoricii(am enumerat o parte din ei anterior)

´´ o data cu moartea lui IIsus,crestinismul parea condamnat la pieire.Dar a fost salvat de doctrina iudaica a invierii.Evreii din Iudeea,erau familiarizati cu idea reinvierii de dupa moarte si faceau tot felul de speculatii despre viata de apoi.(gasim aceste referinte in scrierile fariseilor si a esenienilor)

Prin urmare,nu trebuie sa fim surprinsi cand citim in Evanghelii ca in duminica de dupa rastignire,femeile care mergeau la mormantul lui IIsus au gasit piatra data la o parte si mormantul gol.Una dintre femei si inca doi discipoli ,au avut viziunea lui IIsus.(relatarile din cele 4 Evanghelii se contrazic intre ele in privinta mai multor detalii)

Drept urmare,nu doar IIsus,ci si crestinismul fusesera reinviat.

In primele doua decenii dupa moartea lui IIsus,toti crestinii erau evrei,erau o secta a iudaismului.Aceasta secta diferea foarte putin de celelalte secte evreiesti.Paganii care doreau convertirea,trebuiau mai intai sa devina evrei,si mai apoi crestini.

Marea diferenta dintre evrei si crestini,a aparut dupa anul 50 e.n. cand secta crestina s-a ´´despartit´´ de evrei.Aceasta separare s-a produs datorita unui alt evreu,intemeietorul Bisericii Crestine,Saul din Tarsus,adica Pavel.
El a devenit pentru IIsus,cea ce Talmudul devenise pentru Tora-un comentariu si un mod de viata.

Pavel s-a nascut cam in acelasi timp su Iisus,dar ei nu s-au intalnit niciodata. Pavel era un intelectual arogant,cetaean al Romei.El respecta toate datinile religiei mozaice,era un fariseu.Filozoful german Friedrich Nietzsche il numea pe Pavel un om superstitios si viclean.Martin Luther il numea ´´puternic ca o stanca´´.

Pavel ar fi putut deveni un mare cunoscator al Torei.Insa istoria a facut din el un sfant crestin.

In tinerete,Pavel se opunea cu inversunare noii secte,cea a crestinilor.Se presupune chiar ca el a fost printre cei care l-au ucis pe Stefan cu pietre.(stefan,primul martir care declarase ca IIsus era egalul lui Dumnezeu)

Pavel,in drumul spre Damasc,a avut puternica viziune cu IIsus care aminteste de viziunea lui Avram cu Dumnezeu.(foarte asemanatoare)insa evenimentele care urmeaza sunt foarte diferite.

``de ce ma pesecuti´´? au fost cuvintele pe care le-a auzit Pavel in viziune.Neputincios,Pavel orbeste,ajunge la Damasc si este vindecat de Anania,un practicant al crestinismului.

Este prea putin importanta intrebarea pe care si-o pun unii,daca Pavel a avut intr-adevar aceasta viziune sau nu.Important este ca ,Pavel a ramas in istorie,cu un rol dominant in religia crestina.

Datorita faptului ca trebuia sa devii intai evreu pentru a putea fi crestin(adica trebuia sa fii circumcis,sa renunti la porc,etc)
aderarea paganilor la religia crestina era ingreunata.Atunci Pavel a hotarat sa separe cele doua religii.Astfel s-a renuntat complet la legile iudaice,iar cinvertirea se facea doar prin botez,fara interdictii alimentare,fara circumcizie.Ruptura finala a fost inlocuirea Torei cu Hristos.Din acest moment,crestinismul nu mai era o secta a iudaismului,ci o religie.Astfel s-a produs ruptura finala dinte religia Tatalui si religia Fiului.

Evreii credeau atunci,ca si acum de altfel,ca il poti cunoaste pe Dumnezeu doar prin cuvantul lui Dumnezeu,asa cum apare el in Toara.

Doctrina lui Pavel declara ca il poti cunoaste pe Dumnezeu doar prin intermediul lui Hristos.Diferentele dintre evrei si crestini,erau acum totale.

Intre anii 50-62e.n. Pavel si-a scris Epistolele.Acestea sunt primele scrieri crestine.Evangheliile au aparut mult mai tarziu,prima intre anul 70-74e.n. iar a patra in jurul anilor 120-140 e.n.

Aceste epistole au fost scrise pentru pagani(pe care Pavel dorea sa-i converteasca)Intresant este faptul ca primele lui predici le tinea in sinagogi,care fiind o institutie extrem de toleranta ingaduia opinii divergente.

Insa Pavel,nu era tolerant.El a scris:´´...cine va predica alta invatatura decat cea pe care ati primito (de la mine) blestemat sa fie!´´ Galateni 1:9

Pavel nu s-a multumit sa ia doar crestinismul de la evrei.El l-a transformat intr-o adevarata CRISTOLOGIE.

Exemple:
-pentru primii crestini,IIsus era o fiinta umana dotata cu calitati divine,oferite dupa inviere;
-pentru Pavel,IIsus Hristos a fost divin inca inainte de nastere;

-pentru primii crestini,IIsus fusese FIUL LUI DUMNEZEU;
-pentru Pavel,IIsus era EGALUL LUI DUMNEZEU;

-IIsus propovaduia ca prin dragoste fata de om,inveti sa-l iubesti pe Dumnezeu.
-Pavel spunea ca invatai sa-l iubesti pe Hristos,incorporandu-l in propria ta fiinta.

Tot Pavel a deplasat accentul initial de pe IISUS MESIA PE IISUS MANTUITORUL.

Iata unele diferente intre primii crestini si Pavel.Iata intorsatura pe care au luat-o lucrurile.

O sa ma abtin de la comentarii.(cel putin deocamdata)Ce am scris mai sus sunt relatari istorice din Dimont(si nu numai).

Va multumesc.

ladyJ

p.s. xenocid,merci pentru postare.Asta credeam si eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

quote:
Originally posted by Adela99

quote:

Cate oare dinte noi stiu cand au foat scrise Evangheliile?Cate dintre noi stiu exact felul in care Pavel a propovaduit crestinismul?

Cate din noi stiu exact cum a aprarut credinta in Sfanta Treime?

pai nu stiu daca cineva stie exact :-) da' io as vrea sa aud parerea ta sau a lu' Max & co. pe bune!

no,da chiar ma repet la nesfarsit.Nu scriu PAREREA MEA.Scriu ce am citit si mi s-a parut interesant de postat,pentru cei ca si Clau de exemplu care vor sa stie despre istoria religiilor(crestinismul in acest caz)

Poate mi se pare,dar postarea ta are o urma de ironie.Mi se pare,nu-i asa?

Daca chiar vrei sa auzi parerea lui Max&co,pai ma bucur..ce sa zic?

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:

Eu sunt convinsa ca Dumnezeu nu se supara daca citim lecturi care vin oarecum ´´contra´´ religiei noastre.Dumnezeu se supara din alte cauze.
...
Merci celor care vor sa stie...si care nu au vederile inguste.

"´´ o data cu moartea lui IIsus,crestinismul parea condamnat la pieire.Dar a fost salvat de doctrina iudaica a invierii.
... "
ladyJ

Foaaaaaaarte interesaaaaant
... si pozitia ta "ultra-toleranta" fata de toate cele....
... si citatele "alese pe spranceana"
= cum zicea nenea: "Bravos natiune, halal sa-ti fie !"

Va sa zica:
1. "convingerea ta" e ca a face ceva impotriva declaratelor tale convingeri personale religioase(ceva gen "citit contra" sau "scris impotriva" sau "comentat in derizoriu" sau "popularizat chestiuni 'dementiale'" sau altele)... nu e nimic reprobabil, pentru ca altele sunt "si mai si" inaintea LUI ? ...deci prin comparatie, "prin pogoramant", a activa putin impotriva propriilor convingeri, a-ti taia putin numai venele de la incheietura...nu e cine stie ce chestie grava, ci se admite, ne permitem, da?
(= am inteles io gresit, este? stiam...)

2. "Crestinismul" ala va fi fost asadar tinut in viata artificial, conectat la aparatele - dupa "expertiza" "istoricilor" din care citezi cu atata generozitate, adica "era pe duca" si "murea" el-"crestinismul singur "de moarte buna", daca nu intervenea salvator sa-l resusciteze...
... ce gugumanie !
...permite-mi sa-ti explic pe litere, eu ca "neistoric cartu_rar":
Crestinismul VIU nu ar fi avut cum sa dispara, strict local vorbind, (facand abstractzie de CINE sustine pe crestinism), caci
atata timp cat prin credinciosi ai LUI se faceau miracole de vindecare, atata timp cat aveau sa exista marturisitori ai LUI cu dar sa vindece oameni de boli, boli nevindecabile, tot atata timp oamenii de orice neam si orice limba l-ar fi gasit eficient si valoros si vrednic de urmat!
...ce "doctrine"? cum sa umble careva dupa "doctrine"?
= o minte de "bibliotecar" doar poate socoti asa ceva...
Este ca oamenii atunci (ca si acuma) alegeau pragmatic cum sa se inchine, iar "crestinismul" acela zis "muribund", se dovedea capabil sa aduca incurabililor bolnavi sanatate si implicit viata!
E EVIDENT! Care ar fi parasit asa ceva? Cum sa fi fost "pe moarte"?
Astazi daca la fel ar "functiona" realmente "Bisericile crestine", n-ar mai avea atata gura defaimatorii lor, insa iata, intre timp, pe parcurs... unele lucruri s-au mai schimbat, de pilda credinta crestina autentica s-a institutionalizat si...
...in fine.

3. Nu te supara de poti, dar atatea "puncte" as putea sa completez aici in continuare vis-a-vis de ce-ai postat tu... ca ma trec pe mine fiori reci pe caldurile astea; adica asta e doar o mostra si o sa tac cred... ca probabil si asa am scris exagerat si nesuportabil de mult.
Pa!

Mergi la inceput